Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jövő és valóság

Neked fejlesztették, vedd birtokba!

 

 

A jövő kezdete 

kulturaliskreativok.eoldal.hu_small.jpg6.jpg

 

A technika fejlődése mára megteremtette azt a helyzetet, hogy elegendő termék és szolgáltatás áll az emberiség rendelkezésére.

Ez az oka annak, hogy egyre kevesebb embernek jut munka és a hagyományos értelemben vett munkahelyek száma a jövőben is rohamosan csökkenni fog.

A munkaerőpiac a jövőben már nem tudja biztosítani az emberek szociális beilleszkedését a társadalomba.

 

Új utak nyíltak meg az emberiség előtt!

A civil célok, a civil kezdeményezések megvalósítása nagyobb szerephez jut a társadalomban, mint eddig valaha!

A civil célok megvalósításához anyagi erőforrásokra van szükség.

 

Új tudatosság, új világszemlélet

A Kulturális Kreatívok egy nemzetközi internetes hálózat, amely a világ globális problémáira egy új tudatosság jegyében olyan új és egységes rendszer részét képező  válaszokat kíván adni, amelyek a nagy tömegek megélhetési feltételeinek a javítására alkalmasak.

A pozitív változások előidézéséért dolgozunk a társadalmi és gazdasági élet területein.

Az a célunk, hogy tevékeny közreműködőként felépítsünk egy új világot, amiben jobb élni.

 

Sokat tehetünk azért, hogy a társadalmunkban megjelenjen a közösségi társadalom iránti igény és pozitív irányba változzon a civil célok megvalósítása felé a társadalom attitűdje.

 

A kölcsönös tisztelet és megbecsülés forrásának tekintjük, ha megismerjük egymás törekvéseit, a rendelkezésünkre álló eszközökkel pedig segítjük a civil célok megvalósítását is.

 

Egyetlen vezérelvünk van: az egymás iránti kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló emberi kapcsolatok kiépítése és bővítése a világ lakosságának a körében!

 

Céljainkért csaknem 15 éve dolgozunk.

Az együttműködés legláthatóbb eredményeként létrehozzuk a közösségi hálózatot, ahol nyelvtudás nélkül tudnak kommunikálni egymással az emberek a világon.

Ez a közösségi hálózat számít a nonprofit szervezetek aktív együttműködésére, és mindenkori üzleti bevételét a közreműködés arányában, adomány formájában megosztja a közösségi hálózat létszámának bővítésében szerepet vállaló nonprofit szervezettel a világ valamennyi országában.

 

Fontosnak tartjuk a civil kezdeményezéseket, mert közelebb viheti a társadalmunkat a szemléletváltáshoz. A "ne bűnbakokat, hanem megoldásokat keressünk" attitűd kialakulásához.

A problémákat más gondolkodással kell megoldani, mint amivel keletkeztek.

 

Kommunikáció pénz és nyelvi korlátok nélkül!

A Yagooft a tömegközlekedés eszköze

Te is elindíthatod a saját menetrendszerinti járatodat a profitéhes világból a természetes gazdaság irányába, ha a mindennapi tevékenységedet bárkivel megismertetheted a korlátozások nélküli szabad kommunikáció eszközeivel!

Itt a meghívód személyét is saját magad választhatod ki!

Egyszeri 60$ költséggel örökös használati jogra, webirodára és örökös részesedésre is szert teszel, mert a Yagooft a mindenkori árbevételének a 60%-át a civil lakossággal kívánja megosztani!

Ha még nem regisztráltál, a tetszésed szerint kiválasztott magánszemély vagy non profit szervezet Myyagooft oldalára kattintva ingyenes felhasználóként is jelentkezhetsz a kiözépső videólejátszó alatti két link egyikén! 

A kommunikáció szabad áramlása a világban nem lehet pénzkérdés, ahogy a nyelvtanulás lehetősége sem függhet az emberek fizetőképességétől!

A történelem folyamán egyetlen dolog nem állt a civil lakosság rendelkezésére: az internet.

Napjainkban az internet szabadsága a rendelkezésünkre áll! Csupán civil akarat és civil együttműködés kérdése, hogy a lakosság a saját anyagi és társadalmi szerepének a megerősítésére is a birtokába vegye. Korlátozások és nyelvi korlátok nélkül, a szabad akaratából és az emberiség érdekeit is szolgálva!

 

kulturaliskreativok.eoldal.hu_small.jpg3.jpg

 

Ha azt hiszed, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot, csak annyit jelent, hogy nem leszel azok között, akik megváltoztatják.

 

NÉVJEGY

Kulturális Kreatívok

Alakulás éve: 2009

Működés hely: Interneten, nemzetközi civil közösség

 Kapcsolattartó: Kerekes Klára

Email: kulturaliskreativok5@gmail.com

 


SZOLIDARITÁS AZ ERDÉLYI GAZDÁKKAL

A Váralja Szövetség megdöbbenéssel értesült a román kormány által előterjesztett új 

mezőgazdasági  adórendszer kisgazdálkodókat ellehetetlenítő, a nagytőkét és a 

spekuláns érdekeket gátlástalanul kiszolgáló tervezetéről.

Az elképzelés bevezetné a mezőgazdasági átalányadót, ami a nagy latifundiumokon 

„gazdálkodó” tőkés társaságok érdekeit szolgálja.  Az  új adórendszer a termelők és az 

agrárszakértők szerint egyenesen a kisgazdálkodók halálát fogja okozni.

Szervezetünk szolidaritást vállal erdélyi nemzettestvéreinkkel és valamennyi romániai 

kisgazdálkodóval. A Váralja Szövetség teljes mértékben támogatja és bátorítja a 

székelyföldi magyar gazdák törekvéseit, erdélyi támogatóinkat pedig arra kérjük, hogy 

hasonlóképpen tegyenek, a gazdák megmozdulásait pedig minden erejükkel segítsék.

Megállapítjuk végül, hogy az erdélyi gazdák nincsenek egyedül, magyarországi társaik és 

a földvédő civil szervezetek hasonló körülmények között harcolnak a megmaradásukért, 

a világban mindenütt jelenlévő profitérdekek ellen.

Az elnyomó tőkés társaságokkal szemben egyedül az öntudatos, önrendelkezésre képes 

– autonóm  – kisközösségek  képesek a túlélésre. Ezért is szorgalmazzuk az 

önkormányzatiság megerősítését a Kárpát-medence valamennyi térségében.

Budapest, 2013. február 1.

Váralja Szövetség

 

ÍGY TERMELJ BIOZÖLDSÉGET 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna|2013. 03. 02., 8:00|

Nagyjából 130 négyzetméternyi kert már jó annyi zöldség megtermeléséhez, amennyi elég egy négytagú családnak. Ráadásul organikus módon, vegyszerek alkalmazása nélkül. A trükk a növénytársításban rejlik, amelyhez rajzos tervezési segítséget adunk kezdődnek és haladóknak.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a háztáji kertből? Az Ócsán épülő szociális lakóparkba például ezer négyzetméteres telkeket terveztetett zöldség- és gyümölcstermesztés céljára a Belügyminisztérium. Ehhez képest a magyar kertészeti szakirodalom 150-200 négyzetméteres veteményest javasol egy négytagú család számára. Ugyanerre a célra a 40 négyzetmétert is elegendőnek találta a tesztjeinken a legjobbnak bizonyult internetes kerttervező szoftver, az amerikai Smart Gardener (a 40 m2-hez jön az ösvények által lefedett terület), mert figyelembe veszi az időbeliséget is, hogy betakarítás után az ágyásba ismét lehet ültetni.

A különbség az organikus szemléletben rejlik, amelynek egyik alappillére a növénytársítás. Ez lehetővé teszi a veteményeságyások megosztását, azaz megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást. Ebben a cikkben ehhez a kertészkedési módszerhez adunk tippeket, letölthető kerttervvel, ültetési ajánlóval a fontosabb zöldség-fűszer társítások bemutatásával. Az elérhető hozam a napi zöldségfogyasztást fedezi.

Meglepően sok zöldség két átlagos lakótelepi lakásnak megfelelő területen

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kis területen nagy hozam

 

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. 

A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk - igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert. A legfontosabb zöldség-fűszernövény párosokat ebben a táblázatban foglaltuk össze, amelyet letölthet és kinyomtathat PDF-dokumentumként:

Melyik zöldség- és fűszernövény passzol a legjobban? Töltse le a teljes tervet!

Forrás: [origo]

Hogyan tervezzünk zöldségeskertet?

Az internetes kerttervező szoftverek megbecsülik a várható zöldségfogyasztást és a szükséges vetőmagigényt a család létszáma szerint, ezért kezdőknek nagyon praktikusak.

Több szolgáltatást is kipróbáltunk, és az amerikai Smart Gardener bizonyult a legjobbnak (hasonló oldalt nem találtunk magyar nyelven). Ingyenes, heti hírlevelet küld a kerti tennivalókról, fényképes adatbázisában rendkívül sokféle zöldség szerepel. Hátránya, hogy négyzetlábban számol, de azt egyszerűen osszuk el tízzel a felfelé kerekített metrikus érték eléréséhez (4 négyzetláb nagyjából 0,4 négyzetméter). Végül 130 négyzetméteres lett a letölthető kerttervünk:

A teljes rajz itt elérhető; a tervet igény szerint lehet bővíteni. A Smartgardener rákérdez az irányítószámra, hogy a csapadékkal, hőmérséklettel, napfényes órákkal stb. kalkuláljon. Mivel amerikai szolgáltatásról van szó, az északnyugat-texasi Lubbockot érdemes támpontként megadni (irányítószám, azaz ZIP Code 79453). Ez a település felel meg Pest megye éghajlati viszonyainak az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint

Forrás: [origo]

Mintakertünk keleti tájolású, azaz a kert vége, a paradicsomágyások felé tekintve bal kézre esik észak. Ez befolyásolja az ültetési rendet. A magasabb növésű kukorica került az északi oldalra, hogy ne árnyékolja az alacsonyabb növényeket. Középre a közepes, a déli oldalra az alacsonyabb növények kerültek.

Az ágyások mérete nagyjából szabványos, hogy jövőre cserélgetni lehessen a növényeket a vetésforgónak megfelelően. Igyekeztünk a sok locsolást igénylő fajtákat a képzeletbeli ház felőli, azaz nyugati oldalra tenni, hogy minél közelebb legyen a háztetőről gyűjtött esővíz - a zöldség ugyanis szereti a gyakori locsolást. A paradicsomot pedig a kerítés mellé ültettük, hogy megtámassza.

Az ágyások legfeljebb egy méter szélesek, hogy ne kelljen belépni a növények közé. A zöldségeknek laza szerkezetű talaj kell, és ha már fáradságos munkával felkapáltuk, ne tömörítsük vissza taposással. Az ágyások között általában fél méter széles ösvényt hagytunk, leszámítva a főbb útvonalakat, amelyek egy méter szélesek, hogy legyen hely közlekedni a talicskával. Ebbe szedjük a terményt, gyűjtjük be a komposztálandó nyesedéket, gazt. Az alábbi táblázatban az látható, pontosan mennyi helyet igényelnek a növények, és hogyan érdemes ültetni őket:

Töltse le innen a kerttervnek megfelelő ültetési táblázatot!

Forrás: [origo]

 

Komposztálás és közös vetőmagvásárlás

A kert végébe három komposztálókeretet terveztünk, hiszen az érés körülbelül egyéves időtartama alatt nem szabad már friss anyagot keverni a komposzthoz, új keretet kell kezdeni. Ekkora kerthez legalább három keret szükséges.

Fűszerekkel együtt 39-féle növényt válogattunk a mintakertbe. Ez első látásra soknak tűnhet, pedig nem az; kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé. A szortiment nem tartalmazza a tartósítással, savanyítással télire eltehető zöldségek mennyiségét, ezzel lehet az ágyások számát szaporítani. A fent bemutatott tervet tehát érdemes tovább alakítani az egyéni igényeknek megfelelően.

A zöldségtermesztés alapjainak elsajátításában remek segítség a Zöldségtermesztők kézikönyve, amely részletesen elmagyarázza a szükséges teendőket, illetve Gertrude Franck interneten szintén elérhető Öngyógyító kiskert című könyve. És még egy tipp: a szaküzletekben vagy áruházakban kapható vetőmag zacskónként kétszáz magot is tartalmazhat, fajtától függően. Érdemes tehát három-négy családnak összefognia, és leosztani, ki milyen vetőmagot szerez be, majd utána szétporciózni. 

A kapálás az ára a vegyszermentességnek (közösségi kert Franciaországban)

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kevesebb zöldséget eszünk, mint a 80-as években

Sok zöldséget fogyasztani bizonyítottan egészséges, mégis kevesebbet eszünk, mint húsz-harminc éve. Jelenleg egy négytagú család egy tagja átlagosan 50-60 kilogramm zöldséget és burgonyát fogyaszt évente a Központi Statisztikai Hivatal szerint (részletekért lásd a KSH háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételét). Az 1980-as években még fejenként 75,6 kilogrammra taksálta a vásárolt zöldség mennyiségét a KSH. Ezt a mennyiséget átlagosan 10 százaléknyi háztáji növelte, így a tényleges zöldségfogyasztás elérhette a 93-94 kilogrammot - olvasható a Zöldségtermesztők kézikönyvében.

Minél több gyermek van a családban, annál kisebb az egy főre jutó zöldségfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevesebbet esznek (csökkentve az átlagot), a másik az alacsonyabb jövedelem. Annak ellenére, hogy a családi adókedvezmény javított a gyermekesek bevételein, még mindig rosszabb anyagi helyzetben élnek, jövedelmük az országos átlag négyötödét teszi ki a statisztikai adatok szerint - mondta Kollár Krisztina, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának munkatársa az [origo]-nak.

"A három- és többgyermekeseknél csökken a leginkább a zöldségfogyasztás, illetve ott, ahol a szülő egyedülálló. Mivel a rezsikiadások rugalmatlanok, nem lehet spórolni rajtuk, így a háztartások az élelmiszerkiadásokat igyekeznek visszafogni" - mondta Kollár. Ezért érdemes kihasználni a ház körül adódó négyzetmétereket: növénytársítással két lakótelepi átlaglakásnak megfelelő területen meg lehet termelni 200-240 kilogramm zöldséget az egész családnak, és ha a kert beindul, még többet is.

forrás: origo.hu

 

Szakmai Oldalak

 

Áruk és Szolgáltatások Nemzetközi Osztályozása
Gazdasági Versenyhivatal
 
 
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
 
Magyarorszag.hu
 
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM)
 
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
 
 
Vidékfejlesztési Minisztérium
 
 
Agrárgazdasági Kutató Intézet
 

Civil oldalak

Magyarország legnagyobb, magyar termékeket népszerűsítő blog oldala
 
www.vegyelmagyart.hu
 
Heti Válasz
 
Infraszauna építése egyedi igények szerint
 
Kézműves Magyar Ízek Vására
 
 
 
 
Magyarok a Piacon Klub
 
Szauna építés - egyedi méretben és felszereltségben!
 
Magyar-Kanadai Kereskedelmi Kamara
Gombász Klub Kecskemét