Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lecsapnak az ivóvizünkre a világ urai? 2013.02.28.

Választások 2014 - Lakossági szemmel

 Lecsapnak az ivóvizünkre a világ urai?

2013. február 28.

Az Egyesült Államokban már egyáltalán nem titkos tervről, a felszín alatti vízkészletek globális uralom alá vonásáról, a hazai agrárium jelenlegi állapotáról, földtörvény visszásságairól és a fenntarthatóság kulcskérdéseiről beszélt Bencsik János országgyűlési képviselő a Váralja Szövetség és az Élőlánc győri földfórumán.

 


 

Az Élőlánc nevében Ertsey Attila építészmérnök köszöntötte a győri kereskedelmi kamara Baross termében összegyűlt néhány tucat fős hallgatóságot, majd felvezetőjében elmondta: jelenleg egy háború folyik, ahol az egyik oldalon a helyi közösségek, a másikon pedig a tőkeérdekeltségek állnak. Ertsey Attila bírálta a kormány mezőgazdasági integrátorokról szóló elképzelését, mivel az valószínűleg a nagytőke helyzetét erősítené.

Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke megköszönte a dunántúli város közönségének, hogy a teljes hírzárlat és földfórumunk más, nagyon érdekes rendezvényekkel való egybeesése ellenére képviseltette magát a magyar vidékpolitikáról szóló országjárásunk 7. állomásán. Az elnök felszólalásában a helyi közösségek szerepét hangsúlyozta, amelyek a magyarság fennmaradásának zálogát jelentik. Rozsály példáját említette, ahol a teljes falu önellátóvá vált - ám mindez nem sikerülhetett volna, ha az önkormányzatnak nem lett volna termőföldje. Hetzmann Róbert hangsúlyozta: a helyi közösségek csak akkor életképesek, ha a termőföldre alapulnak.

A Váralja Szövetség elnöke a civilek tiltakozásának teljes elhallgatása kapcsán arra emlékeztetett, hogy bár a közvélekedés a "nagy hallgatást" a médiumok kormánypárti beállítottságának tudja, valójában nem ezzel állunk szemben, hanem a tulajdonosi szerkezettel. "A rendkívül tisztességtelenül viselkedő Magyar Nemzet magatartása mögött például nyilvánvalóan az áll, hogy a lap tulajdonosa annak a Nyerges Zsoltnak a közeli üzlettársa, aki maga is jócskán érdekelt a nagybirtokrendszer fennmaradásában. Ezért fordulhatott elő az, hogy a múlt héten a Magyar Nemzet a kormányra támadt, mondván, hogy tönkreteszi a vidéket, amiért a készülő üzemszabályozási törvény állítólag nem a nagytőke szájíze szerint íródott" - jelentette ki a Váralja Szövetség elnöke. (Reméljük, így is lesz...)

Bencsik János részletesen beszélt a hazai agrárium jelenlegi állapotáról. Az éghajlatváltozás kapcsán elmondta, hogy hazánk hátrányosan érintett az éves csapadékeloszlás megváltozása miatt. A szakpolitikus hangsúlyozta: nemcsak az a baj, hogy kevesebb csapadék hullik le, hanem az is, hogy egyszerre sok. Ráadásul pont azokon a területeken fenyeget az aszály, amelyek az ország éléskamráinak számítanak.

A nemzetközi cégekre térve elmondta: az Audi itt Győrben arra jó alapvetően, hogy a Győr környéki városi embereknek legyen valahol munkahelye, de további haszon erre nem alapozható. "Tudnunk kell: csak azért vannak itt, mert itt tudják legkedvezőbben előállítani a profitjaikat." A szakember ugyanakkor hozzátette: minél nagyobb a termelésben a hozzáadott érték, annál nehezebben mozdulnak el válság esetén ezek a cégek innen más országba.

A készülő földtörvénnyel kapcsolatban a rendszerváltás körüli változásokra utalt, amikor a téeszek világát a kft-k világa váltotta fel. Az ezekben gyökerező tőkeérdekek mindent felül akarnak írni és mindent vinni akarnak. Az integrált termelésszervezés kapcsán aggályainak adott hangot a képviselő, majd hozzátette: csak olyan integrátorokat tudna elképzelni, amelyek állami tulajdonban vannak és non-profit módon működnek.

Bencsik János előadása során külön kitért arra az elképesztő hírre, hogy az Amerikai Egyesült Államokban mértékadó politikai és szakmai körök a világ felszín alatti ivóvízkincsét egy nemzetközi globális szabályozó intézmény alá szeretnék vonni, elvéve ezeket a nemzetállamoktól. A hallgatóság legnagyobb döbbenetére erről egyetlen médium sem tudósított Magyarországon, noha az ombudsman is beszélt ennek a veszélyeiről és nem mellesleg a földforgalmi törvény visszásságairól.

Bencsik János emlékeztetett: miközben az USA politikusai és szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy az ivóvíz közjószág, érdekes módon az amerikaiak felszín alatti vízkészletük több mint felét már elhasználták, amely ráadásul nem is pótlódik.

A rendezvény végén a megjelentek kérdéseket tettek fel az előadóknak, akik hosszas beszélgetést folytattak a földvédelem kérdéseiről. A győri földfórum végül este 9-kor ért véget.

 

OLVASS TOVÁBB

Véleményünk: a víz közkincs, a vízszolgáltatás közszolgálat! Kelt: 2011.

Vízháború Magyarországon - korábbi cikkeink a témában

2013.06.26. A kormány izraeli nagykövetté nevezi ki Nagy Andort, a kormánypártok vízügyi szakpolitikusát.

A FÖLD politikai elitje minden hatalmát az emberiség előtt elhallgatott tényekből meríti

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

 

ADD A VÉLEMÉNYED! El ne hidd, hogy csak egy kis pont vagy a világban!

A lakosság sokat tehet az érdekei érvényesítésére! Ez az a honlap, ahol aktuálisan közzétesszük a legfontosabb európai polgári kezdeményezéseket és törvénykezési eljárások előkészületeit, hogy a jövőben minden magyar állampolgár élhessen a demokratikus jogaival és kinyilváníthassa a véleményét! 

ITT írhatod alá a szupermarketek beszállítóit megvédeni hivatott levelet szeptember 5.-ig!

Korábbi cikkek:

 

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is!

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

 

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

 

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

 

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak!

 

alapveto.jovedelem.jpg

ALAPJÖVEDELEM

 

Itt írd alá a Feltétel Nélküli Alapjövedelem követelését!

 

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat