Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TUDATOS VÁSÁRLÓ.HU

 

  •  

Méltányos szupermarket? Emeld fel a hangod! Add a véleményed!

 

 

 

 

 

2013.08.26. / Tudatos Vásárló    Védd meg a szupermarketek beszállítóit, ne tétovázz! Írj az európai parlamenti képviselőknek még ma, de legkésőbb szeptember 5-ig. A levél szövegét magyar fordításban itt elolvashatod, az aláírás mindössze egy perc.

Pár tucat szupermarket lánc uralja az európai kiskereskedelmet. A nyomott árak és a magas profit költségét sokan fizetik meg! A szupermarketek által a beszállítókra gyakorolt nyomást a beszállítói lánc másik végén is megérzik azok, akik rendszeresen túlóráznak, kevés fizetést kapnak, borzasztó körülmények között termelik meg a szupermarketekben árult élelmiszereket és azok alapanyagait. Hogyan érhetnénk el, hogy az ember előbbrevaló legyen, mint a profit?

A négy legnagyobb globális láncból három európai székhelyű. A tisztességes élelmiszerellátási lánchoz alaposabb, következetesebb és igazságosabb brüsszeli szabályozásra van szükség. A következő hetekben páratlan lehetőség nyílik arra, hogy a magyar állampolgárok is befolyásolhassák ezt a törvénykezési folyamatot.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága 2013. szeptember 5-i ülésén tárgyalja annak a cselekvési tervnek a részleteit, ami alapján elindulhat a törvénykezési eljárás, amely végül nagyobb védelmet biztosíthat a beszállítóknak.

Ha egyetérteszt a lenti levél tartalmával, látogass el a TVE brit partnere, a Traidcraft oldalára, ahol aláírhatod a levél eredeti, angol nyelvű verzióját.

A levél címzettjei az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjai, az Európai Parlament képviselői, köztük három magyar képviselő.

 

Az angol nyelvű levelet itt írhatod alá.    Olvasd el magyarul is a levelet.

 

Tárgy: Kérjük, segítsen tisztességes magatartásra bírni a szupermarketeket!

 

Tisztelt Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsági Tag!

A következő hetekben páratlan alkalma nyílik arra, hogy tegyen a globális ellátási láncban tapasztalható tisztességtelen forgalmazói magatartás ellen. Azért fordulok Önhöz mint az Európai Parlament Belső Piac és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjához, hogy ragadja meg ezt a lehetőséget a kereskedők tisztességes magatartásra bírására.

Pár tucat nagyhatalmú kereskedelmi lánc határozza meg, hogy mi, fogyasztók mit és hogyan vásárolunk. Ők a szűk keresztmetszet a többtízmillió európai fogyasztó és a több százezer, a vliág minden táján dolgozó beszállító között, akik boldogulni próbálnak az európai piacon.

A nagy kereskedelmi láncok erejükkel visszaélve hatalmas nyomást gyakorolnak a beszállítókra, hogy saját költségeiket alacsonyan, nyereségüket pedig magasan tartsák. A beszállítók tartanak attól, hogy panaszkodjanak az őket érő sérelmek miatt. Attól félnek, hogy elveszítik üzleti lehetőségeiket, így nincs más választásuk, mint teljesíteni a nagy kereskedelmi láncok követeléseit.

A vevői erő káros következményei a beszállítói lánc többi tagját is érintik, nem csak a közvetlen beszállítókat. Így például azokat a gazdákat is, akik számára semmi nem garantálja az időbeni kifizetést vagy azokat a munkásokat, akik túlórázásra kényszerülnek, és alacsony fizetésért és rossz körülmények között dolgoznak.

Ahhoz, hogy a globális ellátási lánc résztvevői, az ellátási láncban dolgozók és az európai fogyasztók tisztességes bánásmódban részesüljenek, szigorúbb és betartathatóbb, európai szintű szabályozásra van szükség a tisztességtelen forgalmazói magatartás megfékezésére.

Önnek most lehetősége van hozzájárulni ehhez a változáshoz.

Kérjük, hogy támogassa az alábbi kiegészítések hozzáfűzését a tisztességtelen forgalmazói magatartás témájával is foglalkozó IMCO Referens beszámolójához (a kereskedelmi láncokkal kapcsolatos európai cselekvési tervről):

  • Megalapozott, betartatható szabályozás az önszabályozás helyett, hiszen utóbbit a kereskedők könnyen figyelmen kívül hagyhatják. Például olyan európai szabályozó intézmény létrehozása, amely szankcionálhatja a tisztességtelen forgalmazói magatartást és a vevői erővel való visszaélést.
  • Összehangolt szabályozás az EU tagállamokban, hogy a kereskedelmi láncok ne szervezhessék ki beszerzési tevékenységeiket azokba az országokba, amelyekben gyengébb a szabályozás.
  • A tisztességtelen forgalmazói magatartás elleni hatékony fellépéshez el kell oszlatni a beszállítók félelmeit, és biztosítani kell a vevői erővel kapcsolatos bejelentések bizalmas kezelését.

 

Tisztelettel:

A petíciót aláíró neve

 

Ha egyetérteszt a levél tartalmával, látogass el a TVE brit partnere, a Traidcraft oldalára, ahol aláírhatod a levél eredeti, angol nyelvű verzióját.

A levél címzettjei az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjai, az Európai Parlament képviselői, köztük három magyar képviselő.

 

Az angol nyelvű levelet itt írhatod alá.