Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önsegítő pszichológia - Légy a pszichológusod és javítsd az emberi kapcsolataidat!

Itt írd alá az Alapjövedelem követelését!

RÓLUNK 2012.09.30. 

 

 

SZAVAK, amelyeket meg kell tanulnunk gyakran kimondani...

Nem csak a fohászainkban, hanem a mindennapjainkban is...

 

 


 Kép Önsegítő pszichológia

 
 
További cikkek a témakkörben:
·                                 Légy a pszichológusod, és építsd le a játszmáidat!
·                                 Légy a pszichológusod, ismerkedj meg az árnyékoddal!
·                                 Légy a pszichológusod, vedd leltárba lelked lakóit!
·                                 Légy a pszichológusod, és ne állj a saját utadba!
·                                 Légy a pszichológusod, és írd át a sorskönyvedet!
·                                 Légy a pszichológusod, vedd pártfogásba gyermeki éned!
·                                 Légy a pszichológusod, és ne hazudj magadnak!
Szerző:
Forrás:
Megjelent:
Pusztai Éva
tanulasmodszertan.hu
2006. október 5.
 
 
 
Hacsak nem vagyunk Münchausenek, hogyan képzelhető el, hogy önmagunk megoldjuk a saját lelki problémáinkat?
Tanulás útján alakítjuk ki magatartásukat, gondolkodásukat, s mivel különböző dolgokat tanulunk, különbözőek vagyunk. De a tanult dolgokat újabb tanulással meg lehet változtatni. Az önsegítő módszerekről való olvasás azonban még nem elég a változáshoz, az olvasottakat rendszeresen alkalmazni kell, e nélkül nincs változás.
Mennyi idő alatt hatnak ezek az önsegítő módszerek?
A probléma mélységétől, összetettségétől függően hetek, de inkább hónapok alatt. Magatartásunk, gondolkodásunk, szokásaink lassan alakulnak ki, a megváltoztatásuk sem megy egyik napról a másikra. A pszichobizniszben manapság sokan próbálnak gyorsan sok pénzt keresni. Csak ők ígérnek azonnali, fájdalommentes változást: egyetlen "kezeléssel" a dohányzásról való végleges leszokást, azonnali meggazdagodást, évtizedes házassági problémák egy hétvégi kurzussal való megoldását és így tovább.
Hol van az önsegítés határa?
Bizonyos lelki bajokat aránylag jó eséllyel lehet az önsegítés keretében is kezelni, vannak azonban olyan problémák, amelyek pszichológus vagy pszichiáter segítsége nélkül nemigen szüntethetők meg. Az előbbi csoportba sorolhatók a különféle fóbiák, szorongások, a depresszió enyhébb formái. Általában csak szakember segítségével gyógyíthatók a drog és az alkoholfüggőség, a kóros testsúly problémák, a személyiségzavarok és a pszichiátriai elváltozások.
Mi a pszichológiai önsegítés legnagyobb akadálya?
Gyakran azért nem változtatunk az életünkön, mert a problémáinkat - bármennyire is nyomasztóak - már megszoktuk, ismerősek, az új helyzet pedig - legyen bármilyen kívánatos - nagy stresszt idéz elő. Őszintén szembe kell nézni azzal, hogy mindenfajta változás kényelmetlenséggel is jár.
Mit tegyünk, ha nem használ egy módszer, nincs változás?
Ha az egyik módszer nem sikerül, próbáljunk ki egy másikat. Ne várjunk azonnal csodákat, de mindenképpen vágjunk bele ismét! Ismerjük fel a saját ellenállásunkat a változásokkal szemben, és ne szégyelljük beismerni, hogy néha bizony még a sikertelenségből is származnak előnyeink, hiszen bebizonyítottuk magunknak: "Ugye megmondtam, hogy nem fog sikerülni...".
Másoknak is tudunk segíteni ezekkel a módszerekkel?
Ez a sorozat nem gyógyítókat képez. Ha az olvasottak alapján úgy érezzük, hogy segíteni tudunk másoknak, tegyük meg, de sose próbáljuk meg ellenőrzésünk alá vonni őket! Javasoljuk nekik, hogy olvassák el a Légy a pszichológusod! sorozat cikkeit, de komoly lelki betegségek gyógyításával semmiképpen ne kísérletezzünk!
Hogyan lehet eldönteni, hogy egy tünet, például a szorító érzés a gyomorban, testi vagy lelki eredetű?
Ha problémánknak bármiféle testi oka is lehet, mindenekelőtt keressünk fel egy orvost. A pszichológiainak minősülő panaszok egy része fizikai elváltozás jele. Ezért elengedhetetlen, hogy először ezeket tisztázzuk.
Meddig próbálkozzunk az önsegítéssel?
Ha azt tapasztaljuk, hogy lelki, mentális problémáink, néhány hét elteltével ahelyett hogy enyhülnének, egyre súlyosabbak lesznek, egyik önsegítő módszer sem hoz enyhülést, feltétlenül forduljunk orvoshoz, pszichológushoz.
Mindenkinek vannak lelki problémái. Létezik egyáltalán lelkileg teljesen egészséges ember?
A lelki egészség nem a problémamentes életet jelenti, hanem azt, hogy hatékonyan birkózunk meg a folyamatosan felmerülő új helyzetekkel. Lelkileg egészségesnek mondható az, aki képes másokkal szeretetkapcsolatot fenntartani, képes dolgozni, és ha úgy hozza az élet, tud egyedül lenni.
Mi a különbség a félelem és a szorongás között?
A félelem és a szorongás között ott lehet megvonni a határt, hogy az előbbit közvetlenül kiváltja valami, például a gyerek fél a sötéttől, de ehhez kell a sötét. A szorongás ezzel szemben akkor is meglepheti az embert, ha egyáltalán nem tudja megmondani mitől fél. A szorongás sokszor tárgytalan félelem.
Hogyan alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek?
Ezek olyan testi elváltozások, amelyek hátterében egyértelműen lelki-pszichológiai okok vannak. A szívbetegségek, az emésztőrendszeri panaszok, az asztma, a különféle bőrelváltozások gyakran a tartós, megoldatlan pszichés feszültségek testi megnyilvánulásai. Ezekre is igaz, csakúgy mint a többi, stressz és szorongás kiváltotta elváltozásra, hogy amíg el nem hatalmasodnak, önsegítő módszerekkel jól kezelhetők.
Mi a különbség a lehangoltság, szomorúság és a depresszió között?
Ha elvesztünk egy szeretett személyt, egy kapcsolatot, egy reményünk nem valósul meg, szertefoszlik egy álmunk, csalódunk valamiben vagy valakiben, szomorúak, lehangoltak leszünk. Ez még nem depresszió. Sokszor ez a veszteségérzet és a szomorúság tartósan fennmarad, sőt fokozódik, beárnyékolja mindennapjainkat, elvesztjük érdeklődésünket korábban vonzó tevékenységünk iránt. Ebben az állapotban feltehetően már depressziósok vagyunk. Ilyenkor segítségünkre lehetnek az önsegítő módszerek. Ha azonban a depresszió nem enyhül, hanem fokozódik, megakadályozza, hogy tanuljunk, dolgozzunk, sőt az öngyilkosság gondolata is megfordul a fejünkben, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ilyenkor már csak szakember segítségével tudunk kikerülni az egyre mélyebbre húzó örvényből.
Mennyire hatásos az önsegítés a függőségek - alkohol, cigaretta, elhízás - esetében?
Az Egyesült Államokban az elvonáson részt vevő alkoholisták és drogfogyasztók 60-75 százaléka visszaesik, mégpedig három hónapon belül azután, hogy gyógyultnak nyilvánították őket. A leszokott alkoholistáknak alig tíz százaléka volt absztinens két év elmúltával is. A klinikai feltételek között tartott fogyókúrák résztvevőinek több mint fele egy éven belül megint az eredeti súlyára hízott vissza. Mielőtt azonban végképp elvesztenénk a reményünket, hogy meg tudunk változni, gyorsan megjegyezzük, hogy az összes leszoktató program közül - legalábbis a dohányosok és a túlsúlyosak körében - a minden külső segítség nélkül, önsegítő módszerekkel véghez vitt változások bizonyulnak a legtartósabbnak.
 
