Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.03.22

Társadalmi Kiegyezést kezdeményezünk 2013.08.01.

 Lesz-e garantált Alapjövedelem Magyarországon?

 

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak!

 

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

Mi a legfőbb probléma ma Magyaroszágon! 2012.07.13. 


The Bankers! Manifesto, 1934 (kiragadott részlet.)
"A tőkének védenie kell önmagát minden áron, törvényi és egyéb utakon
egyaránt. Az adósságokat be kell hajtani, a kölcsönöket és
jelzáloghiteleket pedig le kell foglalni, amint lehetséges. Amikor a
törvényes eljárás következtében az átlagember elveszíti az otthonát,
sokkal engedékenyebbé válik és a vezető pénzemberek ellenőrzése alatt
lévő vagyon tulajdonosai által a törvény szigorának köszönhetően
irányítható lesz. Otthontalan emberek nem fognak veszekedni
vezetőikkel. Ez köztudott a világ kormányzására kivatott pénzuralmi
rendszer irányítói számára. Azzal, hogy az embereket megosztjuk,
rávehetjük őket arra, hogy jelentéktelen kérdések fölötti vitákra
pazarolják energiájukat, miközben mi a tanítók szerepében lehetünk.
Így diszkrét lépésekkel bebiztosíthatjuk önmagunk számára azt, amit
már elterveztünk és sikeresen végre is hajtottunk."" The Bankers'
Manifesto, 1934
The Bankers Manifesto of 1934

Capital must protect itself in every way, through combination and through legislation. Debts must be collected and loans and mortgages foreclosed as soon as possible.

When through a process of law, the common people have lost their homes, they will be more tractable and more easily governed by the strong arm of the law applied by the central power of wealth, under control of leading financiers.

People without homes will not quarrel with their leaders. This is well known among our principle men now engaged in forming an IMPERIALISM of capital to govern the world. By dividing the people we can get them to expend their energies in fighting over questions of no importance to us except as teachers of the common herd.

Thus by discrete action we can secure for ourselves what has been generally planned and successfully accomplished.
 

 


 

HÍREK 2010 rovat - lezárva:2011.01.01.

Bukhatja a főváros a bankgaranciát az Alstom-ügyben? 

Megjelent: 2010.08. 3. 16:38
Frissítve: 2010.08. 3. 17:12

A cég és a BKV között kötött szerződés szerint vis maiornak számít, ha a francia gyártó nem kapja meg termékeire a végleges típusengedélyt.

A vis maior a jog szerint előre nem látható, a szerződőktől független katasztrófahelyzetet jelent. Az Index birtokába jutott dokumentum szerint ez a kitétel szerepel a gyártó és a BKV között még 2006-ban kötött szerződésben, ha az Alstom nem szerzi meg a metrókocsik működéséhez szükséges engedélyt.

A közrádió által megkérdezett Gyurkovics Sándor, a Közlekedési Tudományi Egyesület tiszteletbeli elnöke, közlekedési szakjogász azt mondja, ő negyvenéves praxisában egyszer sem hallott ilyenről, furcsállja, hogy egy hatósági eljárást a háborúkhoz vagy a tűzvészekhez hasonlóan vis maiornak minősítettek. Szerinte a kitétel feltehetően azt védi, akinek a járművet olyan állapotban kellene a vele szerződő fél rendelkezésére bocsátania, amely megfelel a jogszabályban előírtaknak.

A szerződés alapján, ha a vis maior helyzet fél évig fennáll, akkor az Alstom is felbonthatja a szerződést, és még az is megtörténhet, hogy a főváros elbukja azt a harmincmilliárdot, amit bankgaranciaként a franciáknak letett. A helyzet megoldásán jelenleg is dolgozik a BKV.

 

AJÁNLOTT LINK:
Forrás: MR1-Kossuth.hu
 
 

 

______________________________________________________________________ 

Elkészült a PSZÁF devizahitel-könnyítő javaslata

Megjelent: 2010.08. 2. 20:57
Frissítve: 2010.08. 2. 21:07

 

Az MNB hivatalos devizajegyzési árfolyamát vagy a bankok középárfolyamát vegyék alapul a lakossági devizaalapú hitelek havi részletének kiszámításakor - javasolják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kormány kérésének megfelelően elkészítette javaslatát a devizahitelesek helyzetének könnyítésére.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak címzett és a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tájékoztatásul elküldött megoldás két lehetőséget vázol fel: az első esetében az MNB hivatalos deviza- (például euró-, svájci frank-) árfolyamát vennék alapul a lakossági devizahitelek forintelszámolásakor. A másik szerint a kölcsönt nyújtó bank saját középárfolyamán számolnák ki a törlesztőrészletet.

Jelenleg az a gyakorlat, hogy a bank a folyósításkor a vételi árfolyamot alkalmazza, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamon számolja ki a havi részletet.

A vételi és az eladási kurzus közt akár 5-6 százalékpont különbség is lehet, amin óriási nyereségük van a bankoknak. Binder István, a felügyelet szóvivője hangsúlyozza, hogy teljesen indokolatlan a mostani eljárás, mert nincs tényleges többletkockázatuk a pénzintézeteknek, ami indokolná az eladási árfolyamot alkalmazni.

Ha a kormány elfogadja a javaslatot, az az összes devizahitel-szerződésre érvényes lesz, és évi akár több tízezer forinttal csökkentheti az ügyfelek terheit. Ehhez a hitelintézeti törvényt kell módosítani.
 

______________________________________________________________________

 
Mindenki győztesnek érzi magát ...Nem fog egyhamar kiderülni, mi lesz a sorsa az egykori Sláger és a Danubius Rádió frekvenciáját elnyerő Neo FM-nek és Cl...
 
A Neo FM tulajdonosa örül a per eredményénekAz FM1 Zrt. megnyugtatónak tartja a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, amellyel a Sláger Rádió Zrt. keresetét legnagyobb rész...
 
Class FM: érvényes a szerződésA Fővárosi Ítélőtábla ítéletet hozott a Danubius Rádió és a Sláger Rádió által az Országos Rádió és Televízió Testület (...
 
Bochkorékat visszavárja a Sláger Rádió - nem értik, mi történikBochkorék nem értik, mi történik körülöttük - Végre megtalálták a helyüket egy új adón a Bumeráng harsány műsorvezetői, ...
 
Mi lesz Bochkorékkal ha újraindul a Sláger rádió?Kiderült, hogy újraindulhat a tavaly elnémított Sláger rádió. Megnyerte a pert az egyik leghallgatottabb reggeli műsort ...
________________________
Kép Lesz, akinek 40 százalékkal drágul a gáz
Megjelent:
2010.03.22. 09:43
Forrás
Heti Válasz
Matos Zoltán nem kapaszkodik az íróasztalba.  
Matos Zoltán szerint a Magyar Energia Hivatal nem vált a politikai érdekek kiszolgálójává, ami sokaknak nem tetszik, de nem is kapaszkodik "két kézzel az íróasztalba". A hivatal elnöke úgy véli: az energia, így a gáz piaci ára sem politikai kérdés, bár mindig kampánytémává válik.
Matos Zoltán arra számít, hogy - miután a kormány áprilistól eltörli a gázár támogatását - lesz olyan fogyasztó, akinek akár 20-40 százalékos is lehet a drágulás. Ez attól függ, hogy jövedelemszintjük alapján mekkora támogatásra voltak jogosultak eddig.
Az elnök azt javasolja, foglalkozzon ezzel a politika. Nem az energiaárakban kellene a szociális szempontokat érvényesíteni, mert ezzel olyanoknak is jut támogatás, akiknek nincs szükségük rá. Szerinte a költségvetés energiaszektorból származó 92 milliárd forintos bevétele bőven nyújtana fedezetet szociális támogatásokra.

 Megjegyezzük: szerintünk is. Kulturalis Kreativok2009

_______________________________________________________________________

2010.03.31 10:55 | szerző: Papp Géza | forrás: hg.hu

Saját költségből újítaná fel a Blaha Lujza teret a hamarosan nyíló Europeum és Marriott szálloda beruházója. Az Ablon már a terveket is elkészíttette. Az első ütemben a térnek a szálloda elé eső kétharmadát épülhet át: a parkoló helyén az épület homlokzatát idéző, természetes kővel burkolt gyalogosfelületet hoznának létre.

Kép A Blaha Budapest legforgalmasabb tere, a BKV adatai szerint több mint 300 000 ember halad át rajta naponta. Az egykori sajtószékház helyén felépült Europeum, és a benne nyíló, 235 szobás Marriott Courtyard szálloda ablakainak jelentős része a térre néz, amelynek a fejlesztő Ablon szeretné beindítani a felújítását.

 

 

 

Lovro Adrienn, az ABLON Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tér felújítása a környék fejlődésének is új lendületet adhat. A téren lévő zöldfelület nincs összhangban a tér használatával, ezért állapotának a megőrzése a legnagyobb erőfeszítésekkel sem oldható meg. A tér forgalmi kapcsolatai elavultak, a térburkolatok a végletekig leamortizálódtak. Az új épülettel együtt megváltoztak a tér gyalogos forgalmi irányai is. Mindezek alapján az átalakítás során a tér arculatának egységes újraformálására van szükség. A beruházás két ütemben valósulna meg. Az első ütemben a tér kétharmada újulhat meg, ennek költségét az ABLON kívánja finanszírozni.
A tervezés első üteme az elvi építési engedélyezési terv, amely a térrel kapcsolatos elvárásokat hivatott tisztázni. A tervezést megelőző szakhatósági egyeztetések már megtörténtek, az elvi építési engedélyezési kérelmet benyújtották az építési hatósághoz. Amikor minden hatósági engedély és hozzájárulás beérkezik, azonnal indulhat a kivitelezés; optimális esetben akár már idén nyáron.

Kép A Blaha Lujza tér történelméről:

A Blaha Lujza tér a XIX. század második felében, a Nagykörúttal együtt épült ki. Az ország első mozgólépcsőjével büszkélkedő Corvin Áruház megnyitása után már nagy forgalmáról volt híres, így nem csoda, hogy itt, a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében létesült az ország első villanyrendőre 1926-ban. Szemben pedig a híres EMKE kávéház üzemelt (az EMKE rövidítés az Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesületre utal, a kávéház az egyesület törzshelyének számított).
1875 és 1965 között állt a téren a legendás Nemzeti Színház épülete (eredetileg Népszínház), a mai tér nagyobbrészt ennek az épületnek a helyén terül el. (Ma egy emlékkő áll a színház helyén.) A színház bontása kapcsán már 1963-ban készültek térrendezési tervek: akkor a Fővárosi Mélyépítő Tervező Vállalat a felszín alá vitte volna a tér sarkában a Nagykörút autós, buszos és villamosforgalmát. Mindebből nem lett semmi; ami megvalósult, az csupán a ma is használt gyalogos aluljáró, ami a 2-es metró építésének részeként létesült.
A tér maga 1966-ban nyerte el új formáját dr. Krizsán Zoltánné tervei alapján. Zöldfelületnek mindössze 1022 nm terület maradt, elsősorban a tér jelentős forgalma miatt. Kőrisek, gyertyánok, tölgyek, ecetfák és kislevelű hársak állnak ma a téren. A fákat idős, 20-25 éves korukban ültették ki, egyetlen éjszaka alatt - másnap reggel nagyot ámulhattak a munkába indulók! A növényzet nem csak a téren lakó hajléktalanok pusztításától, hanem a forgalom rossz levegőjétől és a nyári tűző naptól is szenved. A gombákat formázó szökőkút Fekete Dániel tervei alapján készült is állt a téren, ám napjainkra ennek is igencsak leromlott az állapota. A tér legnagyobb része ma felszíni parkolóként működik.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 

 

 •  

 

Kép 10+1 ügy

1. BKV
A jelenleg legnagyobb visszhangot kiváltó botránynak több mint egy tucat gyanúsítottja van. A rendőrség 2009. áprilisában kezdte meg a nyomozást az indokolatlanul magas végkielégítések és szükségtelen tanácsadói és kommunikációs szerződések miatt. A gyanúsítottak nyilatkozatai szerint a visszaélések részben a szocialista Hagyó Miklóshoz köthetők.

