Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lábszárgörcs okai

2012.08.12

 A fluor és az emberi egészség

 

labszar_msn_nagy.jpg

 


                    
2012.08.07. 20:13 | Utolsó módosítás: 2012.08.12. 0:05
  
 

A lábszárgörcs okai

A lábszárgörcs többnyire a sportolók, a nők, a kismamák és az idősek problémája. Sokszor éjszaka alakul ki, és megzavarja a nyugodt alvást.

Minden izom számtalan izomrostból áll, amit finom idegek hálóznak be. Ezeken az idegeken keresztül az agy olyan jeleket küld az izomrostoknak, amelyek hatására azok összehúzódnak, és izommozgást váltanak ki. Normál esetben az összehúzódást elernyedési fázis követi, de ha akaratlan idegi ingerlés alakul ki, akkor az izom nem tud elernyedni, és kialakul a görcs.

 

Az izomgörcsök gyakori okai

A lábikragörcs okai többnyire ártalmatlanok, néha azonban komoly betegség áll a háttérben. A lábszárgörcs leggyakoribb okai a következők:

  • Az elektorlitháztartás zavarai, például magnéziumhiány
  • Fokozott megerőltetés munka vagy sport közben
  • Kimerültség
  • Bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése
  • A láb keringési zavara
  • Az izomrostok idegi zavara
  • Térdízületi arthrózis

 

Az elektorlitháztartás zavarai

Az elektorlitháztartás zavara főleg a sportolóknál fordul elő. Az izzadsággal sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek. Az edzés után ásványi anyag hiány alakul ki. Az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerepük van az izomrostok működésének szabályozásában. Ha az olyan ásványi anyagok mennyisége, amilyen a magnézium vagy a kálium, lecsökken, akkor az izomösszehúzódás és elernyedés már nem működik megfelelően.

Ha az edzés után az elveszített folyadékot nem pótolják, nem áll helyre az elektrolitháztartás, aminek hasmenés, hányás, illetve vesebetegség is lehet a következménye. Bizonyos gyógyszerek, így például a hashajtók is okozhatnak éjszakai lábszárgörcsöt.

Az elektrolitháztartás zavara terhesség alatt és idős korban is felléphet. Az idősek sokszor nem táplálkoznak kiegyensúlyozottan és a folyadékpótlásra sem fordítanak kellő figyelmet. Az idegi funkciók is romlanak a korral, ami szintén kedvez a lábszárgörcs kialakulásának. Mivel a hormonális ingadozás is kihathat az elektrolitháztartásra, a terhesség alatt is nagyobb eséllyel előfordulhatnak lábszárgörcsök. Ennek megelőzése érdekében főleg a terhesség második hónapjában gondoskodni kell a magnéziumutánpótlásról. Cukorbetegségben is jellemző  a magnézium csökkent felszívódása.

Idegi károsodás, mint a lábszárgörcsök oka

Aki magnézium és egyéb ásványi anyagok szedése ellenére is lábszárgörcstől szenved, annak idegi orvosi kivizsgálásra van szüksége, hogy kiderítésék a görcsök okát. Az idegek károsodása elsősorban olyan anyagcsere-betegségek esetében fordulhat elő, amilyen a cukorbetegség. Emellett az idegek károsodásával jár az alkoholizmus és a vese működési zavarai is.

A betegségtől függően vagy a központi vagy a perifériás idegrendszer az érintett. Ezáltal az ingereket nem pontosan közvetítik az izmokba, és így vagy fokozott reakciót váltanak ki, vagy az is megtörténhet, hogy bizonyos motoros folyamatok már egyáltalán nem működnek.

(Forrás: webbeteg.hu)

 

 

 

 

 


 

 

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz