Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adják készpénzben a fizetésemet!

2013.06.30

A közpénzekből a garantált Alapjövedelemre is telne!

 

"Adják kápéban a fizetésemet!"

2013-06-29 04:46:00
Magyarország – Képzeljük el az életünket bankkártya nélkül, amikor a fizetésünket attól kapjuk majd, akinek dolgoztunk. Amikor pénzre van szükségünk, nem kell azért fizetnünk, hogy hozzájussunk.

Éppen ilyen világot képzeltek el maguknak a bankokkal elégedetlen, az interneten szerveződő civilek. A Devizahitelesek Mentőöve nevű csoportosulás az ország egész területén több ezer szimpatizánst mondhat magáénak, akik egy emberként támogatják, hogy legyen vége a bankok uralmának.

A magyar emberek törvény adta joga, hogy a fizetésüket munkáltatójuktól készpénzben kaphassák meg. Ha ez így történik majd, és minél többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz, a bankok újragondolják a hozzáállásukat, és talán újra elkezdenek úgy működni, hogy méltóak legyenek az emberek bizalmára – fejtette ki Zom­borszky-Fehér Zsolt, a kezdeményezés szószólója, aki hozzátette: egyszerűen nonszensz, hogy a bankok a hozzájuk munkabér gyanánt beérkező milliárdokat kedvükre használják, ráadásul még sápot szednek azért, hogy azt kifizessék.

Ide a pénzemmel! Zomborszky-Fehér Zsolt felháborítónak tartja a bankok eljárását, úgyhogy inkább tönkreteszi bankkártyáját, és borítékba kéri havi fizetését

Az elmúlt évtizedekben leáldozott a régi borítékos munkabér-kifizetésnek. Szinte mindenki átutalással kapja a bérét. A készpénzkímélő fizetési mód azonban a dolgozónak kerül a legtöbbe. Minden egyes kártyás tranzakció, átutalás, pénzkivét egyre drágább mulatság.  A nemzetgazdasági minisztérium 168 órának adott válaszaiból kiderül: a munkavállalóknak joguk van készpénzben kérni a fizetésüket. A kifizetés mikéntje megállapodás kérdése, de senkit nem lehet bankszámla nyitására kötelezni.

Költségek

Százezer forintos fizetés esetében a készpénzfelvét 600 forint, a duplája a korábbinak. A csekkes befizetés 100 ezer forintnál 150 forint, a korábbi másfélszerese. A kártyás fizetés esetén másfél százalékkal drágább a tranzakciós díj, és ezek a költségek hozzájönnek a bank által már korábban is alkalmazott egyéb költségekhez, hiszen a pénzfelvét és az átutalás sok helyen eddig sem volt ingyenes. Amelyik pénzintézet már korábban megemelte a díjait, annál az újabb emelés a régire jön.

A Blikk jogi szakértője szerint a munkavállalóknak az érdekvédelmi szervezettel vagy kollektívan kell a készpénzes fizetési igényüket érvényesíteni.

– Elképzelhető, hogy a munkáltatók is spórolnának azzal, ha készpénzben rendeznék a béreket. Ennek feltételeit meg kell teremteni, de a fizetések átutalásából fakadó tranzakciós költségek megspórolásával ez megtérülhet – nyilatkozta dr. Kamarás Péter.

Koós Szabolcs

 

Munka törvénykönyv:

158. § (1)40 A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.

(2)41 A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.

(3)42 A munkabér kifizetése - ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást - a munkavállaló részére költséget nem okozhat.

 

Ősztől fog igazán fájni a Varga-csomag

2013. július 3., szerda

Három bank már rögtön átterhelte az ügyfelekre a megemelt tranzakciós adót, azonban a 60 napos előre tájékoztatási kötelezettség miatt ezt ők csak nyár végétől fogják a pénztárcájukon is érezni. Valószínűleg

A Budapest Bank és az MKB Bank mellett a Volksbank sem késlekedett, így újabb szereplővel bővül azoknak a bankoknak a köre, amelyek a megemelt tranzakciós adó áthárítása mellett döntöttek, írja a Bankmonitor. Miután a bankoknak 60 nappal előre kell tájékoztatni az ügyfeleiket a díjak változásáról, egyre inkább lehet tudni, hogy mire számíthatunk.

Mindez nem igazán kellene senki sem meglepjen, a szakmabeliek többsége szerint a bankok az utalásokra és a készpénzfelvételi díjaknál nagy valószínűséggel a teljes tranzakciós illeték emelkedést áthárítják, a kérdés az, hogy a bankkártyás és a hitelkártyás vásárlás továbbra is ingyenes marad-e mondta korábban Gergely Péter, a bankráció.hu szakértője.

Előre tudhatták

Az MKB Bank mindenkit megelőzve még múlt hét hétfőn tájékoztatott arról, hogy a tranzakciós illeték augusztus elsejétől történő változtatásai miatt már augusztus 28-ától emelt összeget terhel az ügyfelekre. Érdkes, hogy az illeték módosítására irányuló javaslatot csak csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, amely értelmében a korábbi 0,2 illetve 0,3 százalékos tranzakciós adókat (előbbi például az átutalásokra, utóbbi a készpénzfelvételre) 0,3 és 0,6 százalékosra módosítják.

vatozas a dijakban
Fotó: bankmonitor.hu

A korábbi 6 ezer forintos maximum is csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került. Az MKB Bank elmondta, hogy csak olyan módosításokat hajt végre, amelyeket a későbbiekben elfogadandó jogszabály indokolttá tesz, és ezeket is a megújult jogszabály hatálybalépésétől érvényesíti. Ezért meglepő a hatályba lépésre váró hirdetmény az illeték tekintetében a maximumokról nem rendelkezik.

A Budapest Bank sem sokat késlekedett az áthárítással, ott szintén augusztus 28-ától kezdik el alkalmazni a magasabb illetéket. Náluk legalább nem törlik el a maximumot, és ennek apropóján az egyéb díjtételeket nem mdosították. A Volksbanknál szeptember 2-ától jön a magasabb illeték. Hozzá kell tenni, hogy a rohamtempójú törvényalkotás és a 60 napos kötelőző puffer miatt egy hónapnyi veszteséget még a leggyorsabb bankok is kénytelenek lesznek lenyelni a tranzakciós adó emeléséből adódóan. A Bankmonitor szerint az adóemelést a legtöbb bank át fogja hárítani.

 

OLVASS TOVÁBB

 

A FÖLD politikai elitje minden hatalmát az emberek előtt elhallgatott tényekből meríti
 

Több mint 80 hónapja vezeti a kétharmad a közvéleménykutatások eredményeit az összes intézet összes mérése szerint! Ez a tény azt hordozza magában, hogy a lakosság büszke a kétharmados döntésére és újabb 4 évre is bizalmat szavaz a polgári kormánynak, amennyiben az hajlandó korrigálni a tévedéseit és elkötelezi magát az FNA bevezetése mellett.

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09. 

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

 

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.
Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.
Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

ADD A VÉLEMÉNYED! El ne hidd, hogy csak egy kis pont vagy a világban!

A lakosság sokat tehet az érdekei érvényesítésére! Ez az a honlap, ahol aktuálisan közzétesszük a legfontosabb európai polgári kezdeményezéseket és törvénykezési eljárások előkészületeit, hogy a jövőben minden magyar állampolgár élhessen a demokratikus jogaival és kinyilváníthassa a véleményét! 

ITT írhatod alá a szupermarketek beszállítóit megvédeni hivatott levelet szeptember 5.-ig!

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

 

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

2013.07.18

 A négymillió éhező állampolgár választási ígérete 2014-re: így vagy úgy, de lesz Magyarországon garantált ALAPJÖVEDELEM!

Még csak sok ész sem kell ahhoz, hogy ezt a megállapítást a politikusok tényként fogják fel és a saját jól felfogott érdekükben tényként kezeljék. Az éhező embereket nem érdekli az a színjáték ami az adófizetők pénzén zajlik a politika színterén. A dolgok természetes menete, hogy nem a farok csóválja a kutyát...

Az államháztartásban rendelkezásre állnak azok a pénzeszközök amelyek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésével minden társadalmi és gazdasági problémát kezelni képesek. Jogos lakossági igény a nagy tömegek fizetőképességének a növelése, a korrupció megszüntetése, az adófizetők pénzéből fölöslegesen fenntartott bürokrácia és intézményrendszer leépítése egyszer és mindenkorra, valamint a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetése egyetlen intézkedéssel! Ez a megoldás pedig az FNA! 

Lesz-e Magyarországon garantált Alapjövedelem?

2013.07.16 

Társadalom: VÁLASZTÁSOK 2014 lakossági szemmel

Társadalom: Ezt is megoldja az ALAPJÖVEDELEM bevezetése!

Társadalom: Épül a "munkaalapú" rabszolgaság az FNA helyett!

Kulturális kreatív az, akinek elege van

2013.07.07

Kik azok a kulturális kreatívok?

A másként gondolkodók konferenciákat tartanak, közösségeket építenek és etikus bankokat hoznak létre. Részvételi demokráciáról beszélnek, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő. Úgy hívják őket: kulturális kreatívok, és jellemző rájuk, hogy – legyen szó természetvédelemről vagy pénzügyekről, munkáról vagy kultúráról – minden közösségi területen új utakat keresnek. Szószólói az ALAPJÖVEDELEM bevezetésének. Kulturális kreatív az, akinek elege van.

 

Társadalmi Kiegyezést kezdeményezünk - Kulturális Kreatívok2009 Group

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

 

A magyar lakosság felismerése, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldás tehát nem az államtól való eltávolodás.

 

A helyes irány az állam megerősítése a jogaiban! A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve fel kell lépnie.

Erre az együttműködésre alkalmas forradalommentes megoldás a garantált Alapjövedelem bevezetése Magyarországon.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat