Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakás korszerűsítés, felújítás - ha nincs pénz költözni

2010.04.28

A bannerre klikkelve az emberiség egészéhez csatlakozol a többnyelvű sociális hálón! Itt épül fel az első híd a profitéhes világból a saját kommunikációs és megélhetési szabadság felé! Please, give a like!

 

 

Ha nincs pénz költözni, marad a felújítás
2010-04-28 07:55:24

 

 

 

 

 

 

  AZ INGATLANPROBLÉMÁK VÉGLEGES MEGOLDÁSÁÉRT 2012-2017

Fontos szempont az energiatakarékosság

 

 Kép A Construmára kilátogatók háromnegyede tervez felújítást a lakásán a válaszadók fele pedig azt a választ adta, hogy homlokzati hőszigetelésre is költene.

 

A megkérdezettek többsége azért látogatott ki a kiállításra, mert felújításba kíván kezdeni, míg az új lakást építők száma alig érte el a 15 százalékot a megkérdezettek körében.

A válság hatására tehát a magyar lakosság mindenképpen a felújítás mellett teszi le a voksát: a válaszadók 35 százaléka egy éven belül, 39 százaléka pedig a közeljövőben fogna bele rekonstrukciós munkálatokba.

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

Milyen támogatások igényelhetőek?

 A legismertebb a panelprogram, amely több változáson is átment és látva a sok felújítatlan panelt, még van jövője. Alapesetben lakásonként maximum 500 ezer forint támogatás igénylehető, de a lakás energetikai besorolásának jelentős változását a pályázat bónusz támogatás megítélésével jutalmazza. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek a költséghatékony és nagyobb energia megtakarítást elérő komplex pályázatok. 2013-ig látszanak a programhoz rendelt források, de véleményem szerint valamilyen megújult formában a program ezt követően is folytatódni fog.

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca decemberben pályázatot ír ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására.

Olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága.

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére (e kettő az 1994 előtt épült lakóingatlanokra érvényes),  az épületek lodzsáinak beüvegezésére az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésre.

Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet.

A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A pályázók az önerő fedezésére kedvezményes hitelre vagy más támogatás – önkormányzati, uniós - igénybevételére is jogosultak. 

További támogatások vehetőek igénybe a kémény-program és az ÖKO-program keretében, de igénybe vehetők a támogatások a felvonók korszerűsítéséhez is.

 

 Kamattámogatásos hitel korszerűsítésre

 Az új lakástámogatási rendeletben is gondoltak a hazai elég rossz állapotban lévő lakásállomány korszerűsítésének ösztönzésére.

A lakásvásárlási és építési lehetőségekhez képest sokkal szélesebb körben vehető igénybe ez a támogatás, elvileg minden lakóingatlanra kérhető maximum 5 MFt erejéig. Az igénylőre csak annyi előírás vonatkozik, hogy nagykorúnak kell lennie. (Se gyerekszám, se egyéb életkor megkötés nincs…)
Az állam kamattámogatást nyújt ezekhez a hitelekhez, így kedvező feltételű forint hitelt vehetünk fel.

 

 Mi minősül korszerűsítésnek?

Fontos különbséget tennünk a lakásfelújítás és a korszerűsítés között, mert a kamattámogatott hitelt csak a korszerűsítési munkákra vehetjük igénybe.

Korszerűsítési munkálatoknak azokat tekintjük, amelyek a lakás komfort fokozatának növelése céljából víz, csatorna,  áram és/vagy gáz bevezetésére, fürdőszoba létesítésére irányulnak. Ilyen továbbá a fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, szigetelés, továbbá a helyreállítási munkálatok a közvetlen költségek 20%-ig.

További részletek a korszerűsítésre igénybe vehető kamattámogatott hitelről: Korszerűsítési hitel >>> 

Fontos tudnunk róla, hogy a mozgássérültek akadálymentesítési támogatást is igényelhetnek akadálymentes lakás építésére, ennek maximális értéke személyenként 250 ezer forint.


A FIDESZ lakáspolitikája
Az előtakarékosság ösztönzése kiemelt szerepet kap majd az új kormány lakáspolitikájában. Azok, akiknek nincs módjukban nagyobb összeget megtakarítani, azok számára jelenthet segítséget a bérlakás-építési program. A Fidesz lakásügyi szakpolitikusa szerint az elmúlt években, a válság idején is jól működtek a lakástakarék-pénztárak, ezért továbbra is fontos az előtakarékosság erősítése.

Az új kormánynál felmerült az is, hogy a munkáltató is fizethessen munkavállalója részére, lakhatási utalvány keretében, amely szintén szorosan összekapcsolódik a bérlakás-építési programmal.

De olyan javaslat is felmerült, amely olyan vissza nem térítendő támogatást nyújt, amelyet csak azok vehetnek igénybe, akik legalább két éves lakáscélú előtakarékoskodást tudnak felmutatni.

További hasznos információk: www.bankweb.hu 
 

 

 

 

tovább - ESCO szolgáltatások Magyarországon

 

Technológiák » Épületek » Hőszigetelés

Szalmabálákkal szigetelnek

forrás: sajtóközlemény 2011.06.09. 

Hivatalosan is bejegyzett szigetelőanyag lett a szalmabála Ausztriában. A préselt S-HOUSE-bálákat a Bécsi Egyetem fejlesztette piacképes termékké.

A gabonaszalmából készülő szögletes szigetelőanyag-elemeket közvetlenül a földeken állítják elő, különböző méretekben. A szalmabálák egyaránt felhasználhatók fal, födém és teljes tető szigetelésére. Egy szalmabálával szigetelt házzal 20 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet. Mivel a préselt szalma a közhiedelemmel ellentétben rosszul ég, az új szigetelőanyag nem jelent fokozott veszélyt, és külön építési engedély sem kell a felhasználásához. Sőt, ökológiailag ellenőrzött szigetelőanyagként még a támogatott lakásépítéseknél is elfogadják. Az Osztrák Infrastruktúraminisztérium által finanszírozott „A jövő háza“ című program keretében finanszírozott projekt célja az volt, hogy az eddigi kutatási eredményeket alapul véve továbbfejlesszék a szalma mint építőanyag felhasználását. A Bécsi Egyetemen működő Alkalmazott Technológia Csoport (GrAT) által jegyzett S-HOUSE-bálák nemcsak 100%-ig környezetbarát szigetelőanyagok, hanem jelentősen csökkenthetik az építőipar magas alapanyag- és energiaigényét is.

A speciális szalmabálákat egyelőre a GrAT-on keresztül, előjegyzés alapján lehet megrendelni, mivel az aratás korlátot szab az elérhető bálák mennyiségének. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész évben rendelkezésre álljon a környezetbarát és rendkívül jó hatásfokú szigetelőanyag. Az érdeklődőknek szükség esetén szaktanácsokat is adnak.

 

Forrás: alternativenergia.hu


  

 
 
  
 
Kép Szegeden járunk egy hatalmas, nagypolgári lakásban: régen ugyan tudtak építkezni, de a modern kor technikája évi 150 ezer forinttal is csökkenthetné az energiaszámlát. Légkondira nyáron sem lesz szükség, de szigetelni kell, és a fűtés is átalakításra szorul – folytatódik a FigyelőNet és az Energia Klub sorozata.
2010. október 22. 06:30
 
 
Vannak, akik azt mondják, hogy azok a jó régi vastag falú házak, azok még tartották télen a meleget, nyáron a hideget. Vannak, akik azt mondják, hogy minden régi épületet le kéne bontani, mert gyenge az energiahatékonyságuk, és ezen alig lehet valamit javítani. Még többen vannak, akik ezekben a régi házakban laknak.

A szegedi belvárosi sorház tulajdonosa azért kérte az energiatanúsítványt, hogy megtudja, valójában milyen az otthona energiaosztálya, mivel és mennyit javíthatna rajta.

D osztályban a nagypolgári ház

A 40-es évek második felében épült kétszintes, tágas épület 220 négyzetméterével messze meghaladja az átlagos magyar otthonok méretét. E szerint a ház 166 kWh/m2 év fajlagos energiafogyasztásával D energiaosztályt kapott. Vagyis megközelíti azt a követelményértéket, amit egy új épületnek teljesítenie kell a most érvényben lévő szabványok szerint. A D energiaosztály egy ilyen régi háznál igazán jónak mondható, hiszen a hazai lakóingatlanok zöme néhány kategóriával gyengébb besorolást kaphatna csak.

A FigyelőNet és az Energia Klub Lakcímke projektjének közös „Bemutatkozik az energiatanúsítvány” rovatában hétről hétre megvizsgáljuk egy-egy magyar ingatlan már elkészült energiatanúsítványát.

Ez röviden egy szakértő által készített minősítés, amely 10 fokú skálán mutatja meg lakásunk „energiahatékonyságát”, hasonlóan a háztartási gépekhez.

Kép

De miből is jön ki ez az eredmény?

A tanúsítványt készítő szakember egyesével elemzi az épületszerkezet különböző elemeit, amiből kiderül, hogy a nyílászárók hőátbocsátása megfelel a mai szabvány követelményeinek: a nagyobb ablakok 1,2 W/m2K körüli értékkel bírnak (ez egy új ablaknál legfeljebb 1,6 lehetne), és a bejárati ajtó is alatta marad a maximálisan megengedett 1,8 w/m2K értéknek.

Az ajtók, ablakok terén a tulajdonosok tehát már tettek néhány határozott lépést az energiahatékonyság felé.

 
A falakon szökik a hő

Hiába azonban a tekintélyes, 50-65 cm-es falvastagság, a tömör téglából épült külső falakon (hiába) nagyjából kétszer annyi hő szökik el, mint ami egy új épületnél megengedett lenne - 0,45 W/m2K helyett 1,1 W/m2K értékeket olvashatunk ki a dokumentumból.
A padló, valamint a padlásfödém sem szigetel elég jól. Igaz, a padlásra korábban 15 centiméteres üveggyapot szigetelés került fel, de a kivitelezés pontatlansága miatt a szigetelőhatás nem volt elegendő.
A fűtést állandó hőmérsékletű gázkazán biztosítja. Ez a megoldás azért nem igazán hatékony, mert nem teszi lehetővé, hogy a kazán az aktuális fűtési igénynek megfelelő hőmérsékletre melegítse a fűtőtestekben keringő vizet. Ugyanis minél alacsonyabb a keringő víz hőmérséklete, annál kisebb a kazántesten és a csöveken keletkező hőveszteség.
Kevésbé hideg napokon alacsonyabb hőmérsékletű vízzel is fel tudjuk fűteni a lakást, és csak a nagyon hideg időszakokban szükséges, hogy a radiátorokban forró legyen víz. Ha tehát a kazán mindig csak éppen annyira melegíti a vizet amennyire szükséges, azzal energiát takaríthatunk meg. Az állandó hőmérsékletű kazánnál erre nincs lehetőség.

Az épületszerkezet a vastag, nagy tömegű falaknak köszönhetően nagyon jó hőcsillapítású, ezért a tanúsító a gépi hűtés helyett más alternatívákat javasol.
A nyílászárók külső árnyékolásával (redőnnyel vagy zsalugáterrel) és hajnali szellőztetéssel a benti klíma nyáron kellemes hűvös marad, így megspórolható az energiafaló és költséges klímaberendezés.

Szigetelni csak pontosan szépen…

A szerkezetek hőtechnikai adatai alapján talán nem meglepő, hogy a tanúsító elsősorban a külső falak, a födém és a lábazat szigetelését javasolja.
A padlás szigetelése azért elsődleges lépés, mert az épület jelentős hőveszteséget könyvelhet el rajta keresztül: a meleg ugyanis felfelé távozik leginkább.
A tetőtérbe 15 cm kőzet- vagy üveggyapot szigetelőanyag beépítését ajánlja a szakember. A korábbi rossz kivitelezés tapasztalataiból okulva itt külön ki kell hangsúlyozni, hogy a padlásfödém teljes felületét le kell szigetelni: a koszorút és az úgynevezett talpszelement is!
Kapcsolódó cikkek
A teljes padlófelület szigetelése jókora bontási munkát jelentene, ami ennél a háznál (ne felejtsük el, lakott épületről van szó!) nehezen lenne megoldható.
Ezért a tanúsító életszerűbb megoldást javasol: a lábazat külső hőszigetelésével is visszafogható annak a hőnek egy része, ami a talaj felé távozik az épületből. Ez a megoldás úgy lehet hatékony, ha külső szigetelés legalább 30 cm-rel a talaj felszíne alá nyúlik.

Igaz, hogy a nyílászárók nagy részben megfelelnek az új előírásoknak, de a piacon már elérhetők sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró termékek. Ezek beépítésével még tovább csökkenthető az ajtókon, ablakokon elszökő hő mennyisége, reális megtérülésre azonban leginkább állami támogatás mellett lehet számítani. A fűtési és vízmelegítő rendszer hatékonyságán kondenzációs kazán beszerelésével lehetne javítani, ami a tanúsító szerint akár 15 százalékkal is csökkentheti az energiaigényt.

Már 20 százalék is sokat jelent

Ajánlott weboldalak
·         Ablak.lap.hu
·         Homlokzatszigetelés.lap.hu

·         Szigetelés.lap.hu  

Az előzetes szakértői becslés szerint a ház a javasolt energiahatékonysági intézkedésekkel (tehát szigeteléssel, kazáncserével) a C energiaosztályt érheti el.
 
Lehet, hogy első látásra nem tűnik soknak az egy kategória ugrás, de ha jobban belegondolunk, egy 220 négyzetméteres ház fűtésében és melegvíz-ellátásában már

20 százalék megtakarítás is rengeteg pénzt jelent. Ennél az épületnél a felújítások eredményeként nagyjából 1100 köbméterrel csökkenhet a gázfogyasztás, azaz évente 140-150 ezer forinttal több marad a családi kasszában.

Ha a lakók minden hatékonyságjavító lépést megtettek, akkor ennél a háznál szóba jöhet a napenergia hasznosítása is: dokumentum szerint napkollektor felszerelésével a melegvízelőállítás energiaigénye legalább 55 százaékkal csökkenthető lenne, és így a ház már a B energiaosztályt is elérheti.

Ha szeretné megnézni magát a tanúsítványt és a hozzá tartozó műszaki jegyzőkönyvet látogasson el a Lakcímke oldal Bemutatkozik a tanúsítvány rovatába.

A lakcimke.hu-n a tanúsítás jogi hátterével, gyakorlati kérdéseivel is megismerkedhet, és persze sok hasznos tippet, tanácsot talál. A jövő héten pedig a FigyelőNeten egy vidéki családi ház „fogyasztását” boncolgatjuk majd.

 

 

A mappában található képek előnézete kreatív kútfők alkotásai