Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
  

 Kór- és Károkozók nyomába eredünk ebben a rovatban 

 Rovat indítása: 2012.07.09. Rovatvezető: Kerekes Klári


 

Bankárok Kiáltványa 

Ez az idézet az 1934-es "Bankárok Kiáltványából" elég összeesküvés-elmélet gyanúsnak tűnik, de utánanéztem a neten és nagyon sok helyen hivatkoznak rá, tehát mi van, ha mégis igaz... Ami talán sokkal lényegesebb, mint az, hogy ezt valóban leírták-e így az az, hogy a megfogalmazottak nagyon valóság-szagúak. :( (http://www.ivi.hu/blog-a-vilag-egy-uzleti-vallalkozas-1-resz

 


Forrás: Facebook 
 

 
Frissítve: 2012.07.09.

A kínaiak mindent hamisítanak, a tojást is!

A hamis sportcipőkön, műszaki berendezéseken, sőt gyógyszerek hallatán talán már senki kapja fel a fejét, főleg ha kínai termékről van szó. De hogy már tojásból is az eredetihez megtévesztésig hasonlót tudjanak előállítani, az azért már tényleg félelmetes!
 

Nemrégiben tartottak razziát Dél-Kína legjelentősebb kereskedelmi-idegenforgalmi városában, a tízmilliós Guangzhouban (Kanton), melynek során jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság.

Nagykereskedelmi áruk 0,15 jüan volt, ami valamivel több, mint 4 forintnak felel meg, vagyis fele annyinak, mint amennyibe Kínában az igazi tojás kerül.

A gátlástalan vállalkozók, akik a hamis tojásokat árulják, 150 dollárért még 3 napos kurzust is tartanak az érdeklődőknek, ahol bemutatják, hogy készül a mesterséges tojás.

Az egyik hongkongi magazin, az East Week újságírója részt vett egy ilyen tanfolyamon, így kiderült, hogy mit tartalmaz, és milyen módszerrel állítják elő a hamis élelmiszert.

tojashamisitas.jpg A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen eredetű fehér port, benzoesavat (tartósítószernek használják), de még timsót is használnak, amit egyébként ipari célokra szoktak használni.

A sárgájához egy citromsárga színezőanyagot kevernek össze egy folyékony anyaggal, amit aztán egy kerek műanyag formába öntenek, amit aztán egy úgynevezett "varázsvízzel" vegyítenek, ami kálcium-kloridot tartalmaz, ami elősegíti a gyors megszilárdulást.

Persze a tojáshéjról sem feledkeztek meg: azt egy parafinból készült waxból készítik és öntik rá a megszilárdult tojásra, majd hagyják megszáradni.

Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, bár a fehérjében néha előfordulnak levegőbuborékok, de akik kóstolták, azt állítják, hogy ízre sem igazán lehet megkülönböztetni az eredetitől.

Persze szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy fogyasszon a készítményből, hiszen a timsó például akár demenciát is okozhat.

A.V. komment:

A múltkor a teszkóban láttam olyan tojást, amire az volt ráírva, hogy a származási hely Kína. No, nem mintha megfordult volna a fejemben, hogy vásároljak belőle. Csak olyan tojást veszek, amelynél ismerem a madarat, aki kipottyantotta. De a cikk olvasásakor elgondolkodtam: lehet, hogy szintetikus tojás volt??? Hová lesz a világ, ha már a tojást is hamisítják??? Bár amilyen mértékben agyontápozzuk szegény tyúkokat, nem csoda, hogy "meddők", és kisebb a tojáshozam.


 

Ezt is olvasd el!

A fluor és az emberi egészség

 


KÓROKOZÓK VALLOMÁSAI - TANULSÁGOKKAL
Hepatitis A (vírus)
A híres Hepatitis klán tagja, Hepatitis B, C, és D kuzinja. Sárgasággal jelöli meg áldozatait, akiknek elsősorban a máját támadja meg.

Egy ilyen nagypályás bűnöző munkáit biztos könnyű felismerni.

Hepatitis A: Persze. Én is, mint a családom többi tagja, igyekszem olyan tüneteket produkálni, amiből felismerhető, hogy az én kezem van a dologban. Áldozataimnál sárgaság, hányinger, étvágytalanság, hasi fájdalom és gyengeség jelentkezik. Sötétebbé teszem a vizeletet
és hőemelkedést is okozok. Néha magam is elcsodálkozom, mennyire sunyi tudok lenni.
A megfertőzött gyerekeken csak nagyon ritkán jelentkeznek a tüneteim, így általuk észrevétlenül meg tudom fertőzni a felnőtteket.

Hogy választja ki áldozatait?

Hepatitis A: Kedvesem, én nem válogatok. Ha megfertőztem valakit, igyekszem mindenkit elkapni a beteg közvetlen környezetében. A világ azon pontjain, ahol igazán jól érzem magam (a járványos területeken) még
a legjobb szállodákba is bejutok, hogy elkapjam a gyanútlan nyaralókat.

Hogyan terjed?

Hepatitis A: Az egyszerűség híve vagyok: mosatlan zöldségek, gyümölcsök, tengeri állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőtt ételek, palackozatlan, fertőzött víz segítségével kapom el áldozataimat. Ilyenkor elég, ha egy embert megfertőzök, a környezetében élőket már könnyen elkapom.
 

A bárányhimlőt okozó vírus
A báránybőrbe bújt farkas egyike azoknak a betegségeknek, akikkel majdnem minden gyerek megismerkedik még
a pubertás kor előtt. Elgondolkodtató, hogy több mint 10 éve van ellene védőoltás, de még mindig az egyik leggyakoribb fertőző betegség.

Hogy-hogy még mindig szabadlábon van?

Bárányhimlő: Olyan vagyok, mint a mesék és a játékok: hozzátartozom a gyerekkorhoz. Nem is értem miért is van
ez még mindig így, hisz minden tízedik áldozatomat szövődményekkel kell kezelni, évente 400-800 gyerek kerül kórházba miattam.

Hogy lehet, hogy szinte nincs olyan ember, akit nem támadott meg?

Bárányhimlő: Kivételes tehetségű kórokozó vagyok. Cseppfertőzéssel terjedek és a tárgyakon is megragadok.
14-21 napig lappangok az áldozatban, míg megjelennek az első kiütések. A beteg azonban már a jellegzetes hólyagok megjelenése előtt 1-2 nappal, tünetmentesen is fertőz.

Ön valóban szelíd, mint a bárány?

Bárányhimlő: Dehogy a név csak álca! Előfordul, hogy idegrendszeri komplikációkat okozok, pl. kisagyi gyulladást
vagy agyvelőgyulladást.  Gyakori még a láz (37-38 °C), gyengeség és az étvágytalanság is. Szeretem a gyerkőcöket nyűgössé és nehezen kezelhetővé tenni. Sokakon örökre otthagyom a névjegyem hegek formájában. Mivel ritkán van dolgom felnőttekkel, ha egyet sikerül elkapnom, rajta jobban kiélem magam. Amellett, hogy sokkal több hólyagot produkálok, amik olyan kellemetlen helyeken is megjelennek, mint a  szájüreg, szem vagy a nemi szervek,
több és súlyosabb komplikációt okozok, például tüdőgyulladás, sterilitást okozó heregyulladás.

Akit egyszer megtámadott, utána örökre békén hagyja?

Bárányhimlő: Általában igen, de évtizedekig alszom a gerinc melletti idegdúcokban, és ha az immunrendszered legyengül, övsömör formájában török rád. Akkor már sokkal kegyetlenebb vagyok, nagyobb fájdalmat, akár vakságot, arcizombénulást, vagy agyhártyagyulladást is okozhatok. Tehát kéretik engem is komolyan venni!

 

 

Influenza (vírus)
Ez a gonosztevő képes a folyamatos megújulásra, ezért minden évben újra és újra megfertőzhet, kivédésére is évente új oltásra van szükség. A világ minden pontján előfordul, kisebb-nagyobb járványos formában. Ritkán világméretű pusztítást végez, ilyen a most tomboló H1N1 járvány is.

Mire a legbüszkébb?

Influenza: Arra, hogy én vagyok a talán legrejtélyesebb vírus. Mindig tudok újat mutatni, évszázadok óta nem sikerült elpusztítani. Az évenkénti oltás sok gondot okozna, ha az emberek nagy része komolyan venne, de annak ellenére, hogy már ismerik a tüneteimet, és legtöbbjükkel már többször is találkoztam, még mindig túl tudok járni az eszükön, mert nem védekeznek ellenem.

Mik is ezek a tünetek?

Influenza: Csaka szokásos: fejfájás, láz, végtag- és izomfájdalom, köhögés, torokfájás. Néha, ha nagyon belelendülök, okozhatok hányingert, hányást, hasmenést. De ezekkel inkább a gyerekeket kínzom.

Hogyan tud ilyen gyorsan világméretűvé nőni?

Influenza: A mai világban elég, ha valaki tüsszent a repülőn, akiben benne vagyok, és jó esély van rá, hogy
a többieket is elkapom. Cseppfertőzéssel terjedek. Akik az általam fertőzött ember közelében tartózkodnak
és nincsenek beoltva ellenem jobb, ha felkészülnek a betegségre. Nem elég, hogy szenvedned kell a tüneteimtől,
de előkészítem a terepet a baktériumoknak, és már jöhetnek is a szövődmények, mint például a tüdőgyulladás.

 

 
A  méhnyakrákot okozó HPV
A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 15-45 éves nők körében. A betegség kialakulásáért az alattomos humán papillomavírus a felelős.

Milyen típusú nőket szeret?
HPV: Ó, én mindegyiket! A nők 80%-ával „randizom” életük során legalább egyszer, és az irónia kedvéért a legtöbb esetben a párjuk mutat be nekik. Nemi érintkezéssel terjedek.

Az óvszer véd Ön ellen?

HPV: Az óvszer nekem nem igazi akadály! Bőrkontaktus útján jutok a szervezetbe, és olyan területeken is jelen vagyok, amit a gumi nem fed le.

Mesélne a méhnyakrákról?
HPV: A méhnyakrák életem műve. Hosszú évekig dolgozom rajta, bár sokáig nem vesznek észre. Általában nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatnál bukom le. Gondolnád, hogy húsz- és harmincéves korú nőknél is tudok végzetes méhnyakrákot okozni?  Ha a menstruációk között, közösülés alatt vagy után pecsételő vérzés jelenik meg, vagy szokatlan hüvelyi folyást észlel a nő; különösen, ha fájdalommal, széklet- és vizeletürítési problémákkal jár együtt, akkor a betegség már többnyire előrehaladott állapotban van. A kezelés hosszadalmas, fájdalmas, és a túlélők gyakran meddővé válnak. 

 

 

Rotavírus
Egy bűnöző, aki leginkább az öt év alatti gyerekekre veszélyes. Fegyvere az intenzív hasmenés és hányás, ami súlyos kiszáradáshoz vezethet. 

Mi a specialitása?
Rota: Hirtelen támadok. Rövid időn belül nagyon gyakori, csillapíthatatlan hányást és hasmenést idézek elő. Ezekkel nem nagyon lehet mit kezdeni, mert az ellenem bevetett gyógyszer és kúp is hamar kijön. Néhány nagyobb roham,
és lehet vinni a kicsit a kórházba, mert félő, hogy kiszárad. Én nem húzom az időt, kisdedek és óvodás gyermekek
is egy-két nap alatt (néha elég fél nap is) a súlyos kiszáradás állapotába kerülhetnek.  Bár van már ellnem vakcina,
a legtöbben csak akkor gondolnak rá, amikor már lecsaptam gyermekeikre. Ilyenkor bánják, hogy nem oltatták
be a kicsiket. Annyira tökélyre fejlesztettem a technikámat, hogy évente több ezer gyereket juttatok kórházba.

 

A hasmenés és a hányás tényleg annyira veszélyes lehet?
Rota: A legjobb, ha abban a hitben ringatóztok, hogy nem az. Pedig amikor én lecsapok, nem csak a gyereknek rossz. A szülők is kétségbe esnek a tehetetlenségtől,  hiába itatják, etetik a gyereket nem működik semmi, a gyógyszerek sem segítenek. Ilyenkor bemennek a kórházba, ahol az orvosok infúzióra kötik a gyermeket. A kiszáradt gyereknél nehezen találnak vénát, a sok szúrás, sírás a szülőknek is hatalmas szenvedés. Kedvencem, amikor a gyerek után
a testvéreit, a szülőket, nagyszülőket is elkapom. 

 

 

Pneumococcus (baktérium)
A Streptococcus család tagjaként évente több mint másfél millió embert, köztük egymillió gyermeket öl meg világszerte.

Sok ember orrüregében és garatában ott van. A hordozók, a legtöbb esetben leélik úgy az életüket, hogy nem is tudnak a jelenlétéről. De valamikor agresszívvá válik és gyilkol. Miért?

Pneumococcus: A szélsőségeket kedvelem. Leginkább a 2 hónapostól 2 éves korú gyerekeket és a 65 évnél idősebbeket támadom meg. Akkor támadok, ha sikerül átjutnom a garat és orrüreg környéki nyálkahártyákra,
az akadályokat általában vírus haverjaim hárítják el. Ha átjutottam, többnyire arcüreg- vagy középfülgyulladást okozok. A gyerekekben és az idősekben, ahol sokkal könnyebb áttörni a védelmi vonalakat, bekerülök a véráramba,
így válok ártatlan baktériumból könyörtelen gyilkossá.

Hogy sikerül átjutni a nyálkahártya védelmi vonalain?

Pneumococcus: Az egészséges nyálkahártya még nekem is túl nagy falat, de ami már károsodott, nem fog ki rajtam. Ha az áldozat dohányzik, vagy passzív dohányos, ha légúti allergiája vagy vírusos fertőzése van, szennyezett levegőt szív, vagy le van gyengülve az immunrendszere, akkor lépek akcióba és okozok olyan betegségeket, amibe bele lehet halni.

Milyen halálos betegségeket vállal magára?

Pneumococcus: Minden szerénység nélkül mondhatom, hogy igen hosszú a listám, de ha kedvenceket kéne választanom, akkor az agyhártyagyulladást, a vérmérgezést és tüdőgyulladást mondanám. Ezek tovább komplikálódhatnak és bár áldozatom életben marad, élete végéig viselheti találkozásunk nyomait.

Csak emberről emberre terjed?

Pneumococcus: Így igaz. A hordozók vagy betegek adhatnak át cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel vagy
a nyál közvetítésével. Szeretek a bölcsikben és ovikban terjedni, mert ott a tünetmentes gyerekekről könnyen átugorhatok azokra, akiket megölhetek. De nem csak a gyerekek, hanem a 65 év felettiek is retteghetnek tőlem, ha sikerül bekerülnöm a szervezetükbe. Számomra nélkülözhetetlenek az emberek, mert csak az emberi testben élek meg, ha onnan kikerülök, hamar elpusztulok.
 
Meningococcus (baktérium)
Az agyhártyagyulladásban szenvedő ember állapota rossz, magas láza van, nem etethető, tudata sokszor zavart, hány, görcsöl. A gyerekek feltűnően nyugodtak, vagy éppen ellenkezőleg, igen nyugtalanok, sírási hangjuk megváltozik.” Csak néhány szó, amivel bemutathatjuk a Meningococcus nevű gonosztevőt.

Sikeresnek érzi magát?

Meningococcus: Természetesen!Cseppfertőzéssel, ugrásszerűen terjedek egyik betegről a másikra, keresve azt
az embert, aki fogékony rám. Sok ember hordoz, de szerencséjükre nem mind betegszenek meg. Akit elkapok, azt jó alaposan megkínzom. Ebből a szempontból igazi nagymenő vagyok.

Mesélne a kínzási módszereiről?

Meningococcus: Szeretem ezt a témát. Elöszőr 5-8 napon keresztül ismerkedem a megtámadott szervezettel, majd hurutos tüneteket produkálok, magas lázzal, rettenetes fejfájással, tarkókötöttséggel, hányással és elesettséggel.
A felvezetés után jönnek a rángógörcsök, az eszméletvesztés, a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő bevérzések.
Ez utóbbit akkor produkálom, ha be tudok jutni a vérbe, és vérmérgezést tudok okozni. Nem hagyom ki a végtagok sanyargatását sem. A fertőző eseteknél, ha a mellékvese bevérzik, akár ölhetek is. Az agyhártyagyulladással maradandó károsodást is tudok okozni.

Mitől retteg a legjobban?

Meningococcus: A korán elkezdett antibiotikumos kezeléstől kiver a víz, mert az nagyon hatékonyan meg tud állítani és természetesen az ellenem kifejlesztett védőoltásért sem rajongok. Ez utóbbi teljesen tönkre tehet.
 

Kullancscsípéssel terjedő  vírusos agyvelőgyulladás
A kullancscsípéssel terjedő vírusos agyvelőgyulladás a vérszívó által terjesztet betegségek között az egyik legsúlyosabb. Sajnos hazánk, egyes részei – Zala, Nógrád, Somogy megye, a Budai hegyvidék és a Mátra régió – meglehetősen fertőzöttek.

A kullancs a legjobb barátja, az ő segítségével terjed. Pontosan hogyan?

Kullancscsípéssel terjedő agyvelőgyulladás: A kullancscsípésékor fertőzöm meg áldozataimat. A természetben számos rágcsálóban, madárfajban, kecskében, tehénben is benne lehetek, de emberbe leggyakrabban a kullancs segítségével kerülök.

Két lépésben támad…

Kullancscsípéssel terjedő agyvelőgyulladás: Igen, első körben az áldozatom lázas, fájnak a végtagjai és a feje, valamint legyengül. Egy hét után ezek a tünetek javulnak. A második fázisban keményítek be: magas lázzal indulnak
a kínok, majd fejfájás, aluszékonyság, idegrendszeri zavarok, mint depresszió, és memóriazavar léphet fel. A betegek hányingerre, kimerültségre, gyengeségre, izom-, ízületi fájdalmakra panaszkodnak. Mivel az agyat támadom, görcsök és bénulások, valamint tarkómerevség, s egyéb szövődmények léphetnek fel. Áldozataim nagy részénél maradandó károsodást okozok, 1-2%-kukat pedig megölöm.

 

 

Tuberkulózist okozó baktérium
A tuberkulózis –elterjedtebb nevén TBC –újra virágkorát éli. Elsődleges célpontja mindig a tüdő, de onnan más szervekre is átterjedhet.

Alattomos gonosztevő hírében áll…

TBC: Ezt bóknak veszem. Áldozataim kezdetben egyáltalán nem érzik magukat betegnek. Hosszú ideig, akár évekig
is megbújhatok a tüdőben és csak akkor kezdek el szaporodni, ha legyengül az immunrendszer. Ilyenkor két-három hétnél is tovább tartó köhögés, súlyvesztés, étvágytalanság, láz és éjszakai izzadás lép fel. Áldozataim gyakran vért is felköhögnek.

Láthatatlanul fertőz, mi a módszere?

TBC: Belégzéssel jutok a tüdőbe. A TBC-s betegek általában közvetlen környezetüknek – családtagoknak, munkatársaknak, barátoknak adnak át cseppfertőzéssel. Tüneteim jóval a fertőzés után jelentkeznek, így nem vesznek észre, a tüdőszűréseken viszont rendszerint lebukok.

 

 

Torokgyíkot okozó baktérium
Mielőtt sittre került, számtalan gyermeket ölt meg. Szerencsére a di-per-te oltás bevezetésének köszönhetően Magyarországon a baktérium, vérengző vadállatból, mára már csak egy rossz emlék.

Honnan a torokgyík elnevezés?
Diftéria: A gonosztevők gyakran húznak jelmezeket. Gondoljon csak Jokerre, vagy a Pingvin emberre. Nekem is van jelmezem. Először a felső légutakban jelenek meg kékesfehér, bőrre emlékeztető hártyával bevonva azokat. Áldozataim levertek, fáj a torkuk és lázasak. Gyulladást okozok a mandulákon és a gégén. Az imént említett álhártya akár mélyebb rétegekbe is behatolhat, de maradhat felszínes is. Ha leválik, a beteg felköhögi és kiköpi. A torokból felköhögött hártya olyan, mint a pikkelyes bőr – akár a gyíké. Ezért hívnak torokgyíknak.

Hogyan öl?
Diftéria: Ha a levált hártyát, a beteg nem tudja felköhögni, megfullad. Ezen kívül még mérget is termelek, amivel
a szívizmot és az idegeket, ritkábban a veséket  roncsolom. Régen sok gyereket gyilkoltam meg ezzel a módszerrel

Fürge, mint a gyík…
Diftéria: Mi tagadás, elég gyorsan fertőzök. Nekem elég, ha közvetlenül érintkezel a beteggel, és máris elkaptalak. Emellett én is híve vagyok a klasszikus cseppfertőzésnek.

 

 

Szamárköhögést okozó baktérium
A szamárköhögés kórokozója egy igen sikeres bűnöző. Hasonlóan sok „társához” folyamatosan terjed Európában
és a világ más kontinensein is.

Mi a sikerének titka?

Szamárköhögés: Nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjedek. Felnőtteket támadok meg, akik a hosszantartó köhögés ellenére sem sejtik, hogy én kínzom őket. Ők adnak át olyan gyerekekre, akik még az oltás előtt állnak és védtelenek

Honnan kapta a nevét?

Szamárköhögés: Ez egy igen találó név. Miután 1-3 hétig lappangok a testben, enyhe, hurutos tüneteket produkálok. Ez afféle bemelegítés a súlyos köhögő rohamok előtt. Ezen rohamok jellegzetessége, hogy az erőltetett köhögést követően a gyors, hirtelen belégzés miatt a betegek szamárordításhoz hasonló hangot hallatnak, innen a nevem. 

Milyen tünetekkel jár még?

Szamárköhögés: A további tünetek hőemelkedés és láz. Ami miatt én is nagystílű bűnözőnek számítok, azok
a szövődményeim, úgy, mint a tüdőgyulladás, középfülgyulladás stb. Korábban, amikor az emberek nem rendelkeztek hatékony védőoltással ellenem, sokkal nagyobb károkat okoztam.

 

 

Tetanuszt okozó baktérium
Ennek a kórokozónak a nevét sokan ismerik, hiszen aki rozsdás szögbe lépett, földdel szennyezett, roncsolt, égett vagy szúrt sebe volt, kapott védőoltást ellene. Gyerekkorban az oltás kötelező, de fertőzésveszély esetén felnőtt korban is szükséges lehet.

Mit tesz az áldozataival?

Tetanusz: Miután 3-21 napig lappangok, fokozatosan kialakuló izommerevséggel kínzom áldozataimat. A rágóizmok megfeszülése miatt szájzár alakul ki. Megfeszítem a has- és hátizmokat, melynek következtében a beteg ívben megfeszül, ez a merevgörcs jellemző tünete. Akit megfertőzök, az arcizmok görcse miatt furcsán grimaszol. Áldozataimat a légző izmok görcseivel gyilkolom meg.

Meddig kínozza a betegeket?
Tetanusz: Általában sokáig. Ha én elkapok valakit, az lassan épül fel, ha egyáltalán felépül. Gyakran csatlakoznak hozzám másodlagos fertőzések, mint pl. a tüdőgyulladás. Nem ritka, hogy áldozataimat lélegeztető gépre kell tenni.

 

 

Haemophilus influenzae B (baktérium)
A Hib védőoltásnak köszönhetően ennek a gonosztevőnek is egyre nehezebb a dolga. Mivel Magyarországon, az 5 éven aluli gyerekek 99,8%-ka oltott, főleg az oltatlanokat és a súlyos alapbetegségben szenvedőket (kemoterápiára szorulókat, immunbetegségben szenvedőket, szerv- és csontvelő-átültetésen átesett és lép nélkül élő betegeket) fenyegeti.

A nem oltottak körében gyakran okoz súlyos betegségeket. Milyen halálos kórok terjesztéséért állt bíróság elé? 
Haemophilus influenzae B: Zömében az 5 év alatti gyerekeket kaptam el. Főleg gennyes agyhártyagyulladást, gégefőgyulladást,  véráramfertőzés, tüdőgyulladást, a gennyes ízületi gyulladást, a csontvelőgyulladást, a gennyes lágyrészfertőzésekt, okoztam. Gyakran hagytam maradandó nyomot, sőt néha sikerült meggyilkolnom áldozataimat.

Ha jól tudom, a rejtőzködés mestere volt. Mesélne erről?
Haemophilus influenzae B: „Maradj minél tovább tünetmentes és fertőzz meg minél több embert” –ez volt a mottóm. Szépen berendezkedtem a garatban, és hetekig, sőt hónapokig türelmesen vártam. Ezalatt cseppfertőzéssel továbbterjedtem rengeteg emberre úgy, hogy a beteg nem is tudta, hogy fertőző.

 

 

Járványos gyermekbénulás (Poliovírus)
Ez a gonosztevő a tömeges védőoltások miatt úgy tűnik, már soha nem kerül ki a sittről. Európát a WHO 2002-ben poliomentesnek nyilvánította, tehát itt már nem lehet találkozni a járványos gyermekbénulást okozó poliovírussal.Évekig rettegtek Öntől a szülők. Mivel érte ezt el?
Gyermekbénulás: Megtámadtam a gyerekeiket, és ha kikerülök a börtönből, újra kezdem! 9-12 napig lappangok, majd a hurutos tünetek mellé hőemelkedést, lázat okozok. Megbénítom az izmokat, melyek kezdetben rángatóznak és különösen érzékenyek. A bénulások miatt nyelési, légzési nehézségeket is okozok.Hogyan terjed át gyerekről gyerekre?

Gyermekbénulás: Fertőzött széklet útján, szájon át terjedek. Csak az emberekben élek. Épp ezért félek, hogy
a védőoltással engem is örökre eltörölnek a Föld színéről, mint szegény feketehimlőt.Milyen hatással van az emberek életére?
Gyermekbénulás: Maradandó! Valaki soha nem felejt el. Tartós bénulást okozok, mely lehet enyhe, de nagyon súlyos is. Ha valakit, akit nem véd az oltás agresszíven megtámadok, semmi sem mentheti meg tőlem, gyógyíthatatlan vagyok.

 

Kanyaró vírus
Ettől a rettegett gonosztevőtől szerencsére már évek óta nem kell hazánkban tartanunk. A szörnyű tünetekkel járó Kanyaró, azonban még gyakran felüti a fejét a világ több pontján.


Elég nagy hírnévre tett szert az évek során. Hogyan érte el?
Kanyaró: Van stílusom. Áldozataimat igen változatos módon kínzom meg. Az elején, olyan vagyok, mint kollégám, az influenza: erős nátha, láz, orrfolyás, száraz köhögés. Aztán elkezd könnyezni az áldozat szeme, majd a harmadik napon fehér foltokat produkálok a szájüregben, melyek a só szemcséire hasonlítanak. A negyedik és ötödik napon foltos, vörös kiütések keletkeznek a bőrön, melyek a fülek mögött kezdődnek, az arcra terjednek, végül elárasztják az egész törzset és a karokat. Tüdőgyulladást, szívizomgyulladást és agyvelőgyulladást is tudok okozni, ami halálhoz is vezethet. A terhes nőket is megtámadom, vetélést, halvaszülést is okozhatok.


Nagyon gyorsan fertőz. Minek köszönhető ez?
Kanyaró: Tudja annak ellenére, hogy rendkívül fertőző vírusos betegség vagyok, néhol az emberek még mindig nem vesznek komolyan. Ezeken a helyeken súlyos járványokat okozok.

Mik a módszerei?
Kanyaró: Köhögéssel, tüsszentéssel és, ami a kedvencem, csókkal terjedek át az egyik emberről a másikra. 5 nappal a kiütések megjelenése előtt, és azok eltűnése után is fertőzök.

Említette a szövődményeit, mik ezek?
Kanyaró: A már említetteken kívül  baktériumok okozta fertőzések segíthetnek a kínzásban.

 

 

Rubeola vírus
Azon klasszikus gonosztevők egyike, akik a gyerekekre specializálódtak.A „művészneve” Rózsahimlő. Mire utal?
Rubeola: Természetesen a jellegzetes halványpiros kiütésekre, amiket a bőrön okozok. Ezek az arcon kezdődnek
és szétterjednek az egész testen. Általában, hőemelkedést, lázat okozok és bedagadnak tőlem a tarkótáji nyirokcsomók. Tüneteim közé tartozik még a kötőhártya-gyulladás is.Mi van akkor, ha agresszív formában jelentkezik?

Rubeola: Ha dühöngök, akkor súlyos szövődmények is csatlakozhatnak hozzám. Ilyen például az agyvelőgyulladás. Leggonoszabb azonban, amikor egy várandós kismamát a terhesség első harmadában támadok meg, mert ilyenkor
a magzatban maradandó károsodást okozok. Amikor bekeményítek, ízületi fájdalmakkal és vérzéssel kínzom a felnőtt áldozataimat.  

Könnyen fertőz…
Rubeola: Igen a fertőzés elég jól megy. Az én módszerem is a jól bevált cseppfertőzés, emberről emberre belégzéssel terjedek. Olyankor két-három hétig lappangok. Télen és kora tavasszal dolgozom.

 

 

Mumpsz vírus
Elég sajátos módszerekkel  kínoz. Rendkívüli gyorsasággal kapja el áldozatait, nagy fájdalmakat okozva nekik.

Szereti mutogatni magát?
Mumpsz: Igen. Minden áldozatomon látszik, hogy én kínzom őket. 10 napig tartó, fájdalmas duzzanattal (gyulladt nyálmirigyek) jelölöm meg azokat, akiket megtámadok. Ezek az egyik vagy mindkettő orcán jelennek meg és a fül mögé és az álkapocs irányába is terjedhetnek. Ezen kívül még enyhe lázzal és fejfájással érzékeltetem jelenlétemet.

Kiket támad meg legszívesebben
Mumpsz: Sokan azt hiszik, én is klasszikus gyermekbetegség vagyok, de  felnőtteket is megtámadok.  

Bizonyos esetekben nem múlik el nyomtalanul…
Mumpsz: A érett fiúknál, férfiaknál ráhúzódhatok a herékre. Ha bedurvulok akár meddőséget és agyhártyagyulladást
is okozhatok.

Milyen módszerrel jut el egyik áldozatától a másikig?
Mumpsz: Én is, mint sok kollégám, a könnyű utat választom: köhögéssel, tüsszentéssel, az orrváladékkal vagy nyállal érintkezésbe került és meg nem mosott kéz útján kerülök be az új testbe.

Van olyan dolog, amitől egy ilyen kegyetlen gonosztevő fél?
Mumpsz: Rettegek attól, hogy örökre sittre kerülök. Már 1-2 éves korban immunissá tehetnek mindenkit a kötelező védőoltással. Lassan esélyem sem marad. Ha nem lenne az oltás, nyugodtan tudnék garázdálkodni.

 

 

Hepatitis B (vírus)
Több mint 2 milliárd megbetegedés, ebből mintegy 360 millió krónikus betegség, évi 500-700 millió haláleset.  Fertőzőképessége 10-szer nagyobb, mint az AIDS-et okozó HIV vírusé. Ez a Hepatitis B aktája, mely a májat támadja meg, gyakran akut és krónikus betegségeket okozva.

Hogyan képes ennyi embert megölni?
Hepatitis B: Sikerem első titka az emberekben rejlik. Habár van ellenem védőoltás, ami 95%-ban hatékony, nem vesznek komolyan áldozataim és nem oltatják be magukat. A másik fegyverem a szövődmény.
A krónikus Hepatitis B-ben szenvedőknél nagy eséllyel alakul ki májzsugor és májrák, ami halálhoz vezet.

Hogyan terjed?
Hepatitis B: Vérrel és testnedvekkel. Szeretek szex közben fertőzni, vagy amikor az emberek széppé akarják tenni magukat: manikűr, pedikűr, tetoválás, percing. Elég, ha fertőzött az olló vagy a tű és én máris ott vagyok az új testben. Persze vérátömlesztés során is fertőzhetek, nagyon hatásos módszer.

Honnan lehet Önt felismerni?

Hepatitis B: Nem vagyok az szégyenlős fajta, szeretem, ha könnyen felismernek. Ezért besárgítom a bőrt
és a szemfehérjét. Az áldozataim vizelete sötét, fáradtak, levertek és hasüregi fájdalmuk van.

Kiknek kell leginkább tartani Öntől?

Hepatitis B: Minden embernek, aki nem kapta meg a védőoltást. De, mint minden bűnözőnek, nekem is vannak kedvenceim. Szeretem a szabados szexuális életet élőket, a Hepatitis B-vel már fertőzött egyedek partnereit, családtagjait, a drog használókat (akik injekciós tűt használnak), a vérrel és vértermékkel dolgozókat és egészségügyi dolgozókat, a transzplantációban résztvevőket és természetesen az utazókat.

 

 

Sárgalázat okozó vírus
A sárgaláztól akkor kell tartanunk, ha fertőzött területekre, pl. Afrikába és Dél-Amerikába utazunk.

Ön az a típus, aki igazán, komoly gyötrelmeket okoz…
Sárgaláz: Ez így van. Valamikor nem vagyok „kínzós” kedvemben, akkor influenzaszerű tüneteket, magas lázat, erős végtag- és fejfájást okozok. De ha épp olyanom van, igen csak megkeserítem az ember életét. Hányingerrel, hányással és vérzésekkel kínzom áldozataim. Lelassítom a szívműködést, és – innen kaptam a nevem – sárgaságot is okozok.

Nem egyedül dolgozik… 
Sárgaláz: Nem. Remek kis bűntársakra tettem szert a szúnyogok személyében. Ha úgy tetszik, ők a sofőrjeim,
ők szállítanak emberről emberre. Ha megcsíp egy olyan szúnyog, amiben benne vagyok, már meg is fertőztelek.
Ezek a szúnyogok sajnos csak a járványos zónákban fordulnak elő, ezért a helyiekre
és az utazókra vagyok nagyon veszélyes. 

 

 

Veszettséget okozó vírus  
Egy olyan gyilkos, akinek karmaiból eddig csak néhányan menekültek meg.

Szereti az állatokat?
Veszettség: Hogyne, de ők nem szeretnek engem. Veszett állatok agresszívek és rendkívül veszélyesek.
Az ő segítségükkel terjedek át az emberre. Miután megharapják az áldozatot, több hétig vagy akár hónapokig
is lappanghatok bennük, csak utána jelentkeznek a tünetek, ha már eljutottam az agyba, akkor végzek áldozatommal. A marás helyén minden esetben viszketés és érzészavar alakul ki.

Hol érzi magát a legjobban?
Veszettség: A világ minden pontján megtalálható vagyok, kivéve az Antarktiszt. Sosem kíméli meg áldozatai életét.

 Hogyan lehet Ön ellen védekezni?
Veszettség: Ellenem nincs gyógymód. Óvakodjanak a kóbor kutyáktól, macskától, rókától, denevérektől.

 

 
Hastífuszt okozó baktérium 
Ez a gonosztevő is az emberre specializálódott. Leggyakrabban fertőzött ételek és italok segítségével kapja
el az áldozatait.
 
Szenny, romlottság és alvilág – amiktől más borzad, Önt az élteti.
Tífusz: Nem értem, mi ezzel a baj. Imádok árnyékszékeken és csatornákban tanyázni. Nagy mennyiségben megtalálható vagyok az áldozataim székletében, erről ők mit sem sejtenek és hónapokig terjesztenek.

Hogyan fertőz?
Tífusz: Imádok pasztörizálatlan tejben sziesztázni, a rossz higiéniájú helyeken gyakran lubickolok a vízben,
és a fertőzött élelmiszerek útján is elkaphatnak.

Kivételes kegyetlenséggel kínozza áldozatait…
Tífusz: Tudja, ha már lúd, legyen kövér. Éppen ezért felpuffasztom áldozataim hasát, amin vörös kiütéseket produkálok. De ne szaladjunk ennyire előre. 8-15 napig lappangok, fejfájással és nagyon magas lázzal (akár 40 fok fölé is emelkedhet) kezdem a kínzásokat. A láz több hét után sem csillapodik, reggel alacsonyabb, estére felkúszik. Aluszékonysággal, kimerültséggel, enyhe tudatzavarral és állandó hasmenéssel, hasfájással gyötröm a betegeket. Mivel szinte kimeríthetetlen a fantáziám, orrvérzést, gyomor-és bélrendszeri problémákat, véres hasmenést is okozok. Ha vérszemet kapok, a beteg félrebeszél és kómába is eshet.

Mi történik, ha nem kezelik időben a beteget?
Tífusz: A szerencsétlen áldozat lassan kimerül, átlukasztom a gyomrát és beleit, ami halálhoz is vezethet.
Nem mellékesen olyan szövődmények segítenek a gyilkolásban, mint a bélvérzés, bélátfúródás, hashártyagyulladás, hörgőgyulladás és a jó öreg tüdőgyulladás.
 

 

 

A mappában található képek előnézete kreatív kútfők alkotásai