Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zuhany ábécé

2012.09.05

 

 A fluor és az emberi egészség

 

Zuhany ábécé

A zuhanyzás frissít, feszesebbé teszi a kötőszöveteket, felpezsdíti a vérkeringést, felüdít – a zuhanyzás mindenre képes.

 

És mi a helyzet a kádfürdővel?

A kádfürdő ugyan nyugtat, de ha túl sokáig élvezed a meleg (forró) vízben való lubickolást, elernyeszti a szöveteket, a bőr pedig kiszárad. Éppen ezért érdemes inkább zuhanyozni, időnként persze be lehet iktatni egy maximum 15 percig tartó kádfürdőzést.

 

Hideg vagy meleg zuhany?

 

 A meleg…

A meleg, 38–40 °C közötti zuhany vize oldja a feszültséget, és enyhíti a fájdalmat a hát és az ízületek tájékán. Ha fájnak a felsorolt testrészek, akkor a zuhanyfejet kb. 10 cmnyi távolságra tartsd a bőrödtől, és néhány percig folyass rá meleg vizet – jót fog tenni.

 

A langyos víz…

A langyos (kb. 37 °C-os) víz lehetővé teszi ébredés után a minden szélsőséges hőfok okozta agresszív hatástól mentes, nyugodt zuhanyozást.

 • Reggel a langyos víz relaxál.
 • Este a langyos víz a könnyű álomra való felkészülést segíti elő.
 • A nap bármely szakában a langyos víz felfrissít.

 

A hűs víz…

A hűs víz (25–30 °C-os) ugyanakkor jót tesz a fáradt, esetleg duzzadt lábnak. A zuhanyrózsát irányítsd a lábboltozat felé, mielőtt felemelkedsz a zuhanyozóban lehajló testhelyzetedből. Tudnod kell azonban azt is, hogy este nem tanácsos túl hideg vízzel zuhanyozni, mert ez esetben a szervezetnek növelnie kell belső hőmérsékletét.

 

assd

A váltózuhany…

Méregteleníti a bőrt, lassítja az öregedést, serkenti a vérkeringést, élénkíti a nyirokrendszer működését és fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Csökkenti az izzadást, simábbá, hidratáltabbá teszi a bőrt, és segít a narancsbőr eltüntetésében is.

Élénkítő hatású a hideg és meleg víz gyors váltogatása. Javasolt, hogy kétszer annyi ideig tartson a meleg, mint a hideg. Ismételd meg kétszer háromszor, a hideggel befejezve.

Lehetőség szerint olyan zuhanyrózsát használj, amit a kezedben tarthatsz (tehát nincs a falra erősítve), és a vízsugarat úgy szabályozhatod, hogy egybefüggő vízsugarat is használhass. Ha a zuhanyrózsán ez nem szabályozható, szereld le a rózsát.

 

A váltózuhanyzás 8 szabálya

Főszabály: Mindig a szívtől legtávolabb kezdjük a váltózuhanyzás egyes fázisait, s onnan közelíts a szív felé. Kezdd az alsó lábszárakon, így haladj fokozatosan felfelé a mellig.

 1. A vizet körülbelül 10 cm-ről enged a testedre.
 2. Keletkezzen egyenletes vízköpeny a bőrödön.
 3. A meleg víz legyen 38 Celsius fokos.
 4. A hideg víz 10-15 Celsius fokos legyen.
 5. Egy-egy testrészt 30 másodpercen át váltakozva moss.
 6. Legfeljebb 3 percig végezd a váltózuhanyt, míg bőröd enyhén kipirul.
 7. A folyamatot hideg vízzel zárd.
 8. A tested törölközővel dörzsöld át, hogy ismét felmelegedjen.

Fontos:

 • Tilos a váltózuhany babáknak és nagyon időseknek!
 • Szívbetegek és visszeres betegek számára kifejezetten ajánlott a váltózuhany, de előtte mindenképpen konzultálj az orvossal.
 • Kismamák legfeljebb a végtagjaikon alkalmazzák a váltózuhanyt.
 • Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted a váltózuhanyzáshoz.

 

Miért hasznos a váltózuhany?

A váltózuhany élettani hatásai rendkívül kedvezőek, nem véletlen a népszerűsége. Lényegében az történik, hogy forró víz hatására a kapilláris vérerek előbb kitágulnak, majd a hideg vízben gyorsan összehúzódnak.

A hőmérséklet gyors változása az ereket hirtelen összehúzódásra illetve kitágulásra készteti, ezért ez a zuhanyozásfajta erősíti az érfalakat és javítja a keringést, ezáltal segít megelőzni a visszerek kialakulását.

Immunizáló hatása is van, és még a bőrt is feszesíti, ezért segít megelőzni a narancsbőr kialakulását is.

 

Zuhanyzás után

 

Nagyon fontos, hogy zuhanyozás után bekend a bőröd valamilyen növényi kencével. Bőröd ilyen módon visszanyeri nedvességtartalmát. Rendkívül frissítő hatású, ha dörzskesztyűt vagy masszírozó kefét is használsz.

Extra tipp: a masszírozást a jobb kézen vagy a jobb lábon kezdd, mindig a szív felé haladva.

 

 

 Hogyan hat a hideg víz az egyes testtájakra?

 1. Ha a vizet az állra, az alsó ajak alatti területre vereted, kitisztul az elméd.
 2. Ha a két szemöldök vagy a felső ajak fölötti részre folyatod, nagyon energikusnak fogod érezni magad.
 3. A homlokra folyatott hideg víz elálmosít.
 4. A kar felső részének hideg vízzel történő átmasszírozása jótékonyan hat az emésztőrendszerre.
 5. A csukló felett 3-5 centiméterrel a szívre tudsz hatni a hideg vízzel.
 6. A csukló vonalára folyatott hideg víz a májra, az ujjhegyek az agyra hatnak.
 7. Nagyban befolyásolja a vér kémiai összetételét, ha a vizet a mellkasodra vereted (akár 10-15 percig is), ahonnan lecsurog a nemi szervekig.
 8. Ha a jobb lábfejjel megmasszírozod a balt, és fordítva, miközben hideg vizet folyatsz rájuk, a talpon elhelyezkedő sok ezer idegvégződés stimulálásával az egész szervezetre hathatsz.Kipróbálod?

 

 

Tusoláshoz (is) szappan ?

 

rtwe4tw

A reklámok lebeszélnek róla…

 

Talán benned is felvetődik a kérdés: szappant vagy tusfürdőt használj?

A szappan az emberiség legrégibb tisztálkodási szere, míg a tusfürdő a 19. század végén jelent meg csupán. A multik reklámkampányainak eredményeképpen ma sokan a tusfürdő mellett voksolnak. Pedig az emberek évszázadokon keresztül szappannal és vízzel mosakodtak.

Az igazi szappan vizes oldata lúgos, s mivel a bőr enyhén savas vegyhatású (pH), a reklámok éveken keresztül lebeszéltek mindenkit a szappanos mosakodásról. Pedig a szappan nem rosszabb, mint a tusfürdő…

 

A szappan akkor most szárít vagy sem?

A szappan egy elterjedt tévhit szerint árt a bőrnek, mert szárítja.

Ez igaz, de nem teljesen. Kizárólag akkor van szárító hatással a bőrödre, ha sokáig nem mosod azt le. Általánosságban elmondható, hogy a víz jobban szárít, mint a szappan.

 

Miért jó a szappan? Miért mosakodj szappannal?

Túlságosan szennyezett környezetben élünk, a víz önmagában nem tisztít kellően. A szappan, mint enyhe bőrradír, a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Bőröd hámrétege folyton cserélődik. Az elhalt részeket legjobban szappan segítségével tudod eltávolítani.

Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását.

Forrás: ANDIÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz