Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi disznóvágás

 

Kedves piac szerető Barátunk!

2013.02.18.

Sokan keresnek meg bennünket, hogy segítsünk népszerűsíteni termékeiket, üzletüket vagy egy megnyíló piacot, mivel évek óta jelen vagyunk, látogatottságunk, hírlevél adatbázisunk és Facebook rajongóink száma az egyik, ha nem a legmagasabb a termelői termékeket népszerűsítő oldalak között.
Abba sokan nem gondolnak bele, hogy miért is lett ez a látogatottság, a magas rajongószám, ők csak azt látják, hogy MOST VAN.

Elárulom a titkot: sokat dolgoztunk érte, dolgozunk a mai nap is és sok PÉNZT költöttünk rá. Kellettek persze a jó ötletek is, de semmit nem kaptunk ingyen, mindenért meg kellett dolgoznunk, mindenért fizetnünk kellett. Akik ebben segítettek bennünket, azoknak ez úton is köszönjük!

Sok-sok nulla van abban a számban, amit eddig saját zsebből, nem pedig támogatásokból, pályázatokból fizettünk ki azért, hogy minél több emberhez eljusson üzenetünk: találjon egymásra vidék és város, jusson mindenki jó minőségű és ízű élelmiszerhez és emberi kapcsolatokhoz!

Ezért meg kell válogassuk, kiknek tudunk segíteni, hisz időnk is véges, és az egyik kiemelt terület a termelői piacok lettek. Nálunk található az egyik legnagyobb piaci adatbázis, amit a www.termeloi-piacok.hu címen is el tudtok érni.

Segítettük eddig a Királyi Vásárt, a Szimpla Háztáji Piacot, az Inárcsi Piacot, Pécsen, Nagymaroson és Adyligeten is a piac létrejöttét. Akiket kihagytam, azoktól elnézést kérek, szerencsére sok piac van.

Most a Közösségi Piacra hívom fel figyelmeteket, ami március 2-án kerül első alkalommal megrendezésre a belvárosban, az Akvárium Klubban (térkép). A szervezők városi fiatalok, lelkesek és a hely is szuper lesz, fedett, nagy és kulturált. Remélem hamar kinőjük! ;-)

Várunk mindenkit szeretettel tehát március 2-án, a termelők és a finomságok már készen állnak, most már csak Rátok, tudatos, jó minőségű élelmiszert szerető vásárlókra várunk.
A piacról itt olvashattok: http://www.termelotol.hu/termelo/kozos-piac-kozossegi-termeloi-vasar

Találkozunk a Közösségi Piacon!

Üdvözlettel, Rönky Balázs

 

15 tipp a biztonságos otthoni disznóvágáshoz

Az egészséges körülmények megteremtése a cél

     Megjelent: 2012.12.06.

 Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal/HáziPatika.com

Annak érdekében, hogy a házi disznóvágás csak örömöt okozzon, és a házi termékek mostani, vagy későbbi fogyasztása se vezessen egészségártalomhoz, az Élelmiszer-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos feltételeiről.

Ahhoz, hogy a család is, illetve a disznóvágásos finomságok fogyasztói is egészségesek maradjanak, nem egy biztonsági lépést kell szem előtt tartani!

 

 

 

 

15 tipp a biztonságos otthoni disznóvágáshoz
  • Csak koplaltatott, egészséges sertést vágjunk!
  • Disznóvágáson ne vegyen részt az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség található.
  • A feldolgozáskor használt asztalokat, edényeket, eszközöket alaposan el kell mosni, elmosogatni.
  • A bőr kaparásához használt késsel ne végezzünk bontást.
  • A gyomrot, beleket, hólyagot kivétel előtt le kell kötni, hogy tartalmuk ne szennyezze az állat belső felületét. A gyomrot töltés előtt alaposan meg kell mosni.
  • A vágás vagy a hús feldolgozása során szennyeződött húst nem elég letörölni! Javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet.
  • Mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet használjon!
  • A húsfeldolgozás közben is mosson alaposan kezet szappannal, meleg vízben!
  • A töltelékes áruba kerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeletelje!
  • Kerülje a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni).
  • A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert baktériumspórák kerülhetnek a hús mélyébe.
  • A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni.
  • A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon.
  • A húsokat hideg helyen kell pácolni.
  • Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni.
Magyarországon a házi disznóvágással kapcsolatba hozható megbetegedések közül a botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés a legsúlyosabb. Hazánkban ma már szinte kizárólag a disznóvágások alkalmával házilag füstölt, vagy más módon tartósított (pl. zsírban lesütött hús, kolbász) húskészítmények elfogyasztása miatt fordul elő. Többnyire nyers vagy rosszul hőkezelt, füstölt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. Betegedtek már meg több nappal korábban készített és a kamrában tárolt fel nem melegített pörkölt fogyasztásától is. 

A megbetegedést a nem megfelelő hőkezelés miatt a termékben maradó Clostridium botulinum baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék (botulotoxin) elfogyasztása okozza. A Clostridium botulinum, de főleg a spórája rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben, beleértve a szokványos hőkezelési eljárásokat is. Földdel, az állatok székletével kerül az élelmiszerekbe. A méreganyag magában az élelmiszerben termelődik, annak elfogyasztásával kerül a szervezetbe. Csak olyan élelmiszerben, az élelmiszer olyan részében termelődik, amely a levegővel nem érintkezik (konzervek, nagyobb darab pácolt húsok). A méreganyag hideg körülmények között nem termelődik, azonban a hűtőszekrény hőmérsékleténél melegebb helyen történő pácolás) már veszélyes lehet. A kórokozó gyengén savanyú, közömbös vagy enyhén lúgos kémhatású élelmiszerekben (>4,5 pH-n) érzi jól magát, és termeli méreganyagát, 4,5-nél alacsonyabb pH értéken (savanyú jellegű élelmiszerekben) sem szaporodni, sem mérget termelni nem képes. A nitrites pácsó előírt mennyiségű adagolása is védelmet jelent. 

A kórokozó által termelt méreg rendkívül erős hatású, embernél egy grammnyi mennyiség milliomod része is halálos. A méreg egyetlen "kedvező" tulajdonsága, hogy hőérzékeny, legalább 10 perces forralás során biztosan hatástalanná válik. A botulizmus megelőzését segítheti ez az ismeret, mivel az alaposan átfőzött, átforralt ételtől nem betegednek meg. 

Részletesebben is érdekli a téma? Olvasson róla a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal oldalán!

 

 

élelmiszerbiztonságdisznódisznóvágásMagyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalbotulizmus

 

 

 

ÍGY TERMELJ BIOZÖLDSÉGET 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna|2013. 03. 02., 8:00|

Nagyjából 130 négyzetméternyi kert már jó annyi zöldség megtermeléséhez, amennyi elég egy négytagú családnak. Ráadásul organikus módon, vegyszerek alkalmazása nélkül. A trükk a növénytársításban rejlik, amelyhez rajzos tervezési segítséget adunk kezdődnek és haladóknak.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a háztáji kertből? Az Ócsán épülő szociális lakóparkba például ezer négyzetméteres telkeket terveztetett zöldség- és gyümölcstermesztés céljára a Belügyminisztérium. Ehhez képest a magyar kertészeti szakirodalom 150-200 négyzetméteres veteményest javasol egy négytagú család számára. Ugyanerre a célra a 40 négyzetmétert is elegendőnek találta a tesztjeinken a legjobbnak bizonyult internetes kerttervező szoftver, az amerikai Smart Gardener (a 40 m2-hez jön az ösvények által lefedett terület), mert figyelembe veszi az időbeliséget is, hogy betakarítás után az ágyásba ismét lehet ültetni.

A különbség az organikus szemléletben rejlik, amelynek egyik alappillére a növénytársítás. Ez lehetővé teszi a veteményeságyások megosztását, azaz megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást. Ebben a cikkben ehhez a kertészkedési módszerhez adunk tippeket, letölthető kerttervvel, ültetési ajánlóval a fontosabb zöldség-fűszer társítások bemutatásával. Az elérhető hozam a napi zöldségfogyasztást fedezi.

Meglepően sok zöldség két átlagos lakótelepi lakásnak megfelelő területen

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kis területen nagy hozam

 

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. 

A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk - igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert. A legfontosabb zöldség-fűszernövény párosokat ebben a táblázatban foglaltuk össze, amelyet letölthet és kinyomtathat PDF-dokumentumként:

Melyik zöldség- és fűszernövény passzol a legjobban? Töltse le a teljes tervet!

Forrás: [origo]

Hogyan tervezzünk zöldségeskertet?

Az internetes kerttervező szoftverek megbecsülik a várható zöldségfogyasztást és a szükséges vetőmagigényt a család létszáma szerint, ezért kezdőknek nagyon praktikusak.

Több szolgáltatást is kipróbáltunk, és az amerikai Smart Gardener bizonyult a legjobbnak (hasonló oldalt nem találtunk magyar nyelven). Ingyenes, heti hírlevelet küld a kerti tennivalókról, fényképes adatbázisában rendkívül sokféle zöldség szerepel. Hátránya, hogy négyzetlábban számol, de azt egyszerűen osszuk el tízzel a felfelé kerekített metrikus érték eléréséhez (4 négyzetláb nagyjából 0,4 négyzetméter). Végül 130 négyzetméteres lett a letölthető kerttervünk:

A teljes rajz itt elérhető; a tervet igény szerint lehet bővíteni. A Smartgardener rákérdez az irányítószámra, hogy a csapadékkal, hőmérséklettel, napfényes órákkal stb. kalkuláljon. Mivel amerikai szolgáltatásról van szó, az északnyugat-texasi Lubbockot érdemes támpontként megadni (irányítószám, azaz ZIP Code 79453). Ez a település felel meg Pest megye éghajlati viszonyainak az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint

Forrás: [origo]

Mintakertünk keleti tájolású, azaz a kert vége, a paradicsomágyások felé tekintve bal kézre esik észak. Ez befolyásolja az ültetési rendet. A magasabb növésű kukorica került az északi oldalra, hogy ne árnyékolja az alacsonyabb növényeket. Középre a közepes, a déli oldalra az alacsonyabb növények kerültek.

Az ágyások mérete nagyjából szabványos, hogy jövőre cserélgetni lehessen a növényeket a vetésforgónak megfelelően. Igyekeztünk a sok locsolást igénylő fajtákat a képzeletbeli ház felőli, azaz nyugati oldalra tenni, hogy minél közelebb legyen a háztetőről gyűjtött esővíz - a zöldség ugyanis szereti a gyakori locsolást. A paradicsomot pedig a kerítés mellé ültettük, hogy megtámassza.

Az ágyások legfeljebb egy méter szélesek, hogy ne kelljen belépni a növények közé. A zöldségeknek laza szerkezetű talaj kell, és ha már fáradságos munkával felkapáltuk, ne tömörítsük vissza taposással. Az ágyások között általában fél méter széles ösvényt hagytunk, leszámítva a főbb útvonalakat, amelyek egy méter szélesek, hogy legyen hely közlekedni a talicskával. Ebbe szedjük a terményt, gyűjtjük be a komposztálandó nyesedéket, gazt. Az alábbi táblázatban az látható, pontosan mennyi helyet igényelnek a növények, és hogyan érdemes ültetni őket:

Töltse le innen a kerttervnek megfelelő ültetési táblázatot!

Forrás: [origo]

 

Komposztálás és közös vetőmagvásárlás

A kert végébe három komposztálókeretet terveztünk, hiszen az érés körülbelül egyéves időtartama alatt nem szabad már friss anyagot keverni a komposzthoz, új keretet kell kezdeni. Ekkora kerthez legalább három keret szükséges.

Fűszerekkel együtt 39-féle növényt válogattunk a mintakertbe. Ez első látásra soknak tűnhet, pedig nem az; kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé. A szortiment nem tartalmazza a tartósítással, savanyítással télire eltehető zöldségek mennyiségét, ezzel lehet az ágyások számát szaporítani. A fent bemutatott tervet tehát érdemes tovább alakítani az egyéni igényeknek megfelelően.

A zöldségtermesztés alapjainak elsajátításában remek segítség a Zöldségtermesztők kézikönyve, amely részletesen elmagyarázza a szükséges teendőket, illetve Gertrude Franck interneten szintén elérhető Öngyógyító kiskert című könyve. És még egy tipp: a szaküzletekben vagy áruházakban kapható vetőmag zacskónként kétszáz magot is tartalmazhat, fajtától függően. Érdemes tehát három-négy családnak összefognia, és leosztani, ki milyen vetőmagot szerez be, majd utána szétporciózni. 

A kapálás az ára a vegyszermentességnek (közösségi kert Franciaországban)

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kevesebb zöldséget eszünk, mint a 80-as években

Sok zöldséget fogyasztani bizonyítottan egészséges, mégis kevesebbet eszünk, mint húsz-harminc éve. Jelenleg egy négytagú család egy tagja átlagosan 50-60 kilogramm zöldséget és burgonyát fogyaszt évente a Központi Statisztikai Hivatal szerint (részletekért lásd a KSH háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételét). Az 1980-as években még fejenként 75,6 kilogrammra taksálta a vásárolt zöldség mennyiségét a KSH. Ezt a mennyiséget átlagosan 10 százaléknyi háztáji növelte, így a tényleges zöldségfogyasztás elérhette a 93-94 kilogrammot - olvasható a Zöldségtermesztők kézikönyvében.

Minél több gyermek van a családban, annál kisebb az egy főre jutó zöldségfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevesebbet esznek (csökkentve az átlagot), a másik az alacsonyabb jövedelem. Annak ellenére, hogy a családi adókedvezmény javított a gyermekesek bevételein, még mindig rosszabb anyagi helyzetben élnek, jövedelmük az országos átlag négyötödét teszi ki a statisztikai adatok szerint - mondta Kollár Krisztina, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának munkatársa az [origo]-nak.

"A három- és többgyermekeseknél csökken a leginkább a zöldségfogyasztás, illetve ott, ahol a szülő egyedülálló. Mivel a rezsikiadások rugalmatlanok, nem lehet spórolni rajtuk, így a háztartások az élelmiszerkiadásokat igyekeznek visszafogni" - mondta Kollár. Ezért érdemes kihasználni a ház körül adódó négyzetmétereket: növénytársítással két lakótelepi átlaglakásnak megfelelő területen meg lehet termelni 200-240 kilogramm zöldséget az egész családnak, és ha a kert beindul, még többet is.

forrás: origo.hu