Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legtökéletesebb gyógyszer

2011.01.23

A fluor és az emberi egészség

 

Maradj egészséges

 

Kép A legtökéletesebb gyógyszer minden bajra!
Számtalan betegséget gyógyít, erősíti az immunrendszert, és még finom is. Napi egy kanál méz segíthet megőrizni egészséged.
Brjeska Dóra
2011. 02. 01.


Sok kultúrában nagyon régóta használják a mézet gyógyszerként. Az ókori Egyiptomban például sebeket kezeltek vele, de használták vese-, emésztőszervi- és bőrproblémákra is.

Az iszlámban ez volt az első gyógyszer a tuberkulózisra, Indiában pedig nagyon fontos eszköze a védikus gyógyításnak.

Miért olyan jó?

Magas energiatartalma miatt különleges élelmiszernek számít. Tartalmaz B-vitaminokat (főleg B1-et), illetve nyomelemeket. A benne lévő glükóz gyorsabban jut a szervezetbe, mint a fehércukorban található szacharóz, így gyorsabban alakul felhasználható energiává is. Emellett a cukorral ellentétben a méz tele van számunkra nagyon értékes anyagokkal.

Rendkívül sok területen alkalmazható gyógyításra. Segíti az emésztést, szabályozza a bél baktériumflóráját, az anyagcserét, és a táplálékok felszívódását, így nem okoz súlygyarapodást. Jó hatással van a növekedésére, megnyugtatja az idegrendszert, és segíti az ásványi sók beépülését a szervezetbe.

Antibakteriális hatású, jól kezelhetők vele felső légúti és emésztőrendszeri fertőzések. Segít a szív és érrendszeri betegségek gyógyításában, gátolja a vérszegénység kialakulását, és vizelethajtó. Ráadásként pedig lassítja a szervezet és a bőr öregedését.

 Válaszd a legjobbat!

Akácméz

Borostyános, áttetsző, folyós méz. Nagyon jó hatású kisgyermekek számára. Főleg torokgyulladás, gyomorhurut esetén ajánlott. Nyugtató hatása miatt is ismert. Gyümölcscukor tartalma elenyésző, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják kis mennyiségben.

Hársméz  

Krémes állagú, színe lehet sárgás, zöldes vagy barnás. Nyugtató és görcsoldó hatású, idegesség és álmatlanság esetén nagyon jó hatású.

Fenyőméz

Nagyon sötét színű, erősen aromás méz. Fertőtleníti a tüdőt és a légutakat. Segít a hörghurut, a légcső- és orrüreggyulladás, illetve az influenza kezelésében. Köptető és görcsoldó. Dezodorál, így rossz lehelet ellen is kiváló.

Erikaméz

Több színben létezik: a világostól egészen a sötétbarnáig. Különös ízű, erős illatú és nagyon gazdag ásványi sókban. Vizelethajtó, fertőtlenítő, erősítő hatású. Jó hatású reumás megbetegedések és köszvény esetén.

Galagonyaméz

Világostól a sötétbarnáig bármilyen színű lehet. Erős, fanyar illatú, kesernyés ízű. Izzasztó, köptető, vérkeringést javító hatású. Vérszegénység és kimerültség esetén nagyon hatásos. Elhízás esetén is ajánlott.

Levendulaméz

Fehér színű, kellemes, finom illatú. Külsőleg égések, csípések, fertőző sebek esetén alkalmazhatjuk. Különösen jó baktériumölő, fertőtlenítő. Vizelet- és féreghajtó.

Napraforgóméz

Élénksárga színű, vizelet- és hashajtó hatású, de energizál is.

Narancsméz

Világos színű, kellemes illatú méz. Nyugtató, jól használható idegesség, feszültség, álmatlanság esetén. Görcsoldó, és kiválóan gyógyítja a sebeket.

Rozmaringméz

Szilárd, szemcsés állagú méz. Színe a fehértől egészen az aranyszínig változhat. Májproblémák esetén ajánlott. Tisztítja a májat, segíti annak működését. Kiváló gyomor- és bélrendszeri problémák esetén.

Kakukkfűméz

Sötét színű, erős ízű és aromájú. Fertőtlenítő hatású, így mindenféle fertőzéses betegség esetén hatásos.

 

 Csabai Mária: A diólevél gyógyhatásai


Apukámat idézve: “a dió egy csoda”. Nos, ezt a csodát körül kell járni, hogy jobban megismerjük, miért is az.

Most a dióleveléről szeretnék kicsit bővebben foglalkozni.
“A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.”
Jótékony hatását én is tapasztaltam. Nyáron, mikor egyszer hazalátogattam, szüleim miután megláttak a kezembe nyomták a diólevél-teát, , ezzel törölgessem az arcom. Tonizáltam is naponta többször, aminek meglett az eredménye. Arcomról eltűntek az ismeretlen eredetű ragyák.
Most a napokban kezdtem komolyabban utána olvasni e csodaszernek. Szinte mindenre jó valamilyen formában.
Belsőleg: emésztése, bélrendszeri problémákra, vértisztításra. Külsőleg: pattanásokra, pikkelysömörre, lábizzadásra, köszvényre, fekélyre, szemgyulladásra, fagydaganat ellen is jó. A lista persze ennél sokkal hosszabb, most csak némi ízelítőt adtam.

Az imént felsorolt betegségekre akár a dió leveléből készült tea is lehet orvosság. Mind a szárított, mind a friss levélből is lehet teát készíteni. A frissnél a mennyiségekre kell figyelni – a megadott mennyiség általában szárított, aprított levélre vonatkozik, a frissből ilyenkor kb. 4szer annyit kell számolni.
Szárítás: egészséges leveleket egy rétegben egy tálcára, rácsra téve, gyakorlatilag bárhol lehet szárítani, ahol van rendes szellőzés. Szüleim otthon a lakásban szárították, tálcára téve. Forgatni nem kell. Egyszer meg lehet a szárítás közben fordítani, de ne tapogassuk.
Akkor száradnak jól, ha közben zöldek maradnak a levelek, nem barnulnak be. A barna levél gyógyászatra alkalmatlan. Hosszú állás után is bebarnulhat.
Miután megszáradt, apróra fel lehet törni, így könnyebb kezelni. Olyan helyre tegyük, ahol a levegő nedvességét nem tudja újra felszívni: bádogdobozba, fadobozba, üvegbe.

A tea-készítésének számtalan módja van. Én találtam egy könyvet interneten, ahol sok-sok receptet összegyűjtött a szerző. Innen is lehet szemezgetni.
Mi 2 kávéskanál szárított, törött levelet forráztunk le 1 liter vízzel, majd áztattuk kb 15-20 percig. Ezzel törölgettem napjában többször az arcomat. 2 hét után már láthatóan kitisztult.
“Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem.

Ezért igaz az ismert mondás, hogy mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.”

Kiegészítés: A dióbelsejében lévő elválasztóból is lehet teát készíteni. Pucoláskor ki lehet szedni, kicsit szárítani, majd 8-10 darabot leforrázni 1 liter vízzel. Szíverősítő hatása van.

Ha a hangyák útjába diólevelet teszünk, akkor rövid időn belül eltűnnek onnan. “Megzavarodnak” tőle, és kóvályogva elhagyják a területet. Ezt a két szememmel láttam. Nagyon praktikus megoldás, főleg aki a hangyaölő szerek ellen van. És ez biztos használ.

Sok több ezer éves irodalom is foglalkozott már a dióval, jelenkorban számtalan tudományos munka témája. Én egy könyvet szeretnék kiemelni. Orosz Péter: Képes – helyenként képtelen könyv a dióról c. művet.

diolevel.jpgForrás: hazipraktikak.ehun.eu
Kép és szöveg innen: Csabai Mária


Gyuri Bácsi (a bükki füvesember) szerint:


Azok a gyerekek, akik már gargalizálni tudnak, azoknak nem lenne szabad megengedni, hogy kivegyék a manduláját. A diólevél nagyon jó a mindenféle a gyulladásra, ami a szánkon belül van. Idős asszony egy éve antibiotikummal kezelték, mandulagyulladásra, de nem operálják már meg. Ajánlottam neki a diólevelet, csak annyit, hogy gargalizálja és köpje ki, nem kell meginni. Három hét múlva boldogan hív, hogy a doktor úr megkérdezte mit csinált, mert egy szikra genny sincs a mandulájában, egy évig nem volt ilyen lehetőség, egy évig ott volt állandóan a genny a mandulájában. Az antibiotikum már nem használ, mert a kórokozók ellenállóbbak lettek. Valószínű, hogy a gyógyszeriparban is növekedni fog a gyógyhatású készítmények listája, meg maguk a gyógynövények is.
(Innen: Piócaterápia Magyarország)

 

 

rákmegelőző ételek

  • Nők Lapja Cafe
  • Ács-Bali Renáta
  • 2011. 01. 10.
A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend segít bizonyos rákbetegségek megelőzésében. Cikkünkben ezen ételek öt szupersztárját mutatjuk be. Melyik mit véd?

 

Brokkoli
Mint minden keresztesvirágú, (pl. karfiol, káposzta, leveles kel) a spárgakel néven is ismert zöldség is tartalmaz rákmegelőző anyagokat. Amitől azonban különleges, az az, hogy nemcsak karotinban és C-vitaminban gazdag, hanem a benne lévő antioxidáns (szulforaphan) bizonyítottan rákellenes, és hatása főzés után is megmarad. Ha unod a brokkolikrémlevest, akkor tedd az omlettedbe vagy a pizzádra!

Ezt védd vele: mell, vese, tüdő, prosztata, bőr, gyomor és húgyutak

 

Maradj egészséges - rákmegelőző ételek


Bogyós gyümölcsök
Málna, eper, ribizli, áfonya, szeder, vörös áfonya, szőlő: avagy a növényi tápanyagok netovábbjai! Ezek közül is a fekete szeder viszi a pálmát, ami nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett antocianint is, amely jelentősen lelassíthatja a burjánzásnak indult káros sejtek növekedését.

Ezt védd vele
: vastagbél, garat, száj, bőr

Paradicsom

A likopinban bővelkedő lédús zöldség jótékony hatással van a szervezet immunrendszerére, hiszen magas vitamintartalma serkenti annak működését. Segíti a bőr regenerálódását és az egész szervezetre fiatalító hatása van. Vérhígító anyagokat is tartalmaz, ezért a trombózisban szenvedőknek is kiváló segítség lehet. A likopin erős antioxidáns, amely képes semlegesíteni a szabad gyököket, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. És végre egy indok a spagetti mellett: a főtt paradicsomban lévő likopint jobban fel tudja használni a szervezeted, ne legyél rest hát néha megszegni a fogyókúrád!

Ezt védd vele
: méhnyálkahártya, tüdő, prosztata, gyomor

Olajos magvak
Az olajos magvakban található savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelynek köszönhetően a rákos sejtek végül önmagukat pusztítják el. Zsírosak ugyan, de a bennük lévő mono- és poli- telítetlen zsírok ártalmatlanok, és napi egy marék diótól vagy mandulától még senki sem hízott meg.

Ezt védd vele: prosztata, mell

 

Maradj egészséges - rákmegelőző ételek


Fokhagyma
Egy Iowában végzett kutatás szerint azok, akik nagyon sok fokhagymát fogyasztanak, csak fele olyan esélyesek vastagbélrákra, mint azok, akik alig ettek ebből az ízletes fűszernövényből. Több okból is érdemes megküzdeni a hagymaevés után következő szagokkal, hiszen a kis fehér finomság védi a szívet, az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és erős antibakteriális hatással is bír. Ha ínycsiklandó és egészséges vacsit szeretnél, karikázz fel egy kis paradicsomot, locsold meg egy kanálka olívaolajjal, zúzz rá jó sok fokhagymát, tégy erre egy kis mozzarellát, és tedd a tálat forró sütőbe úgy 15 percre.

Ezt védd vele: mell, vastagbél, garat, gyomor


Mit mond a dietetikus?

„A rákmegelőzés alapja a lúgos étrend. Együnk sok zöldséget – például a cikkben említetteket is –, de kerüljük a húsok, tejtermékek túlzott fogyasztását – emeli ki Kovács-Nagy Eszter Anna dietetikus, böjtszakértő.

– Mindig igyekezzünk az adott éghajlati viszonyok közt termő zöldségek, gyümölcsök közül válogatni.

Ilyenkor télen a csipkebogyót és a homoktövist ajánlom mindenkinek jó szívvel.

Érdemes említést tenni a fűszerekről is: a melegítő hatású fűszerek, mint például a csili, curry, fahéj vagy a szerecsendió is remek fegyverek a rák elleni harcban. Ezek a magas antioxidáns-tartalmú ételek tisztítják a szervezetet, így annak van ideje pihenni, majd kiüríteni azokat a káros anyagokat, amelyek felhalmozódva rákos elburjánzást okozhatnak” – teszi hozzá az NLC szakértője.

 

 

 

Kép

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz