Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cipruson bejelentették az ALAPJÖVEDELEM bevezetését

2013-09-16-22-az-fna-nemzetkozi-hete-mo-on.jpg

Itt jelentkezhetsz az FNA Hét eseményeire a Facebookon! 

Bízni kell az emberekben!

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

Cipruson bevezetik az alapjövedelmet

BY  /  KEDD, 06 AUGUSZTUS 2013 /  PUBLISHED IN JEGYZETEKKÜLÜGYEKNEWSPÉNZ ÉS GAZDASÁGTARTALOMPÖRGETŐ

Kevés híradás szól Magyarországon arról, hogy civil kezdeményezések sora indult Svájcban és az Európai Unióban.

A kérdés nem más, mint hogy miként lehet megoldást találni a növekvő munkanélküliség okozta társadalmi feszültségekre. Ennek egyik alapvető eleme az alapjövedelem bevezetése minden állampolgár számára.

Svájcban erről hamarosan népszavazást tartanak, az Unióban még csak civil kezdeményezés van arról, hogy a brüsszeli parlament tűzze a kérdést napirendre.

 

Ciprusról a közelmúltban egyre másra csőddel kapcsolatos híreket hallottunk, most meglepő fordulat következett be, ugyanis a szigetország elnöke, Nicos Anastasiades bejelentette, hogy új és teljes reformjuk a szociálpolitikai elve alapján biztosítani fogja a garantált jövedelmet minden állampolgár számára.

Ezt 2014 júniusában tervezik bevezetni.

Hevenyészett nyersfordításban az erről szóló cikk:

“Kedvezményezett minden honfitársunk, akinek jövedelme nem éri el azt a szintet, ami biztosítja számukra a méltóságteljes életet – életkortól, társadalmi osztálya vagy szakmai helyzetétől függetlenül – mondta Anastasiades egy nyilatkozatában.

Azt mondta, a garantált minimum jövedelem szintjénél figyelembe kell venni az igényeit minden állampolgárnak, ami vonatkozik a háztartási kiadásokra – táplálkozás, ruházat, villamosenergia-fogyasztás, és más nélkülözhetetlen dolgok.

Ugyanakkor, ez garantálja majd a megfelelő lakhatás lehetőségét a gazdaságilag gyengébb lakossági csoportoknak is – mondta. Mindezt akár a bérleti díjak állami támogatásával is, ha a kedvezményezettek nem a saját lakásukban élnek, vagy a lakáscélú hitelek kamattámogatása révén, azokban az esetekben, ha az emberek saját otthont szeretnének, de nehézséget okoz nekik a részletek fizetése.

Szintén fedezik majd az előre nem látható költségeket, amik sajnos minden háztartásban előfordulhatnak – mint például az otthonok felújítása, helyi adók megfizetése.

Azt szeretném nyomatékosan hangsúlyozni – mondta még -, hogy a garantált minimum jövedelem oda kell adni minden olyan honfitársunknak, aki, annak ellenére, hogy igényelt, nem kapott érdemi segítséget az államtól – mondta az elnök.

Azt mondta, ezek közé tartoznak munkanélküli diplomások, az iskolák és egyetemek, a dolgozó emberek – különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezők. Nekik is fontos lesz a jövedelem kiegészítése, hogy bevételük elérje a garantált minimális jövedelmet, illetve az egyéni vállalkozók, akik eddig nem voltak kedvezményezettek.

Sok nyugdíjasnak alacsony a nyugdíja, ők is megfelelő szintű hozzájárulást kapnak a Társadalombiztosítási Alaptól, hogy magasabb fizetésük legyen, mint amennyit kapnak ma – mondta Anastasiades.

A terv az, hogy minden állampolgár számára garantálni kell a minimális igények kielégítését, hogy méltóságteljes életet élhessen egy európai ország szintjén.

A garantált minimum jövedelem számos finanszírozási formát átalakít, amelyek eddig nem voltak hatékonyak, és gyakran önkényesen működtek, mivel a különböző minisztériumok a különböző szolgáltatásokat kínált rosszul az állam részről.

A segélyek ezáltal teljes mértékben megszűnnek – mondta Anastasiades.

A hibás politika, amely annak ellenére, hogy eddig jelentősen terhelte az államháztartást és az adófizető állampolgárokat, és nem sikerült csökkentenie az egyenlőtlenségeket és gyakran figyelmen kívül hagyták polgártársainkat, akik igazán rászorulnak, megszűnik.

Az elnök azt is elmondta, hogy a garantált minimum jövedelem szintjét szigorúan meghatározott, objektív és tudományos módon, a statisztikai hivatalok számításainak figyelembevételével határozzák meg, amelyben nemzetközi tanácsadók is szerepet vállalnak.

Az új rendszer rendelkezik a munkanélküli-járadék, annak szintjéről és időtartamáról is. Az alapjövedelem bevezetésével az új rendszerben az a honfitársunk, aki továbbra is munkanélküli lesz, de a továbbiakban méltósággal tud élni

Azt mondta, a koalíció elfogadta a kormány javaslatát, amely új és modern felfogás a politika, és a szociális jólét terén. Cipruson azonnali párbeszéd indul arról, hogy az új rendszer 2014-ben valósággá válhasson.

Forrás: http://cyprus-mail.com/2013/07/26/president-announces-guaranteed-minimum-income-for-all-citizens/

- See more at: http://emberiseg.hu/emberiseg/cipruson-bevezetik-az-alapjovedelmet/#sthash.rboIdLlx.dpuf

 

Forrásunk: emberiseg.hu 

 

Megjegyzésünk a cikkhez

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Ehhez a politikai akarathoz kívánunk józan megfontolást a polgári kormánynak, mert nem a tőke kiszolgálására, a problémák elmélyítésére, hanem a társadalmi-gazdasági problémák teljeskörű megoldására kapott kétharmados felhatalmazást a lakosságtól!

 

Összegyújtjük amiből finanszírozható az FNA bevezetése Magyarországon

 

 

 

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről! A drasztikus elszegényedés megindulása a 2008-as pénzügyi és gazdasági válsághoz köthető. A válságnak négy periódusa volt eddig Magyarországon. 2008. második felében tört ki a pénzpiaci válság, amely a megtakarítással rendelkezőket érintette. 2008−2009-ben visszaesett a foglalkoztatás, nőtt a munkanélküliség. Ezzel párhuzamosan a devizahitelek problémája is élesen megjelent. 2009−2011-ben az állami kiadásokat erőteljesen csökkentették, miközben nőttek a lakossági elvonások. Az egykulcsos SZJA bevezetése hátrányosan érintette az alacsony keresetűeket. 2011−2012-ben egyértelműen szűkítették a szociális és egészségügyi kiadásokat. A háztartások közel 81 százalékának nincs annyi tartaléka, hogy egy váratlan, nagyobb kiadást – 100 000 Ft nagyságban – ki tudjon fizetni. A fűtés hiánya 20 százalékról 27 százalékra nőtt az elmúlt két év alatt.

A válság elmúlt öt évében azok a negatív tendenciák erősödtek fel még jobban, amelyek a társadalom alsóbb rétegeit érintik hátrányosan. A szegénységnek nem csak a mértéke, hanem mélysége is hatalmas ütemben nőtt. Különösen jelentős volt a szegénységi kockázat növekedése a gyermekek és a fiatalok, az alacsony iskolázottságú és a roma háztartásfővel élők körében, valamint azok között, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartásfő munkanélküli vagy inaktív.

A parlamenti pártok lemondtak a leszakadó rétegek felzárkóztatásáról, hiszen egyik pártnál sem jelent meg átfogó program a leszakadás további megakadályozására. Ha a folyamatokat nem tudja megfékezni az elit, akkor a szélsőséges politikai erők komolyan profitálhatnak ebből. 

 

forrás: Totyik Tamás

 

OLVASS TOVÁBB

Épül a "munkaalapú" rabszolgaság az FNA helyett!

 

 

ADD A VÉLEMÉNYED! El ne hidd, hogy csak egy kis pont vagy a világban!

A lakosság sokat tehet az érdekei érvényesítésére! Ez az a honlap, ahol aktuálisan közzétesszük a legfontosabb európai polgári kezdeményezéseket és törvénykezési eljárások előkészületeit, hogy a jövőben minden magyar állampolgár élhessen a demokratikus jogaival és kinyilváníthassa a véleményét! 

ITT írhatod alá a szupermarketek beszállítóit megvédeni hivatott levelet szeptember 5.-ig!

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!