Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.04.14

 A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

 
 

 
2012.06.28. 11:18 | Utolsó módosítás: 2012.06.28. 11:24

Csúnyán átverik a devizahiteleseket

Hitelt ígérve szerveznek be tagokat bizonyos fogyasztói csoportok, és közben fontos részleteket hallgatnak el - olvasható a hirado.hu-n.
 


Hitelt és segítséget ígérnek a bajba jutottaknak (Illusztráció - Reuters)

Fogyasztói csoportok főleg a nyomtatott sajtóban, ingyenes kiadványokban megjelenő reklámjaiban tévesztik meg az olvasókat, nem árulnak el fontos információkat.

Például azt, hogy a szerződők nem pénzhez jutnak, hanem vásárlói joghoz – jelentette ki Gondolovics Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Felhívta rá a figyelmet, a hirdetések azt sugallják, hogy a szerződők szabad felhasználású hitelhez juthatnak, de a fogyasztói csoportok nem is végezhetnek pénzintézeti tevékenységet, így hitelt sem nyújthatnak.

Hirdetéseikben gyakran célozzák meg a nyugdíjasokat, a BAR-listásokat, a devizahiteleseket vagy azokat, akik különböző okok miatt a bankoktól nem kapnak hitelt.

A fogyasztói csoportok kínálta konstrukció lényege a következő: a csatlakozó tag vállalja, hogy hónapról hónapra egy adott törlesztőrészletet befizet, ezt gyűjtik egy kalapban, majd néha kisorsolják, hogy melyik vásárló jut a pénzéhez.

A szerződés elején azonban elmulasztják közölni az ügyféllel azt, hogy nem feltétlenül jut majd hozzá sem a pénzéhez, sem a vásárlói joghoz. ebben a rendszerben a szerencseelem a meghatározó, és nagyon sok a bizonytalansági tényező – magyarázta a GVH szóvivője.

Mint mondta: olyan szempontból nem beszélhetünk piramisrendszerről, hogy nem egymás alá és fölé szerveződnek be a tagok.

Beszélt arról is: 28 eljárást indítottak fogyasztói csoportok ellen, ebből 24-et zártak le, megtévesztő tájékoztatás miatt 22 esetben állapítottak meg jogsértést. Egyébként 8-10 fogyasztói csoportról beszélhetünk, mert ezek gyorsan eltűnnek, majd újraalakulnak – szögezte le Gondolovics Katalin.

Az elmúlt hónapokban egyre több fogyasztói csoportot szervező vállalkozás jelent meg a piacon, de velük együtt egyre több csalódott ügyfél is. Íme, néhány tanács, hogy mire figyeljünk.

 

Mi is az a fogyasztói csoport?

A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.
 
Hogyan dől el, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot?
 
Alapvetően kétféle módon döntenek: előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással. Az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Ha valaki előtörlesztést vállal előre kifizeti a még meg sem kapott pénzösszeg egy részét. Amennyiben több ilyen tag is van, közülük sorsolással döntik el, hogy ki juthat hozzá a vásárlói joghoz. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, hogy ki kapja meg az igényelt összeget. Tehát akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára. Fontos tudni, hogy a csoport többi tagjának előtörlesztés-vállalása nem kiszámítható, így a vásárlói jog mielőbbi megszerzése - a saját anyagi lehetőségeink mellett - a szerencsén múlik.
 
Kiket igyekeznek beszervezni a fogyasztói csoportokba?
 
A nehéz anyagi helyzetben levő, jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket, a bankok számára nem hitelképes, „BAR-listás" adósokat, nyugdíjasokat. A fogyasztói csoportokat szervező cégek azonban gyakran kínálják szolgáltatásaikat vállalkozások számára is.
 
A fogyasztói csoporttól hitelt kapok?
 
Nem. Ha banktól vesz fel kölcsönt, akkor a szerződés aláírását követően azonnal hozzájut a pénzhez. Fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt.
 
Miért gondolják sokan azt, hogy a fogyasztói csoporton keresztül kölcsönhöz juthatnak?
 
Azért, mert a fogyasztói csoportokat szervezők reklámjai ezt sugallják. A hirdetésekben a „fogyasztói csoport", a „pénzre van szüksége?", vagy a „kezes és jövedelemigazolás nélkül" kifejezések szerepelnek, egyéb információk nem. Ezek alapján az olvasó könnyen arra a következtetésre juthat, hogy azonnal készpénzt kap. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogyasztói csoport tagjai egyáltalán nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szerezhetnek.
 
Megbízható cégek szervezik a fogyasztói csoportokat?
 
A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások általában nem rendelkeznek a reklámokban feltüntetett összegekkel. Ezek a cégek nem állnak kapcsolatban bankokkal sem, amelyek rendelkeznének ezekkel az összegekkel.
 
A csoportszervező vállalkozás nem bank, semmilyen pénzügyi szolgáltatást nem végezhet, hitelt nem nyújthat. Kizárólag a fogyasztói csoportok szervezését és működtetését végzi.
 
A fogyasztói csoportokba befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén sem egyetlen hatóság, sem a bíróság nem tudja kártalanítani a tagokat.
 
Egyáltalán: készpénzhez jutok?
 
Nem. A fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak
A megvásárolni kívánt autó vagy lakás értéke az az összeg, amelyre a hirdetések vonatkoznak.
A hirdetésben sugalltakkal ellentétben a fogyasztói csoport tagja tehát nem készpénzhez jut, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához.
Ha például a tag a szerződés szerint az igényelt összeget autóvásárlásra kívánja felhasználni, akkor - amennyiben hozzájut az igényelt összeghez - azt csak autóvásárlásra fordíthatja. Ráadásul a vételárat nem a fogyasztói csoport tagja kapja, hanem közvetlenül az autó értékesítőjének fizetik ki.
 
Mikor juthatok az ígért javakhoz?
 
Mivel a vásárlói jog elnyerésének időpontja nagyban függ a szerencsétől, ezért előre ezt nem lehet tudni. Még az is előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, 5, 10 illetve 15 év múlva jut hozzá.
 
A havonta befizetett törlesztő részletek után gyűlik kamat is?
 
Nem. A havi befizetések nem kamatoznak, tehát ha sem a nagy összegű befizetés, sem a szerencse révén nem kerülünk rövid időn belül kiválasztásra, akkor - szemben egy banki megtakarítással - nem lesz semmilyen gyarapodásunk az időközi infláció ellensúlyozására.
 
Ezek szerint az is előfordulhat, hogy hosszú évekig csak befizetek, de nem jutok például lakáshoz vagy autóhoz?
 
Igen, sőt sajnos ez a jellemző.
 
Ha be szeretnék lépni egy fogyasztói csoportba, mit gondoljak végig?
 
Azt kell átgondolni, hogy valóban a fogyasztói csoport-e a legmegfelelőbb módja a megvásárolni kívánt termék vagy ingatlant megszerzésének?
A vásárlói jog értéke beszűkíti a lehetőségeket. Előfordulhat, hogy a fogyasztói csoport tagja csak több szerződés megkötésével juthat olyan összegű vásárlói joghoz, amire szüksége lenne. Csakhogy ebben az esetben az egyes vásárlói jogok elnyerésének időpontja eltérő lehet, így lehetetlen azokat egyszerre felhasználni.
 
Ha már beléptem egy fogyasztói csoportba és rájöttem, hogy az nem nyújt számomra hitelt, kiléphetek belőle?
 
Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 30 napon belül meggondolja magát és szeretné felbontani a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Amennyiben „előtörlesztést" vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el.

Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra, hogy a leendő tagoknak a szerződés megkötésekor általában 1-2 havi részletet kell befizetniük, így az elállási idejük a közgyűlés napjáig - mely akár a szerződéskötést követő napra is eshet - lerövidül.

A 30 napos határidő leteltével, vagy a közgyűlés után a fogyasztói csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést. Ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet/részleteket pedig csak a futamidő végén, de kamatok nélkül kapja vissza.

Az a tag, aki kiválasztásra került és hozzájutott az általa megszerezni kívánt vagyontárgyhoz, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, amíg a szerződésben meghatározott valamennyi fizetési és egyéb kötelezettségeinek maradéktalanul eleget nem tett.
 
Forrás: GVH, NFH, PSZÁF
 

 

 

Kérjük a továbbiakban is kisérjétek figyelemmel

az itt és a sajtóban megjelenő információkat

Csökkentsük a kockázatainkat!  

 

tovább - A közösségi oldalak kockázatai

 

 

 

 

 

Mától él az új árverezési rendelet

 Kép Megjelent:
2010.04.14. 06:08
Frissítve:
2010.04.14. 06:07

 
A lakásokat nem lehet a becsérték 70 százalékánál olcsóbban eladni.
 
Hatályba lépett az a kormányrendelet, amely szerint a lakásokat csak az APEH Elektronikus Árverési Felületén lehet árverezni, nem olcsóbban, mint a becsérték 70 százaléka.
 
A tulajdonost az árverezésről az esemény előtt 30 nappal kell értesíteni.
Árverést csak önálló bírósági végrehajtó, vagy felszámoló kezdeményezhet.
A végrehajtók nevét, címét a PSZÁF közzéteszi a honlapján.
 
Az APEH az ingatlan becsértékét összeveti a saját összehasonlító értékadataival, és ha bűncselekményt gyanít, értesíti a nyomozóhatóságot.
Ha mindössze annyi a gond, hogy a becsérték 30 százalékkal kisebb az APEH adataiból következőnek, akkor az adóhatóság nem tűzi ki az árverést.
 
Ekkor a végrehajtó költségén az adóhatóság kér fel szakértőt, és annak a becsértékén lehet kitűzni az árverést.
 
Az APEH a beérkezés után 5 napon belül teszi közzé az árverési hirdetményt úgy, hogy azt - a közzétételtől számítva - 45-60 napon belül tartják meg.
 
Az árverés 3 napig tart, a licitálóknak a becsérték 2 százalékát kell előlegként letenniük.
 
A mától hatályos új szabályokat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
 
 

Forrás: MTI

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete te látod a fától az erdőt?

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.