Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.09.16

 A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

 

 Lesz-e garantált Alapjövedelem Magyarországon?


 

 


 

Újabb Facebook húzás: „Intézze pénzügyeit az oldal elhagyása nélkül”

Forrás: Activist Post

 

Egyre szorosabb kontrol alá vont világunkban, ahol a magánadatok fogalma eltűnőben van, és a készpénz nélküli társadalom megvalósításához szükséges eszközök gomba módra szaporodnak, a Facebook nem maradhat ki a folyamatból. A közösségi portál új alkalmazásának fejlesztése, aminek segítségével a felhasználók „befizethetik közüzemi számláikat, ellenőrizhetik egyenlegüket vagy pénzt utalhatnak, miközben feltöltik és megosztják barátaikkal legutóbbi vakációjuk során készült képeiket,” a béta verziónál tart.

Az új alkalmazás, amit a Commonwealth Bank of Australia üzemeltet, lehetővé teszi, elvileg biztonságos kapcsolaton keresztül, a banki és pénzügyi szolgáltatások használatát a Facebook oldalán belül.

Az indiai ICIC Bank hasonló, bár gyengébb alkalmazása már egy ideje fut az oldalon, ahol a felhasználók „biztonságos SSL kapcsolaton keresztül megnézhetik bankszámlájuk adatait, mini számlakivonatot tölthetnek le, bankkártyát és csekkfüzetet igényelhetnek.” (Az alkalmazás bemutatása: http://www.youtube.com/watch?v=GBBhTCoeMNs)

KeyPoint Credit Union szintén rendelkezik Facebook banki alkalmazással, aminek segítségével a felhasználók szinte minden feladatot elvégezhetnek a közösségi oldal elhagyása nélkül, amit korábban csak a cég online fiókján keresztül tehettek.

A Facebook sok mindenről híres, de az adatok védelme nem tartozik ezek közé. Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója nyíltan vallja, hogy hidegen hagyja az adatvédelem kérdése, sőt többször kijelentette, hogy egyáltalán nem hisz benne.

Ennek ellenére a Facebook és a fejlesztés alatt álló pénzügyi alkalmazás résztvevői váltig bizonygatják jövőbeli ügyfeleiknek, hogy személyes adataik biztonságban vannak/lesznek. A Commonwealth Bank például kijelentette, hogy el sem indítja az alkalmazást, ha nem biztosított az ügyfelek adatainak 100 százalékos védelme és biztonsága.

Mindezeket és a Facebook múltját és vezetőinek nyilatkozatait figyelembe véve, ki bízná online banki ügyeit és pénzügyi adatait a közösségi médiaóriásra?

Sajnos a válasz: nagyon sokan.

Ana Kasparian, a Young Turks online hírhálózattól elég találóan összegezte aggodalmait az újabb adatvédelem-zúzó Facebook alkalmazással kapcsolatban:

„Elmondom mi az én saját összeesküvés elméletem. A Facebook abból él, hogy reklámokat ad el. A reklámokat úgy tudja jól eladni, hogy megmondja a hirdetőknek, mire költik a felhasználók a pénzüket. Ha az új alkalmazás segítségével pontosan láthatják, hogy mire költik az emberek a pénzüket, mondjuk a BillPay alkalmazáson keresztül, akkor ezt az információt el fogják adni harmadik feleknek. És akkor majd ott állunk, hogy „Mi van?” Magánadatok védelme? Miről beszélsz?”

Ana Kasparian több elismerést is követelhetne magának. Következtetései teljesen logikusak, a múlt tapasztalatain és a Facebook hírnevén alapulnak. Ez nem összeesküvés elmélet.

Az adatvédelmi aggodalmakra visszatérve, biztosak lehetünk benne, hogy ezek az alkalmazások rövid időn belül okostelefonról is elérhetőek lesznek, ami újabb lehetőséget nyújt az adathalászok és hekkerek számára.

Az egyre növekvő számú, bárhonnan elérhető, pénzügyi, banki és fizetési okostelefon-alkalmazások, bizonyára egyre több adat és személyazonosság lopási esetet eredményeznek majd. Ennek következtében a felhasználók tömege, akiket olyan könnyen rá lehetett venni ezeknek az alkalmazásoknak a használatára, most majd még szigorúbb biztonsági intézkedéseket és szabályokat követelnek, az általuk önként közzétett (bár védettnek vélt) adatok védelmére. Tehát önként, bár sokszor tudatlanul húzzák egyre szorosabbra maguk, és sajnos mindannyiunk körül a hurkot.

Itt lépnek a képbe a biometrikus azonosítók: a lopások és hekkertámadások elleni egyetlen biztos védelemként.

Sajnos az Ana Kasparian által kifejtett aggodalmakat szinte senki sem fogja komolyan venni. Amennyiben a Facebook vagy a kezdeményezésben résztvevő valamelyik banki partner egyáltalán foglalkozik majd a kérdéssel, azt csupán PR intézkedésként teszi, azoknak az ügyfeleknek a megszerzése érdekében, akik esetleg az adatvédelmi kérdések miatt nem tudták még eldönteni, hogy igénybe vegyék-e a szolgáltatást.

Végül a Facebook banki alkalmazás csak egy, bár fontos lépés lesz a sok közül, ami segít a végcél, a készpénz nélküli társadalom megvalósításában, aminek előfeltétele lesz, hogy legszemélyesebb adatainkat, beleértve, írisztérképünket, ujjlenyomatunkat, értérképünket, fényképünket, sőt még DNS mintánkat is átadjuk adataink (vélt) biztonságáért cserébe.

Ezeket a programokat legtöbbször a kényelmünk szolgálatában kínálják. Miután egyre többen bekapták a csalit, a régi, nehézkesebb fizetési módszereket fokozatosan leépítik, és ami eredetileg még választható opció volt, az egyetlen lehetséges módszerré válik.

A szóban forgó Facebook alkalmazás iróniája, hogy az adatvédelmet és a készpénz nélküli társadalom kérdését félretéve, a program még tökéletes működés mellett sem tűnik kényelmesebbnek a korábbi módszereknél.

Ahogy az egyik hozzászóló a Young Turks oldalán megjegyezte:

„Már most is lehet online banki ügyintézést folytatni Facebookozás közben. Úgy hívják, hogy ’új lap megnyitása,’ idióták.”

 

 

 


 

 

Most a hasznunkra fordíthatjuk a közösségi oldalakat, ha akarjuk!

 Mi a legfőbb probléma ma Magyaroszágon! 2012.07.13. 


A pénzügyi oligarchia Orbán Viktor fejét követeli.

A pénzkartell nem akceptálja, hogy Orbán megpróbált minden szabályt betartani és e mellett a jogkövető magatartás mellett egy kis fokú pénzügyi önállóságot kivívni Magyarország számára, hogy az állam képessé váljon új munkahelyeket teremteni és kenyeret adni a lakosság kezébe.

Az állampolgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik ma Magyarországon:

  • Magyarország egy monetáris gyarmat.
  • A magyar társadalom többet termel, mint amennyit fogyaszt.
  • A teljes többletet elviszi a kamat- és profitszivattyú, az árfolyam manipulálása, a multi cégek támogatása, stb.
  • Mindezen felül a pénzügyi oligarchia még arra kényszeríti a magyar államot, hogy továbbra is eladósodjon, a pénzkartell kamaigényeit kiszolgálja.
  • 2012.07.13. Elvették a magyar állampolgároktól az utolsó védőbástyát is, a készpénz használatának a jogát!

 

 

2012.08.01.

A lakosságunknak oda kell állnia a kormány mellé és támogatnia kell Orbán Viktort, hogy következetesen szembe tudjon menni a pénzügyi hiénákkal és ki tudja vívni az országunk gazdasági függetlenedését!

A jelenlegi politikai vezetés alkalmas arra, hogy az országunk megőrizze a szuverenitását és átvezesse az államot egy olyan fázisba, hogy talpra álljon, önállóvá váljon.

Ezt a magyar virtust a világuralom persze nem díjazza. Megpróbál olyan helyzetet teremteni, hogy a jelenlegi politika tarthatatlan legyen és a lakosság saját maga könyörögjön, hogy avatkozzanak be. Ők kérték, ez már ismerős a történelemből, mert mindig így csinálták! Egy jól bevált módszer. Ez történik most is.

A lakosság persze beveszi a mesét, pedig csak a józan észt kellene ismét elővenni. Azt a józan észt, amivel a magyar lakosság 2010-ben képes volt a világuralmi rendszer által lefizetettek kezéből kiragadni a hatalmat.

Az Orbán-kormányt a magyar lakosság választotta meg.

Muris látni, mekkora energiákat mozgósítottak Magyarország ellen, és egyben mélyen elgondolkoztató is. Egy apró ország, amelyet fenyegetésnek érez a hatalmas és mindent uralni akaró Európai Unió.

Ez a tény önmagában is figyelemre és továbbgondolásra méltó!

Azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság bölcs döntést hozott 2010-ben.

 

 

 


  

2012.07.13. 15:23 | Utolsó módosítás: 2012.07.14. 0:05

A beszélgetéseinket is figyeli a Facebook

Nem csak, hogy naplózza, de rendszeresen figyeli is a felhasználók beszélgetéseit a Facebook. Az indok a bűnözők leleplezése.

2011 szeptembere óta ez az indok mindenre, amivel az emberi jogokat csorbíthatják! No BRAVO, 11 év után esett le a tantusz!

 
 

Beszélgetéseinket és bejegyzéseinket is lesi a Facebook
 
 
Az indok az emberek védelme: az online világ sötét alakjait (terroristák, pedofilok, adattolvajok stb) hivatottak lefülelni ezzel a módszerrel.

Hogy ezt bizonyítsa, a vállalat a Reutersnek adott interjújában mesélt el egy történetet egy sikeres bűnmegelőzésről.

"Egy harminc éves férfi egy 13 éves lánnyal beszélgetett chaten a szexről. A társalgás odáig jutott, hogy az elkövető megbeszélt egy találkozót a kiskorúval. A rendszer felismerte a veszélyt és értesítette az üzemeltetőket arról, akik azon nyomban hívták is a rendőrséget. A hatóság már másnap letartóztatta a bűnözőt."

A rendszer meghatározott szavakra, szójárásokra és mondatkészletekre keres rá; amint érzékeli a gyanús betűsorokat, rögtön jelzi azt az ezt felügyelő szakembernek, aki ha valódi fenyegetést vél felfedezni, szól a rendőrségnek.

A rendszer a felhasználok kapcsolati hálóját is elemzi: minél frissebb felhasználó valaki és minél kevesebb barátja van, annál gyanúsabb.

Az ügyben nyilatkozó munkatárs elmondása szerint a cégnek nem kenyere a mások magánéletében történő vájkálás: "Sosem volt célunk egy olyan munkakörnyezet megalkotása, amivel kedvünkre nézegethetjük mások privát dolgait, ezért a technológiánkat folyamatosan finomítjuk, hogy minél kisebb legyen a hibaarány."

Nem eltitkolt tény, hogy az olyan nagy adatbázissal rendelkező cégek, mint a jelenlegi főszereplő is, szorosan együttműködnek a rendőrséggel (erre egy törvény is kötelezi őket). 

Egyik alkalommal egy emberöléssel gyanúsított felhasználóról 62 oldalnyi információt osztott meg az oldal a rend őreivel. A dokumentumban olyan adatok szerepeltek, mint a személyes fotói, az üzenőfali bejegyzései, a beszélgetései és az ismerőseinek elérhetőségei.

Noha nyilatkozatában szándékának tisztaságáról számol be a vállalat, a beszélgetéseket és bejegyzéseket figyelő eljárásukról vajmi keveset voltak hajlandóak elárulni.

Borzalmasan nagy hatalom van a Facebook kezében. Mivel nemrég debütált a mozikban az új Pókember film, álljon itt stílusosan az annak alapjául szolgáló képregényből ismert híres idézet: "A nagy hatalommal nagy felelősség is jár" - s talán ez a mondás sosem volt igazabb.

Rossz hír azoknak akik a Facebookon szokták megtárgyalni a világ uralmára tett kísérleteik részleteit: mint kiderült, a közösségi oldal már egy jó ideje figyeli a felhasználók beszélgetéseit és üzenőfali bejegyzéseit.

 


 

Tudatos vásárló a fogyasztói társadalomban

 


 

2012.06.26. 12:35 | Utolsó módosítás: 2012.06.26. 14:00 Forrás: tech.msn.mainap.hu

Így lett mindenkinek titokban facebookos e-mail címe

A felhasználók megkérdezése nélkül osztotta ki az új e-mail címeket az oldal, ráadásul a beleegyezésük nélkül állította azokat be alapértelmezettnek.

 

A tudtunk nélkül változtatott elérhetőségünkön a Facebook (Reuters)

Tegye fel a kezét, akinek feltűnt, hogy a Facebook-profilján megváltozott az e-mail címe!

A világ legnagyobb felhasználói bázisával rendelkező közösségi oldal egy huncut meglepetéssel örvendeztette meg közönségét az elmúlt napokban: mindenki tekintse meg adatlapján az általános információkról szóló részt.

Nem csalás, nem ámítás, az oldal mind a 900 millió felhasználója immáron saját facebook.com-mal végződő e-mail címmel rendelkezik.

Hab a tortán, hogy az oldal a beleegyezésünk nélkül, mindenféle előzetes tájékoztatást nélkülözve tette ezt az elérhetőséget alapértelmezetté mindenki számára. 

Ugyan különösebb bajunk nem származik az akcióból, azért valahol nyugtalanító a tény, hogy a vállalat a tudtunk nélkül garázdálkodik profiloldalunkon.


Az új funkció által lehetőséget kapunk arra, hogy immáron e-mail útján keresztül is cseveghessünk ismerőseinkkel.

Ezt viszont csak úgy tehetjük meg, ha arról az e-mail címünkről üzenünk, amit szintén megadtunk az adataink között (az eredetileg megadott is él, mint másodlagos elérhetőség).  

Az új készség annyival többet nem ad hozzá a felhasználói élményhez, ám -ahogyan az fentebb is említésre került- felettébb nyugtalanító az, hogy a vállalat kényére-kedvére turkálhat adataink között, jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ezt megléphették, akkor a jövőben mire lesznek még képesek?

 
 
 

Az iPhone titokban figyel mindenkit!

Megjelent: 2011.04.21. 07:02
Frissítve: 2011.04.21. 07:06

Ugyanis mint kiderült, rejtett fájlba gyűjti, hogy tulajdonosa merre járt és ezeket az információkat menti és továbbítja.

Két adatbiztonsági szakembernek tűnt fel egy furcsa és a felhasználók elől elrejtett adattömb, mikor az iPhone bugyraiban turkáltak; meglepetésük pedig csak tovább nőtt, mikor kiderült, hogy ez a fájl a többivel együtt biztonsági mentésben a számítógépre kerül, mikor a telefont az iTunes-on keresztül szinkronizáljuk.

Pete Warden és Alasdair Allan először nem tudta, hogy pontosan mennyi adatot ment a telefon a gazdájáról, de hamar rá kellett jöjjenek, hogy a pontosság és részletesség megdöbbentő foka kerül lementésre.

A két úriember egyébként épp egy adatvizualizációs projektben vett részt, ami szerencsés, mert így egy általuk rendelkezésre bocsátott programmal bárki kiszedheti iPhone-jából, hogy mit tud a készülék őróla és egyből térképen is vizualizálhatja.

AJÁNLOTT LINKEK:

iPhoneTracker vizualizációs program
További részletek - angolul (Mashable)

Forrás: Mashable

 

 


 

 

Csúnya húzás a Facebooktól: így védd ki

 

Radics Boglárka - 2011. március 23. | 13:00 közösség

A Facebook legutóbbi újítása, hogy felhasználóival reklámoztat. Sőt lehet, hogy még ennél is sötétebb jövő vár a facebookozókra. Megmutatjuk, hogyan kerülhető el, hogy online porszívóügynökökké váljunk.

Elindult a Facebook új hirdetési szolgáltatása, melyben a felhasználók is szerepet kapnak - alapértelmezett beállításként minden Facebook-felhasználó neve és profilképe összeköthető a közösségi oldalon reklámozó céggel, ha azt a felhasználó korábban lájkolta, vagy más interakcióba került vele; a képpel és névvel ellátott reklám megjelenik az ismerősök számára.
 


Az újdonság sokak nemtetszését kiváltotta, a Facebookon meg is jelent egy magyar nyelvű üzenet - és útmutató - arról, hogyan szabadulhatunk meg az önkéntes reklámozástól:

"Péntektől a FB legálisan használhatja megosztott képeinket ismerőseink profilján megjelenő reklámokban. Ha nem szeretnél kéretlen reklámfigura lenni, akkor a következő beállításokkal mindezt elkerülheted:
Kattintás a Profilomra, azon belül legördülőben a Fiókbeállításokra, majd a Facebook hirdetésekre! Ott állítsd be a "Senki" opciót .........és már kész is !"
- áll az üzenetben.

Ha az üzenetben megadott módon beállítottuk a "Senki" opciót, még nem vagyunk teljesen készen. Ugyanis ha a lapon lejjebb görgetünk, egy keretes figyelmeztető szöveg alatt újabb beállítást találunk, mely a közösségi tevékenységhez kapcsolható hirdetésekről szól. Itt is le kell nyitni a gördülő menüt, és kiválasztani a "Senki" opciót.

És valóban, nem bonyolult dolog kiiktatni a nem kívánt funkciót. Ami viszont sötét jövőt vetít előre, az a lap tetején olvasható néhány sor:

 

"A Facebook nem jogosítja fel a hirdetési cégeket illetve a harmadik féltől származó alkalmazásokat arra, hogy a nevedet vagy a képeidet felhasználják. Ha a jövőben ez mégis megengedett lesz, itt állíthatod majd be az információid felhasználhatóságát" - a közösségi oldal tehát nem zárja ki, hogy eljön majd az az idő, amikor kiadják nevünket, vagy képeinket külső alkalmazásoknak.
 

 

 

Forrás:
Technet

 


 

 

A közösségi oldalak veszélyei 1. rész
2010. május 21. 16:57, péntek - Dr. Acsai László
 
A közösségi oldalak “rátörtek” az emberekre, azonban úgy, hogy az adatvédelemről, megelő­zésről nagyon kis százaléknak van információja és tudása. Ennek a cikksoro­zatnak nem más a célja, mint hogy megrémisszek minden közösségi oldalt használót, hogy mennyire szabad prédává tudunk válni. Első körben a legegyszerűbb módszer, melyet bármelyik bűnözői cso­port végre tud hajtani.
Véletlenszerűen rákerestem az Adél névre, az iWiW oldalon, majd az 5. véletlensze­rűen kivá­lasztott személy adatlapján megtaláltam azokat az adatokat, amivel már eléggé könnyű egy teljes képet kapni, nem csak az adott személyről, hanem az egész családjáról.
 
Mindent tudunk.
Nem telt 5 percbe és tudjuk a nevét, születési nevét, dátumát, telefonszámát, lak­címét, az összes munkahelyét, iskoláit, valamint, hogy házas, 3 gyereke van és szereti a kávét. Az isme­rősei között minden gyermeke szerepel, szintén bőséges adatokkal, iskolával, óvodával, a családfő pedig egy rendvédelmi szervnél dolgozik. Ugye van miért aggódni?
A második részben bemutatjuk, hogyan csinálják a profik.
 
 
A közösségi oldalak veszélyei 2. rész
2010. május 28. 18:04, péntek - Dr. Acsai László
A magyar iWiW talán legnagyobb ellenfele a Facebook, ami szerintem gyorsabb és “közössé­gibb". Közel 400 milliós felhasználói tábora van, ennek okán nem kerülhette el a támadáso­kat sem. Óriási piac mind a cégeknek, a médiának és persze a bűnözők­nek is.  Az adatlopás módszereinek tárháza szinte végtelen, most csak a leggyakoribb és legsikeresebb" techni­kákra fogunk kitérni.
Adathalászat, Phishing
Az eljárás lényege, hogy a felhasználóknak célzottan üzenetet küldenek, egy ismert cég, por­tál, közösségi oldal nevében és megpróbálják rávenni, hogy a felhasználó a kapott hivatkozást megnyissa. A gyanútlanok el is jutnak egy az eredetivel teljesen megegyező külsejű oldalra, ahol a bejelentkezés természetesen hibás jelszó miatt si­kertelen lesz. Ha a valódi jelszavunkat adtuk meg, akkor már az más kezében van. Ez még csak az első lépés, az igazi nagy trükkök csak ezután jönnek. Nem csak mi va­gyunk veszélyben, hanem az ismerőseink is.
A megelőzés érdekében szerencsére a nagyobb portálok és a böngésző fejlesztők együttmű­ködnek, és egy közös adatbázist hoztak létre az adathalász oldalakról. Ha ilyen oldalra láto­gatunk a böngésző figyelmeztet, hogy adathalász oldallal lehet dol­gunk. Nagyon egyszerű védekezés, hogy a banki, közösségi oldalak címét nem a meg­adott hivatkozás segítségével nyitjuk meg, hanem magunk gépeljük be az URL-t.
Mire is használják a jelszavunkat?
A legkisebb láncszemek ezeket az adatokat eladják a fekete piacon és ebből jutnak bevételhez. Nem is olyan régen került nyilvánosságra, hogy 15 millió felhasználó Facebook adatait árulják a neten, bár a hír valóságtartalmát még nem tudták bizo­nyítani, ha ezen számoknak csak 10 %-a valós, már az is döbbenetes.  A második cso­port megpróbál minden személyes adatot megszerezni a profilból és az ismerősöket is felderítik. A harmadik kör az ismeretségi kör e-mail, MSN, Skype címeire vadászik, a megtámadottak körének bővítésére.
 
Kiraboltak, SEGÍTSÉG!

A megszerzett jelszó segítségével a bűnözők figyelik a fiókunkat és az ismerőseink tevékeny­ségét. Például, amint egy ismerősünk elutazásáról hírt kapnak az ismerőseik üzenetet kapnak barátjuktól, mely szerint kirabolták és pénzre van szüksége a haza­jutáshoz. Ki ne szánná meg a barátját ilyen helyzetben? Az ilyen esetekre pedig a Western Unión kiváló, hiszen azonnali pénzküldési lehetőséget nyújt a világ bármely pontjára. Ha pedig elküldtük, bottal üthetjük a nyomát.

 

Hamis vírusirtók, trójaiak

Az ismerősöknek körbeküldött hivatkozások nagyon sok mindent tartalmazhatnak.

A hamis vírusirtók nagyon népszerűek, ezek valójában nem mentesítenek, hanem tovább fertőzik a gépet. Márciusban kezdett el terjedni a Facebook felülettel rendel­kező alkalmazás, melyet a Panda Cloud Antivírus külsejével párosítottak. Ugye milyen jól is hangzik? Hát még, ha ezt pont a Facebook-on is reklámozzák, ráadásul egy ba­rátunk ajánlja.

A közösségi portálon fellelhető 50.000 alkalmazást folyamatosan ellenőrzik az üze­meltetők, de nincs az a csapat, aki egy ilyen gyorsan változó közösséget felügyelni tudna.

A cyberbűnözők nagyon korszerű technológiával dolgoznak és nincs nap, hogy egy vírus vagy trójai újabb változata ne jelenjen meg. Ilyen Koobface féreg is, melyet ki­mondottan a közös­ségi oldalakra specializálták.

Neve ellenére nem csak a Facebook a célpont, a Twitter, MySpace, hi5 oldalak is célkeresztbe kerültek.

A terjesztése linke­ken keresztül történik, mely­ben rejtett kamerás képeket ígérnek, természetesen eroti­kus képekkel fűszerezve. A link megnyitásakor az oldal szerint nincs meg a megfelelő verziójú Flash lejátszó alkalma­zás és kéri, hogy frissítsük. Ha ezt megtettük, a kártevő már a gépünkön van.  Blok­kolja a népszerű antivírus cégek oldalait és a Windows Update siteot is. A háttérben pedig minden közösségi oldal műveleteit figyeli és a háttérben próbálja meg terjeszteni magát. Biz­tos megoldás nincsen, de a 3. részben megpróbálunk hasznos tanácsokat adni a védekezés­hez.

 

A közösségi oldalak veszélyei 3. rész

2010. június 04. 16:56, péntek - Dr. Acsai László
A védekezés a támadások ellen sokszor csak néhány egyszerű lépésen múlik.
A legbiztosabb megoldás, hogy töröljük magunkat minden közösségi oldalról.   
De ugye bár ez nem megoldható. A Facebook a sok kritika miatt, egyre jobban figyel az adat­védelemre. Az adatvédelmi szabályzata már hosszabb az amerikai alkotmánynál is.  Számos eszköz nyújt segítséget abban, hogy megvédjük magunkat, vagy legalább csökkentsük a támadás veszélyét. Sajnos nem minden közösségi oldal ellenőrzésére vannak jelenleg ilyen alkalmazások. De a Facebook használói számára például nem egy eszköz van, de a leghasznosabb mégis a Rabidgremlin Soapbox fejlesztése, a Privacy Check.
Egy pontozásos rendszer alapján megkapjuk, hogy mely profil és egyéb adatunk mennyire nyilvános idegenek előtt. Nagyon látványosra sikerült és a zöld, sárga, piros színek egyértel­műen jelzik a veszélyességi fokozatot.

 

 Még én sem lettem zöld

Lépésről-lépésre

1. Vajon hányan használják jelszónak a születési dátumukat? Könnyű megjegyezni, csak szá­mok vannak benne és mindenki lendületből be tudja írni. A fiók hozzáférések esetén a leg­több illetéktelen hozzáférés jelszópróbálkozásokkal történik. Ez ellen van jó megoldás. Hasz­náljunk minimum 7 karakterből álló jelszót, mely tartalmaz kis- és nagybetűket, számot és speciális karaktert, mint a pont, a vessző, a zárójel, stb… Erre használhatunk jelszógenerátor alkalmazást, mely megkönnyíti a dolgunkat.

Eleinte rémisztően hangzik egy ‘T2:_8d(‘ karaktersorozatból álló jelszó, de néhány nap alatt már ezt is könnyedén és gyorsan fogjuk begépelni.

 

2. A születési dátumot sose tüntessük fel. A banki azonosításokhoz sokszor ké­rik a születési dátumot és az édesanyánk nevét. Ha ez a két adat rendelkezésre áll, a tolva­joknak nagyon könnyű dolguk van.

3. A családtagokat sose jelöljük meg a képeken és az adatlapon ne töltsük ki a hozzá­tartozóinkra vonatkozó adatainkat. A képen látható személyek megjelö­lését is tiltsuk le.

 

4. Rengeteg üzenőfali bejegyzésen olvasható, hogy ki hol járt nyaralni és mikor megy legkö­zelebb, valamint, hogy mennyi ideig marad. A mai tren­deknek megfelelően a legtöbb személy már rendelkezik bloggal, amiben mindenről leírja a véleményét és személyes életét a világ elé tárja. A piti bűnözők is a világhálót olvassák, és ha mi hívjuk fel arra a figyelmet, hogy eluta­zunk, annak ők külön örül­nek. Könnyen üres lakás és egy ellopott autó várhat minket egy külföldi nyaralás után. Az ilyen esetek elkerülésének érdekében sose legyen az adatlapun­kon a lakcímünk és az üzenőfalakon ne osszuk meg utazási terveinket.

 

Amit ne csináljunk

5. Nézzük át az iWiW-en és a Facebookon is fellelhető adatvédelmi beállításokat és azokat állítsuk a legszigorúbbra. Ha már mindenképpen meg akarunk osztani ma­gunkról személyes információkat, akkor legalább csak az ismerőseinkkel tegyük. De gondoljunk arra, hogy akár az ismerősünk felhasználójával más is böngészheti ada­tainkat és hozzászólásainkat.

 

A tökéletes biztonság nem létezik és nem is fog. A közösségi oldalakon mindenki meg akarja mutatni mennyire különleges és mennyire sokszínű, ezt pedig csak úgy teheti meg, ha min­dent megoszt mindenkivel.

Kell még néhány év mire a felhasználók több­sége rádöbben, hogy ezt meg lehet oldani úgy is, hogy nem sodorjuk veszélybe ma­gunkat. De legalább ha lehet, ne a saját hibánkból tanuljuk meg.

 


_______________________________________________________________

 

Orbán Viktor a hatodik legbefolyásosabb vezető az európai neten

Megjelent: 2011.06.28. 14:05 | Frissítve: 2011.06.28. 14:07

A rajongók és követők száma alapján a magyar miniszterelnök az élmezőnybe tartozik.

 
Orbán Viktor a hatodik legbefolyásosabb vezető az európai neten
(globalpost.com)

A Twitter az utóbbi hónapokban, a Facebook pedig az utóbbi években bizonyította, hogy ha politikáról van szó, a közösségi oldalakat igenis komolyan kell venni. Manapság már nem nagyon találni olyan, magára valamit adó politikust, aki ne használná, vagy nem próbálná meg használni az előbb említett oldalakat - kisebb-nagyobb sikerekkel.

A GlobalPost nem vacakolt, megnézte, hogy a világ államainak vezetői hány rajongót, követőt tudtak összeszedni a Facebookon, a Twitteren és a főleg Dél-Amerikában népszerű Orkuton. Ezeket a számokat egyszerűen összeadták, hogy megtudják, ki a legbefolyásosabb a vidéken.

Az alábbi, interaktív térképekből kiderül, hogy világszerte - és ez talán senkit nem lep meg - az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama viszi a prímet a maga 30 milliós rajongói táborával, míg a magyar miniszterelnök 111 ezer rajongója Európában a hatodik helyre emelte.

A különbség hatalmasnak tűnik, azonban ha figyelembe vesszük az általuk irányított országok lakosságának számát, a helyzet némileg kedvezőbb: Obama a 311 milliós USA mintegy 10%-át, míg Orbán a magyar lakosság 1,1%-át tudhatja követőjéül. Persze a képet tovább árnyalja, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mondjuk a Facebookon az amerikai lakosság majdnem fele, míg a magyaroknak csak az ötöde van fent, ráadásul Orbán Viktorral szemben Obama twitterezik is.

De lássuk a térképeket: egyrészről az európai helyzet, másrészről az egész világ.

Forrás: GlobalPost

Cimkék: Orbán Viktor, facebook, twitter, orkut, közösségi média, befolyás, közösségi oldal

_______________________________________________________________

 

Madártemetőt hozott június 2010-ben
 
Kép A júniusi esők, az áradások, a hűvösebb idő szó szerint megtizedelte a hazai madárállományt: különböző okokból, de a legtöbb faj legújabb generációjának 30-80 százalékát elvitte a júniusi idő. Az idei első fecskenemzedékből ősszel már egy sem indul útnak, alig maradtak életben gólya-, kócsag- és gémfiak, a baglyok és vércsék utódai háromnegyede elpusztult.
A sasoknak viszont szerencséjük volt.
2010. július 27. 06:30
 
 
Hosszú időbe telt, mire a júniusi ár- és belvizek annyira visszahúzódtak, a földek pedig felszáradva ismét járhatóvá váltak, hogy a madarászok ellenőrizni tudták a fészkelőhelyeket, és képet alkothattak a szélsőséges időjárás madár pusztításának mértékéről – közölte a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület.

Az időszakosan előforduló szélsőséges időjárás a madárállományok életének természetes, szerves részét képezik, több fajnál ennek van a legfontosabb állományszabályozó szerepe. A rendkívül jól, gyorsan és fordulékonyan repülő fecskéket nehéz „elkapni”, ezért nincsenek olyan természetes ragadozóik, amik jelentősen csökkenthetnék a létszámukat. Hasonló a helyzet a tápláléklánc csúcsragadozóival, amelyeknek a méretük és „fegyverzetük” miatt nincs természetes ellenségük. E fajok egyedszámát - a kórokozók és az élősködők mellett - az időjárás tudja csak szabályozni, szinten tartani.

Hogyan „öl” az időjárás?

A megszokottól - tehát az élőlények számára kiszámíthatótól - eltérő hosszan tartó szélsőséges meleg vagy hideg, a túl sok vagy túl kevés csapadék elsősorban közvetett módon, a táplálék hiányán keresztül tizedeli a madarakat. A közvetlen - rövid távú - hatások: a kihűlés, a hőguta, a kiszáradás, a fulladás eltérő mértékben, elsősorban a tojásokat és a kis fiókákat fenyegeti.
 
 
 
 
 

A közvetett hatásmechanizmust jól példázzák a fecskék. Ezek a madarak táplálékspecialisták, kizárólag repülő rovarokra vadásznak és ezzel etetik a fiókákat is. Hűvös, esős, szeles időben, amikor a nappali hőmérséklet 15 Celsius-fok közelébe vagy ez alá csökken, a táplálékállat-rovarok nem repülnek. Amennyiben ez a költés alatt következik be, először a fiókák halnak éhen, majd néhány nap múlva akár a szülők is. Ebben az esetben - ez történt idén júniusban - az első költés részben vagy akár teljes egészében is megsemmisülhet – olvasható az MME honlapján.
 
Kép Gém- és gólyafióka (fotó:MME/Németh András)
 
Kapcsolódó cikkek
Az őszi vonulás alatt korán jött hideg miatt - ez történt két éve - az öreg madarak és az az évben kirepült fiókák együtt kerülnek bajba, ami különösen nagy állományveszteséget okozhat. Hasonlóan koncentrált pusztítást okoz, ha a telelőterületeken a szárazság miatt kevesebb a növényzet, ezért kevesebb a rovar táplálék is.

A rövid távú hatások elsősorban az időjárásnak kitett fészkek fiókáit érintik. Az ár- és belvíz a talajon (túzok, fogoly, fürj, sirályok, pati madarak), a vízinövényzeten (gémek, kócsagok, vöcskök, récék, ludak, csérek, szerkők), a folyók szakadó partfalaiban (partifecskék) költő fajok tojásait és röpképtelen fiókáit fullaszthatja meg. A folyamatosan zuhogó eső a hideggel párosulva azonban a már nagyobb, „anyányi” fiatalokra veszélyes: ezekre ugyanis a szülők már nem tudnak védekezésül ráülni. Az 5-6 napnál hosszabb ideig tartó esőkben viszont már a tojások és a kis fiókák is veszélybe kerülnek, mert egy idő után mindkét éhező szülőnek táplálékot kell keresnie, miközben nem tudják a testükkel védelmezni a fészket.

Van, ami még belefér


Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a vércse méretű és nagyobb testű madarak évente csak egyszer költenek. A gólyákat, gémeket és kócsagokat, a sasokat és sólyomféléket azért érinti különösen erősen a költési időszakban bekövetkező hideg, esős idő, mert ezek a fajok a hosszú egyedfejlődés miatt évente csak egyszer költenek. Számukra az legrosszabb, ha a rossz idő június elején-közepén érkezik, mert ekkor már pótköltésre - újabb tojásrakásra - sincs idő.
Kép Fekete rigó próbálja testével védeni vele azonos méretű fiókáját (fotó: MME/Orbán Zoltán)
 
 
Ajánlott weboldalak
·         Gólya.lap.hu
·         Madár.lap.hu
·         Madarászat.lap.hu
Az időjárás periodikusan bekövetkező szélsőségei hozzátatoznak a madarak életéhez, az állományok a következő évek sikeres költéseivel évezredek óta ellensúlyozni tudták az elszenvedett veszteségeket. A mai kor egyik legjelentősebb természetvédelmi problémája éppen az, hogy a klímaváltozás miatt mind gyakoribbá váló időjárás anomáliák által érintett madarak az egye csökkenő kiterjedésű és romló minőségű szaporodóhelyeken már nem tudják pótolni az elszenvedett veszteségeket. Ez okozza a hosszú távú vonulókra, különösen az agrárterületek madaraira általánosan jellemző állománycsökkenéseket.

Megtépázta a szél a sólymokat

A fehér gólyák költési sikere becsülhetően 30 százalék körül alakul, de semmiképpen sem lesz jobb 50százalékosnál. Sok régióban az átlagos fiókaszám 1,5 alatti, de vannak olyan területek is, ahol az egy fióka/fészket sem éri el. Figyelembe véve, hogy a fiatal fehér gólyák a júliusi fészekelhagyást követően nagy számban szenvednek baleseteket az elektromos szabadvezeték-hálózaton, az őszi vonuláskor az országot elhagyó állomány az előző évekhez képest akár 80 százalékkal is kisebb lehet.

Egyes gém- és kócsagtelepeken a fészekaljpusztulás mértéke a 80 százalékot is eléri. Ezeknek a fajoknak a fiókáit nem a táplálékhiány, hanem a kihűlés és az elgémberedés miatti táplálkozás-képtelenség tizedelte meg. A túzok a talajon költ, ezért a rengeteg csapadék minden bizonnyal pusztítást okozott a fészkekben, de az idei költési sikerről az első átfogó adatok a jövő tavaszi országos állományfelmérést követően állnak majd rendelkezésre.

A kerecsensólymok között rendkívül alacsony, 25 százalék körüli költési siker valószínűsíthető, az idei évben; a tavalyi 417 fiókával szemben idén 100 körüli fióka hagyja el a fészkeket. A fiókákat vagy az erős szél tépte miatt estek ki a fészkekből, vagy a hetekig tartó esős, bel- és árvizes időszakban a szülők nem tudtak elegendő táplálékot zsákmányolni, így éhen haltak.

A szerencsés sasok

A legkésőbb költő ragadozó madarunk, a kék vércse nagyon megsínylette a júniusi időjárást. A tojásos fészkek nagy arányban semmisültek meg, illetve sok madár nem is kezdett neki a tojásrakásnak. Általánosságban elmondható, hogy a költések 2-4 hetes csúszásban vannak, és a szaporodási időszak jelenlegi helyzetképe alapján a költési siker nem lesz jobb 50-60 százalékosnál. A rétisas állományait nem befolyásolta érdemben a május közepén beköszöntő esős ciklus érdemben már nem befolyásolta, mert ekkor a fiókák többsége már kirepülés előtt állt, a csapadék és a viharok nem tettek kárt bennük.

A parlagi sasok később kezdik a költést, mint a január-februárban tojást rakó rétisasok, ezért ezt a fajt érintette a júniusi időjárási krízis. Az átlagos évekhez képest a parlagi sasok fészekszáma nem csökkent, de a költési siker csak 70 százalék körül alakul. Annál inkább felborult a gyöngybaglyok élete, a csapadék miatt ugyanis zsákmányállataik szinte teljesen eltűntek, emiatt a szülőmadarak még saját maguknak sem tudtak elegendő táplálékot szerezni. Az MME által ellenőrzött fészekaljaik 90 százaléka tönkre ment.
Kép A kék vércsék odúit szétzúzta a vihar, de sok felnőtt madár is áldozatul esett (fotó: MME/ Solt Szabolcs)
 
 
A fecskéknél az első költés jelentős részben megsemmisült, a most nevelkedő pót- és másodköltések nem tudják ellensúlyozni a május-júniusi fiókapusztulást. A helyzetet tovább rontja, hogy a becslések szerint a tavaszi vonulásból is kevesebb madár érkezett meg, és a júniusi rossz idő nemcsak a tojásos és fiókás fészekaljakat, de a kotló szülőket is megtizedelte. A harkályok, cinegék és egyéb odúköltők is megsínylették az első költés dandárjában érkezett rossz időt. A több tízezres költő állományokról nincsenek pontos adataink, de a bejelentések alapján az ország egyes területein jelentős számú fészekalj, illetve fióka esett áldozatul a részleges táplálékhiánynak.

Az odúköltőkhöz hasonlóan most még nehéz megbecsülni a bokrok, fák ágai között, a gazosokban és nádasokban szabadon költő énekesmadarak állományveszteségeit. Közelítően pontos arányokat majd csak az éves gyűrűzési jelentések összegzése után, jövő tavasszal kaphatunk ,az azonban bizonyos, hogy a költési siker ezeknél a fajoknál is alacsonyabb lesz.
 
Legfrissebb a rovatból

 

Kép

 

           Kép  

Tíz év után újra hazánkba látogatott Őszentsége a XIV. Dalai Láma.

A Budapesti Sportarénába a 2010. szeptember 18-19-én lezajló négy előadásra már mind a 22.400 jegy elkelt.

  
Kép 

  

 

 

Magyar Dal Napja

Kívánjuk, hogy tartson 365 napon át!

Legalábbis a szívünkben!

 

 


 

 

 

A mappában található képek előnézete Amerikai elnökök

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

erger.berger@freemail.hu

(eberger, 2011.01.07 22:04)

"eladják a fekete piacon"

Nem a fekete piacon adják el (egy fekete színű kirakodóvásáron, ahol feketébe öltözött kofák kínálják a fekete lófaszt), hanem a feketepiacon.