Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új magyar találmányok 2012

 

 RÓLUNK 2012.09.30.

 


 

 Magyar találmányok rovat

Rovatindítás: 2012.07.10.  Igyekszünk visszakeresni napjaink nagy jelentőségű magyar találmányait.

Ha bárki szeretne segíteni, Mobilunk: 0670 270 3504 E-mail címünk: kulturaliskreativok5@gmail.com 

 

 


 

Okostojás lehet az új Rubik-kocka

Innováció – Magyar induló először nyert a logikai játékok legnagyobb presztízsű versenyén

Szinte észrevétlen maradt idehaza az olimpia utolsó napján elért magyar siker: Zagyvai András az első helyen végzett –  a logikai játékok legmeghatározóbbnak tartott világversenyén Washingtonban.

Ábrahám Ambrus| Népszabadság| 2012. szeptember 15. 

 

 

Zagyvai András egy bonyo...
Zagyvai András egy bonyolultabb változattal
Fotó: Kurucz Árpád

Az általa kitalált Smartegg, vagyis Okostojás elnyerte az 1978 óta rendezendő International Puzzle Party (IPP) legnagyobb elismerését, a szegmens meghatározó feltalálójáról elnevezett Nob Yoshigahara-díjat. Nem is akárhogy vitte el a pálmát, még az eredményhirdetés előtt kiderült, hogy mindkét kiküldött tojást megvették. Az egyiket lényegében azonnal a kipróbálás után a zsűri elnöke vásárolta meg, míg a másik az IPP-t életre hívó Jerry Slocum múzeumába került.

Azóta az Okostojás szabadalmaztatójának élete felbolydult. – Az elismeréssel együtt is csak az út elején tartunk. Az ötlet magában rejti egy játékcsalád felépítésének lehetőségét, az egyszerű változattól egészen a bonyolult, komoly fejtörést igénylő változatokig. Ezen túl az olcsóbb termékektől az egyedi iparművészeti értékeket képviselő verziókig terjedhet a paletta – mesélte lapunknak Zagyvai András.

A Smartegg alapvetően egy ügyességi labirintusjáték. Rendhagyó módon azonban egy – a bonyolultabb, többrétegű változatoknál – dinamikus, vagyis mozgó labirintusról beszélünk. Az alapfelállás szerint adott egy pálca, két végén egy-egy gömb, s ezt a pálcát kell végigvezetni a tojás rétegeibe vágott utakon. Az egyszerűbb változatok esetében a tojásnak csupán egy részből álló teste létezik, s abban kell a pálcát a kezdőnyílásból a kilépőpontig eljuttatni. A többrétegű változatokban az egyébként egymáshoz képest is mozgó belső rétegek további utakat tartalmaznak, s ez nehezíti a feladatot.

A washingtoni zsűriben például nagy múltú matematikusok is ültek, akik hobbiként foglalkoznak logikai játékokkal, s már a két rétegből álló Smartegg esetében is elképesztő szellemi munkáról beszéltek a megoldások kapcsán. A pálcák tojásból való kijuttatásához – különösen a többrétegűek esetében – komoly térlátásra és a belső rétegek memorizálására van szükség – magyarázza Zagyvai.

 

A játék történetét mesélve elmondta, hogy 2007-ben született meg a gondolat, s akkor készült el az első változat is. Innen fejlődött a mostani, washingtoni díjig az ötlet. Közben azért voltak állomások, így például tavaly részt vettek a Nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron, s innen származik végül a washingtoni indulás gondolata is. Már ott is kiválasztották a rendezők azon hat játék közé, amely kifejezetten szakmai körök, gyártók előtt mutathatta be magát. Ekkor tanácsolták, hogy az IPP-n vegyenek részt. Akkor Zagyvai visszautasította az ötletet, mondván: nem érzi még „igazán elkészültnek” az Okostojást.

Mint megjegyezte: szükségem volt még erre az évre, hogy minden szempontból olyan legyen, mint amilyet elképzeltem. Ám nem csak ez a feladata volt, hiszen időközben a világszabadalmi védettséget is meg kellett szerezni. A közelmúltban jött meg a riport – fejtette ki –, miután a nemzetközi oltalomhoz szükséges mindhárom kritériumban megfelelt a Smartegg, vagyis újdonságereje van, a feltalálói lépés is igazolt, tehát egyedi és nem mellékesen iparilag felhasználható. Hozzátette: ezt követően kezdhetik meg a világ azon régióira kiterjeszteni az oltalmat, amelyekben üzletileg indokolt lehet.