2. Kormányzati negyed
A Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-területet 8,52 milliárd forintért vette meg az állam, 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, szakértői és ügyvédi díjakra, valamint dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre 100 millió forintot fizettek ki. A projekt lezárása 301 millió forintba került. A Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz, de egyelőre nincs gyanúsított.

3. Sukoró
A kormány kiemelt projektként kezelte a Velencei tó partjára 200 milliárdért épülő szórakoztató központot, menet közben azonban kiderült, hogy a King’s City ügyében szabálytalan ingatlancsere és a gyanú szerint okirat-hamisítás történt. Itt is nyomoznak.

4. Bábolnai állami földek eladása
Az ellenzék szerint 300 milliós kár érte az államot, amikor a Bábolna Zrt.-t földjeit 2008-ban több sikertelen pályázat után 193 millió forintért eladták. A KDNP az üzletet többször is támadta, mert szerinte volt jobb ajánlat is, a vagyonkezelő viszont azt állította, hogy a legjobb nyert.

5. MTV-székház eladás, új székház építése

Az ÁPV Rt. 1999-ben 6 milliárd forintért vette meg a Magyar Televíziótól a régi, Szabadság téri székházat, majd 2006-ban 4,5 milliárd forintért eladta egy kanadai befektetőnek. A köztévé 2009-ig visszabérelte a volt tőzsdepalotát a külföldi befektetőtől. Miután magánpénzből felépült az óbudai gyártóbázis átköltözött az MTV. Az új ingatlant körülbelül 20-23 milliárd forintból meg lehetett volna építeni. Ezzel szemben a Fidesz úgy véli, hogy 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet a húsz évre bebiztosított bérleti díjként ki kell fizetni. A BRFK vizsgálja az ügyet.

6. Posta-székház eladása
Különösen jelentős, több mint 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelték a nyomozást a Magyar Posta régi székházának értékesítése ügyében.

7. A Budapest Airport és a MALÉV privatizációja
A magyar légitársaságot 2007-ben 200 millió forintért vásárolta meg a Borisz Abramovics orosz üzletember kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt. A társaság a privatizációt követően azonban nem tudott úrrá lenni a pénzügyi problémákon, így idén márciusban újra többségi tulajdonos lett a magyar állam, ami csaknem 26 milliárd forintba került.

8. A 2006. október 23-i rendőri brutalitás felelőseinek felkutatása
Az 56-os forradalom ötvenedik évfordulóján kormányellenes tüntetők és rendőrök csaptak össze Budapest belvárosában. Azóta több vizsgálat is volt, amelyek kiderítették, hogy a rendőrség szükségtelenül és aránytalanul nagy mértékben alkalmazott erőszakot. Bencze József, az ORFK vezetője idén februárban elnézést kért a rendőri bűncselekményekért. A rendőri brutalitás miatt perek tucatjai indultak. A rendőrség csaknem 20 millió forint kártérítést fizetett ki.

9. A magyar költségvetés adatainak meghamisítása
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter a 2006-os parlamenti választások előtt eltitkolták, meghamisították a költségvetés adatait. Emiatt 200 magánszemély pert indított, a fővárosi Ítélőtábla azonban elutasította a keresetet.

10 Állami cégek vezetőinek végkielégítései
A Fidesz szerint a BKV mellett több állami cégnél is pofátlanul magas végkielégítéseket kaptak a távozó vezetők. Elsősorban a MÁV és a Magyar Villamos Művek kifizetéseit világítanák át.

+1 Állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata
Tisztáznák, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek milyen offshore érdekeltségei vannak, és milyen kapcsolata volt hivatala alatt offshore cégekkel Oszkó Péter pénzügyminiszternek. A Fidesz rendkívül súlyosnak tartja Simor András jegybankelnök offshore érdekeltségét is. Azt is szeretnék tisztázni, hogy a villamos műveknél az "offshore cégek égisze" alatt mi zajlott.

________________________________________________________________________

 

 

Az evés lélektana - a falás okai

 

Forgács Attila pszichológus, Az evés lélektana című könyv szerzője
Forgács Attila pszichológus,
Az evés lélektana című könyv szerzője

Sokan vagyunk, akik a bajban hízunk. Ha nem tudjuk másként legyőzni, hát megesszük a stresszt, a fáradtságot, a haragot. Az evés a problémakezelés legeredendőbb módja.

- A táplálkozási és az önvédelmi képességnek közös agyi területei vannak - magyarázza Forgács Attila. - Ha fájdalmat okoznak nekik, az állatok is nagyobb mennyiségű ételt vesznek magukhoz stresszhelyzetben, és nem tudnak elmenekülni. Agyunk felépítése következtében a stressz enyhíthető orális tevékenységgel (rágcsálás, cumi, cigi) különösen, ha ezt a tapasztalatot korai gyerekkori tanulással is megerősítjük. Az éhes ember feszült.

A jóllakott megnyugszik. Vacsora közben könnyebb feloldani a konfliktust. A közös étkezés békéltet. (Ha valakik „ágytól-asztaltól elváltak", akkor menthetetlenek!) Vannak olyan pszichoterápiák, amelyek kihasználják az evés érzelmekre gyakorolt hatását. Például három napja nem evő klausztrofóbiásokat étellel megtömött liftbe visznek. A tapasztalat azt mutatja, hogy erősebb az étel utáni vágy a bezártságtól való félelemnél.

Nemcsak a stresszt tudjuk megenni. Az agressziót is. A dühös állat harap. A dühös, civilizált ember is, csak az ételbe. Az elfojtott harag zsírrá alakul rajtunk. Miként a félelem is. Az emberiség nagy része mindig éhezett, egymilliárdan ebben a pillanatban is éheznek. A nélkülözéstől való félsz ott munkál bennünk a teli spájz mellett is. A mesebeli terülj-terülj asztalkám birtoklásának vágya ősi, kitörölhetetlen.

A férfiakra nemcsak régen, napjainkban is jellemző, hogy szeretnének kicsit nagyobbak (izmosabbak) lenni annál, mint amekkorák. Az állatvilágból ered ez a vágy: a hímek küzdelmében megfigyelhető a testméret fitogtatása: gondoljunk csak a felfuvalkodott békára vagy az égnek álló szőrű kutyára. Elhízottság szempontjából ma a magas beosztásban dolgozó férfiak a legérintettebbek.

Hogyan nyerjünk háborút? 


- Elsősorban önismerettel - tanácsolja Forgács Attila. Csak akkor tarthatjuk meg, illetve nyerhetjük vissza a kontrollt a testünk felett, ha tudjuk, mi sarkall bennünket falánkságra. Ha végiggondoljuk, miért, mi helyett nyúlunk a tál után. Ha tudjuk, hogy a bőség vagy inkább az árudömping ellenünk dolgozik, nem értünk. Az elhízás a hatvanas évek után lett népbetegség. Ekkor lett tévéjük, autójuk az embereknek (nem kellett már gyalogolni), gyorséttermük, hűtőszekrényük, ahol elfér a szupermarketben a bevásárlókocsiba pakolt töméntelen mennyiségű étel. A (gyors)étteremben is egyre nagyobb adagokat sóznak ránk. A fogyókúraipar pedig velünk együtt gyarapszik. Pedig a mérték, a józanság megtalálása a hosszú távú siker kulcsa, nem a diéta.

Ha ezt megértetjük, nyert ügyünk van.

________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Példátlan visszaesés a benzinfogyasztásban
 
2010.04.15. 11:00
szöveg: MTI
 
 
Címkék: benzinár, benzin
A folyamatos áremelések éreztetik hatásukat: sosem látott mértékben csökkent a magyarországi benzinfogyasztás az egy évvel ezelőttihez képest.
 

 Megjegyzésünk:

Nem találunk sem mentséget sem ésszerű magyarázatot arra, hogy a Bajnai kormány szándékosan meghozott döntéseivel megfosztotta az államháztartást a konszolidált benzinárakban garantáltan megjelenő Áfa- és jövedéki adó tartalomtól!

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy nyilvánvalóvá váljon: a környező országokban olcsóbb a tankolás. Így logikusan pld. az országon átmenő közúti forgalom teljes árbevételétől, illetve annak minden közterhétől elesik a magyar költségvetés. No, BRAVO! Reméljük vannak felelősei a döntésnek!

 
Ilyen árak mellett érezhetően csökken a fogyasztás


 

Kapcsolódó cikkek

 


Összesen 12 százalékkal esett vissza az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami soha sem látott mértékű visszaesés - írta a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatait ismerteti. Eszerint a visszaesés leginkább a 98-as benzint érintette, amelyből 42,3 százalékkal fogyott kevesebb, míg a 95-ös benzinnél 14 százalékos, a gázolajnál 9,1 százalékos volt a visszaesés.

Wild György, a MÁSZ főtitkára szerint elsősorban az üzemanyagok árának növekedésével magyarázható a csökkenés. Ezt főként az okozta, hogy az elmúlt egy évben kétszer is emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója, és az áfa is 20-ról 25 százalékra emelkedett.

 _________________________

Kép Mától él az új árverezési rendelet

Megjelent:
2010.04.14. 06:08
Frissítve:
2010.04.14. 06:07

 

A lakásokat nem lehet a

becsérték 70 százalékánál

olcsóbban eladni.

 
Hatályba lépett az a kormányrendelet, amely szerint a lakásokat csak az APEH Elektronikus Árverési Felületén lehet árverezni, nem olcsóbban, mint a becsérték 70 százaléka.
 
A tulajdonost az árverezésről az esemény előtt 30 nappal kell értesíteni.
Árverést csak önálló bírósági végrehajtó, vagy felszámoló kezdeményezhet.
A végrehajtók nevét, címét a PSZÁF közzéteszi a honlapján.
 
Az APEH az ingatlan becsértékét összeveti a saját összehasonlító értékadataival, és ha bűncselekményt gyanít, értesíti a nyomozóhatóságot.
Ha mindössze annyi a gond, hogy a becsérték 30 százalékkal kisebb az APEH adataiból következőnek, akkor az adóhatóság nem tűzi ki az árverést.
 
Ekkor a végrehajtó költségén az adóhatóság kér fel szakértőt, és annak a becsértékén lehet kitűzni az árverést.
 
Az APEH a beérkezés után 5 napon belül teszi közzé az árverési hirdetményt úgy, hogy azt - a közzétételtől számítva - 45-60 napon belül tartják meg.
 
Az árverés 3 napig tart, a licitálóknak a becsérték 2 százalékát kell előlegként letenniük.
 
A mától hatályos új szabályokat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
 

Forrás: MTI

___________________________

Egymilliárd forint áll rendelkezésre

Határidő: 2010.10.30.

