Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öko-megoldások, állati átkelőhelyek az utak felett

2012.08.16

 

 

 


 

 

A gyors erdőirtás és túlzott mértékű emberi beavatkozás oda vezetett, hogy a vadon élő állatok gyakran kóborolnak az emberakta helyek felé. Az emberi beavatkozás a természet rendjébe jellemzően utak, vasutak, elektromos vezetékek és csővezetékek formájában történik. Ezek létesítésével felborítják az állatok szokásait, környezetét. Az is gyakran előfordul, hogy az állatok a gyorsan haladó járművek elé tévednek, ami balesetveszélyes!
Ugyanakkor az állatok közúton történt magas számú halálozása egyes fajok számának jelentős csökkenéséhez vezetett. Csak Amerikában egy 2005-ben készült tanulmány szerint, 1,5 millió baleset történt, melyben szarvasok sérültek meg. A dolog másik oldala, hogy ez jelentős anyagi károkat okoz. De ez a probléma nem csak Amerikában van jelen.
Az állatok védelme érdekében kezdtek el építeni az utak felett átívelő vagy az utak alatt kiépített átkelőket. Az első átjárók még az 50-es években épültek Franciaországban. Azóta több európai ország, köztük Hollandiában, Németországban, Svájcban egyaránt használnak ilyen átkelőket. Hollandiában több mint 600 ilyen átkelő található. Az átkelők biztosítják, hogy elérjék az élelmüket vagy menedéküket. Az átkelők hatásosnak bizonyultak, az újabb felmérések szaporodást mutattak ki az állatok számában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Magyarországon is  vannak csodálatos tájaink!

 

Lillafüred
A Szinva patak völgyében fekszik ez a turisztikailag felkapott város. Az országunk egyik legjobb adottságokkal rendelkező hegyvidéki üdülőhelye, hiszen számtalan gyönyörű tájjal és látnivalóval büszkélkedhet. Nem csak a vadászoknak, a túrázóknak, hegymászóknak kedvez ez a hely, hanem a víz szerelmeseinek is, hiszen a Hámori-tó vízibiciklizésre és csónakázásra csábítja a turistákat. A gyönyörű tó miatt mindenképp érdemes ellátogatni ide a nyári hőségben, de hűsítő vízesése miatt is kellemes térség lehet számunka Lillafüred, hiszen itt található Magyarország legnagyobb esésű mesterséges vízzuhataga.

Vácrátóti botanikus kert
Az ország legnagyobb botanikus kertjében megcsodálhatsz több mint 13 000 növényfajt és megannyi állatfajt is. Amellett, hogy a gyönyörű erdős birodalomban hűsölhetünk, még el is sajátíthatunk az egynyári növénybemutatón pár ötletet, hogyan szépítsük otthon saját kertjeinket. Természetesen a botanikus kert, nem csak a nálunk élő növényfajokat mutatja be, hanem a trópusok sajátos növényvilágába is betekintést nyerhetünk az kert által kialakított üvegházakban. Annak ellenére, hogy hihetetlen élménnyel és tudástárral térhetünk haza a látogatás után, a kertbe való belépés nem is mondható túl drágának, hiszen csak 740 Ft a felnőtt jegy.


 
Szegedi Füvészkert
Szeged füvészkertje egy olyan fantasztikus hely, amelyet az év bármely évszakában érdemes meglátogatni, hiszen minden pompájában varázslatos és felejthetetlen látvány terül elénk. Azon kívül, hogy a természet csodáiban gyönyörködhetünk, rendkívüli programokat is ajánl nekünk a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje: madáretetés, felfedező túrák stb. Különlegességek közé tartozik az is, hogy a buddhizmus szent növényeként számon tartott indiai lótusz a füvészkerti kút artézi vizével feltöltött tóban megtalálta életfeltételeit és Közép Európa legnagyobb szabadföldi állományát alkotja. Ezt azért fontos megemlíteni, mert egy olyan hihetetlenül szép virágról beszélünk, amiről az ember nagy erőfeszítések árán sem tudja levenni a szemét.

Zirci arborétum
Hazánk legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteménye itt található, Zircen. Mintegy 600 fafaj fedezhető fel az arborétum területén, ezen kívül két tó is ékesíti a vidéket: a Mayer-tó és a Szarvas-tó. Az arborétum azon kívül, hogy erősen erdős tartományai miatt számtalan árnyékos területtel szolgál az idelátogatóknak, három forrással is rendelkezik: Kifolyós-kút, Szarvas-kút és Fiatalító-forrás. A Pintér-hegyi kirándulóerdő egyenesen a kirándulók számára van kiépítve, nem hiába kirándulóerdőként van számon tartva. A tanösvény bemutatja a környék geológiáját, növény és állatvilágát, ami csodálatos program az otthon unatkozóknak.

Jósvafő
Ez a kis község az Aggteleki-karsztvidéken helyezkedik el. A falu területén találhatjuk a Baradla-barlangot és az emellett elterülő Tengerszem-tavat is, ami a helység egyik ékköve. Számos barlang található még a község területén, mint például a Béke-barlang, aminek levegője gyógyhatású, így nem hiába asztmaszanatóriumot is működtetnek itt. Jósvafő nagy részét nemzeti parkká és műemléki jelentőségű területté nyilvánították. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, gyönyörű látványosságai és gyógyító barlangjai miatt egyaránt.

További képek: 
Hámori-tó
Felső-Hámor és Lillafüred
Palotaszálló Lillafüreden
Vácrátóti botanikus kert
Vácrátóti botanikus kert
Szegedi füvészkert
Szegedi füvészkert
Szegedi füvészkert
Zirci arborétum
Zirci arborétum
Jósvafő
Tengerszem-tó
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Tengerpartok, Vízesések