Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

2013.08.10.

Miből finanszírozzuk az Alapjövedelem bevezetését?

Íme néhány cikk a sajtóból, ami elpazarolt és füstbe ment kiadás az államkasszából. 

 

Az Alapjövedelem bevezetése minden állampolgár számára garantálja a minimális igények kielégítését, hogy méltóságteljes életet élhessen egy európai ország szintjén. Új és modern felfogás a politika, a gazdaság és a szociális jólét terén. A nagy tömegek fizetőképességének megjelenésével adósságmentes pénz kerül a gazdaság körforgásába, ami Magyarországon 1996 óta nem fordult elő!

A Társadalmi Kiegyezés alapjának tekintjük az FNA bevezetésének a szándékát.

Örömmel üdvözölnénk, ha az FNA bevezetésének politikai akarata mentén valamennyi politikai párt, a lakosság, valamint a jelenlegi gazdasági élet szereplői egymással együttműködésre törekednének! A párbeszéd során az intelligens hangvételt is díjaznánk!

Meggyőződésünk, hogy a devizahitelezés valamennyi problémáját is megoldja az ALAPJÖVEDELEM bevezetése

1. A nagy tömegek fizetőképességével adósságmentes pénz kerül a gazdaság egészséges körforgásába, ami 1996 óta nem fordult elő! A fizetőképes kereslet hiányának egyensúlyozására az állam közpénzekből irányít transzfereket a gazdaságba, ami felesleges kiadás és közvetlenül az elit gazdagodását célozza, vagyis kikerül a gazdaság egészséges körforgásából!

A luxusfogyasztás megadóztatása mindössze a korrupció elmélyítésére alkalmas. Eleve meg kell szüntetni az FNA bevezetésével, hogy a közpénzekből a transzferek egy szűk elit céljainak a szolgálatában álljanak! 

2. A bankok teljes ügyfélköre az egészséges gazdasági mechanizmusok beindulásával fizetőképessé válik, ugyanakkor a bankok szereptévesztése is megszüntethető!

Az FNA bevezetésével a bankok megszabadulhatnak a csak virtuálisan létező hitelpénzek kibocsátásának önként és feleslegesen magukra vállalt kényszerétől, nyűgétől és annak minden kockázatától!

Olyan egyszerű szolgáltatóvá válhatnak, ahol a izetőképes lakosság és a fizetőképes gazdasági szereplők szívesen megfizetik az életüket megkönnyítő kényelmi szolgáltatásokat. 

3. A közpénzekből finanszírozott, jelenleg is meglévő és a gazdaságba illetve a lakossághoz irányuló transzferek egyaránt az Alapjövedelem finanszírozására átcsoportosítva a  közjó szolgálatába állnak! Így valóban betöltik a szerepüket, azaz egészséges egyensúlyt teremtenek a gazdaságban és a társadalomban!

 

Ezt is megoldja az ALAPJÖVEDELEM bevezetése!

Felesleges pazarlás az ócsai adóslakópark felépítése

2013-08-10 05:11:00
Budapest — Felpörögtek a lakásfelajánlások a Nemzeti Eszközkezelőnél (NET). Az állami részvénytársaság legalábbis azt állítja legfrissebb kimutatásában, hogy idén július végéig, tehát a program indulásától eltelt 19 hónapban mintegy 7300 bajba került lakáshiteles engedte át neki ingatlanát. Vagyis 33 ezer ember szabadult az adósságcsapdából úgy, hogy közben nem kellett attól a lakástól megválnia, amire a jelzáloghitelt felvette.

A június végi, 18 hónapos kimutatás szerint ez 6,4 milliárd forint közpénzbe került, miközben 13,8 milliárd forint hiteltehertől szabadultak meg az érintettek. Azaz lényegesen hatékonyabbnak tűnik ez a konstrukció, mint az Ócsa határában 2,4 milliárd forintból felépített nyolcvan ház. Az adóslakóparkba ugyanis július végéig mindössze 24 család költözött be, akiknek ráadásul oda kellett hagyniuk korábbi életüket is. Holott ennyi pénzből  a Blikk számítása szerint további 2500-2700 adóson lehetett volna segíteni úgy, hogy költöznie sem kell.

Mint ismert, az eszközkezelős program lényege, hogy az állam megveszi a bank által már kényszer­értékesítésre kijelölt ingatlant, a pénzintézet elengedi az adós fennmaradó tartozását, aki bérlőként továbbra is otthonában maradhat. A vételár Budapesten és megyei jogú városban az ingatlan forgalmi értékének 55 százaléka, más városokban 50, faluhelyen 35 százaléka lehet, de a lakás nem érhet többet nagyvárosban 20, kisvárosban, községben 15 millió forintnál. Ezeket az összeghatárokat májusban emelték meg 5-5 millióval, és más feltételek is változtak. Az eszközkezelő szerint ezek hatására vettek lendületet a felajánlások: június-júliusban 3400 ingatlant kínáltak fel neki.

Az ócsai lakópark 80 házának alig harmadába költöztek be lakók

 – Én abban is látom a felfutás okát, hogy pang a piac, a lakások eladhatatlanok. Így a pénzintézetek is belátják: így gyorsabban és biztonságosabban hozzájuthatnak követeléseikhez – tette hozzá érdeklődésünkre Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke, aki szerint az ócsai lakópark egy botrány. – Ha az arra költött pénzt is a NET-nek adták volna, még hatékonyabban működhetett volna ez a fajta adósmentés.

 

Kapcsolódó cikkek

Milliókért őrzik az üres ócsai házakat

Milliókért őrzik az üres ócsai házakat

A továbbra is üresen maradó mintegy hatvan épületnek ugyanis 24 órás őrzését kell biztosítani

Az éves lakbér egyébként a lakás forgalmi értékének másfél százaléka, de követi az inflációt. Egy 15 milliós ingatlan esetében tehát havi 18 750 forint.

– A fizetési fegyelem a várakozásainknak megfelelően alakul, bérleti szerződést még nem kellett felmondani – közölte a Blikk-kel Ternyák Edit, a NET szóvivője. – Ha valamelyik bérlőnk nem fizeti be határidőig az adott havi díjat, azonnal felvesszük vele a kapcsolatot.

Blikk-információ