 

Hűtőt kapnak a rászorulók

 

Kép A rászorulók az őket segítő Alapítványoknál, Egyesületeknél jelezzék az igényüket!

Rajtuk is múlik, hogy valóban hozzájuk kerüljön a 15000 db hűtőgép!

Régi, energiafaló hűtő- és mosógépek cseréjére hirdet pályázatot a zöldtárca: egymilliárd forint áll idősek, rászorulók, nagycsaládosok rendelkezésére. Az új gépek 30-65 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, a megtakarítás éves szinten 10-15 ezer forint lehet.

FN.hu 2010. március 23. 13:55
 
 
A pályázatot a Zöld Beruházási Rendszer részeként hirdette meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). A tárca közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást.
 
Ezzel mintegy kétezer tonnával csökken a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben – közölte a KvVM.


Maximum 70 ezer forint


A cserére időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként és a szervezetek saját részére székhelyenként egy darab gépre.
 
A tárca régi mosógép „A” energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy egy
darab régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre
történő lecserélését támogatja.

Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 ezer forint támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép vásárlására. Plusz jelzés nélküli „A” kategóriájú hűtő és mosógép esetén a támogatás 60 ezer forint. Ennek oka, hogy mosógépből nem létezik „A” fölötti kategória.


Évi 10-15 ezer forintos megtakarítás


A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2 százaléka nyolc évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátáscsökkentést lehetne elérni.

A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez: a korszerű háztartási gépek 20-50 százalékkal kevesebb villamosenergiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10 ezer forintot lehet évente megtakarítani, de például egy, a ’80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15 ezret.

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C” energiaosztályú készülékek átlagosan 65, a „B” energiaosztályúak pedig 30 százalékkal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A” osztályú készülékek.

A pályázati felhívást ide kattintva olvashatja a KvVM honlapján.
 
 
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogram
Leadási határidő2010.10.30
A pályázati felhívást és útmutatót valamint az előzetes kereskedői nyilatkozatot a csatlakozó dokumentumok tartalmazzák.

A nyomtatványkitöltő programot innen töltheti le: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany

A nyomtatványkitöltő progam használati útmuatója: http://www.apeh.hu/ebevallas/abevjava/javakitolto.html
 
 
Csatlakozó dokumentumok

 

Kép

 

 
A magyar államháztartás hiányát nem takarékossági programmal és megszorító intézkedésekkel kell megoldani, hanem egyértelműen a gazdaság élénkítésével.
 
A gazdaság élénkítésére vonatkozó elsődleges és legfontosabb lépés:
 
Egyszerű többséggel kell módosítani a feles törvénnyel elfogadott MNB-törvényt úgy, hogy az állam magához vonja a monetáris felségjogokat, amelyek eredetileg is az államot illetik!
 
 • Ezzel az egyetlen törvénymódosító intézkedéssel 1996 óta először
 • kerülhet adósságmentes és kamatteher nélküli pénz a magyar
 • gazdaságba!
 
 • Az állam 1996 óta először áttérhet a külföldről behozott kamatozó,
 • devizaalapú és magántulajdonú hitelpénz helyett a magyar
 • munkával fedezett közpénz kibocsátásához.
 
 • Az olcsó jegybankpénzzel finanszírozott hitelek rendelkezésre bocsátása a lakosság részére pld. lakásépítésre, ESCO beruházások lebonyolítására
 • Az olcsó jegybankpénzzel finanszírozott hitelek rendelkezésre bocsátása a kis- és
 • középvállalkozók részére a reálgazdaság érték előállító tevékenységének a
 • finanszírozására

 

Az új pálinkafőzési szabályok hétfőtől hatályosak
 

Megjelent:
2010.09.26. 20:43
Frissítve:
2010.09.26. 20:41
 

Hatályba lépnek hétfőn a párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésére vonatkozó új adó szabályok - emlékeztetett a Vám- és Pénzügyőrség vasárnapi közleményében.
Kép A Vidékfejlesztési Minisztérium pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél 50 literig nemcsak jövedéki adót nem kell fizetni, hanem a főzést sem kell sehol előre bejelenteni, és a készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.
 
Hozzáteszik: az eladásra szánt pálinkánál, vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.
 
A VPOP emlékeztet: az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen.
 
 Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.
 
A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget, a 400 liter 50 fokos párlatot, amelyből a már említett mennyiség adómentes.
Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.
 
Egy háztartásban akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él: az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze - hívják fel a figyelmet.
 
Lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.
 
A párlatot értékesíteni akkor lehet, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót.
 
Az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlat zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet.
 
A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1.380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében.
 
A vámhatóság - ellenőrzései során - a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását - fűzik hozzá, és megjegyzik, hogy a párlat továbbra sem ajándékozható.
 
A vámhatóság az előzőeken túl a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó - például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó - közérdekű bejelentések kivizsgálását is - áll a közleményben.
 
A részletes szabályozás a Vám- és Pénzügyőrség honlapján olvasható, vagy személyesen a területileg illetékes regionális ellenőrzési központok adnak felvilágosítást, amelyek címéről és egyéb információkról a helyi tarifával éjjel-nappal hívható Információs Központnál a 06-40-346-262 telefonszámon érdeklődhetnek.
 

Forrás: MTI

 
Elkezdődött a soros elnökségünk
Megjelent: 2011.01. 1. 07:44
Frissítve: 2011.01. 1. 07:44
Magyarország január 1-jével átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta először látja el az EU-elnökségi feladatokat. Az elnökségi félévben - az Európai Unió íratlan szabályainak megfelelően - nem a Magyarországot legközvetlenebbül érintő kérdések, hanem a nagy európai ügyek kapják a legtöbb figyelmet.

Az elnökségi trió keretében Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit, a trojka mandátuma 2010-11-re szól. Magyarország Belgiumtól veszi át a stafétát, és 2011. június 30-án Lengyelországnak adja át.

A magyar elnökség napirendjét erőteljesen meghatározzák azok a feladatok, amelyek a gazdasági válság következményeinek kezeléséhez és az új együttműködési formák kialakításához kapcsolódnak.

A cél, hogy az EU a jövőben jobban fel legyen készülve a válságok megelőzésére;.

A romastratégia a magyar elnökségi program kiemelt pontja. Az Európai Bizottság tesz majd javaslatot egy európai keretstratégiára; az EU növelni kívánja szerepvállalását a romákat érintő ügyekben. A magyar elnökség fontos témája lesz a vízpolitika is, ezen belül az extrém vízügyi jelenségek és a klímaváltozás hatásainak kezelése. A magyar elnökség alatt fogadhatják el az Európai Bizottság által kidolgozandó Duna-stratégiát.

 Magyarország hivatalosan január 6-án veszi át az elnöki posztot Belgiumtól. Az első jelentősebb esemény a kormány és az Európai Bizottság együttes ülése lesz január 7-én Budapesten.

Forrás: MTI

 

 

Áremelések 2011. 01. elsejétől

 Emelkedik a fővárosban a víz- és a csatornadíj, valamint a szemétszállítás díja, drágább lesz a temetés is, ám a távfűtés ára egyelőre nem változik január 1-jével.

15 év óta viszont 2011 az első olyan év, amikor nem drágulnak januártól a BKV tarifái. Ennek a konkrét oka az, hogy a legutóbbi tarifaemelés sem töltötte be a hozzáfűzött reményt. Megjegyzésünk: Budapest az egyetlen olyan város a világon, ahol a közösségi közlekedési szolgáltatás bevételeinek 52 %-át a jegyárak adják. Minden normális városban ez a határ maximum 30 %!

2011. január 1. 06:30
 

Az ivóvíz csaknem 3, míg a csatornadíj 19,5 százalékkal nő Budapesten.

 

A szemétszállításdíja pedig valamivel több mint 5 százalékkal emelkedik. Ennek következtében januártól a 110 literes tartály egyszeri ürítése 579, a 120 literesé 632, a 240 literesé 1264, a 360 literesé 1896 forintba kerül.

Megugró fővárosi díjak

Elsejétől átlagosan majdnem 10 százalékkal kell többet fizetni a különböző temetkezési szolgáltatásokért.

A fenntartás (sírhelymegváltás, temetőfenntartási hozzájárulás) díja 10 százalékkal emelkedik, a szóróberendezés igénybevételének díja 18,2 százalékkal, a sírásásé 5,4 százalékkal, a ravatalozásé 5 százalékkal, a halotthűtés díja 27,2 százalékkal, a temetőn belüli szállítás díja 10 százalékkal.

Így tehát 2011-ben a hagyományos, földbe temetés esetén a teljes körű kegyeleti szolgáltatás díja összesen 15 035 forinttal (5,51 százalékkal) növekszik, a hamvasztásos temetés esetén 5727 forinttal (3,41 százalékkal), szórásos temetés esetén pedig 6909 forinttal (6,05 százalékkal).

A kéményseprési díjak átlagosan 3,8 százalékkal nőnek Budapesten. A fogyasztói nettó díjak a következőképpen változnak: a kiszállási díj 1143-ról 2286 forintra nő, az egyedi működő kémények díja 1418-ról 1492 forintra, az egyedi tartalékkéményeké 942-ről 961 forintra, a gyűjtő működő kéményeké 3164 forintról 3328 forintra, a gyűjtő tartalékkéményeké 2139-ről 2182 forintra emelkedik.


Az új, sávos gázár-szabályozás révén - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állítása szerint - a fogyasztók 57 százalékánál egyáltalán nem változik a gáz ára, míg a fogyasztók további 9 százalékánál (az 1200-1500 köbméter között fogyasztók esetében) is csak 0,7 százalékos növekedés várható, a drágulás aránya azonban a többi fogyasztó esetében sem éri el a két számjegyű mértéket. A gázártámogatás április végéig megmarad.Drágít a posta is

Január elsejétől 4-12 százalék között drágulnak egyes postai díjak. A szabvány levélküldemény díja 80 forintról 90 forint nő, ez 12,5 százalékos áremelést jelent. Elsőbbségi küldeményként az ár 105 forintról 115 forintra emelkedik, ami 9,52 százalékos drágulást jelent.

A levelezőlap és képes levelezőlap díja nem változik: elsőbbségi küldeményként 105 forintért, egyébként pedig 80 forintért továbbítja a posta. A címzett reklámküldemények díja ugyancsak 80 forintról 90 forintra nő, elsőbbségi küldeményként pedig 105 forintról 115 forintra emelkedik. Az egyéb levelek díja 150 forint helyett 160 forint lesz.

A kézhez kézbesített hivatalos iratok alaptarifája 355 forintról 370 forintra emelkedik, az egyéb hivatalos iratoké pedig 290 forintról 300 forintra nő.
 

Költségesebb autózás

A helyközi közösségi közlekedés - távolsági és elővárosi autóbuszok, vonatok - tarifái január elsejétől nem változnak, ám az ötödik éve változatlan úthasználati díjak átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek.

A személygépkocsik 4 napos e-matricáját egész évben azonos áron, 1650 forintért vásárolhatjuk meg, a négynapos D1 matrica szezonon kívüli kedvezményes ára ugyanis megszűnik.

A D1 matrica éves díja 7,5 százalékkal 40 ezer, a havi 7,1 százalékkal 4500, míg a heti 7,8 százalékkal 2750 forintra emelkedik.

Éves vásárlásnál a D2 matrica 8 százalékkal 115 ezer, a D3 8,2 százalékkal 172 ezer, a D4 pedig 8,6 százalékkal 215 ezer forintra drágul.

A havi díj D2 matrica után 3,2 százalékkal 13 ezer forintra, a D3 esetében 5,6 százalékkal 19 ezer forintra, míg a D4 vásárlásakor 6,7 százalékkal 24 ezer forintra emelkedik.

A heti D2 matrica 17,4 százalékkal 7.750, a D3 15,2 százalékkal 11.750, míg a D4 11,7 százalékkal 14.750 forintra drágul.

A D2, a D3 és a D4 matrica 1 napos díja mindegyik matrica esetében egységesen 8,7 százalékkal 3000 forintra növekszik.

A 15 napon belül befizetett pótdíjak esetén az újra alkalmazott ötszörös szorzóval díjkategóriánként 2,1-10,1 százalékos csökkenés, míg 15 napon túli befizetésnél az eredeti huszonötszörös szorzóval 7,8-17,4 százalékos növekedés következik be.

Szigorítások, bírságok

Január 1-jétől újonnan bevezetett ellenőrzésekkel, valamint büntetésekkel is számolni kell:


- 50 ezres büntetést kap az, aki a tömegközlekedési járművek megállóiban dohányzik.
- Szigorúbb rendőri ellenőrzésre számíthatnak a kerékpárosok.
- 300 ezer forintra emelkedik a helyszínen kiszabható közlekedési bírság felső határa (pl. gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, a tilos jelzésen való áthaladás, illetve ittas vezetés esetén). Aki pedig nem fizet, annak az autóját a rendőrség lefoglalhatja.
- Sárga színűek lesznek a fővárosi üzemeltetésű parkolóhelyeken a pótdíjtasakok.
 

Kép

 

Nyugdíj:

döntöttek a visszalépés szabályairól

Megjelent: 2010.12.15. 16:21
Frissítve: 2010.12.15. 17:07
A kormányszóvivő ismertette az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódó szabályokat.
© Shutterstock.com

Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után.

Nagy Anna megerősítette: annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus.

Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni vele.

Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára. A kormányszóvivő megismételte, hogy a reálhozam adómentes.

Ha valaki elfelejt nyilatkozni a reálhozamról, akkor sem veszíti el az összeget, ebben az esetben ugyanis kap majd egy levelet a magánnyugdíjpénztárától 2011. március 1-31. között, amelyben emlékeztetik arra, hogy rendelkeznie kell a kifizetés sorsáról.

Ha továbbra sem nyilatkozik, a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül magánnyugdíjpénztár kiutalja ezt az összeget az érintett lakcímére. 

A szóvivő közölte azt is: annak, aki úgy dönt, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig.

Ezt bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál is megteheti. Aki ez idő alatt tartósan külföldön tartózkodik, nyilatkozatot a Magyar Köztársaság külképviseletén is tehet majd.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és magánnyugdíjpénztárának a nevét.

A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is.

A nyugdíjfolyósítók a beérkezett nyilatkozatokat legkésőbb 2011. március 1-jéig elküldik a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyeknek 45 napon belül meg kell állapítaniuk azoknak a számát, akik visszalépnek az állami rendszerbe - mondta Nagy Anna.

Forrás: MTI

 

Már jövőre csökkenhet az államadósság

Megjelent: 2010.10.21. 12:56
Frissítve: 2010.10.21. 13:10

Már jövőre csökkenhet az államadósság GDP-hez mért aránya - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Ezt részben a fiskális stabilizációt megteremtő, részben a gazdasági növekedést ösztönző lépések eredményezik majd - tette hozzá a Raiffeisen Bank befektetői konferenciáján.

Az államtitkár szerint Magyarország úgy tud "kinőni" a jelentős államadósságból, hogy egyszerre fordít kiemelt figyelmet a gazdasági növekedési ráta emelésére, illetve csökkenti az állam finanszírozási igényét is.

Kármán András elmondta: az idén várhatóan 0,8 százalék, jövőre 3,0 százalék, 2012-re akár 3,5 százalék lehet a hazai gazdasági bővülés.

Forrás: MTI

 

Aláírták a szerződést a Zsolnay eladásáról

 
 
Pécsett aláírták a szerződést a Zsolnay-gyár privatizációjáról. A nagy múltú, csaknem 160 éves porcelánmanufaktúra az utóbbi évtizedekben veszteségesen működött, a tulajdonos önkormányzat nem tudta volna tovább életben tartani a gyárat. Az új befektető meg kívánja tartani a vállalat hagyományos termékeit, de újakkal - a többi között épületkerámia gyártással is bővíteni szeretnék a kínálatot.

 
A pécsi közgyűlés a múlt héten döntött úgy, hogy eladja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját és átad két darab szavazat elsőbbségi részvényt is, amivel a vevő megszerezte a társaság irányításának a jogait is. Páva Zsolt polgármester szerint olyan döntés született, mely a városnak garanciákat nyújt arra, hogy a közel 160 éves gyárra biztos jövő vár.

 

 

50 km-es diéta - a földi örömök helyes igénybevétele
 • Nők Lapja Cafe
 • 2010. 10. 20.

Multiellenes, klímavédő, takarékos, és jót tesz az egészségnek is – ez az

50 km-es diéta lényege, amelynek elszánt képviselői vállalják,

hogy egy hónapon keresztül csak 50 km-en belül előállított élelmiszereket fogyasztanak.

 

A hír: 50 km-es diéta

Az 50 km-es diéta egy klímavédő, életmód-változtató program, melynek résztvevői vállalják, hogy egy hónapig csupán 50 km-en belül előállított élelmiszereket fogyasztanak.

A kenyerüket vagy maguk sütik, vagy 50 km-en belüli sütödében. Minél közelebbről érkezik az élelmiszer, annál kevesebb tartósítószerre van szükség annak frissen tartásához.

A másik fontos érv, hogy támogatnunk kell a hazai termelőket, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszeráraival szemben talpon tudjanak maradni, és az asztalunkra tenni például a sokkal ízletesebb magyar paradicsomot vagy a saját nemesítésű magyar szőlőfürtjeinket.

A szupermarket tabu, s ugyanígy a nagy viszonteladók standja is a piacokon.

Különvélemény

Winkler Nórától

 
A múlt héten végre semmi dolgom nem volt szombaton, és leszámítva, hogy a péntek este belenyúlt a hajnalba, jó volt korán felkelni, és elsétálni a
piacra.

Az ősz eleve gyönyörű, nemcsak a fák, levelek, bokrok és bogyók színei miatt, de ilyenkor a piac is egyik legszebb arcát mutatja. Két óra után roskadásig tömött kosarakkal indultunk haza, és a cuccok nagy részét termelőktől vettük. Ez még akkor is megnyugtat, ha először veszek valakitől; hajlandó vagyok látatlanban elhinni, hogy a ribizlilekvárban valóban saját ribizli van, hogy a spenótot ők vágták le hajnalban a kertjükben, és a szőlő is sajátjuk.

Se multiellenes, se szélsőségesen nacionalista nem vagyok, de ha van választásom, a magyar zöldséget veszem meg, és ahogy szombaton is történt, jobban szeretek kendős nénikkel diskurálni a dérről, mint neoncsövek alatt válogatni óriáspultokról.

Ugyanennek a hétnek a keddjén viszont azt mesélte egy ismerősöm, hogy az egyik nagy áruházláncnál dolgozó barátja a saját szemével látta, ahogy egy kamionnyi külföldi húst félúton átcímkéztek magyar termékké, hogy a polcokra már így kerüljön ki.

Persze nem voltam ott, nem én láttam a saját szememmel, csak hallottam, de amúgy simán elképzelhetőnek tartom, hogy ilyen előfordulhat. Nehéz eldönteni, hogy kinek hihetsz, ki az, akiről nem feltételezed, hogy puszta haszonszerzésből nem mond igazat egy olyan dologról, amit te megeszel.

 
Miközben tudjuk:  jogod van tudni, mit viszel be a testedbe.


Rokonaim például élelmiszer-beszerzéseikre saját bizalmi hálót alakítottak ki: húst csak Margit néninél vesznek, tojásért Laci bácsihoz, gyümölcsökért pedig a piacon csakis Juditkához állnak sorba.

Van saját mézes kontakt, a nyári baracklekvárszezonban pedig egy ismerős és kipróbált forráshoz iratkoztunk fel, mindannyian az igényelt mennyiségekkel.


Ráadásul ez utóbbi nemcsak ízre volt jó, de környezetbarát megoldás is, mert a barackrakomány egyrészt nem utazott sokat, másrészt feleslegesen semmi sem történt a gyümölcsökkel, hisz kilóra annyi jött, amennyire szükség volt, harmadrészt csomagolni sem kellett 40 dekánként, mert egyben vittük el, ki-ki a saját óriásmennyiségét.

Ilyesmi akciókat bárki meg tud szervezni. Télre kolbászt mi a baráti társaság egyik forrásától veszünk. Feliratkozunk a nagy listára, majd egyszer csak begördül az autó Pestre, és mindenki letekeri róla saját kolbászmétereit.

Ezek a beszerzések kifejezetten bizalmi alapúak és – már csak emiatt is – piacbarátok.

Ha ugyanis nem lenne jó az áru, nem lenne több rendelés. Látod, ki a termelője, nem beazonosíthatatlan felirat egy ismertetőcímkén, hanem hús-vér lény, aki megbecsüli, hogy számíthat növekvő kis társaságunkra, mikor a bevételeit kalkulálja.

A szegény krumpli, amely útra kél, hogy jó messze megtisztítsák, csomagolják, felcímkézzék, hogy aztán kicsinosodva visszazötykölődjön oda, ahonnan indult, és végre megvegyék, rémesen abszurdan hangzik. 

Az 50 km-es diéta viszont jól hangzik, és ha csak annyit elér, mint a maratonfutók híre egy átlagember életében, nevezetesen, hogy 42 km-t már nem hiszi, hogy lefut, de hetente kétszer hármat igen, már elindultunk jó irányba.

 
 
Biopiaci mustra  Katt ide, ha érdekel! 

További érdekes cikkek:

 

Kép


- Utolsó percben jött az ajánlat. Úgy ítélem meg, hogy már csak a 2010-es évet tudta kibírni a gyár. Az önkormányzat nem tud támogatást adni, úgyhogy egy szakmai befektetőre volt szükség. Egyelőre 49 százalékos tulajdonrészt fog kapni és hoz működő tőkét is 500 millió, illetőleg 250 millió forint értékben – jelentette ki Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt.

A vevő a társaság teljes átvilágítása után olyan programot akar megvalósítani, mellyel jelentősen javul majd a Zsolnay versenyképessége. A hagyományos termékeken túl többek között az épületkerámiák gyártását is újra el szeretnék kezdeni
 
 
Kép


- Száz évvel ezelőtt is azért vált közismertté a Zsolnay, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. A pirogránit termelés, illetve az ebből előállított épületkerámiák óriási sikert arattak és nem utolsó sorban egy olyan építészeti kultúrát és hagyományt örökítettek át nekünk is, amelyek önmagukért beszélnek ma is – mondta a hírTV-nek Jászai Gellért, az M-B Kft. tulajdonosa.

A befektető tervei között szerepel az is hogy a jövőben a design és belsőépítészet, valamint a forma és divattervezés területén is hangsúlyozottabbá válnak a Zsolnay termékek.

(hírTV)
 
 

A mappában található képek előnézete te látod a fától az erdőt?

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

They robin, fully haemothorax, had.

(umikacge, 2019.03.24 20:23)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/