Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4 tiszta vizű tó hazánkban, amiben meg kell mártóznod

2012.08.21

 

 


 

 

4 tiszta vizű tó hazánkban, amiben meg kell mártóznod

Még tart a nyár, és nem csak a Balaton létezik, íme, négy gyönyörű és tiszta vizű tó az országban, ahová érdemes ellátogatnod.

Hévízi-tó
A Hévízi-tó közel négy és fél hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb melegvizes tava, amely gyógyító erejét a benne található kalciumnak, magnéziumnak, hidrogén-karbonátnak, kénnek és radonnak köszönheti. A Hévízi-tó nem véletlenül hazánk egyik legnépszerűbb fürdőhelye, hiszen vizében télen-nyáron bármikor meg lehet mártózni, hőmérséklete ugyanis évszaktól függően 35 és 24 Celsius-fok között ingadozik.

A Hévízi-tó a 18. század végétől működik gyógyfürdőként: az első fürdőházat Festetics György még tutajokra építtette, amelyet az 1800-as években cölöpökre telepített fürdőházak váltottak fel, a mostani fürdőt néhány évvel ezelőtt újították fel. A tó egyik különlegessége, hogy felszínén indiai vörös tündérrózsák úszkálnak, amelynek hosszúvirágú alfaját a 19. század végén Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg.

Fertő-tó
A Sopron közelében található Fertő-tó területén Magyarország és Ausztria osztozik. Több mint 1100 négyzetkilométeres vízgyűjtő területével Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Balaton után pedig a második legkönnyebben felmelegedő tava, hőmérséklete nyáron akár a 30 Celsius-fokot is elérheti. Természeti adottságai és élővilága miatt 2001 óta a világörökség része, a tó és partvidéke pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Park részét képezi.

A mintegy húszezer éves Fertő-tó vizében és iszapjában sok a nátrium, ezért gyógyhatásúnak tartják, mélysége pedig általában 50-60 centiméter, de a legmélyebb helyeken sem haladja meg a 180 centimétert. Érdemes ide ellátogatni, hiszen a fürdés mellett rengeteg madárral is találkozhatunk, a Fertő-tó ugyanis hazánk egyik legfontosabb madárlelőhelye: itt fészkel vagy vonul át többek között számos lúd, réce és gémfajta, de láthatunk rétisast, vándorsólymot és kékbegyet is.

Velencei-tó
A Velencei-hegység lábánál található Velencei-tó a Balaton mellett hazánk egyik leggyakrabban látogatott üdülőhelye. A 26 négyzetkilométer területű tó vize nátriumban és magnéziumban gazdag, amely azon túl, hogy felfrissíti a fürdőzők szervezetét, a reumatikus fájdalmakat is enyhíti. Magyarország második legnagyobb természetes tavának mélysége átlagosan másfél méter, a sekélység miatt pedig vize a tűző napon könnyen és hamar felmelegedik, ezért egyúttal ez Európa egyik legmelegebb tava is.

Területének egyharmadát nádas borítja, amely olyan madaraknak nyújt otthont és menedéket, mint a barna rétihéja, a búbos vöcsök, a dankasirály, a kanalasgém, a kékes rétihéja, a kis vöcsök vagy a nagy kócsag. A rezervátumban vaddisznók élnek, a vidrákról nem is beszélve. A földtörténeti szempontból fiatalnak számító, mindössze 12-15 ezer éves tó szabályozása az 1960-as évek második felében kezdődött, ezzel sikerült megakadályozni a kiszáradását.

Palatinus-tó
Esztergom legnagyobb tava a fentiekkel ellentétben nem természetes, hanem mesterséges eredetű bányató, amely az ötvenes években a homokkitermelés miatt keletkezett. Innen indult ugyanis a dorogi homokvasút, amely homokot szállított a dorogi bányákba törmelékanyagnak. Az azóta eltelt évek alatt betelepült ide az élővilág, különlegessége pedig, hogy Magyarország legtisztább vizű tavai között tartják számon, amelyet csak talajvíz táplál.

A fürdőzni és horgászni vágyók előszeretettel látogatnak ide, hogy közel húsz Celsius-fokos vizében megmártózzanak, amiről a számok is tanúskodnak: évente több tízezren fordulnak meg a 27 hektáros strandon, ahol csónak- és vízibicikli-kölcsönző is működik, a vízicsúszdáról nem is beszélve. 2006-ban Búvármúzeum nyílt meg a tóban, melynek mélysége átlagosan tíz méter, nevét pedig a budapesti vendégeknek köszönheti, akik szerint a víz minősége legalább olyan jó volt, mint a fővárosi Palatinus Strandfürdőé. 

További képek: 
Fertő-tó
Fertő-tó
Fertő-tó
Hévízi-tó
Hévízi-tó
Hévízi-tó
Palatinus-tó
Palatinus-tó
Palatinus-tó
Velencei-tó
Velencei-tó
Velencei-tó

 

 

4 különleges és gyönyörű tó a világon

Festői szépség és gyönyörű színek jellemzik a világ azon különleges tavait, amelyeket mai cikkünkben mutatunk be.

 

 Forró-tó, Dominika

A világ második legnagyobb forró tava a dominikai Morne Trois Pitons Nemzeti Parkban található, amely igazán különleges látványt nyújt: kékesszürke és bugyborékoló vize gőzfelhőkbe burkolózik. A Forró-tó egy úgynevezett fumarola, vagyis egy olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül forró gőz és különféle gázok törnek a felszínre.

A tavat 1870-ben fedezték fel, az öt évvel későbbi mérések szerint pedig a víz hőmérséklete a széleknél 82-91 Celsius-fok között mozgott. A mintegy 60 méter mély és széles tavat elég nehéz megközelíteni, mivel utak nem vezetnek hozzá. A turistáknak 13 kilométert kell gyalogszerrel megtenniük a meglehetősen nehéz terepen, amelyet kénes vizű források és meredek szurdokok szegélyeznek.

Színes-tó, Bolívia
Bolívia délnyugati részén a chilei határ közelében fekszik a 60 négyzetkilométer kiterjedésű Színes-tó, amely különleges színvilága után kapta a nevét. A tó vizét ugyanis a különféle algák és planktonok mélyvörösre festik, ami a nap állásszögétől függően hol kék, hol bíbor, hol pedig barna színben pompázik.

A csodálatos látványt csak fokozzák a vízfelszínt tarkító fehér színű sószigetek és a gyönyörű flamingók, amelyek közül itt él többek között a mérsékelten fenyegetett James-flamingó is. Az Altiplano magas síkság sekély vizű gyöngyszeme 4278 méter magasan fekszik, legmélyebb pontja pedig nem haladja meg haladja meg a másfél métert.

Bajkál-tó, Oroszország
Dél-Szibériában található a Bajkál-tó, amely a világ legrégebbi és legmélyebb tava, életkorát ugyanis 25-30millió évre becsülik a tudósok, mélysége pedig eléri az 1642 métert. Az oroszok által csak tengerként emlegetett tó vizének különlegessége, hogy 40 méterig teljesen átlátszó, arról nem is beszélve, hogy 23 ezer köbkilométeres űrtartalma a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki.

A Bajkál-tavat hegyek veszik körül, és 27 sziget található benne, köztük a 72 kilométer hosszúságú Olhon, amely arról vált ismertté, hogy ott található az a sámán szikla, amely előtt Dzsingisz kán meghajolt. A tó gazdag és változatos élővilágából mindenképpen ki kell emelni a nerpát, amely a világ egyetlen édesvízben élő fókafaja, illetve a tokhalat, amely a fekete kaviár miatt fontos.

Kráter-tó, Amerikai Egyesült Államok
A Kráter-tó Oregon állam déli részén található, amelyet a világ legtisztább vizű tavai között tartanak számon. A tómeder mintegy 7700 évvel ezelőtt keletkezett a Mount Mazama vulkán összeomlásával, amelynek legmélyebb pontja megközelíti a 600 métert. A Kráter-tó az Amerikai Egyesült Államok legmélyebb tava, amelynek nincs kapcsolata folyókkal, a párolgást csak a csapadékok – hó és eső – egyenlítik ki.

A sötétkék víztükör gyönyörű látványt nyújt egész évben, nem meglepő tehát, hogy a Crater Lake National Park legfőbb látványosságát jelenti, amelyet 1853-ban fedezett fel John Wesley Hillman. A tó több nevet is viselt azóta, hívták többek között Blue Lake-nek és Lake Majestynek, különlegessége pedig az Old Man of the Lake nevezetű kilenc méteres fatörzs, amely több mint száz éve áll benne, a hideg hőmérsékletű víz ugyanis lelassította a bomlását.

További képek: 
Bajkál-tó
Bajkál-tó
Bajkál-tó
Forró-tó
Forró-tó
Forró-tó
Kráter-tó
Kráter-tó
Kráter-tó
Színes-tó
Színes-tó
Színes-tó
 

 

 


 

TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK NAPJAINKBAN

2012.09.15

 1. cikk - Feltalálták az abszolút fagyálló anyagot - a hír megjelent: MTI 2010.11.18.

Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Tengerpartok, Vízesések Hozzászólások:0

Hidat épít az emberiség a neten a XXI. századba!

 

TERMELŐTŐL DIREKT NEKED

2012.09.06

termelotol.hu egy kereshető termelői adatbázis.

Célunk a lehető legtöbb hazai termelő elérhetőségeit összegyűjteni és kereshetővé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idéző régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévő termelőt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.

Az oldal használata, a regisztráció, mind a termelők, mind a látogatók részére INGYENES

Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Magyarságtudat Hozzászólások: 0

BLOG - a vállalkozásod irányítóközpontja is lehet

2012.08.24

 
Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Különleges tehetségek Hozzászólások: 0

 

 

 

Itt tudsz ingyenesen is jelentkezni a többnyelvű közösségi hálózatunkra! Klikkelj a bannerre és görgess lejjebb, a Join FREE gombokra. 

 

< / a>

 

A mappában található képek előnézete Tengerpartok, Vízesések