Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fluor és az emberi szervezet
 

Orvos helyett soha!
 
 
Az inzulinhiányt semmilyen természetes gyógymód nem tudja orvosolni.
Csupán sok kísérőjelenséget, tünetet lehet ellensúlyozni a komplementer medicina eszköztárából.
 
 
A kezelés korlátai
 
Az alternatív és "természetes" gyógymódoktól még ma is azt várjuk, hogy a nyugati orvoslás módszereinél kíméletesebben, mellékhatás nélkül, csaknem csodás módon nyerünk általuk gyógyulást.
 
Nos, éppen a cukorbetegek azok, akik a modern orvostudomány vívmányai nélkül ma nem élhetnének teljes életet.
Akár az 1-es, akár a 2-es típusú cukorbetegséget tekintjük, a vércukor-kontroll inzulin nélküli eszköztárának megvannak a maga korlátai.
 
A betegség konkrét okára, a hiányzó inzulin pótlására - különösen az 1-es típusú diabéteszben - nem ismerünk a szénhidrátbevitel-kontrolljánál és az inzulin-adagolásnál alkalmasabb terápiát. Miközben tudjuk; ez valójában nem gyógyító, "csupán" állapotfenntartó és tüneti kezelés, de életfontosságú!
 
 
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, amire a természetgyógyászok is minduntalan felhívják a figyelmet, hogy orvos nélkül, s főképp az ORVOSI KEZELÉS HELYETT TILOS a cukorbetegségre természetgyógyászati kezelést alkalmazni!
 

Nem árt tisztázni, mit értünk alternatív és mit komplementer gyógyászaton.
Amíg a komplementer gyógyászat kiegészíti a nyugati orvoslás eszköztárát, addig az alternatív gyógyászat ahelyett óhajtja alkalmazni. Márpedig ennek az a veszélye, hogy az alapproblémát nem oldja meg, s így veszélybe sodorja alkalmazóját. Pedig bölcsen megválasztva a természetes gyógymódot valóban segítségre lelhet a cukorbeteg, mert vannak hatékony és természetes állapotjavító gyógymódok. Vannak azonban olyanok is, amelyek kifejezetten károsak.
 
 
Veszélyes mézes madzag a mézeshetek alatt
 
Fontos! Az 1-es típusú diabéteszben a betegség lefolyása miatt az első néhány héten, netán hónapban vércukorszint kis adag inzulin mellett nagyon jó lehet. Ezt az időt nevezik remissziónak vagy találóan "mézesheteknek" is. Ha valaki pont ebben az időszakban próbál ki az orvostól függetlenül hatékonynak mondott terápiát, könnyen csalás áldozatává válhat, mert úgy tűnhet, mintha az egyidejűleg alkalmazott módszer "gyógyította" volna meg cukorbetegségét, okozná a mérsékelt vércukorszintet, holott ez az állapot csak átmeneti. Ha a beteg ekkor önkényesen elhagyja az inzulint, súlyos, életveszélyes állapotnak teszi ki magát.
 
 
Terep új kiegészítő terápiáknak
 
A legfontosabb szabály, hogy a "természetes" gyógymódok sohasem alkalmazandók egyedüli üdvözítő megoldásként, ami mellől az igazolt, orvos által elrendelt terápiát el lehetne hagyni. Mellesleg tévhit, hogy az úgymond "természetes" terápiáknak nincs mellékhatásuk. Inkább úgy kellene fogalmazni, hogy nem ismert a mellékhatásuk. Nagyon is befolyásolhatják az orvos által elrendelt kezelés hatását. Ezért nem szabad félni a kezelőorvos véleményétől.
 
A helyes eljárás, hogy bármibe is akarunk belefogni, előtte egyeztessük kezelőorvosunkkal. Ha netán nem ismerné, túlzottan óvatosan reagálna ötletünkre, vagy ellenségesen fogadna minden hagyományos orvosi gyakorlattól eltérőt, nyugodtan kérdezzünk meg másik orvost is.
 
Az azonban fontos, hogy ha 2-3 az újdonságokra nyitott orvos is ellenzi a kipróbálni kívánt gyógymódot, jobb, ha lemondunk róla. A diabetológussal egyébként nem elsősorban azért kell megosztani más terápiákat, - legyen az mozgásterápia, diétás módszer vagy más, - hogy egyetértsen vele. A legfontosabb, hogy tudjon róla, és mérlegelni tudja hatását, kölcsönhatását a hagyományos terápiával. Az orvosnak joga és kötelessége a lehető legtöbb információ birtokában a lehető legeredményesebb gyógymódot felkínálnia páciensének, aki ebben sokat segíthet. El kell ismerni, a cukorbeteg ember alapbetegségből és szövődményeiből adódó állapotát képesek javítani a természetes gyógymódok, jelen tudásunk szerint azonban ezekről sokkal kevesebb adat áll rendelkezésünkre, és ezekkel sincs másképp, mint az orvosi terápiákkal; az alapproblémát, a kórokot, az inzulinhiányt nem tudják megoldani.
 
Sokat segíthetnek viszont a diabétesz szövődményeinek megelőzésében, enyhítésében, ezek között különösen a testsúly-csökkentésben.
 
A természetes gyógymódok közül a cukorbetegek számára elsősorban a helyes táplálkozást, a gyógyító, a vércukrot rendben tartó ételeket tartalmazó étrendeket, a méregtelenítő módszereket, a testmozgást és egészséges vérkeringést elősegítő módszereket lehet javasolni, valamint egy-egy olyan módszert, ami a cukorbetegséghez társuló betegségek és kórképek megelőzéséhez és karbantartásához lehetnek hasznosak.
 
 
Testsúlycsökkentés vagy –kontroll
 
Számtalan táplálkozással kapcsolatos alternatív gyógymód, fogyókúra, táplálék-kiegészítő létezik, így lehetetlen volna őket sorra venni. Alapvetően nem tilos igénybe venni segítségüket, de arra figyelni kell, hogy nem ütközhetnek a cukorbeteg diétájába, csak azzal összhangba hozva alkalmazhatók. Ennélfogva például minden radikális fogyó- és böjtkúra eleve veszélyes, és minden étrend mellett folyamatosan figyelni kell az ételek összetételére, szénhidrát-tartalmára. Ennek gondját egyetlen reform-étrend sem veszi le a cukorbeteg válláról. Megfelelően mérlegelve ugyanakkor hasznosak lehetnek a szervezet fölös zsírraktárait és így a relatív inzulinhiányt okozó zsírszövetek arányát csökkentő méregtelenítő, salaktalanító kúrák, gyógyteák.

A jól megtervezett étrendben bizonyos élelmiszerek nagyon hasznosak lehetnek. Az alma és a bogyós gyümölcsök szinte mindig fogyaszthatók, kedvező hatásúak a diabéteszes vércukorszintjére. E gyümölcsök és az alma- valamint gyümölcsecet csaknem kúraszerű gyakorisággal is fogyaszthatók, mert bizonyított, hogy az inzulintermelést kíméletesen csökkentik, egyidejűleg csökken a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. Az alma és a hozzá hasonló összetételű, mérsékelten édes gyümölcsök savtartalmuknál fogva csökkentik a vékonybél cukorfelvételét, így étkezés után is kiegyenlítettebb a vércukorszint. Az almaecet ezen kívül elősegíti létfontosságú szervek jó vérellátását, ebből étkezések előtt két teáskanálnyit nyugodtan le lehet nyelni.

A gyógynövények közül egyébként az anyagcserére és vérnyomásra és zsíranyagcserére hatók közül a fokhagyma és valamennyi hagyma fontosak. A torma, a murok, a pitypang és a kerti zsázsa kedvezően hat a hasnyálmirigy működésére, arra azonban nincs bizonyíték, hogy ezáltal a vércukorszintet is csökkentenék. A kétspórás csiperkét és a retket rendszeresen fogyasztók viszont reménykedhetnek némi vércukorszint-csökkentő hatásban. A mérsékelt kalóriafogyasztás és a nehéz, gazdag étrendről az egyszerűbb - egyszerre kevesebb fajta ételt és fogást tartalmazó -, étrendre való átállás nem csak a számolást könnyíti meg, bizonyítottan hosszabbítja az életet.
 
 
Régi és új gyógynövények a palettán
 
Napjainkban egyre több gyógynövény bukkan föl innen-onnan a világból, hazai vagy exotikus tájakról. Az új üdvöskék sokszor már azért is gyanúsak, mert a felfedezésük óta eltelt idő alatt semmiképp sem készülhetett hiteles és bizonyítóerejű tanulmány hatékonyságukról. A gyógyteák csak és kizárólag támogató terápiaként jönnek számításba, és se szeri, se száma az ajánlott növényeknek. Közülük, e cikk keretében csak néhányat emelnénk ki. A György tea nevű gyógyteakeverék kikísérletezőjéről Szabó Györgyről kapta nevét. Az 1999-es Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógynövény Kutatóintézetének vizsgálatai nyomán mára már engedélyezett élelmiszer kiegészítő. Óriás molekulájú szénhidrát-tartalma a cukorbetegek számára kedvezően befolyásolja a szénhidrát-felszívódást a bélből a véráramba. A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) valójában nem növény. Csak frissen ehető. 1934 óta vizsgálják jótékony hatását diabéteszben. Képes csökkenteni a vércukorszintet és enyhíti az érelmeszesedést, annak következményeit.
 
 
Végre mozdul valami...
 
Számtalan természetes gyógymód ugyanúgy bizonyos erőfeszítést igényel alkalmazójától, mint az orvos által javasolt kezelési módok. Ez az oka, miért lehet olyan látványos sikereket elérni az alternatív terápiákkal. Mert a betegek nagyobb bizalmat szavaznak ezeknek a módszereknek, mint a hagyományosaknak, és be is tartják őket. Márpedig a módszerben való hit és fegyelmezett végrehajtás jelentősen javítja a statisztikai átlagot, jóllehet egy megfelelő statisztikában kiderülhetne, hogy az állapotjavulási arány megegyezik az orvosi terápiákban kimutatottal. Egyelőre nem ismeretes olyan természetes eljárás, ami nyugati étrendi és mozgásterápiáknál jobban, lényegileg befolyásolná a cukor- és szénhidrát-anyagcserét. Itt is meg kell tehát jegyezni, hogy az inzulin-kezelésre szoruló betegek, bármilyen egyéb "természetes gyógymódot használnak is, nem hagyhatják el az inzulint, nélküle ugyanis veszélybe sodorják életüket.

Másrészt a természetgyógyászati terápiás rendszerek nagyon hasonló vonásokat mutatnak a nyugati orvoslás ajánlásaival. Így a mozgás és a megfelelő étrend ugyanúgy eleme a keleti gyógymódoknak is, mindössze más filozófia és magyarázat áll a hátterükben. Ezek között említhetjük a jógát és annak jótékony, stresszoldó hatását, a minden szempontból csak támogatásra érdemes kíméletes testmozgást. A jóga során gyakorolt vagy inkább ahhoz hasonló intenzitású testmozgás ideális a cukorbetegek számára. Csökkenti a vércukorszintet. A különböző hagyományos vagy alternatív mozgásterápiák a túlsúlyra és az anyagcsere-egyensúlyára hatnak.
 
 
Sebgyógyulás
 
A gyógynövények közül sokért hálásak lehetnek azok a cukorbetegek, akik nehezen gyógyuló sebekkel, fekélyekkel küszködnek. A fügét ősidők óta ajánlják a fekélyes bőrre, de nem ez az egyedüli gyógynövény. Egész sor gyógyító társa van, amelyeknek a Gyógynövénytárban lehet utánanézni.
Fájdalomra mágnesterápia és társai
 
Érdemes megemlíteni a mágnes-terápiát a szövődményként kialakuló neuropátiás fájdalmak kezelésére. A pulzáló elektromágneses mező a szervezetre nagyon sokrétűen hat. Serkenti a sejtek membránjának bizonyos működését, a sejtlégzést és anyagcserét, tágítja az ereket. Fájdalomcsillapító hatása valószínűleg saját fájdalomcsillapító hormonunknak, az endorfinnak a koncentrációemelkedésével hozható összefüggésbe, de szerepet játszhat benne az is, hogy izomlazító, összességében anyagcserét fokozó és vérkeringést serkentő hatása is van, csillapítja a gyulladásokat. Mindenképp tájékoztatni kell róla a kezelőorvost. Várandósság, nagyon előrehaladott érelmeszesedés, pacemaker viselése, pajzsmirigy- és mellékvese-betegségek, tumorok jelenléte mellett nem ajánlott. Gyulladáscsillapító hatása miatt az éppen zajló bakteriális vagy vírusos fertőzések idején sem tanácsos alkalmazni, mert hátráltatja az ezekből való gyógyulást.

Az akupunktúra fájdalomcsillapító hatása is bizonyított, és ez elmondható a diabéteszes neuropátia miatt jelentkező, fájdalmas idegkárosodás okozta krónikus fájdalomra is. A biofeedback módszerének lényege, hogy az embert megtanítja, hogy magatartásával befolyásolja szervezetének működését. A fájdalomérzet például ragyogóan befolyásolható ekképpen, de vajon alkalmas-e krónikus betegségek visszafordítására is? Ezt egyelőre nem nagyon tudjuk, csak sejthető, hogy a cukorbetegség esetében ez csaknem kizárt.
 
 
Stresszoldás
 
A lelkiállapot erősen befolyásolja minden egyes anyagcsere-folyamatunkat, a stressz kizökkentheti a szervezetet normális anyagcsere-menetéből és egyensúlyából, ezért minden stresszkezelést, lazítást segítő módszer jótékony hatása kimutatható a cukorbetegeknél. Óva intenénk attól, hogy bárki ettől gyógyulást vagy tartós megoldást reméljen. Minden hasznos, ami átmenetileg is csökkenti bennünk a feszültséget, és segít rendezni a vércukorszintet. Azt azért ne gondoljuk, hogy a lazítás minden problémát megold. Amit évek óta magunkkal hordozunk, vagy lelkiismeretünket rágja, azok a dolgok vissza fognak kéredzkedni gondolataink közé, és időről-időre rontják lelki közérzetünket. Ne tévesszen meg közvetlenül a lazítás után jobbra forduló közérzetünk. Aki hosszú távú gyógyulást áhítozik, és hajlandó érte tenni, ne odázza el az őt izgató dolgok, kapcsolatok, lelkiismereti kérdések rendezését. Noha tudjuk, hogy a cukorbetegség számos tényező eredménye, a jó lelkiismeret, lelki nyugalom mindig kulcsfontosságú marad. Mielőtt bárki pusztán magát kezdené okolni, még egyszer hangsúlyozzuk, az emberek negyede-ötöde genetikailag hajlamos anyagcserezavarra. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk a szénhidrát-gazdag ételekre, és másképp reagálnak sejtjeink az inzulin jelenlétére is.
 
 
 
 
Szerző:
Forrás:
Megjelent:
Máriáss Márta
2007. július 18.
 
 

 

 

 

A B-vitaminok idegeink táplálói
 
A barna színű ételek hatásosan erősítik az idegrendszert. A barna színt a diófélék, magok, maghéjak, és gabonacsírák képviselik, melyek a legjobb B-vitamin források.
 

A B-vitaminok idegeink táplálói, de ezen kívül elsősorban az izmok, az emésztőszervek, és a máj látja hasznát. Segítik a koncentráló készséget és javítják az emlékező tehetséget. Rendszeres fogyasztásukkal karbantarthatjuk az idegrendszerünket, de a hajunk, bőrünk és körmünk szépségét és egészségét is megőrizhetjük.

A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért minden nap pótolni kell őket. Akinek hiányzik az étrendjéből a teljes kiőrlésű, azaz barna kenyér, vagy barna rizs, számíthat arra, hogy könnyebben válik ingerlékennyé, fáradékonnyá.

 

 

Legfontosabb források:

 

Kép Teljes kiőrlésű gabona, barnarizs, dió, mogyoró, sörélesztő, szójabab, máj

 

Tudtad?

A B-vitaminok csak együtt képesek hatékonyan működni, olyanok, mint egy focicsapat. Semmi értelme bármelyiket külön szedni. Ha kiegészítőre van szükség, a természetes források mellett csak a B-komlex vitamin jöhet számításba.

 

 
 

 

 

 

 
 
 

A mappában található képek előnézete Gigants