Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fluor és az emberi egészség

 


 

Amit a szülőknek az őssejt-levételről tudni érdemes

 

Életmentő őssejtbeültetés
  • Nők Lapja Cafe
  • 2011. 01. 07.

Az elmúlt esztendő egyik kiemelkedő hazai orvosi tudományos eredménye: először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

 

A példamutató esemény ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek dolgoznak az őssejtkutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályon 2010 őszén elvégzett életmentő műtét kiemelkedő.

A beültetett őssejt a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott, a szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek voltak a beteg csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére.

Életmentő őssejt beültetés


„Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét.

A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány – kezelőorvosai szakvéleménye alapján – a gyógyulás útjára lépett” – mondta a téma szakértője, dr. Balogh István a Napidoktornak.

A KRIO Intézet vezetője elmondta, hogy Pro-Família program keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását. Magyarország az egy főre eső sikeres  őssejtbeültetések tekintetében kiemelkedő helyen áll  Európában.

Jelenleg a Magyarországon született gyermekek mintegy hét százalékának köldökzsinórvérét tárolják, miközben az őssejtterápia alkalmazási területe folyamatosan bővül.

Kormányzati támogatás nélkül azonban a legsikeresebb tudományos eredmények sem tudnak elterjedni, miképpen szükség lesz mielőbb egy olyan nemzeti őssejtbankra is, amely kiszolgálhatja a legkorszerűbb terápiás kezeléseket.

Információ és további részletek: Napidoktor.hu
 
 
 
Fő az egészség! - szól a mondás, és szinte mindent hajlandók vagyunk elkövetni azért, hogy születendő gyermekünk egészsége maximális biztonságban legyen. A hazánkban is egyre terjedő őssejtlevétel sokaknak adhat lelki megnyugvást a betegségek kezelésében.
Kép    Az újszülött köldökzsinórvérében és a méhlepényben olyan sejtek találhatóak, amelyek még nem specializálódtak semmiféle feladatra. Ezeket a sejteket őssejteknek nevezik, és kiemelt szerepük van a későbbi megbetegedéseinek orvoslásában.

Az őssejteket nagyon ritka vérképzőrendszeri betegségek gyógyításában már lehet ugyan alkalmazni, de kísérletek folynak más kórok gyógyítására vonatkozóan is. Az orvostudomány mai állása szerint az őssejtek képesek rehabilitálni a "megbetegedett" sejteket úgy, hogy olyan sejtekké alakulnak, amilyen szöveti környezetbe kerülnek.
 
 
Magyarországon még csak néhány éve lehet legálisan a köldökvérből őssejteket nyerni. Ma már azonban meglehetősen sok információ áll a szülők rendelkezésére (www.hazipatika.com vagy www.ossejt.lap.hu), de böngészhetnek különböző fórumokon is (www.nlc.hu vagy www.index.hu) és összehasonlító táblázatot is találhatnak az őssejtbankokról. Az őssejtlevétellel foglalkozó intézmények teljes körű tájékoztatást adnak a sejtlevételt vállaló pároknak. 

Kép Az őssejtlevételről manapság számos helyen olvashatunk, azonban vannak olyan információk, amelyek csak akkor derülnek ki a szülők számára, ha keresztülmennek a procedúrán. Ha már eldöntöttétek, hogy levetetitek születendő csemetétek őssejtjeinek egy részét, a következőkre érdemes időt, figyelmet fordítani.
1.       Válasszátok ki a számotokra megfelelő intézményt, amely foglalkozik őssejtlevétellel. Nyilvánvaló, hogy nem mindig az ár a döntő. Érdemes meggondolni azt is, hogy benneteket mint leendő szülőket mi nyugtat meg leginkább: ha külföldön vagy ha Magyarországon tárolják a sejteket. A kórházak általában 2-3 sejtbankkal is kapcsolatban állnak. Fontos, hogy a kórház is ismerje azt a társaságot, amelyet a szülők választanak.
2.       Ha megvan a társaság, amelyben megbíztok, a kapcsolatfelvételt követően személyes találkozóra invitálnak benneteket. A találkozón elmondják, mit jelent az eljárás; kaptok tájékoztató anyagot bőven. Az akár több alkalmas szóbeli tájékoztatás során átadják a szerződést. Készüljetek fel, ez hosszú és mindenre kiterjedő lesz, elolvasni egyenesen kötelező, hogy teljes lelki nyugalommal és információkkal ellátva vállaljátok az őssejtlevételt. Az eljárásra hitelt is fel lehet venni, van, akinek ez könnyebbséget jelenthet, de intézményenként változó fizetési kondíciókkal lehet találkozni.

A. Ádám elmondása szerint a társaság még DVD-t is adott nekik abból a célból, hogy a szülészorvosuknak adják át, lássa ő is, miként zajlik egy ilyen eljárás. Tudni kell ugyanis, hogy nem minden orvos vállalja a köldökvérvételt, van, aki nem ért vele egyet, vagy más okból nem vállalja a feladatot.
3.       A köldökvér levétele előtt a kismamára AIDS és hepatitis vérvizsgálatok várnak; ezek elengedhetetlenek.
4.       A kisbaba születése után következik a köldökvérvétel, amelyhez egy erre speciálisan kifejlesztett vérvételi készletet használnak. Amennyiben azonban nem sikerül elegendő mennyiségű köldökvért levenni, a következő szettért a szerződött intézmény újabb súlyos tízezreket számol fel. Jobb, ha ezt némi anyagi többletként fogjátok fel, de mindenképpen érdemes számolni vele.
Kép Dr. Magenheim Rita szülész-nőgyógyász szakorvos a hozzá érkező szülők figyelmét minden alkalommal felhívja arra a rizikófaktorra, hogy ha az édesanya élete veszélybe kerül a szülés során, akkor nem biztos, hogy jut idő az őssejtek levételére. Sőt, mivel szülés közben akár sérülés is történhet a hüvelyben, ilyenkor sem garantált, hogy a köldökvér levételére lehetőség nyílik.
5.       Ha az orvos levette a vért, azt a tárolásra alkalmas, megfelelő hőmérsékletű tárolóedénybe helyezik. Ádám maga vitte el a vérvételi készletet a sejtbankba, G. Ambrusékhoz futár érkezett a kórházba. A lényeg, hogy az őssejteket tartalmazó köldökvérnek 24-48 órán belül el kell jutnia a központi laboratóriumba - hogy ezt futár viszi, vagy ti magatok, az tetszés szerint választható. Ha magatok viszitek el a köldökvért tárolóban a szerződött partnerintézményhez, készüljetek fel a szülés váratlan megindulására. Ha a szülés várható ideje előtt bárhová is mentek, kirándultok, vásároltok, feltétlenül legyen veletek a vérvételi készlet.
6.       A vérmintát a központi laboratóriumba való kerülését követően feldolgozzák, kinyerik belőle az őssejteket, majd -196 fokos folyékony nitrogénben tárolják, általában 20 évig. Innen a gyermek vagy akár a szülők és testvérek bizonyos betegségeinek esetén a minta lehívható és alkalmazható... Fontos, hogy a felhasználás során maximális eredményt csak a gyermek 9-12 éves koráig, illetve 45 kg-os testsúlyig lehet elérni. Ahogy nő a gyermek, úgy csökkenhet az esély egy sikeres sejtbeültetésre. Ha tehát úgy hozza az életetek, hogy szükség van rájuk, a tárolt őssejteket le kell hívni, és meg kell kezdeni a gyógyítást. A sejtek lehívásának is költsége van, ne feledjétek!

Ha átgondoltátok, kedves anyuka-apuka, ha kiszámoltátok, ha összevetettetek mindent, nincs más hátra, mint beleszólni a telefonba: "Jó napot kívánok, az őssejtlevétel iránt érdeklődöm..."
 
Szerző:
Forrás:
Megjelent:
-
2010. január 31.
 
 
 
Őssejt – Tévhitek és igazságok
 
 
Magyarországon nem is kerülnek felhasználásra a köldökzsinórvérek.

 

HAMIS.Magyarországon 2002. óta már rendszeresen végeznek köldökzsinórvér-őssejt beültetést, a beültetések száma mára már meghaladta a százat. A köldökzsinórvér gyógyászati felhasználásának lehetőségei egyre bővülnek. Számos szakértő úgy jellemzi a jelenlegi állapotot, mint a kutatás és a gyógyászat fellendülési időszakát. Napjainkban a köldökzsinórvért számos betegség kezelésében használják, például rosszindulatú daganatos megbetegedések, csontvelő-elváltozások, vörösvérsejt-megbetegedések és immunbetegségek esetén. Magyarországon jelenleg 5 őssejt-transzplantációs centrum van: a budapesti Szent László Kórház, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és a Szegedi Tudományegyetem. Az őssejt-transzplantáció az OEP által támogatott egészségügyi ellátás.

 

A levett köldökzsinórvér mennyisége elégtelen egy beavatkozáshoz.

HAMIS.Köldökzsinórvér-transzplantáció esetén a vérképzőrendszer helyreállításánál nem csak a szüléskor levett vér mennyisége a meghatározó. A másik fontos paraméter a mikroliterenkénti fehérvérsejtszám. Ezek tudatában azt mondhatjuk, hogy a köldökzsinórvér értéke abban rejlik, hogy forrásként szolgálhat a vérképzőrendszer helyreállításához.
A végső értékelést a vérben lévő őssejtek számának meghatározása után tehetjük meg. Mindezek figyelembevételével biztonsággal mondhatjuk, hogy az átlagosan levett mennyiség elegendő a vérképzőrendszer helyreállításához egy kb. 40 kg-os gyerek szervezetében. Az ennél nagyobb testtömegű páciensek esetén lehetséges az ún. szekvenciális transzplantáció (további hozzáillő köldökzsinórvér-egységek beültetése), így a szervezetbe juttatott őssejtek száma megfelelő lesz az adott testsúlyhoz. Arra is van lehetőség, hogy köldökzsinórvér-őssejteket perifériás vérből izolált vagy csontvelőből származó őssejtekkel együtt ültessenek be.
Ráadásul az őssejtszaporítás már világszerte elterjedt technológia, bár ez az eljárás jelenleg Magyarországon még nem elérhető.
A regenerációs medicinában (az orvostudomány új ága, ami a mesenchymális őssejtek más őssejtvonalakká való átalakulását kutatja) a sejtszám nem korlátozza a terápiás felhasználását a köldökzsinórvér-sejteknek. Nagyon sok kutatás zajlik ezen a területen és folyamatban vannak az ezekre alapozott klinikai tanulmányok is.

 

Az autológ köldökzsinórvér rosszabb, mint az allogén (akár rokontól, akár nem rokontól származó).

HAMIS.A mai orvostudomány nagyon sok betegségnél a hagyományos kezelésekkel együtt használja az autológ hematopoetikus őssejt-terápiát. A szüléskor levett köldökzsinórvér-őssejtek tárolása azt jelenti, hogy van egy igen gyorsan hozzáférhető tartalékunk. A saját hematopoetikus őssejtek transzplantációja alkalmazható néhány rákbetegség terápiájában.
Az autológ őssejt felhasználásának előnye, hogy nincs meg a GvHD veszélye, ami egy az allogén (testvértől vagy nem rokontól kapott) minta beültetése után fellépő komplikáció. Ez a betegség nagyon kártékony tud lenni a páciens számára. Az autológ őssejtek transzplantációja után nem lép fel reakció a rákkal szemben, amit Graft versus Tumor reakciónak vagy Graft versus Leukemia reakciónak hívjuk.
Mindazonáltal azokban az esetekben, amikor az adott betegség az őssejtek defektusa (pl: súlyos aplasztikus anaemia) következtében alakul ki, mint a adrenoleukodisztrófia vagy az örökletes immunhiányos betegségek (pl. Wiskott-Aldrich-szindróma) esetén a páciens saját köldökzsinórvérének transzplantációja vagy más autológ őssejt-forrás felhasználása helytelen, mert nem érünk el vele gyógyulást. Az autológ őssejt-transzplantációnak van számos hátránya, de abszurd azt mondani, hogy a saját köldökzsinórvér mindig rosszabb mint a másé.
A tény, hogy a 8000 transzplantációból csak néhány tíznél használtak saját köldökzsinórvért, pár száznál a testvérét, a többit nem rokon donortól, csak egyfajta statisztika, mivel egy egység vér a közös bankból a statisztika szerint néhány ezer embernél használható fel allogén mintaként.

 

Nem létezik megfelelő technika az őssejtek szaporítására.

HAMIS.A köldökzsinórvér-transzplantáció lehetősége egy adott betegnél függ a vérben lévő fehérvérsejtek számától (minimum értéke 2*107/testsúlykilogramm) és korlátozott a őssejtek száma alapján (minimum 2*105/testsúlykilogramm). Az említett korlátok miatt a kutatók a köldökzsinórvér-őssejtek szaporítására vonatkozó módszereket kezdtek keresni. 2000-ben az Amerikai Egyesült Államokban az AastromRepliCell módszerrel in vitro körülmények között szaporított köldökzsinórvér-őssejteket transzplantáltak.
Mind a mai napig nagyon sok cikk került publikálásra az őssejt-szaporítás lehetőségeiről különböző speciálisan előkészített táptalajokon (médiumok, növekedési faktorok). Különböző források szerint már több mint száz beültetés megtörtént in vitro körülmények között szaporított őssejtekkel.
Az egyszerűen nem igaz, hogy az utóbbi pár évben nincs előrelépés ezekben a kutatásokban.

 

A köldökzsinórvért csak leukémiák gyógyítására lehet használni.

HAMIS.A köldökzsinórvérből gyűjtött őssejtek transzplantációjának sikerét az alapozta meg Európában, hogy örökletes betegségeket lehet vele meggyógyítani (és ezek száma egyre csak növekszik). A másik nagy betegség-csoport, aminek a kezelése sikeres ezzel a módszerrel a nem neoplasztikus és neoplasztikus (szolid tumor és a leukémia) rákbetegségek.
80 kórt tartalmaz azoknak a betegségeknek a teljes listája, amelyeknél ez már bevett eljárás, illetve amelyek esetében klinikai tanulmányok vannak folyamatban.
Néhány neoplasztikus betegség őssejt-transzplantáció nélkül gyógyítható. Pár rákbetegség (pl. leukémiák) az alacsony klinikai előfordulás miatt nem alkalmaznak őssejt-beavatkozást első megjelenésekor. A betegség többszöri megjelenése teszi indokolttá a transzplantációs eljárást, emellett az eredményei hasonlóak a standard kemoterápia során elértekhez, de a fellépő komplikációk kockázata kisebb.
Lengyelországban a terápia során gyűjtött hematopoetikus őssejteket a következő betegségek gyógyításához használták gyerekeknél:
a) hipoplasztikus betegségek (az autológ transzplantációk gyakorisága szerint): rosszindulatú limfóma, akut mieloid leukémia, akut limfoblasztikus leukémia, Hodgkin-kór, krónikus mieloid leukémia, rosszindulatú hiszticitózis
b) szolid tumoroknál (az autológ transzplantációk gyakorisága szerint): neuroblasztóma, Ewing-szarkóma, csontrák, rhabdomyo-szarkóma, a központi idegrendszer daganatai és még néhány gyerekeknél előforduló tumortípus.

 

A köldökzsinórvért az egész család fel tudja használni.

HAMIS.A tárolt köldökzsinórvér csak annál használható fel kezeléshez (az antigének további vizsgálata nélkül), akitől levették azt. Az összeférhetőségi vizsgálatok eredményének függvényében felhasználhatóvá válik a beteg testvérnél.
Köldökzsinórvér-minta esetén kevesebb HLA antigén egyezőségéhez van szükség, mint a csontvelő vagy a perifériás vér őssejtjeinek felhasználásakor.

 

A fertőzött köldökzsinórvér nem használható.

HAMIS.A döntés egy fertőzött minta esetleges felhasználásáról (ami a teljes állomány 5-7%-ában jelenik meg) csak és kizárólag a transzplantációt végző intézet kezében van. Az, hogy elállnak egy minta felhasználásától azon múlik, hogy milyen mikrobával fertőzött a vér és milyenek a transzplantáció körülményei (egyszeri vagy szekvenciális beavatkozásról van szó, ahol csak egy rész fertőzött).
A szakirodalomban sok olyan eset jelenik meg, ahol fertőzött köldökzsinórvért használtak.
Az álláspont megfelel az európai törvényeknek (Európai Tanács 2006/17/WE. számú direktívája) és az AABB (American Associaton of Blood Bank) elvárásainak is.

 

A családi köldökzsinórvér-bankok Magyarországon illegálisak.

HAMIS.A 60/2003. (X. 20.) EszCsM. rendelet megteremtette az őssejtbankok egészségügyi szolgáltatásként való működtetéséhez szükséges törvényi kereteket.

 

A családi köldökzsinórvér-bankok kizárólag gyerekek számára tárolnak vért.

HAMIS. A köldökzsinórvérrel a gyermek szülei vagy gyámja, gondviselője rendelkezik, a tulajdonosa pedig maga a gyermek. A bankban tárolt köldökzsinórvér, a rendelkezésre jogosult vagy a felnőtt tulajdonos döntése szerint átruházható a testvérre. A további, a minta és a recipiens közötti, antigén egyezőségi vizsgálatok után a vér felhasználhatóvá válik a beteg testvérnél. A köldökzsinórvér átruházható bárkire, akinek szüksége van ilyen típusú transzplantációra (egyezőség, megfelelő őssejt-szám esetén).
A családi köldökzsinórvér-bankok meg tudják oldani a minta megfelelő körülmények közötti szállítását bármelyik szakszerű transzplantációra jogosult intézetbe.

 A köldökzsinórvér-őssejtek csak hematopoetikus őssejtekké tudnak differenciálódni.

HAMIS.A köldökzsinórvér egyrészt olyan sejteket tartalmaz, amik csontvelősejt-prekurzorokká differenciálódnak, amelyek aztán pedig vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké válnak.
Jelenleg a hematopoetikus őssejtek leggyakoribb felhasználása azok transzplantációja a daganatos és nem daganatos (szerzett és öröklött) megbetegedések gyógyításánal.
Ma már a tudósok rá tudják bírni az átalakulásra kísérleti körülmények között a köldökzsinórvérben lévő másik típusú sejteket is: a mesenchymális őssejteket (a differenciálatlanokat és az éretteket egyaránt) szívizomsejtek, csont- és porcszövet illetve zsírsejt képzésére, illetve állatokban idegsejtekké, májsejtekké és más sejtekké differenciálódnak.

A levett köldökzsinórvér mennyisége a gyűjtőzsáktól függ.

HAMIS.A fent említett eszköz tulajdonságai nem befolyásolják a levett vér mennyiségét, bár felléphet probléma, ha a levételi tű túl kicsi. A köldökzsinórvér gyűjtésénél mindig nagyon körültekintőnek kell lenni mind az anya, mind a baba biztonsága érdekében. A szakszerű levétel szükséges a megfelelő mennyiség eléréséhez. Az őssejtek száma függ a levett vér mennyiségétől, az egyedi anatómiai sajátosságaitól, amik közül a legfontosabbnak a köldökzsinór hossza tűnik. A levett vérmennyiség függ a beszállítás módjától, a méhlepény nagyságától és az orvos gyakorlottságától.

 
 
 

 

 

Etikai viták az embrionális őssejtek körül
 
·                                 Szerző: Boros Szilvia
·                                 2006. augusztus 4.
·                                 Forrás: HáziPatika.com
Címkék:
Erkölcsös dolog olyan kutatásokat végezni, kezelési eljárásokat kifejleszteni, amelyekből elvileg emberi lény fejlődhet ki? A vélemények megoszlanak, egyesek a fejlesztések várható hasznát hangsúlyozzák, mások az emberéletet védik. És a köldökzsinór-vér?
 
A biológus professzor véleménye

 
 Kép
 
Dr. Falus András
 

Dr. Falus András professzor az Unipresszónak adott nyilatkozatában a következő álláspontot fogalmazta meg a klónozásról, őssejt-kutatásról: "Az egész világon, a pápával az élen, egy rendkívül erős ellenállás bontakozott ki, hogy embert nem lehet előállítani úgy, mint ahogy egy tornacipőt vagy egy pizzát, mert ennek nagyon komoly etikai, világnézeti vonatkozásai vannak. Én teljesen egyetértek ezzel az ellenvetéssel. Az őssejt-kutatásnak ugyanakkor nagy jelentőségű gyakorlati következményei várhatóak a gyógyítás területén a jövőben. A szervpótlás, a szervátültetés jelenlegi problémáinak a többségére megoldást fognak nyújtani a kutatások. Ezek a pragmatikus előnyök az etikai megfontolásokkal szembeállítják a megengedő érveléseket, ahogy a tudományetikai viták esetében már megszokhattuk.
Az én személyes véleményem szerint, - és tisztában vagyok vele, hogy vannak az enyémekétől eltérő vélemények -, ha képesek is volnánk rá, embert létrehozni nem szabad. Egy osztódásnak indult petesejtet embernek kell tekintenünk. A teremtés célja az emberrel és az egész csodálatos világgal az, hogy ember legyen, nem pedig egy máj vagy vese esetleg egy tüdő alapanyaga. Én általában a tudományos kutatás szabadságát tekintve liberális vagyok, a tudománynak nincs ideológiája, de ez egy olyan pont, amit úgy gondolom, hogy nem szabad átlépni. És igazából az a fantasztikus, hogy nem is kell, mert a köldökzsinór, a felnőtt őssejt és az egyéb munkák kipróbálása olyan lehetőségeket nyújt, amely kikerüli ezt - a szerintem -piros lámpás utat."

Tudnunk kell: a köldökzsinórvérben található őssejt vérképző őssejt, de valójában nem embrionális őssejt. Tulajdonképpen a felnőtt szöveti őssejtekhez tartozik, fiatalabb voltánál fogva azonban jobban alkalmazható, mint a csontvelőből nyert szöveti őssejtek.
 
 
Európai Parlament állásfoglalása
 
Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága törvénymódosításban emelte ki a környezeti technológiák fejlesztésének, alkalmazásának szerepét. A parlament annak szükségességét is hangsúlyozta, hogy harcolni kell a nők kizsákmányolása ellen, és megengedhetetlennek tartja az emberi szaporodást célzó klónozás valamely közösségi programból való támogatását és finanszírozását.

Az önkéntes és térítésmentes adományozást a nemzetközi regiszterhez csatlakozó donorok számát növelve, közös alapelvként és megfelelő minőségi előírások, garanciák mellett kiemelten támogatni kívánja, csontvelő- vagy akár köldökzsinórvér őssejtek esetében is (2004/23 EK EU irányelve, 2004.03.29 EU "Ethical aspects...")
 
 
Vatikáni felfogás
 
Az ember biológiai léte a test-lélek egységeként élő ember alapvető megnyilvánulása, így ápolása és gyógyítása nem csak a testet, hanem az egész embert érinti, testestől-lelkestől.
A katolikus egyház nézete szerint a lélek fogantatáskor lép be a testbe, ezért már a megtermékenyített petesejt elpusztítása is bűnös cselekedet. Az ember nem veheti át a folyamat irányítását, mert - akárcsak a mesterséges megtermékenyítési kísérletek során - rengeteg lélek veszne oda.
 
 
 
Muzulmán kritikák
 
Az iszlámban nincsen olyan központi hatóság, mint például a katolicizmusban a Vatikán, amely állást foglal az őssejt-transzplantációval kapcsolatos kérdésekben. A legtöbb mohamedán vallású országban, de még Egyiptomban sincs törvényi szabályozása az embrionális őssejt transzplantációnak. Nem csak a modern, neológ, hanem a mélyen konzervatív iszlám felfogást képviselő tudósok, szakemberek szerint is az őssejt-kutatás, embrionális szövettel való gyógyítás erkölcsileg teljesen megengedhető, mivel vallási nézeteik szerint a korai embrionális fázisban a lélek még nincs jelen. A Sharia (iszlám törvény) szerint a lélek a magzati élet 120. napján költözik be.

A lakosság kis hányada viszont egyetért azzal az ortodox kopt és katolikus felfogással, mely szerint erkölcsileg elitélendő cselekedetről van szó. A klónozás - még ha gyógyítási célból történik is - az Egyiptomi Orvosi Tanács törvényei szerint tiltott, elitélendő cselekedet, csakúgy, mint az embrió szövet felhasználása. "Embrió esetében emberi életről van szó. Így egyedül a köldökzsinórvérből nyert őssejt felhasználása engedhető meg." - nyilatkozza Hamdy El-Sayed, a Szindikátus elnöke.
 
 
Mit hozhat a jövő?
 
Az embrionális őssejt kutatás elfogadhatóságát illetően szinte lehetetlenség a különféle világnézetű, érdekeltségű köröket konszenzusra juttatni. Egy dologban azonban a vélemények teljesen megegyeznek: a köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása kutatás vagy gyógyítás céljából teljesen elfogadott, sőt javasolt. Az így nyert őssejtek levétele azonban hosszútávon számos egyéb etikai kérdést sejtet. Vajon hogyan értékelhető majd egy halálos betegségben szenvedő gyermek szüleinek cselekedete, ha csak azért vállalnak még egy babát, vagy segítik elő másodszor is a gyermekáldást lombikbébi program segítségével, hogy beteg gyermeküket a gyógyulás egyetlen vélt lehetőségéhez, a köldökzsinórvérből nyerhető őssejthez juttassák?
 
 
 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gigants