Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vásárlás közvetlenül a termelőtől - tapasztalatok

2012.07.31

 

Kedves piac szerető Barátunk!

Sokan keresnek meg bennünket, hogy segítsünk népszerűsíteni termékeiket, üzletüket vagy egy megnyíló piacot, mivel évek óta jelen vagyunk, látogatottságunk, hírlevél adatbázisunk és Facebook rajongóink száma az egyik, ha nem a legmagasabb a termelői termékeket népszerűsítő oldalak között.
Abba sokan nem gondolnak bele, hogy miért is lett ez a látogatottság, a magas rajongószám, ők csak azt látják, hogy MOST VAN.

Elárulom a titkot: sokat dolgoztunk érte, dolgozunk a mai nap is és sok PÉNZT költöttünk rá. Kellettek persze a jó ötletek is, de semmit nem kaptunk ingyen, mindenért meg kellett dolgoznunk, mindenért fizetnünk kellett. Akik ebben segítettek bennünket, azoknak ez úton is köszönjük!

Sok-sok nulla van abban a számban, amit eddig saját zsebből, nem pedig támogatásokból, pályázatokból fizettünk ki azért, hogy minél több emberhez eljusson üzenetünk: találjon egymásra vidék és város, jusson mindenki jó minőségű és ízű élelmiszerhez és emberi kapcsolatokhoz!

Ezért meg kell válogassuk, kiknek tudunk segíteni, hisz időnk is véges, és az egyik kiemelt terület a termelői piacok lettek. Nálunk található az egyik legnagyobb piaci adatbázis, amit a www.termeloi-piacok.hu címen is el tudtok érni.

Segítettük eddig a Királyi Vásárt, a Szimpla Háztáji Piacot, az Inárcsi Piacot, Pécsen, Nagymaroson és Adyligeten is a piac létrejöttét. Akiket kihagytam, azoktól elnézést kérek, szerencsére sok piac van.

Most a Közösségi Piacra hívom fel figyelmeteket, ami március 2-án kerül első alkalommal megrendezésre a belvárosban, az Akvárium Klubban (térkép). A szervezők városi fiatalok, lelkesek és a hely is szuper lesz, fedett, nagy és kulturált. Remélem hamar kinőjük! ;-)

Várunk mindenkit szeretettel tehát március 2-án, a termelők és a finomságok már készen állnak, most már csak Rátok, tudatos, jó minőségű élelmiszert szerető vásárlókra várunk.
A piacról itt olvashattok: http://www.termelotol.hu/termelo/kozos-piac-kozossegi-termeloi-vasar

Találkozunk a Közösségi Piacon!

Üdvözlettel, Rönky Balázs 2013.02.18.


 


 KÖZVETLENÜL A TERMELŐKTŐL 

Összeállítottunk néhány finom, egészséges termelői és kézműves termékekből álló ajándékcsomagot azoknak, akik fontosnak tartják, hogy hazai termelőktől vásároljanak.

A rendelési információk levelünk végén olvashatóak.

Egyedi kérésekre is nyitottak vagyunk, csak írj bátran a kapcsolat@termelotol.hu e-mail címre.

Üdvözlettel, Rönky Balázs

 

Marcipános almalekvár termelői pirospaprikával

Ára: 1950 Ft

Marcipános almalekvár
212 ml
Ezt a lekvárunkat marcipános élményeinkre alapoztuk. A forró almalekvárhoz házi marcipánt kevertünk. amit darált mandula és eritrit felhasználásával készítettük. 90% gyümölcstartalom, tartósítószert nem tartalmaz!

Pirospaprika
20 dkg
Termelői pirospaprika, 100% paprikából

A csomag az alábbi lekvárokkal – változatlan áron - kérhető még:

  • Kardamonos étcsokis szilvalekvár

Igazi karácsonyi hangulatot idéző téli íz, csokival, szilvával és kardamonnal. A tokajissal együtt a legnépszerűbb lekvár.

  • Tokaji aszús Körtelekvár rózsaborssal 

Igazi hungarikum a tokaji szőlővesszők nektárjával és a szobi akácmézzel édesített körtelekvár, pikantériáját durvára őrölt rózsabors fokozza.

  • Levendulás-Pálinkás Almalekvár 

Igazi hungarikum! A nosztrai alma saját levében főtt puhára és pálinkával és illatos levendulavirággal lett ízesítve.

 

Marcipános almalekvár mákos-citromos, levendulás, mentás kézműves  szappannal

Ára: 2500 Ft

Marcipános almalekvár
212 ml
Ezt a lekvárunkat marcipános élményeinkre alapoztuk. A forró almalekvárhoz házi marcipánt kevertünk. amit darált mandula és eritrit felhasználásával készítettük. 90% gyümölcstartalom, tartósítószert nem tartalmaz!

2 db kézműves szappan
70-80 dkg
Mákos-citromos, levendulás, mentás kézműves szappan

A csomag az alábbi lekvárokkal – változatlan áron - kérhető még:

  • Kardamonos étcsokis szilvalekvár

Igazi karácsonyi hangulatot idéző téli íz, csokival, szilvával és kardamonnal. A tokajissal együtt a legnépszerűbb lekvár.

  • Tokaji aszús Körtelekvár rózsaborssal 

Igazi hungarikum a tokaji szőlővesszők nektárjával és a szobi akácmézzel édesített körtelekvár, pikantériáját durvára őrölt rózsabors fokozza.

  • Levendulás-Pálinkás Almalekvár 

Igazi hungarikum! A nosztrai alma saját levében főtt puhára és pálinkával és illatos levendulavirággal lett ízesítve.

 

Padlizsánkrém kézműves fenyő alakú szappannal

Ára: 2300 Ft

Padlizsánkrém
212 ml
Padlizsánból, paprikából, olajból készült krém, tartósítószert nem tartalmaz

Fenyő alakú szappan
70-75 dkg
Kézműves szappan. Összetevők: mangalica zsír, mákolaj, méhviasz, napraforgóolaj, lúg (NaOh), gyömbér, narancs illóolaj

 

Házi sárkány (paprika krém) szappannal, szappantartóval

Ára: 2300 Ft

Házi Sárkány
212 ml
Csípős paprika krém, 100% paprikából. tartósítószert nem tartalmaz!

Szív alakú szappan
50-55 dkg
Narancsos-gyömbéres. Összetevők: Mangalica zsír, mákolaj, méhviasz, napraforgóolaj, lúg (NaOh), gyömbér, narancs illóolaj

Szappantartó
Fonott vesszőből készült szappantartó

 

Kérésére egyedi csomagokat is össze tudunk állítani!
Rendelés: kapcsolat@termelotol.hu

Átvétel: a megrendelt ajándékok átvehetőek személyesen Budapesten a VI. kerületben, vagy postázzuk postai díjszabás alapján. Fizetni előre utalással, utánvéttel lehet.


 

 

Kulturális Kreatív Vállalkozás - a biotermesztéstől az irodai munkáig

Milyen egy Kulturális Kreatív Vállalkozás?
A Kulturális Kreativok egyelőre nincsenek tisztában önmagukkal, mint kollektívával - még nem ismerik fel mennyire erős lehet a hangjuk...

Azzal viszont tisztában vannak, hogy a világot megváltoztatni csakis akkor lehet, ha az egyén gondolkozásmódja, tudatszintje és viselkedésmintái változnak.

Kulturális Kreatívok közössége sokszínű és sokrétű. Különböző hátterű, vallású és tehetségű, különféle sorsfeladatokkal ellátott emberek alkotják.

Akiknek a közös nevezője, hogy másképpen, tisztábban, szebben, boldogabban akarnak élni. A belső béke és harmónia megteremtésén munkálkodnak az emberben és a világban. Felelősséget éreznek önmagukért, az emberiségért, a Föld jövőjéért és ezért tenni is hajlandóak.
 
Szent-Györgyi Albert
Milyen egy Kulturális Kreatív Vállalkozás?

MOTTÓ: 
Amikor lehülyéznek, akkor vagyok igazán boldog: lehet, hogy tévedtem, de ha nem, akkor valami nagyszerűt találtam meg. SZENT-GYÖRGYI ALBERT

Olyan emberek hozzák létre, akik egy szebb és jobb világot, egy élhetőbb jövőt akarnak felépíteni. 

Világos gondolkodással és a dolgok megértésével győzik le az aggodalmat és a félelmet.

Olyan eszközöket használnak, amely az elméjük erejét sokszorozza meg.

Szuverén egyének, ugyanakkor az együttműködni tudás mesterei. Önálló vállalkozóként, önfoglalkoztatóként, csapatmunkában képesek eredményesen tevékenykedni.

Minél több ember életére akarnak pozitív hatást gyakorolni olyan tevékenységet folytatva, amit élvezettel csinálnak.

Képesek új tartalommal megtölteni az MLM fogalmát pusztán azzal a hozzáállással, hogy a csoport tevékenységének a hasznát automatikusan az egész közösség motiválására fordítják.

Harmóniában élnek egymással és a természeti környezetükkel.

Tevékeny részesei egy tudatosodási folyamatnak, nem csupán a kényelmi zónájuk mentén hajókáznak.

A megoldásokon a tudatalattijukat hagyják gondolkodni, mert az sokkal nagyobb adatbázisból dolgozik, mint a logikus agy.

Képesek ráeszmélni arra, hogy mely adottságaikat, milyen tevékenységben kamatoztatva fogják a kitűzött céljaikat 
megvalósítani.

 

Az internetet az időkihasználásuk javítása céljából veszik igénybe.

Otthonukat a tanulás, a munka és a szórakozás elsődleges központjává alakítják. Ez a tény önmagában megváltoztatja a munkát illető egész koncepciójukat.

Ha te is szeretnéd az első kulturális kreatív vállalkozói csoportban megtalálni a saját helyed, az érdeklődésed jelezheted e-mailben, vagy jelentkezz mobilon: 0670 270 3504 kulturaliskreativok5@gmail.com

 

 
 
 
 
 
 

 

Vásárlás közvetlenül a termelőtől: egy nemzetközi találkozó tapasztalatai

 

 
2012.07.13. / Sebestyén Éva

Idén év elején a Tudatos Vásárlók Egyesülete volt a házigazdája annak a nemzetközi találkozónak, amelynek célja a közösség által támogatott mezőgazdaság szélesebb körű megismertetése volt. A visszajelzések alapján nemcsak a szép számmal megjelent érdeklődők, hanem a külföldi előadók is új élményekkel és információkkal gazdagodtak.

Az Urgenci (nemzetközi hálózat, amely a vidéki és városi közösségek közötti aktívabb kapcsolat és szolidaritás megerősítéséért dolgozik) nemrég tette közzé a beszámolóját a honlapján. Ennek összefoglalóját közöljük itt. 

A találkozó négy napja alatt az érdeklődők és a meghívottak számos programon vehettek részt. Ezeken elméleti és gyakorlati szempontból is megismerhették a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA, comunity supported agriculture) működését.

Első nap a Bosnyák téri piacon tett látogatás után az érdi Natúr Kosár bevásárló közösség szervezőivel találkoztak a külföldi vendégek.

Délután a Francia Intézet adott otthont annak a beszélgetésnek, amelyen a meghívottak megosztották tapasztalataikat arról, hogy hogyan is lehet létrehozni és működtetni egy ilyen közösséget. Az előadók Angliából, Franciaországból és Németországból érkeztek, és mindannyian évek óta termelői, szervezői ezeknek a csoportoknak. 

Mi is az a CSA? Olvasd el külföldi CSA-król szóló cikkünket!

A közösség által támogatott mezőgazdaság iránti egyre nagyobb érdeklődést mutatja, hogy több mint kétszáz érdeklődő hallgatta meg előadásukat. Az este legnagyobb sikere az volt, hogy magyarországi termelők és fogyasztók találtak egymásra a helyszínen, így a már működő közösségek újabb tagokkal bővülhettek.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt, és büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sikeres rendezvényt hoztunk veletek együtt tető alá! – Tudatos Vásárlók Egyesülete, a szerk.

Második nap a gödöllői egyetemen rendezett workshopra látogattak el az érdeklődők, ahol az egyetem környezeti társadalomkutató csoportja (ESSRG, Environmental Social Science Research Group, Gödöllő), az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet képviselői és tíz olyan termelő is jelen volt, akik tagjai valamely CSA-közösségnek.

A találkozó remek alkalmat biztosított a tapasztalatcserére, és a tervek szerint első állomása volt egy hosszabb távú együttműködésnek, amely a fent intézmények és a termelők között jön létre a hazai CSA ügyének előmozdítására.

Az előadások és beszélgetések után a harmadik és a negyedik napon a gyakorlati tapasztalatoké volt a főszerep, hiszen a meghívott vendégek a TVE kíséretében ellátogattak a tahitótfalui (Három Kaptár) és a szegedi (Évkerék Ökotanya) CSA-csoportokhoz.

Mindkét közösség rövid, de annál sikeresebb múltra tekinthet vissza. 2011-ben indultak. Szegeden hat család, Tahitótfaluban pedig harminc család tagja a csoportoknak és fogyasztja az ott termelt zöldségeket, gyümölcsöket.

 

Tapasztalatok és fejlődési lehetőségek

A négynapos találkozó során világossá vált, hogy Magyarországon két fő nehézséggel kell megküzdeniük a termelői-fogyasztói közösségeknek.

  • Hazánkban egyelőre komoly bizalomhiány érezhető az ilyen típusú megmozdulásokkal szemben. A termelők és a fogyasztók is egyetértenek abban, hogy nem elég a közösség által támogatott mezőgazdaság népszerűsítése, szükség van arra is, hogy azok, akik már tapasztalatokkal rendelkeznek e téren, részt vegyenek a további közösség-építésben és a bizalom erősítésében.
  •  Bár egyre több fogyasztó és termelő érdeklődik a CSA-gazdaságok iránt, sajnos nehezen valósul meg a párbeszéd közöttük, és nehezen találnak egymásra. Ráadásul rengeteg kérdés merül fel a részletekkel kapcsolatban, amelyeket valamiféle „útmutató” nélkül csak hosszadalmas és komplikált egyeztetéseken lehetne tisztázni. Ezért is fontos lenne, hogy minél több olyan találkozó/workshop/megbeszélés jöjjön létre, ahol a termelők és a fogyasztók nemcsak egymással találkozhatnak, hanem olyan (külföldi) CSA-tagokkal is, akik meg tudják osztani tapasztalataikat egy ilyen gazdaság működéséről.

A nehézségek ellenére is biztatóak azok az eredmények és főként az a növekvő mértékű érdeklődés, ami hazánkban tapasztalható.

A találkozó idejére Magyarországra látogató külföldi CSA-termelők mind arról számoltak be, hogy rendkívül pozitív élmény volt számukra, hogy látták, szükség van ezekre a gazdaságokra, és érdemes kitartóan dolgozni értük az akadályok ellenére is.

Jade Bashford valamint Ann és Norman Stainer, akik az angliai Soil Association (a fő angol biotanusító) szervezettől érkeztek, kiemelték, hogy a négynapos találkozó alkalmával nemcsak arra volt lehetőség, hogy új embereket és gazdaságokat ismerjenek meg, hanem arra is, hogy részletesebb információkat szerezzenek a CSA működéséről a különböző csoportok mintáján keresztül.

Ez nemcsak azért hasznos, mert a résztvevők elleshették egymástól a hatékonyabb megoldásokat, hanem azért is, mert komoly motiváló erőt jelent, hogy a különböző országok gazdaságai mind hasonló kihívásokkal néznek szembe, ám eltérő módokon, de áthidalják a felmerülő problémákat.

A Németországból érkezett Jan Hendrikk (egy freudenthali gazdságból), Cropp és Fabian Kern (a freiburgi GartenCoop közösségtől) azt is hozzátették, hogy adott esetben akár a politikai rendszerből adódó akadályokkal is érdemes szembe szállni.

Isabelle Doumenc és Benoît Hertz (a franciaországi AMAP közösségtől) üdvözölték azt a hozzáállást, hogy a gödöllői példához hasonlóan egyetemek és kutatócsoportok is a CSA ügye mögé állnak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tapasztalataik szerint a legfontosabb teendő, hogy a már működő vagy az alakulófélben levő közösségek bővítsék és erősítsék az egymással való együttműködést. Reméljük, a közeljövőben sor kerülhet minderre.

 

Fotó: indianapublicmedia.org


 

 

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09. 

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz