Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napelemes tetőcserép

2009.10.15

 

RÓLUNK 2012.09.30.

 

 NAPELEM MINDENKINEK - Már itt is beszerezhető!


 

 

Indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása

forrás: Kossuth Rádió 2012.01.13.

 

Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi - adta hírül a Kossuth Rádió.

A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. Az energiatermelésre szolgáló cserép hazai forgalmazása után Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártják majd a terméket, amely a feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban.

A találmány bármely tetőcseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni – mondta a Kossuth Rádiónak a feltaláló.

Tóth Miklós szerint a bekerülési ár nagyságrendileg megegyezik a hagyományos napelemes rendszerekével – 5-6 ezer forintnál kezdődik, és több millió forint is lehet –, ugyanakkor a megtérülési idő 40-50 százalékkal rövidebb lehet.

A cserép olyan alapanyagokból készült, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, azaz mínusz 70 foktól plusz 130 fokig alkalmazható – folytatta.

Egy négyzetméternyi napelemes cserép elegendő energiát képes termelni a háztartási berendezések működtetéséhez. „240-250 wattot tudunk előállítani, ez elegendő hűtőszekrény, számítógép működtetéséhez, világításra, kisebb teljesítményű televíziókhoz” –magyarázta Tóth Miklós, hozzátéve: felhős időben, árnyékban is termel energiát, ez is különbség a sík rendszerekhez képest. A napelemes tetőcserép élettartama 25-30 évig garantált, a megtermelt energia pedig akkumulátorokban tárolható – mondta a feltaláló a 180 percben.
 

bibibibi

 

A feltaláló honlapja: http://www.ideassolar.hu 

Az elérhetősége a honlapon megtalálható.


 

Napelemes tetőcserép

Magyar találmány, magyar szabadalom, gyártásra készen áll.

A gyártást Magyarországon indítják el, 2010 elejétől lesz majd kapható. Műemlék épületekre is felszerelhető, műemlék épületeken is alkalmazható. A feltaláló-gyártó tervei szerint a magyar fogyasztói ár alkalmazkodna a lakosság átlagos fizetőképességéhez. Vagyis itthon olcsóbb lenne mint a környező országokban és a világpiacon.

Előnye a napelem táblákkal szemben:

  • A hagyományos tetőcserép formájában és méretében készül el, a súlya pedig könnyebb mint egy átlagos tetőcserép súlya.
  • Műemlék épületekre is felszerelhető. Ebben egyedülálló a piacon.
  • A hagyományos napelem táblával szemben 10-40 %-kal magasabb a hatásfoka.
  • Már egyetlen egy darabtól felszerelhető és alkalmazható.
  • Egy számítógép működtetéséhez 4 db napelemes tetőcserép kell. Egy családi házhoz 100-300 db  biztosítja a teljes energiaellátást.
  • A feltaláló tervei szerint a belföldi piacon a termék árát úgy alakítják ki, hogy az alkalmazkodjon a lakosság fizetőképességéhez és elérhetővé váljon az átlag családok számára.

2009. szeptemberében a Géniusz Európa Nagydíj győztese

                                                                            Forrás: MTV1 Nappali 2009.10.15.

 

 

 

 

 

 

 

 

21.02.2012
Szárnyal az Aiolus News

 

Mindössze fél éves múltra tekint vissza, és máris nagy népszerűségnek örvend az Aiolus News, amelynek írásai francia, olasz és december óta angol nyelven jelennek meg, de az Energiacentrummal való szoros együttműködés révén tartalmának jelentős része magyarul is hozzáférhető. (Aiolus News)
 

Az Aiolus News, amely nevét az ógörög mitológia szél-istenétől, Aiolosztól kapta, olyan nemzetközi hírportál, amelynek középpontjában a fenntartható fejlődés és a hozzá szorosan vagy lazábban kötődő témakörök állnak. Ennek megfelelően számolnak be hírei, cikkei, interjúi a megújuló energiákról, a környezetvédelemről, az alkalmazott tudomány újdonságairól, „alternatív” üzleti kísérletekről. De szó van bennük egészséges életmódról, spirituális kérdésekről, helyet kap az ezek által ihletett művészet - tehát minden, ami élhetővé, élhetőbbé teszi világunkat.

Az Aiolus News életre hívói hiszik ugyanis, hogy van élhető jövője az emberiségnek, de ez azonban elsősorban rajta múlik. Hiszik ezt még akkor is, amikor szinte csak rossz és riasztó hírek érkeznek szinte óránként a világ minden tájáról a pénzügyi válságoktól az egyre súlyosbodó természeti katasztrófákig. Mindemellett egyre hangosabbak azok, akik a maja naptárban megjósolt 2012. december 21-i világvégét emlegetik, mintegy igazolni látják a „próféciát” az események egymásutániságától, miközben valóságos üzletágat alapítottak – akárcsak a 2000 előtti Nostradamus-lázzal – emberek százmillióinak kollektív félelmére.

Ez utóbbival is szembe kíván szállni az Aiolus News. Kiutat keres a negativitások feloldhatatlan dugójában vergődő információs sztrádáról, és szakítani akar a „good news is no news” esztelen hagyományával. A világvége – a maga apokaliptikus értelmében – ezúttal is elmarad, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy a mai világrend valóban a végéhez közeledik, de beköszönthet egy új, amelyben nem hadigépezetek, átláthatatlan összefonódású, gátlástalan megakonszernek, önkényes tőzsdei manipulációk irányítanak, hanem talán – az emberiség történetében először – a józan ész, a gondolkodó emberek összefogása.Az internet több mint másfél évtizedes történetének legnagyobb vívmánya, hogy számos hasonlóan gondolkodó, világot jobbító szándékú ember talált egymásra a Föld különböző pontjain. Ezt a folyamatot kívánja erősíteni az Aiolus News is, az Energiacentrummal való szoros partneri kapcsolat kialakításával: a két portál alapelvei, célkitűzései azonosak, kölcsönösen szélesítik egymás tartalmi spektrumát és ezáltal egymás olvasótáborát is, amely idővel komoly erősítést jelenthet a környezettudatos, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, felelős polgárok táborának, itthon és a határokon túl egyaránt. 

G. W. Caine, főszerkesztő 

 

  

 

 

Kép

 

 

 

Szegeden járunk egy hatalmas, nagypolgári lakásban: régen ugyan tudtak építkezni, de a modern kor technikája évi 150 ezer forinttal is csökkenthetné az energiaszámlát. Légkondira nyáron sem lesz szükség, de szigetelni kell, és a fűtés is átalakításra szorul – folytatódik a FigyelőNet és az Energia Klub sorozata.

2010. október 22. 06:30
 
 

Kép Vannak, akik azt mondják, hogy azok a jó régi vastag falú házak, azok még tartották télen a meleget, nyáron a hideget. Vannak, akik azt mondják, hogy minden régi épületet le kéne bontani, mert gyenge az energiahatékonyságuk, és ezen alig lehet valamit javítani.

 

Még többen vannak, akik ezekben a régi házakban laknak.

A szegedi belvárosi sorház tulajdonosa azért kérte az energiatanúsítványt, hogy megtudja, valójában milyen az otthona energiaosztálya, mivel és mennyit javíthatna rajta.

D osztályban a nagypolgári ház

A 40-es évek második felében épült kétszintes, tágas épület 220 négyzetméterével messze meghaladja az átlagos magyar otthonok méretét. E szerint a ház 166 kWh/m2 év fajlagos energiafogyasztásával D energiaosztályt kapott. Vagyis megközelíti azt a követelményértéket, amit egy új épületnek teljesítenie kell a most érvényben lévő szabványok szerint. A D energiaosztály egy ilyen régi háznál igazán jónak mondható, hiszen a hazai lakóingatlanok zöme néhány kategóriával gyengébb besorolást kaphatna csak.

A FigyelőNet és az Energia Klub Lakcímke projektjének közös „Bemutatkozik az energiatanúsítvány” rovatában hétről hétre megvizsgáljuk egy-egy magyar ingatlan már elkészült energiatanúsítványát. Ez röviden egy szakértő által készített minősítés, amely 10 fokú skálán mutatja meg lakásunk „energiahatékonyságát”, hasonlóan a háztartási gépekhez.

Kép

 

De miből is jön ki ez az eredmény?

A tanúsítványt készítő szakember egyesével elemzi az épületszerkezet különböző elemeit, amiből kiderül, hogy a nyílászárók hőátbocsátása megfelel a mai szabvány követelményeinek: a nagyobb ablakok 1,2 W/m2K körüli értékkel bírnak (ez egy új ablaknál legfeljebb 1,6 lehetne), és a bejárati ajtó is alatta marad a maximálisan megengedett 1,8 w/m2K értéknek. Az ajtók, ablakok terén a tulajdonosok tehát már tettek néhány határozott lépést az energiahatékonyság felé.

 
A falakon szökik a hő

Hiába azonban a tekintélyes, 50-65 cm-es falvastagság, a tömör téglából épült külső falakon (hiába) nagyjából kétszer annyi hő szökik el, mint ami egy új épületnél megengedett lenne - 0,45 W/m2K helyett 1,1 W/m2K értékeket olvashatunk ki a dokumentumból.
A padló, valamint a padlásfödém sem szigetel elég jól. Igaz, a padlásra korábban 15 centiméteres üveggyapot szigetelés került fel, de a kivitelezés pontatlansága miatt a szigetelőhatás nem volt elegendő.

A fűtést állandó hőmérsékletű gázkazán biztosítja. Ez a megoldás nem hatékony, mert nem teszi lehetővé, hogy a kazán az aktuális fűtési igénynek megfelelő hőmérsékletre melegítse a fűtőtestekben keringő vizet. Minél alacsonyabb ugyanis a keringő víz hőmérséklete, annál kisebb a kazántesten és a csöveken keletkező hőveszteség.
Kevésbé hideg napokon alacsonyabb hőmérsékletű vízzel is fel tudjuk fűteni a lakást. Csak a nagyon hideg időszakokban szükséges, hogy a radiátorokban forró legyen víz. Ha tehát a kazán mindig csak éppen annyira melegíti a vizet amennyire szükséges, azzal energiát takaríthatunk meg. Az állandó hőmérsékletű kazánnál erre nincs lehetőség.

Az épületszerkezet a vastag, nagy tömegű falaknak köszönhetően nagyon jó hőcsillapítású, ezért a tanúsító a gépi hűtés helyett más alternatívákat javasol.
A nyílászárók külső árnyékolásával (redőnnyel vagy zsalugáterrel) és hajnali szellőztetéssel a benti klíma nyáron kellemes hűvös marad, így megspórolható az energiafaló és költséges klímaberendezés.

Szigetelni csak pontosan szépen…

A szerkezetek hőtechnikai adatai alapján talán nem meglepő, hogy a tanúsító elsősorban a külső falak, a födém és a lábazat szigetelését javasolja.
A padlás szigetelése azért elsődleges lépés, mert az épület jelentős hőveszteséget könyvelhet el rajta keresztül: a meleg ugyanis felfelé távozik leginkább.
A tetőtérbe 15 cm kőzet- vagy üveggyapot szigetelőanyag beépítését ajánlja a szakember. A korábbi rossz kivitelezés tapasztalataiból okulva itt külön ki kell hangsúlyozni, hogy a padlásfödém teljes felületét le kell szigetelni: a koszorút és az úgynevezett talpszelement is!
Kapcsolódó cikkek
A teljes padlófelület szigetelése jókora bontási munkát jelentene, ami ennél a háznál (ne felejtsük el, lakott épületről van szó!) nehezen lenne megoldható.
Ezért a tanúsító életszerűbb megoldást javasol: a lábazat külső hőszigetelésével is visszafogható annak a hőnek egy része, ami a talaj felé távozik az épületből. Ez a megoldás úgy lehet hatékony, ha külső szigetelés legalább 30 cm-rel a talaj felszíne alá nyúlik.

Igaz, hogy a nyílászárók nagy részben megfelelnek az új előírásoknak, de a piacon már elérhetők sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró termékek. Ezek beépítésével még tovább csökkenthető az ajtókon, ablakokon elszökő hő mennyisége, reális megtérülésre azonban leginkább állami támogatás mellett lehet számítani. A fűtési és vízmelegítő rendszer hatékonyságán kondenzációs kazán beszerelésével lehetne javítani, ami a tanúsító szerint akár 15 százalékkal is csökkentheti az energiaigényt.

Már 20 százalék is sokat jelent
Ajánlott weboldalak
·         Ablak.lap.hu
·         Homlokzatszigetelés.lap.hu
·         Szigetelés.lap.hu

 

Az előzetes szakértői becslés szerint a ház a javasolt energiahatékonysági intézkedésekkel (tehát szigeteléssel, kazáncserével) a C energiaosztályt érheti el.

 
Lehet, hogy első látásra nem tűnik soknak az egy kategória ugrás, de ha jobban belegondolunk, egy 220 négyzetméteres ház fűtésében és melegvíz-ellátásában már
20 százalék megtakarítás is rengeteg pénzt jelent. Ennél az épületnél a felújítások eredményeként nagyjából 1100 köbméterrel csökkenhet a gázfogyasztás, azaz évente 140-150 ezer forinttal több marad a családi kasszában.

Ha a lakók minden hatékonyságjavító lépést megtettek, akkor ennél a háznál szóba jöhet a napenergia hasznosítása is: dokumentum szerint napkollektor felszerelésével a melegvízelőállítás energiaigénye legalább 55 százaékkal csökkenthető lenne, és így a ház már a B energiaosztályt is elérheti.

Ha szeretné megnézni magát a tanúsítványt és a hozzá tartozó műszaki jegyzőkönyvet látogasson el a Lakcímke oldal Bemutatkozik a tanúsítvány rovatába. A lakcimke.hu-n a tanúsítás jogi hátterével, gyakorlati kérdéseivel is megismerkedhet, és persze sok hasznos tippet, tanácsot talál.
 

 

Hogyan lehet olcsóbb az áram?
Megjelent: 2010.04.26. 05:04
Frissítve: 2010.04.26. 05:24
Olyan berendezést kell működtetni, ami megújuló energiával állít elő hőt.
Olcsóbban juthatnak villamos energiához az egyetemes szolgáltatásban azok, akik az áramot olyan berendezés működtetésére használják, amely megújuló energiahordozóval állít elő hőt épület fűtésére - írja a Világgazdaság.
Az gynevezett H-tarifáról szóló rendelet már az év elején hatályba lépett, de a végrehajtási utasítás csak most jelent meg. A H-tarifa nem lehet magasabb a legolcsóbb áram áránál, azaz az éjszakai áraménál.
Ez a tarifa kilowattóránként 31,50 forint, míg az egyetemes szolgáltatásban az áram ára 48,40 forint. A lap megjegyzi, hogy a H-tarifa csak a fűtési idényben él. Az Elmű-Émász viszont egész évben kínál G, azaz geo-tarifát, ami kedvezőbb a H-tarifánál.
Forrás: MTI

 

tovább a Kulturális Kreativok2009 társasági portálra

 

tovább a Bölcs használati utasítások - valós esetek cikkre

 

 

 


 

Bankárok Kiáltványa 

Ez az idézet az 1934-es "Bankárok Kiáltványából" elég összeesküvés-elmélet gyanúsnak tűnik, de utánanéztem a neten és nagyon sok helyen hivatkoznak rá, tehát mi van, ha mégis igaz... Ami talán sokkal lényegesebb, mint az, hogy ezt valóban leírták-e így az az, hogy a megfogalmazottak nagyon valóság-szagúak. :( (http://www.ivi.hu/blog-a-vilag-egy-uzleti-vallalkozas-1-resz

 
 

Forrás: Facebook 
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete kreatív kútfők alkotásai

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Isaszeg

(Varga Istvánné, 2009.12.15 11:26)

Ez egy nagyon jó hír! Fiamék jövőre újítanák fel a házat. Többek között a lapos tetőt átalakítanák hagyományos cserepesre. Ha valóban elérhető árban lehetne kapni a napelemes cserepet az csodás lenne!
Jó lenne többet tudni a termékről!
Üdvözlettel Emília