Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bruttó Nemzeti Boldogság

Neked fejlesztették, vedd birtokba!

Itt csatlakozhatsz hozzánk a Facebookon!

 

A padlóról lehet a legbiztonságosabban elrugaszkodni a magasba!

2012.február 24. Témafelelős: Kerekes Klári

Őszintén belátjuk, hogy a bruttó nemzeti boldogság mérési szintje napjainkban a padlón van hazánkban. Viszont azt is tudjuk, hogy az őszinte elismerés az energiaáramoltatásnak egy olyan mágikus módja, amely képes az embernek szárnyakat adni!

A boldogság olyan, mint a kőszénpor: egy egészen más jellegű tevékenység mellékterméke.

A dolgok megváltoztatásához szükséges plusz energia pedig szinte mindig máshonnan jön, mint ahonnan, vagy akitől várnánk!

Részvételi demokrácia - amit tudni kell róla!

einstein.jpg

Vállaljuk fel valamennyien a ránk bízott sorsfeladatot.

Csak körül kell néznünk  és látjuk, hogy az egész világot a lelkes amatőrök viszik a hátukon! Az elmúlt években százmilliók ismerték fel magukban, hogy egy szebb és jobb világban akarnak élni, és ezért tenni is hajlandóak.

Ők már azok az emberek, akik képessé váltak arra, hogy több energiát tápláljanak vissza a világba, mint amennyit onnan elszívnak!

A mindennapi tetteinkkel hatunk egymásra és hatunk a világra.

Minden ember tudja, hogy mi is az a cselekedet, amely miközben a közösség javára van, nem okoz kárt másoknak, vagy a természeti környezetének.

Az ember képes arra, hogy saját, szabad akaratából a rendelkezésére álló összes lehetőség közül csak azokat használja fel és hajtsa végre, melyek környezete és embertársai javára szolgálnak.

Az embernek képessé kell válnia arra, hogy a hatalomgyakorlás irányát önmaga felé fordítsa és ne mások felett gyakorolja!

Az alábbi történet jobban felmelegíthet téged, mint egy forró ital egy hideg téli napon.

Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.


„ Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” 
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.

Mi az a „felfüggesztett? - kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.

Ismét bejött néhány ember. 
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott. 

Ekkor három ügyvéd lépett be. 
Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve”.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.

Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
„Van egy felfüggesztett kávé a számomra? „

Ekkor megértettem. 
A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt. 

Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.


(fordításért köszönet: Iren Farkasnak )


This story will warm you better than a coffee in a cold winter day:

"We enter a little coffeehouse with a friend of mine and give our order. While we're approaching our table two people come in and they go to the counter -
'Five coffees, please. Two of them for us and three suspended'
They pay for their order, take the two and leave. I ask my friend:
'What are those 'suspended' coffees ?'
'Wait for it and you will see'
Some more people enter. Two girls ask for one coffee each, pay and go. The next order was for seven coffees and it was made by three lawyers - three for them and four 'suspended'. While I still wonder what's the deal with those 'suspended' coffees I enjoy the sunny weather and the beautiful view towards the square in front of the café. Suddenly a man dressed in shabby clothes who looks like a beggar comes in through the door and kindly asks
'Do you have a suspended coffee ?'
It's simple - people pay in advance for a coffee meant for someone who can not afford a warm beverage. The tradition with the suspended coffees started in Naples, but it has spread all over the world and in some places you can order not only a suspended coffee, but also a sandwich or a whole meal."

Közreadta: Gini Papp


 

 

 

 

hozzaallas--eletfelfogas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tudatossá és szabaddá váló emberek már elkezdték szervezni magukat.

Egy-egy cél, vagy közösen kitűzött feladat mentén sorra alakulnak az önmagát fenntartó és irányító szabad szellemi közösségek.

Eljött az ideje, hogy ezek a szabad szellemi közösségek felvegyék a kapcsolatot egymással, kölcsönös szimpátia esetén pedig társulásokat hozzanak létre, akár csak egyetlen projekt, vagy hosszú távú együttműködés erejéig.

A társulásaikat pedig azzal a céllal kötik össze egymással, hogy a bennük élő szellemi értékek beépüljenek a mindennapi életünkbe.

 

A Kulturális Kreatívok2009 Group csak az egyik a szabad civil közösségek milliárdjaiból a világban! Az egyetlen, ami különleges bennünk, hogy a 80-as években vannak a gyökereink és az akkor kialakult baráti társaságunk a világ 160 országában szóródott szét. Valamennyien szabad emberek vagyunk, akik a kezükbe vették a sorsuk irányítását és nem vagyunk hajlandóak belenyugodni abba, hogy a pénzügyi hiénák talpát nyaljuk, ha egyáltalán levegőt akarunk venni és emberhez méltó életszínvonalon akarunk élni.

A fogyasztói társadalom egyetlen előnye, hogy éppen a kisember az, aki képes megváltoztatni. Mégpedig azzal, hogy megvonja a szavazatát. Vagyis megvonja még azt a kevés kis pénzét is, ami fölött hagyják rendelkezni. Az egyetlen szavazatunk ugyanis a pénzünk.

Nekünk kell eldönteni, mire szavazunk.

Ragaszkodunk-e ahhoz a jogunkhoz, hogy készpénzt használjunk, vagy megfontolás nélkül elhisszük, hogy a bankkártya milyen kényelmes, mennyire olcsó és milyen kedvezményes a számunkra... Majd utólag felébredünk és azt látjuk, önként sétáltunk bele egy jól kigondolt és láthatatlan csapdába.

Nekünk kell eldöntenünk, hogy mit tekintünk értéknek.

Értékes-e a mobiltelefon, amit már 70 Ft-ért is utánunk dob a mobilszolgáltató, hogy éljünk a mobil internetezés minden előnyével, illetve azzal a szabadságérzettel, amit kínál. Természetesen éljünk a technika minden vívmányával, ám adjunk esélyt magunknak arra is, hogy a jó kérdéseket is megfogalmazzuk magunknak...

A kérdéseknek sokkal nagyobb átalakító ereje van, mint a válaszoknak!

Arra invitálunk, hogy te is segíts megfogalmazni a már létező, illetve csak most körvonalazódó szabad civil közösségeknek a jó kérdéseket, az élet minden területén! Ezek a közösségek a nagy tömegek számára igyekeznek megoldásokat kidolgozni. Ez a cél a jó kérdések nélkül nehezen valósulhat meg.

Tekintsük ezt a fajta közös tevékenységet a padlónak, ahol most csücsül az egész társadalmunk!

A meghívásunk neked szól,

  • aki még nem tudtad meghozni azt a döntést, hogy hátat fordíts a civilizációnak

  • aki jelenleg is azon agyal, hogyan tudná az általa létrehozott értéket pénzre konvertálni

és azoknak szól, akik tevékeny részeseivé akarnak válni egy jobb világ felépítésének. Kapcsolattartó: Kerekes Klári                         

Kapcsolatfelvétel: kulturaliskreativok5@gmail.com

 

 

Mi ott voltunk az Ökoklikk hétvégén Galgahévízen!

2013. május 17-18-19

Köszönjük, hogy elfogadhattuk a meghívást! A 3 nap folyamán megismerhettük az elmúlt 20-23 év rögös útját, a gazdasági válságból kivezető társadalmi és gazdasági együttműködés alternatív megoldásait.

Arról is meggyőződhettünk, hogy a fenntartható fejlődés jegyében ez az egyetlen élhető életforma. A technológia már a rendelkezésünkre áll és folyamatos a fejlődés! Az ökotudatos szemlélet is kialakult, illetve egyre népszerűbbé válik a társadalmunkban a gazdasági válságnak köszönhetően.

Egyetlen területen kellene még előre lépni és tudatossá válni az egyének szintjén!

A közösségi szemlélet, ami a szabad és önfenntartó kulturális kreatív kis civil baráti közösség lételeme, ma még kevéssé ismert. Pedig ez a fajta hierarchia nélküli együttműködés a civil emberek között sokkal több figyelmet érdemelne.

Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen elem hiányzik ahhoz, hogy az Ökofalu megteljen élettel és a komplex megoldások az egyéni célok mentén a társadalmi életet is élvezetessé, értékteremtővé tegyék.

Egy-egy település akkor teheti önmagát sikeressé és önfenntartóvá, ha az ott letelepülő családok hajlandók bekapcsolódni a közösségi életbe, a szabadidejükben is képessé válnak együttműködni egymással! Szabad akaratukból és saját kedvtelésükre szépítgetik a környezetüket, megosztják egymással a tehetségüket, kreativitásukat, önzetlenül átadják a tudásukat és tapasztalataikat egymásnak, illetve a megszülető új generációknak.

Óriási fejlődési irány nyílt meg az emberiség előtt!

A most kifejlődő szabad közösségekben és az általuk létrehozott szociális formákban a kielégülést az emberek a közösen megfogalmazott feladat és a hozzá kapcsolódó munka szeretetében találják meg! 

Még mindig nem késő játszani az ingyenes hétvégéért!!! A nyílt nap és egyes programok külső érdeklődők (akik nem vettek részt az Ökoklikk játékban) számára is elérhetők!

 

Kommunikáció pénz és nyelvi korlátok nélkül!

A Yagooft a tömegközlekedés eszköze

A mindennapi tevékenységedet pénz és nyelvi korlátok nélkül ismertetheted meg az emberiség egészével ingyenes felhasználóként is!

Itt a meghívód személyét is saját magad választhatod ki!

Egyszeri 60$ költséggel örökös használati jogra, webirodára és örökös részesedésre is szert teszel, mert a Yagooft a mindenkori árbevételének a 60%-át a civil lakossággal kívánja megosztani!

Ha még nem regisztráltál, most érdemes átgondolni és megtenni. A csatlakozással mindenki csak nyerhet, ezt felelősséggel állítjuk!

A kommunikáció szabad áramlása a világban nem lehet pénzkérdés, ahogy a nyelvtanulás lehetősége sem függhet az emberek fizetőképességétől!

A történelem folyamán egyetlen dolog nem állt a civil lakosság rendelkezésére: az internet. Napjainkban az internet szabadsága a rendelkezésünkre áll! Csupán civil akarat és civil együttműködés kérdése, hogy a lakosság a saját anyagi és társadalmi szerepének a megerősítésére is a birtokába vegye. Korlátozások és nyelvi korlátok nélkül, a szabad akaratából és az emberiség érdekeit is szolgálva!

 RÓLUNK ÍRTÁK - a Szerencsés Találkozások kiadványban

 FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK 

 


ÍGY TERMELJ BIOZÖLDSÉGET 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna|2013. 03. 02., 8:00|

Nagyjából 130 négyzetméternyi kert már jó annyi zöldség megtermeléséhez, amennyi elég egy négytagú családnak. Ráadásul organikus módon, vegyszerek alkalmazása nélkül. A trükk a növénytársításban rejlik, amelyhez rajzos tervezési segítséget adunk kezdődnek és haladóknak.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a háztáji kertből? Az Ócsán épülő szociális lakóparkba például ezer négyzetméteres telkeket terveztetett zöldség- és gyümölcstermesztés céljára a Belügyminisztérium. Ehhez képest a magyar kertészeti szakirodalom 150-200 négyzetméteres veteményest javasol egy négytagú család számára. Ugyanerre a célra a 40 négyzetmétert is elegendőnek találta a tesztjeinken a legjobbnak bizonyult internetes kerttervező szoftver, az amerikai Smart Gardener (a 40 m2-hez jön az ösvények által lefedett terület), mert figyelembe veszi az időbeliséget is, hogy betakarítás után az ágyásba ismét lehet ültetni.

A különbség az organikus szemléletben rejlik, amelynek egyik alappillére a növénytársítás. Ez lehetővé teszi a veteményeságyások megosztását, azaz megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást. Ebben a cikkben ehhez a kertészkedési módszerhez adunk tippeket, letölthető kerttervvel, ültetési ajánlóval a fontosabb zöldség-fűszer társítások bemutatásával. Az elérhető hozam a napi zöldségfogyasztást fedezi.

Meglepően sok zöldség két átlagos lakótelepi lakásnak megfelelő területen

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kis területen nagy hozam

 

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. 

A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk - igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert. A legfontosabb zöldség-fűszernövény párosokat ebben a táblázatban foglaltuk össze, amelyet letölthet és kinyomtathat PDF-dokumentumként:

Melyik zöldség- és fűszernövény passzol a legjobban? Töltse le a teljes tervet!

Forrás: [origo]

Hogyan tervezzünk zöldségeskertet?

Az internetes kerttervező szoftverek megbecsülik a várható zöldségfogyasztást és a szükséges vetőmagigényt a család létszáma szerint, ezért kezdőknek nagyon praktikusak.

Több szolgáltatást is kipróbáltunk, és az amerikai Smart Gardener bizonyult a legjobbnak (hasonló oldalt nem találtunk magyar nyelven). Ingyenes, heti hírlevelet küld a kerti tennivalókról, fényképes adatbázisában rendkívül sokféle zöldség szerepel. Hátránya, hogy négyzetlábban számol, de azt egyszerűen osszuk el tízzel a felfelé kerekített metrikus érték eléréséhez (4 négyzetláb nagyjából 0,4 négyzetméter). Végül 130 négyzetméteres lett a letölthető kerttervünk:

A teljes rajz itt elérhető; a tervet igény szerint lehet bővíteni. A Smartgardener rákérdez az irányítószámra, hogy a csapadékkal, hőmérséklettel, napfényes órákkal stb. kalkuláljon. Mivel amerikai szolgáltatásról van szó, az északnyugat-texasi Lubbockot érdemes támpontként megadni (irányítószám, azaz ZIP Code 79453). Ez a település felel meg Pest megye éghajlati viszonyainak az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint

Forrás: [origo]

Mintakertünk keleti tájolású, azaz a kert vége, a paradicsomágyások felé tekintve bal kézre esik észak. Ez befolyásolja az ültetési rendet. A magasabb növésű kukorica került az északi oldalra, hogy ne árnyékolja az alacsonyabb növényeket. Középre a közepes, a déli oldalra az alacsonyabb növények kerültek.

Az ágyások mérete nagyjából szabványos, hogy jövőre cserélgetni lehessen a növényeket a vetésforgónak megfelelően. Igyekeztünk a sok locsolást igénylő fajtákat a képzeletbeli ház felőli, azaz nyugati oldalra tenni, hogy minél közelebb legyen a háztetőről gyűjtött esővíz - a zöldség ugyanis szereti a gyakori locsolást. A paradicsomot pedig a kerítés mellé ültettük, hogy megtámassza.

Az ágyások legfeljebb egy méter szélesek, hogy ne kelljen belépni a növények közé. A zöldségeknek laza szerkezetű talaj kell, és ha már fáradságos munkával felkapáltuk, ne tömörítsük vissza taposással. Az ágyások között általában fél méter széles ösvényt hagytunk, leszámítva a főbb útvonalakat, amelyek egy méter szélesek, hogy legyen hely közlekedni a talicskával. Ebbe szedjük a terményt, gyűjtjük be a komposztálandó nyesedéket, gazt. Az alábbi táblázatban az látható, pontosan mennyi helyet igényelnek a növények, és hogyan érdemes ültetni őket:

Töltse le innen a kerttervnek megfelelő ültetési táblázatot!

Forrás: [origo]

 

Komposztálás és közös vetőmagvásárlás

A kert végébe három komposztálókeretet terveztünk, hiszen az érés körülbelül egyéves időtartama alatt nem szabad már friss anyagot keverni a komposzthoz, új keretet kell kezdeni. Ekkora kerthez legalább három keret szükséges.

Fűszerekkel együtt 39-féle növényt válogattunk a mintakertbe. Ez első látásra soknak tűnhet, pedig nem az; kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé. A szortiment nem tartalmazza a tartósítással, savanyítással télire eltehető zöldségek mennyiségét, ezzel lehet az ágyások számát szaporítani. A fent bemutatott tervet tehát érdemes tovább alakítani az egyéni igényeknek megfelelően.

A zöldségtermesztés alapjainak elsajátításában remek segítség a Zöldségtermesztők kézikönyve, amely részletesen elmagyarázza a szükséges teendőket, illetve Gertrude Franck interneten szintén elérhető Öngyógyító kiskert című könyve. És még egy tipp: a szaküzletekben vagy áruházakban kapható vetőmag zacskónként kétszáz magot is tartalmazhat, fajtától függően. Érdemes tehát három-négy családnak összefognia, és leosztani, ki milyen vetőmagot szerez be, majd utána szétporciózni. 

A kapálás az ára a vegyszermentességnek (közösségi kert Franciaországban)

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kevesebb zöldséget eszünk, mint a 80-as években

Sok zöldséget fogyasztani bizonyítottan egészséges, mégis kevesebbet eszünk, mint húsz-harminc éve. Jelenleg egy négytagú család egy tagja átlagosan 50-60 kilogramm zöldséget és burgonyát fogyaszt évente a Központi Statisztikai Hivatal szerint (részletekért lásd a KSH háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételét). Az 1980-as években még fejenként 75,6 kilogrammra taksálta a vásárolt zöldség mennyiségét a KSH. Ezt a mennyiséget átlagosan 10 százaléknyi háztáji növelte, így a tényleges zöldségfogyasztás elérhette a 93-94 kilogrammot - olvasható a Zöldségtermesztők kézikönyvében.

Minél több gyermek van a családban, annál kisebb az egy főre jutó zöldségfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevesebbet esznek (csökkentve az átlagot), a másik az alacsonyabb jövedelem. Annak ellenére, hogy a családi adókedvezmény javított a gyermekesek bevételein, még mindig rosszabb anyagi helyzetben élnek, jövedelmük az országos átlag négyötödét teszi ki a statisztikai adatok szerint - mondta Kollár Krisztina, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának munkatársa az [origo]-nak.

"A három- és többgyermekeseknél csökken a leginkább a zöldségfogyasztás, illetve ott, ahol a szülő egyedülálló. Mivel a rezsikiadások rugalmatlanok, nem lehet spórolni rajtuk, így a háztartások az élelmiszerkiadásokat igyekeznek visszafogni" - mondta Kollár. Ezért érdemes kihasználni a ház körül adódó négyzetmétereket: növénytársítással két lakótelepi átlaglakásnak megfelelő területen meg lehet termelni 200-240 kilogramm zöldséget az egész családnak, és ha a kert beindul, még többet is.

forrás: origo.hu

 

 

 

Cikkek

Bhután, ahol már mérik a bruttó nemzeti boldogságot 2012.05.12.

2013.02.24

"Igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára tegyél.

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:

Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a LÉTRA!"    Weöres Sándor

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Bruttó Nemzeti Boldogság | Fényképek: SOPHIE Képgalériája | Hozzászólások: 0