 
 
FREE Language Tests

 

Uniszex intimitás: „Napi négy ölelés kell a túléléshez”
 • Nők Lapja Cafe - Máriás Petra - 2010.07.27.
Kép Szexualitásunk számtalan összetevőből épül fel, sok réteg árnyalja: az utódnemzés mellett a szeretet egyik fontos kifejezési formája, az intimitás megélésének lehetősége, a gyönyör és öröm forrása is.
 
Ugyanakkor a gyermekkorunkból hozott hiedelmeink, beidegződéseink, szorongásaink mellett a társadalmi konvenciók is alakítják. Mindenképpen hozzájárul az élet teljességéhez. Nem csoda, ha időnként feladja a leckét, vajon hogyan találjuk meg személyes megoldásainkat a szexben megjelenő nehézségekre.

 

Mit hoztunk otthonról?

A szexualitással való viszonyunk sok mindentől függ, azonban az egyik legfontosabb tényezője, hogy mit hoztunk magunkkal a családunkból, mit tanultunk meg gyermekkorunkban. A családunk testhez fűződő viszonya sokat nyom a latban: nem mindegy, szüleink hogyan viszonyultak a testhez, hogyan értek hozzánk kisgyermekként, és hogyan érintették meg egymást. Egyszóval: milyen volt az intimitás a szülők között, és ilyen szempontból milyen kapcsolat rajzolódott ki a szülők és gyerekeik között. Akinek a családjában nem volt jellemző a testi (és lelki) közelség, nem tanulta meg az érintés természetességét, sokszor ezt viszi tovább felnőtté válva.

Intimitás és szex

Kép

Felnőttkorunkra kapcsolatainkban az érintés is többnyire szexuális jelentést kap. A mindennapi életünkben kevesebb tere van a közelségnek, az intimitásnak, mint amire szükség lenne a lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében. Emiatt mindez egyre inkább a párkapcsolatunkba, ezen belül is a szexbe vetül bele. Könnyű összekeverni a dolgokat, összecsúszhatnak az igények: összebújásra, melegségre, intim közelségre vágyunk, azonban ezt jobbára a szexuális együttlét kínálja, mintha az utóbbi helyettesítené az előbbit. Virginia Satir amerikai pszichológus szavait idézve: „Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.” Gondoljuk csak végig, ebből átlagosan hányat kapunk, hányat adunk? 


Férfiak és érintés

A férfiak helyzetét az is árnyalja, hogy a személyes, családi örökségek mellett a társadalom hogyan viszonyul a köztük kialakítható közelségre. Míg a nők viszonylatában az érintés, az ölelés teljességgel elfogadott, sokak számára viszolyogtató, megengedhetetlen, hogy két férfi az érzéseit érintés útján is kifejezze. Mindez persze kulturális beágyazottsággal is bír, elég az arab világ szokásaira, hagyományaira gondolni, ahol a neveltetés, a társadalmi beállítottság szerint megengedett és természetes, hogy a férfiak a nyílt utcán összeölelkeznek, megérintik egymást.

Harag

Kép Dalma Heyn A vágy csendje című könyvében sok szó esik arról, hogy mi minden némíthatja el a bennünk természetesen jelen lévő szexuális vágyat. Ezek közt előkelő helyet foglal el a harag, a ki nem mondott frusztráció, a neheztelés. Amikor párkapcsolatunkban ilyen nehéz érzések, konfliktusok jelentkeznek, ezek könnyen bekúszhatnak a hálószobánkba, és megakadályozhatják, hogy intim közelségbe kerüljünk egymással. Természetesen a kép ennél sokkal árnyaltabb: a szorongások, a fogamzástól való félelem és még számtalan ok nehezítheti, hogy átadjuk magunkat a szexnek és a szexben társunknak.

Szégyen

Dr. Kriván Márta ideggyógyász-kineziológus szerint a szexualitás megélése kapcsán a szégyenről is beszélnünk kell, amely egyaránt lehet ok és okozat is. Ha a szex, intimitás tabu gyermekkorban, eleve szégyen kapcsolódhat hozzá, mivel mélyen legbelül úgy érezhetjük, hogy a családi mintákkal ellenkezik, amikor szexuális kapcsolatot létesítünk. A manapság elterjedt és alaposan megtanult teljesítményorientáltságunk pedig oda vezet, hogy szégyenérzetet szül bennünk, ha nem működik valami eléggé, ha nem „teljesítünk” elég jól.

 

Szexualitás és betegségek

Ne felejtsük el, hogy a szexuális zavaroknak szervi okai is lehetnek. Ha azonban az alapos kivizsgálás nem fed fel semmit, nem árt arra gondolni, hogy esetleg lelki okok állnak a probléma hátterében. A férfiak esetében leggyakrabban felmerülő impotencia és merevedési zavarok mögött gyakran lapul teljesítményszorongás, de az erő megélésének és felszabadításának nehézségei is kiválthatják ezeket. Az erő kérdése másik oldalról is megér egy pillantást: a túl sok szex iránti vágy mozgatórugója az is lehet, hogy az illető az életerőt a mindennapi élet tevékenységeiben nem, csak a szexben tudja átélni.
Sok nő számára fájdalmas a közösülés, vagy nem képes eljutni az orgazmusig. Egyéb okok mellett ez összefüggésben lehet a befogadás és elengedés nehézségeivel: a megadás, énfeladás nagyon is félelmetes lehet, amelynek a másik vetülete az irányítás elengedése, a kontroll átadása az ágyban és a kapcsolatban.

Gondold át:
 • Milyen a viszonyod az érintéssel? Szeretsz-e érinteni, milyen gyakran keresed a testi kontaktust a pároddal, a családodban és a barátaiddal?
 • Milyen mintákat, beidegződéseket, nézeteket hozol eredeti családodból? A szüleid hogyan viszonyultak az intimitáshoz, a testiséghez?
 • Vannak-e szorongásaid, félelmeid a szex terén? Ha igen, mennyire könnyen megfogalmazhatók, mennyire tudod megosztani ezeket partnereddel?
 • Mekkora a libidód? Ha párkapcsolatban élsz, mennyire van összhangban a szexualitás iránti igényetek?
 
 
 
 

 

banner20127_thumb.jpg

 

Kommunikáció pénz és nyelvi korlátok nélkül!

A Yagooft a tömegközlekedés eszköze

Te is elindíthatod a saját menetrendszerinti járatodat a profitéhes világból a természetes gazdaság irányába, ha a mindennapi tevékenységedet bárkivel megismertetheted a korlátozások nélküli szabad kommunikáció eszközeivel!

Itt a meghívód személyét is saját magad választhatod ki!

Egyszeri 60$ költséggel örökös használati jogra, webirodára és örökös részesedésre is szert teszel, mert a Yagooft a mindenkori árbevételének a 60%-át a civil lakossággal kívánja megosztani!

Ha még nem regisztráltál, most érdemes átgondolni és megtenni.

A kommunikáció szabad áramlása a világban nem lehet pénzkérdés, ahogy a nyelvtanulás lehetősége sem függhet az emberek fizetőképességétől!

A történelem folyamán egyetlen dolog nem állt a civil lakosság rendelkezésére: az internet.

Napjainkban az internet szabadsága a rendelkezésünkre áll! Csupán civil akarat és civil együttműködés kérdése, hogy a lakosság a saját anyagi és társadalmi szerepének a megerősítésére is a birtokába vegye. Korlátozások és nyelvi korlátok nélkül, a szabad akaratából és az emberiség érdekeit is szolgálva!

 

Ha azt hiszed, egy ötlet kevés, nézd meg ezt a videót... Mattnak volt egy álma, amiről nem mondott le!

 


 

 

Az itt következő cikkeket gondolatébresztő, illetve emlékeztető céllal ollóztam ki és illesztettem be ide.

 Gondolatébresztő rovat

  

Rezgésszám növelése

Azzal ma már sokan tisztában vannak, hogy a világegyetemben minden rezgés.

A tárgyaktól kezdve a gondolatainkig minden egyfajta rezgéssel rendelkezik.

Nem számít, hogy élő vagy élettelen dolog.

Mindennek van rezgésszáma, ami egy periodikus ide-oda mozgás, amit percenként az anyag vagy a test megtesz.  

Mivel minden test atomjai mozognak, az egész test is mozog, rezeg.  

Ha a testet olyan rezgés éri, ami megegyezik a saját rezgésével, továbbá a rezgés fázisa is épp azonos, akkor úgynevezett rezonanciakatasztrófa lép fel. A rezonanciakatasztrófát úgy kerülhetjük el, ha egyre magasabb tudati szintre lépünk és egyre magasabb rezgésszámot bocsátunk ki magunkból.

A rezgésszámunk növekedését mi magunk is tudjuk gyorsítani, ha akarjuk.  

 • Engedjük el a félelmeket, az aggódást.
 • Bocsássunk meg
  Engedjük el a múltat, a feleslegessé vált dolgokat.
  Próbáljuk megtisztítani testünket, lelkünket.

Ekkor jön a kérdés. Hogy engedjem el a félelmeket, az aggodalmat, amikor azt se tudom, hogy fizetem ki holnap a csekkeket, mit adok a gyereknek enni.

Mert ha bennünk van a félelem, akkor ki tudjuk fizetni a csekket? Tudunk ételt főzni a gyereknek?

Persze, hogy a válasz egyértelmű, nem. Mégis mit árthat neked, hogy aggódsz és félsz, hiszen a családodért aggódsz, őket félted?

Nem csak magadnak, hanem a családodnak is ártasz vele, ha félsz és aggódsz, mert olyan rezgésszámot bocsátasz ki magadból, ami a hasonló gondok tömegét vonzza hozzád!

 

Vétlenül és ártatlanul, egyszerű tudatlanságból, a jóakarat szándékától indíttatva olyan hatalmas energiákat vagyunk képesek mozgósítani a negatív gondolatainknak, hogy sosem lábalunk ki a bajból.


Ha nem félek, ugyanúgy nem tudok fizetni, de az energiámat másra fordíthatom, és lényegesen jobban érzem magam.
Ezt a gondolatmenetet folytatni szeretnénk, most csak gondolatébresztő!

  

228x10039--1-.gif

 

 

fogyasztoitarsadalom.jpg

 

Mit bánnak leginkább a haldoklók?

 

The Top Five Regrets of the Dying.

Bronnie Ware, ausztrál nővér írt egy könyvet, a fenti címmel.

Az Ausztráliában élő hölgy évek óta haldokló betegeket kísér életük utolsó három hónapjában. Megkérdezte őket, hogy mit sajnálnak leginkább az életükben, mit tettek volna másként.

Újra meg újra ugyanazok a válaszok hangzottak el.

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem a többiek elvárása szerinti életet!

Ez volt a legáltalánosabb. Az élet végén visszatekintve látszik tisztán, hogy a legtöbb ember még álmai felét sem váltotta valóra. Azt tudva kell meghalnia, hogy a választásai, a döntései miatt történt így.


2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Minden férfi beteg elmondta ezt. Nem töltöttek elég időt gyermekeikkel és házastársukkal a mókuskerék miatt.


3. Bárcsak kimutattam volna érzelmeimet!

Sokan visszafojtották érzelmeiket a családi békesség miatt. Csakhogy így középszerűek maradtak, nem váltak azzá, amire igazából képesek lettek volna. Sokaknak megbetegedést is okozott a keserűség és bosszankodás.


4. Bárcsak jobban tartottam volna a kapcsolatot barátaimmal!

Csak a halál közelében ébrednek rá, hogy az élet rohanásában nem tartották meg a régi jó barátokat. Minden haldokló hiányolja barátait.


5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek!

Meglepően általános. Sokan egészen a halálukig nem ébrednek rá, hogy a boldogság egy döntés. Bennragadtak régi sablonokban, szokásokban. A megszokás kényelmében elégedettnek tűntek, de legbelül vágytak az igazi kacagásra és bohém életre.


 

jinnjanmozg.gif

 

A csakrák

A csakrák (szanszkritül "kerék") vagy erőközpontok az indiai filozófia szerint egymással összefüggő pontok, amelyeken keresztül az ember testében hullámzik az energia, a prana.

A csakrák az óramutató járásával megegyező irányban forognak, ha környezetükből energiát vesznek fel, ellenkező irányba forognak, ha energiát adnak le.


A 7 fő csakra
Az 1. csakra a gyökér (tő) csakra a gerincoszlop alsó végénél,
 a 2. csakra a szex (szakrális) csakra a köldök alatt,
 a 3. csakra a napfonat (köldök, solar plexus) csakra a köldök fölött,
 a 4. csakra a szív csakra a szívnél,
az 5. csakra a torok csakra a toroknál,
 a 6. csakra a homlok (harmadik szem) csakra a szemöldökök között
 a 7. csakra a korona (fejtető) csakra a fejtetőn található.

A nem megfelelően (alul- vagy felül) működő csakrák a szervezetben egyensúlyvesztéshez vezetnek, illetve gátló tényezők az energia felvételében, ezért célszerű karbantartani, esetleg tisztítani.

Csakratisztító zenék:
1. gyökér (tő) csakra - Root Chakra
2. szex csakra - Sacral Chakra
3. napfonat - Solar Plexus Chakra
4. szív - Heart Chakra
5. torok - Throat Chakra
6. homlok (harmadik szem) - Third Eye Chakra
7. korona - Crown Chakra
Music: Gomer Edwin Evans

  

tarsadalom.jpg

 

A megszakított gondolatmenet folytatása

Igyekszem megvilágítani, mennyire nem misztikum, mennyire nem varázslat mindaz, amit Rhonda Byrne egy csokorba gyűjtött és megfogalmazott a könyvében.

Működik. Onnan tudom, hogy működik, hogy több mint 30 éve tudatosan alkalmazzuk a vonzás törvényét a baráti körünkben anélkül, hogy tisztában lettünk volna vele, hogy ez egy természeti törvény,

Mindössze 1-2 éve fedeztük fel, hogy ennek a természeti törvénynek köszönhetjük, hogy 30 év óta együtt van a csoportunk jóban-rosszban. Egy irányba haladunk, holott valamennyien különböző sorsfeladatokat hordunk magunkban és valamennyien független, szuverén személyiségek vagyunk. Ennek ellenére képesek vagyunk átadni egymásnak az energiáinkat és erősíteni aktuálisan azt az egyént a csoporton belül, akinek abban a pillanatban a közös energiáinkra a legnagyobb szüksége van.

Mivel mi, egy általunk ismeretlen természeti törvényt a gyakorlatban alkalmaztunk, most egyszerű magyar nyelvre lefordítva próbálom megmutatni, miért is működik, és hogyan kell helyesen értelmezni ahhoz, hogy a te életedben is felgyorsuljanak a folyamatok, amelyeket a vonzás törvénye így is, úgy is elhoz, csak neked hamarabb kellene, mert az idő sürget.

 

Szeretnéd, hogy veled is megtörténjenek azok a csodák, amiket a vonzás törvénye ígér?

 1. Az első törvényt valószínűleg már birtoklod, a sajátodnak tekinted és alkalmazod. Örömmel befogadtad az első törvényt és átfogalmaztad a gondolataidat pozitív mondatokká. Ez a legfontosabb feltétel. Az értelme mindössze ennyi: amint elkezdünk fókuszálni valamire az életünkben, az nagyobb eséllyel bekövetkezik. Mi az akadálya annak, hogy mindarra a jóra fókuszáljunk, amire vágyunk, amit el akarunk érni?
 2. törvény: Tudd, hogy mit szeretnél és kérd az univerzumtól. A hétköznapi életedben ez azt jelenti: tessék tisztába jönni a saját céljaiddal. Kényszerítsd rá magad, hogy megfogalmazd és kimondd hangosan. Amint egy mederbe tudtad terelni mindazt, amit szeretnél, már előrébb vagy, mint az emberek többsége. Ettől a perctől kezdve a céljaid fogják meghatározni a cselekedeteidet és a döntéseidet. Ráadásul kételkedned sem kell abban, hogy megvalósul, hiszen te csinálod!
 3. törvény: Amikor a kívánt dologra koncentrálsz, érezz lelkesedést, vagy hálát. Nyilván olyan célokat tűztél ki, amelyek lelkesítenek. Tehát olyan dolgok felé mész, amelyek örömöt okoznak. Ha elég sokat gondolsz arra, milyen jó lesz, amikor eléred azt a célt, bizonyosan több hajlandóság támad benned, hogy tegyél is érte valamit.
 4. törvény: Érezd úgy és viselkedj úgy, mintha a kívánt dolog a tiéd lenne. Amint magadra tudod ölteni azt az érzést, hogy már a birtokodban van, amire vágysz, megnő az önbizalmad. Bátrabban és határozottabban cselekszel. Ez viszont másokra is hatással lesz. Szívesebben beszélgetnek veled az emberek. Ráadásul olyan lehetőségeket is észreveszel, amik eddig elkerülték a figyelmed.
 5. törvény: Légy nyitott arra, hogy fogadd a vágyott dolgot. Azaz fogadd el azt a tényt, hogy érsz annyit, amennyit szeretnél. Lehetsz az, aki szeretnél. Megteheted, amit szeretnél és birtokolhatod, amit szeretnél.

A Titok ezt mondja nekünk: soha ne felejtsd el, az univerzum te magad vagy! Jó dolog összhangban lenni a szellemi mivoltunkkal, hiszen szellemi képességekkel ruházta fel az embert a teremtő. Az emberi faj azért rendelkezik szellemi képességekkel, hogy értelmezze a körülötte lévő világot. Rendszerezze a tapasztalatait. A tapasztalataiból előbb-utóbb a helyes következtetéseket vonja le és ezeket alkalmazza a legfőbb célra: a saját sorsfeladata céljára.

Megteheted, hogy ismét legyintesz egy nagyot. Ismét bosszankodsz azon, hogy az utadba került egy hülye, aki történetesen most Kerekes Klári. Teljesen mindegy mi a neve, hiszen már a csapból is az folyik, amit itt leírt. Naponta megkapod e-mailben, bárhol is böngészel a neten, újra és újra szembetalálkozol vele. Már unod az egészet és neked eleged van!

Teljesen jogos, hogy ezt gondolod!  A világ legtermészetesebb dolga, hogy így érzel és ezek a reakcióid!

Egyetlen dolgot viszont tudok: abban a pillanatban, amint letisztulnak a gondolataid, amint pozitív mondatokban megfogalmazod, leírod, hangosan kimondod a céljaid, az összes belső energiádat a céljaidra fogod fókuszálni.

A  rossz élethelyzet periódusa az egyén életében egyfajta vezeklés. Egy olyan időszak, amikor esélyt kap az ember szellemi ereje arra, hogy mozgásba lendüljön. A nyugalom pillanatai, hónapjai vagy évei, amikor már nincs mit veszteni. Ennél már nincs lejjebb. Egy élethelyzet, amiből az érintett az egyetlen, aki képes magát kihozni!

Én ritka szerencsés embernek mondhatom magam, mert sosem voltam egyedül és magára hagyott a rossz élethelyzeteimben. A sors, a védőangyalom, az ég, az univerzum, vagy nevezzük bárminek, rendre azzal koppintott a fejemre, hogy az élethelyzetemet rossznak érezzem. Tarthatatlannak és olyannak, amin változtatnom kell, mert ez így nem mehet tovább!

Most egy megdöbbentőt fogok állítani, amit nem fogsz elhinni és teljesen jogos, hogy nem hiszed el!

Én magam sem akartam elhinni, hogy képes vagyok megtenni, mert a világon a legfontosabb mindig is a családom volt a számomra. Az ő jólétükre fókuszáltam egész életemben.

Éppen a pályám csúcsán álltam, az anyagi siker teljes birtokában élveztem az életemet. Tettem a dolgomat. Azt a foglalkozást űztem, ami akkoriban a legtöbb örömöt jelentette a számomra és abban a hitben éltem, hogy a legjobb úton haladok, hiszen azt teszem, amit szeretek: segítek az embereknek.

Én ott, azon a ponton, amikor a legtöbb pénzt kerestem, amikor a legelégedettebb voltam magammal és az elért anyagi sikereimmel, ott kaptam meg a sorsomtól a legnagyobb kalapácsütést a fejemre. Egy érzést, ami úgy elhatalmasodott bennem, hogy minden percemet megmérgezte. Mindössze egy érzés volt. Annak az érzése, hogy nem vagyok boldog. Valamit elrontottam, valami nincs rendben velem. Természetesen a jólét csúcsán az érzés kevés lett volna ahhoz, hogy bármin is változtassak.

A sors tehát bevetette velem szemben a második kalapácsütést is. Teljesen érthetetlen módon elkezdtem olyan rossz döntéseket hozni, amilyeneket korábban még elképzelni sem tudtam volna magamról. Utólag viszont bebizonyosodott, hogy én tehetek róla, én döntöttem így, ez lett a következménye. Ha harmóniában akarok élni magammal a továbbiakban is, át kell gondolnom az egész addigi törekvéseimet és tetteimet.

Nekem elegendő volt KÉT hatalmas méretű kalapácsütés a fejemre ahhoz, hogy magamhoz térjek és rálépjek arra az útra, amit nevezzünk egyszerűen sorsfeladatnak. Mindegy, milyen néven nevezzük. A lényege ugyanaz: ameddig nem találsz rá arra a saját utadra, ami a saját maradéktalan boldogság érzésedhez elvezet, addig csak bolyongsz a saját életedben. A sorsod persze megpróbál a segítségedre lenni. Egyik kalapácsütését követi a másik.

Én nem tudhatom, ki-ki éppen hol tart a saját életében. Fent van az anyagi sikerei csúcsán, vagy épp kenyérgondokkal küzd.

Személyes véleményem szerint manapság az van jobb helyzetben, aki kenyérgondokkal küzd. Napjainkban azoknak az embereknek van több esély a kezében, akiknek a mindennapi léte forog veszélyben.

Ismét egy olyan állítás a részemről, amit első blikkre megmosolyognak az emberek. Mármint azok az emberek, akik ismernek és tudják rólam, hogy némi alapja van a kijelentéseimnek. A többi ember pedig, akihez valamilyen úton eljut a kijelentésem, barátságosan lehülyéz. Én persze nem veszem zokon, mert az én irányomban jóindulattal teszi. Azon viszont érdemes lenne elgondolkozni, vajon a saját irányában is a jóindulatot hagyta-e felszínre kerülni… Kerekes Klári 2012-06-22

 

 
 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz