Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.
 Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.

 

 

Mindent a pénzről

  • Forrás: Nők Lapja Cafe

Ez a cikksorozat különböző pénzügyi alapismeretekkel, tanácsokkal és tippekkel próbál meg segíteni nekünk nőknek, hogy igazán el tudjunk igazodni a pénzvilág útvesztőiben.

Közelebbről megismerkedhetünk a banki ügyletekkel, szakzsargonokkal, megtanulhatjuk a gazdaságos kártyahasználatot, hogy új információink birtokában bátrabban mozogjunk ebben a bonyolult világban.

Bár a mindennapi életünk része, mégsem foglalkozunk vele igazán, hogy hogyan is alakult ki a mai pénz. Ez egy hosszú folyamat végeredménye, amely évszázadok alatt érte el végleges formáját. Talán néhányan még emlékezünk a történelem órákon tanultakra, amikor először cserekereskedelemmel, vagyis pénz nélkül, a javakat közvetlenül más javakra cserélték.  Később megjelentek azok a termékek, amelyek kifejezték a különböző termékek cserearányait, és ezekből alakult ki az árupénz elnevezésű csereeszköz. Ilyen termékek voltak pl. a marha, a só, a dohány, a bőr, később az igazgyöngy, az ezüst vagy az arany. Mivel ezek egy része nem volt kisebb váltóegységekre osztható, a gazdasági fejlődés azt eredményezte, hogy az árupénzek a nemesfémekre korlátozódtak. Idővel azonban az ezüst is háttérbe szorult és az arany töltötte be a pénz szerepét.

Az arany hátrányai azonban idővel előtérbe kerültek, hiszen gyorsan elhasználódott, nehéz volt a pótlása, a szállítása, illetve a növekvő szükségletekhez egyre többet kellett volna belőle bányászni, ami nemcsak hosszadalmas, hanem bizony igen költséges is.

Ez hívta életre a pénzhelyettesítőket, vagyis azt a papírpénzt, amely aranyra szólt, és helyettesítette az aranyat, mert aranyra volt váltható. Ehhez azonban már állami kibocsátásra volt szükség.

A kapitalizmus térhódításával a gazdaság egyre több pénzt igényelt, ami egy újabb pénzhelyettesítőt vezetett be a mindennapi életbe- ez volt a klasszikus bankjegy, amely a váltóból alakult ki.

Ezeket a pénzhelyettesítőket azonban nem tekintették törvényes fizetési eszköznek, mert nem volt elfogadási kényszer velük szemben.

Az állam mindezek hatására létrehozta a saját bankját, amit jegybanknak nevezünk, és magához ragadta a bankjegykibocsátás monopóliumát. Az aranypénz rendszer az I. világháború végére háttérbe szorult, és a 1929-33-as világgazdasági válság hatására teljesen meg is szűnt.

Ezzel kialakult a mai modern pénz, aminek nincs belső értéke, és az állam közreműködésével mesterségesen teremtett pénz, ami hitelpénzként kerül a forgalomba. A modern pénz már törvényes fizetési eszköz, és mindenkinek el kell fogadni.

A mai modern pénz két változatban jelenik meg. Az egyik a készpénz - ide tartozik a bankjegy és az érme, a másik pedig a bankszámlapénz, ami a gazdálkodó szervezetek bankkal szembeni látra szóló követelése, vagyis ez azt jelenti, hogy a működéshez szükséges pénzt folyószámla betétként elhelyezik a bankban, és terheléssel-jóváírással intézik a tartozásokat és a követeléseket.

Míg bankjegyet és érmét csak az ország bankja bocsáthat ki, addig bankszámlapénzt bármelyik bank, magánbank is teremthet.

A következő cikkekből megtudhatod  hogyan is kerül a pénz forgalomba és azt is, hogy milyen funkciói vannak. Azután pedig rátérhetünk a kézzelfoghatóbb dolgokra, hiszen addigra meglesznek az alapismereteid, hogy eligazodj a banki világban is.

 
 
Már megismerhetted a pénz kialakulásának történetét. Most pedig megtudhatod, hogyan is kerül be a pénz a forgalomba - honnan is van a pénz?
A pénz egy olyan csereeszköz, ami hosszú fejlődés folyamán alakult ki, és a gazdasági szereplők között megteremti a kapcsolatot, valamint közvetítő szerepet tölt be a tranzakciók folyamán.
5 fontos funkciója van:
Értékmérő - A termékek árát pénzben határozzák meg, ezért a termék értéke megegyezik az árával.
Forgalmi eszköz - Az áruk forgalmát közvetíti, mint csereeszköz.
Fizetési eszköz - Az áru és pénz cseréje a pénz fizikai jelenléte nélkül valósul meg, vagyis adós-hitelezői viszony lép fel.
Felhalmozási funkció - A pénz alkalmas arra, hogy felhalmozzák, és később költsék el, vagy a pénz kamataiból tegyenek szert jövedelemre.
Világpénz funkció - Az előző négy funkciót egyben képes betölteni, mint az euro.
 
 
 
Azt már előző cikkünkben kifejtettük, hogy a mai modern pénz, hitelpénz, vagyis olyan bankpasszíva, amely képes betölteni a pénz funkcióit.
Hitelnyújtással, értékpapír vásárlással, illetve valuta/deviza vásárlással kerül be a forgalomba.
 
Pénzteremtés hitelnyújtással - Egy vállalkozás kérésére a bank a betétszámlán jóváírja a kért összeget, az ügyfél ezt elköltheti, és kötelezettséget vállal arra, hogy egy későbbi időpontban visszafizeti. Így lesz belőle számlapénz, amit a bank teremtett.
 
A deviza/valuta és értékpapír is számlapénzt teremt. A bank a vállalkozástól megvásárolja a devizát, aminek forintban számolt ellenértékét jóváírja a számláján, az értékpapírnál az értékpapír értékét vásárolja meg a bank, és ezt az összeget írja jóvá a számlán.
 
A pénz forgalomból való kivonása, pedig ennek a folyamatnak a fordítottja, vagyis a hitelek törlesztésével, illetve a valuta és értékpapírok eladásával történik.
 
A bankok által ilyen módon kibocsátott pénz egy része jövedelemmé válik, a mi számunkra. Ez az a pénzt, amit elkölthetünk, amiből adót fizetünk, amiből megtakaríthatunk, befektethetjük, és természetesen ebből törlesztjük a hiteleinket is. A hitel visszafizetésével pedig újra visszajuttatjuk a pénzt a bankba. Ezzel a bank által teremtett pénz kikerül a forgalomból, majd a körforgás újraindul.
 
Ezzel a cikkel végére értünk „száraz" tananyagnak, ami a bevezetőt nyújtja azokhoz a további cikkekhez, amelyekben megtanulunk mindent, a mit a pénzügyekről tudni kell.

 

 

 

Hitelfelvétel? Mire figyelj?

 A legtöbbünk számára sajnos nem adatott meg a mesés családi örökség, és sajnos nem lehet mindenkinek „amerikai nagybácsija" sem, aki segítené a család pénzügyi kasszáját. Így nagyobb beruházások, vásárlások esetén a bankokhoz kell fordulnunk hitelért.

Milyen a jó hitel? Természetesen az, amelyik a legkedvezőbb az adós számára. Mi azt szeretjük, ha a felvett összeg után a legkisebb kamatot kell fizetni. De az sem hátrány, ha alacsony a törlesztő részlet.
Forint vagy deviza hitel legyen?
Itt a legfontosabb kérdés, hogy az árfolyamváltozásból adódó kockázat képes-e ellensúlyozni a hitelkamatok különbözetét?
Deviza
Bár a jen, a svájci frank és az euró is igen népszerű volt kedvezőbb kamatozása miatt, a gazdasági válság hatására sokan kerültek kutyaszorítóba az árfolyammozgások miatt.
Sokan úgy gondolták, hogy bár a jen a legkedvezőbb kamatozású hitelt képviseli, mégis kockázatos lehet, mert az európai gazdaságpolitika nincs befolyással a Japán piac alakulására. Ezért a kicsit kevésbé kedvező svájci frankot és eurót részesítették előnyben a hitel felvételnél.
Sajnos az elmúlt 2 év gazdasági válsága nekik sem kedvezett, hiszen az az árfolyam, amiről azt gondolták kiszámítható, hirtelen ugyanolyan kiszámíthatatlan lett az adósok számára. Pánikra azonban semmi ok, hiszen közel sem biztos, hogy tévedtek, azok a kik a devizahitelt részesítették előnyben. Az árfolyam mozgása ugyanis kétirányú, a forint hol erősödik, hol pedig gyengül a devizákkal szemben. Mivel a nagyobb összegeket az emberek hosszútávra veszik föl, néha akár több évtizedre, a néhány hónapos, esetleg éves veszteség is lehet, hogy megtérül hosszú távon. Mert a törlesztett összeget ez a hosszú távú trend fogja meghatározni.

Forint
A forintban felvett hitelnél a legfontosabb tényező a kamat, ugyanis ez fogja meghatározni a visszafizetendő összeget. A kamat, és ezt kevesen tudják, két részből épül fel. Az egyik az index, vagyis a bankközi kamat, a másik része pedig a kamatfelár, ami valójában a bank nyeresége a hitelünkön.
A bankközi kamatot nem befolyásolja az általunk választott pénzintézet, mert ez a kamatrész csak attól függ, hogy a bankközi piacon a szükséges forráshoz (pénzhez) olcsóbban vagy drágábban jut-e hozzá a bankunk? Ezért ezt kockázatkezeléssel próbálják kivédeni a bankok, vagyis meghatározott időközönként (félévente, évente) felülvizsgálják a változó kamatokat, és újakat határoznak meg.
 
Sokan vannak azonban úgy, hogy nem szeretnék, ha a piaci változások azt eredményeznék, hogy megemelkedik a törlesztő részletük, ezért számukra inkább a fix törlesztő részletű, változó futamidejű hitelkonstrukciókat javasoljuk. Ebben a változatban a törlesztő részlet mindig ugyanannyi, viszont a hitel lejáratának időpontja változhat. Pl. egy 36 hónapos hitel az árfolyamváltozások hatására lehet, hogy csak a 40., esetleg 45. hónapban jár le. De ebben az esetben nincs nagyobb meglepetés, az összeg annyi, amennyiben megállapodtunk a hitelintézettel, de az megtörténhet, hogy egy kicsit tovább kell fizetnünk.
 
Tarts velünk továbbra is!
 

 Családi költségvetés

Az első és legfontosabb dolog, amit megtehetsz a pénzügyeid érdekében, az, hogy elkészíted a saját „családi" költségvetésed. Ehhez nem kell nagy családdal rendelkezned, hiszen a pénz költését akkor is meg kell tervezned, amikor egyedül élsz, akkor is, ha párban, és természetesen akkor is, amikor a családodhoz már a gyermekeid is hozzá tartoznak.

Ahhoz, hogy hónapról hónapra beoszd a bevételeidet a legjobb, ha éves tervet készítesz.

Így előre megtervezheted a költéseidet és biztosan nem ér meglepetés, amikor a családi nyaralást szeretnéd megszervezni. Két mód közül választhatsz: először megtervezed az egész évet, majd elosztod tizenkettővel, vagy pedig megtervezel egy hónapot és ezt felszorzod. Rajtad áll, hogy neked melyik az átláthatóbb, egyszerűbb.  

Először is add össze az összes havi bevételed, illetve az összes kiadásod.
A kiadásoknál vedd figyelembe a rezsi költséged, ami általában fix, hiszen ide tartoznak a lakás költségei, a különböző adók, biztosítások, de számold ide az ovi, az iskola költségeit, valamint a hiteleidet is. Ezután azzal is kalkulálj, hogy vannak mindennapi kiadások, mint az élelemre, tisztítószerekre és egyébre költött összegek, és azért számolhatsz néhány nem várt kiadással is, mint például otthoni javítások, esetleg ajándékvásárlás.

Ha a bevételedből kivonod a kiadásod, máris tudni fogod, hogy mennyit költhetsz egy hónapban, illetve mennyit tudsz félre tenni a nagyobb kiadásokra.
Év közben többször is ellenőrizd, hogy a bevételeid és a kiadásaid a tervezettel szemben hogyan állnak? Ha szükséges végezz korrekciót.
Ha valami nagyobb dolog vásárlását tervezed, mint nyaralás, telelés, autó vagy lakásvásárlás, a bevételeidhez számold hozzá a megtakarításaidat is, így még sokkal tisztább képet kaphatsz a pénzügyi helyzetedről.

Mielőtt bármilyen költésre vállalkoznál, tedd fel a kérdést, hogy tényleg megengedheted-e magadnak?

 

A pénzügyi csapdák elkerüléséhez jó, ha észben tartod:

Bármennyire is szeretnél valamit, előbb ki kell fizetned a fix költségeidet, lakbér, számlák, adók, biztosítások!
A mindennapi kiadásokhoz ne vegyél fel hitelt, azzal mindig kalkulálj előre.
Mindig nézd meg több helyen az árakat mielőtt vásárolsz, és hasonlítsd őket össze.
Egy jó hitel mindig segít a bajban, de ha pillanatnyi pénzzavarral küzdesz, és a már meglévő hiteleid fizetése válik kérdésessé, azonnal keresd fel a hitelintéződet és kérj fizetési haladékot.

Reméljük, eddig nem fogsz eljutni, hiszen továbbra is megpróbálunk ellátni minden jó tanáccsal, hogy profin kezelhesd a pénzügyeidet. Gyere máskor is!

 

Olvass tovább, nagyon fontos!
 

Az Orbán-kormányt a magyar lakosság választotta meg.

Muris látni, mekkora energiákat mozgósítottak Magyarország ellen, és egyben mélyen elgondolkoztató is. Egy apró ország, amelyet fenyegetésnek érez a hatalmas és mindent uralni akaró Európai Unió.

Ez a tény önmagában is figyelemre és továbbgondolásra méltó!

Azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság bölcs döntést hozott 2010-ben.

 

 

 

 
Bankárok Kiáltványa 

Ez az idézet az 1934-es "Bankárok Kiáltványából" elég összeesküvés-elmélet gyanúsnak tűnik, de utánanéztem a neten és nagyon sok helyen hivatkoznak rá, tehát mi van, ha mégis igaz... Ami talán sokkal lényegesebb, mint az, hogy ezt valóban leírták-e így az az, hogy a megfogalmazottak nagyon valóság-szagúak. :( (http://www.ivi.hu/blog-a-vilag-egy-uzleti-vallalkozas-1-resz

The Bankers! Manifesto, 1934
"A tőkének védenie kell önmagát minden áron, törvényi és egyéb utakon
egyaránt. Az adósságokat be kell hajtani, a kölcsönöket és
jelzáloghiteleket pedig le kell foglalni, amint lehetséges. Amikor a
törvényes eljárás következtében az átlagember elveszíti az otthonát,
sokkal engedékenyebbé válik és a vezető pénzemberek ellenőrzése alatt
lévő vagyon tulajdonosai által a törvény szigorának köszönhetően
irányítható lesz. Otthontalan emberek nem fognak veszekedni
vezetőikkel. Ez köztudott a világ kormányzására kivatott pénzuralmi
rendszer irányítói számára. Azzal, hogy az embereket megosztjuk,
rávehetjük őket arra, hogy jelentéktelen kérdések fölötti vitákra
pazarolják energiájukat, miközben mi a tanítók szerepében lehetünk.
Így diszkrét lépésekkel bebiztosíthatjuk önmagunk számára azt, amit
már elterveztünk és sikeresen végre is hajtottunk."" The Bankers'
Manifesto, 1934The Bankers Manifesto of 1934

Capital must protect itself in every way, through combination and through legislation. Debts must be collected and loans and mortgages foreclosed as soon as possible.

When through a process of law, the common people have lost their homes, they will be more tractable and more easily governed by the strong arm of the law applied by the central power of wealth, under control of leading financiers.

People without homes will not quarrel with their leaders. This is well known among our principle men now engaged in forming an IMPERIALISM of capital to govern the world. By dividing the people we can get them to expend their energies in fighting over questions of no importance to us except as teachers of the common herd.

Thus by discrete action we can secure for ourselves what has been generally planned and successfully accomplished. 

Forrás: Facebook 
 
 
 

 

 

 RÓLUNK ÍRTÁK - a Szerencsés Találkozások kiadványban

Társadalmi Kiegyezést kezdeményezünk 2013.08.01.

 FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK 

 

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak!

 

 

 

A mappában található képek előnézete Amerikai elnökök