Ugyanakkor, hogy a világpiacra is sikeres út vezessen, sok munkára és még legalább annyi szerencsére is szükség van. A sikerre nincs garancia – mondja szerényen. Nagyon valószínű, arról a vágyáról, hogy kizárólag vadcseresznyefából készüljön az Okostojás, le kell mondania. Ebben a formában – saját tapasztalataink alapján – a Smartegg egy valóban kézműves remekmű. A bökkenő az, hogy így roppant kevés készülhet belőle, ami a nagyarányú elterjedését nem segíti.

A jelenlegi formában egyetlen játék elkészítése az utak kigondolásától, megtervezésétől a kivitelezésig 5-6 hétig is eltarthat. Éppen ezért valószínű: annak érdekében, hogy minél több kézbe eljuthasson a játék, a kézműves technológiát tömeggyártásra alkalmassá kell tenni. Ez egyben alapanyagváltást is jelent. Mindenesetre a tárgyalások már zajlanak arról, hogy milyen formában és kik tudnák a tojást a továbbiakban menedzselni, gyártani és terjeszteni. Ennek a folyamatnak azonban még az elején járnak – jegyezte meg.

Csak egyvalamit mondott biztosra: mindenképpen szeretné, ha hazai szereplők vennének részt a munkában. – Az Okostojás történetének ezen része viszont már nagyrészt kívül esik az én munkámon, ez már egy másfajta innovációt igényel. Hogy valóban eljussunk a nagyközönség számára gyártható termékig, nagyon sok munkára és tőkére van szükségünk, ezért befektetőt keresünk, hogy elérhessük a következő fázist. – Zagyvai abban bízik, hogy a most még az internetes oldalán kapható Smartegg a nagyközönség számára másfél-két éven belül a játékboltokban, szaküzletekben is megjelenik.

 

 

 

Megint egy magyar világtalálmány

A gumihulladék újrahasznosításának a világon egyedülálló, magyar kutatók által kifejlesztett új technológiáját mutatták be a fejlesztők Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak Balatonfűzfőn csütörtökön.

2012. február 23. csütörtök 17:22 - HírExtra

 

A kizárólag magyar kutatók által (közel hétéves kutatási program eredményeképpen megvalósított) technológiát kifejlesztó Pirolisis Project Kft. tízezer tonna gumihulladékot dolgozna fel évente Magyarországon, s több tíz üzemet hozna létre a világon - mondta Nagy Péter, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az ehhez szükséges mintaüzem engedélyezési eljárása 2011-márciusa óta tart, ennek felgyorsításában kérte Nagy Péter a vidékfejlesztési miniszter segítségét. Fazekas Sándor és Illés Zoltán azzal állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy megvizsgálják a lehetőségét, hogy a balatonfűzfői társaság fejlesztése hogyan illeszthető be a magyar hulladékgazdálkodási rendszerbe.

A Magyar és az Európai Szabadalmi Hivatal a technológiát már nemzetközi szabadalmi védelem alá helyezte - mondta Nagy Péter.

"Egy olyan eljárást alkottunk meg, amely képes az összes keletkező gumihulladék-típus feldolgozására legyen az acél vagy szövetbetétes gumiabrocs vagy egyéb forrásból származó gumihulladék" - tette hozzá az igazgató.

Hangsúlyozta: eljárásuk a gumiabroncsokon kívül alkalmas - a méltatlanul kevés figyelmet élvező - gyártási selejtből származó, ipari, mezőgazdasági termékekből kikerülő gumihulladékfajták hasznosítására is. Ezen hulladéktípusok (az ipar mai trendje szerint) egyre nagyobb tömegben keletkeznek, ugyanúgy értékes anyagokat tartalmaznak és hulladékként ugyanúgy terhelik a környezetet mint a gumiabroncsok.

Kifejtette: az általuk megvalósított technológia teljesen új működési elven nyugvó hőbontás, a folyamat teljesen zárt rendszerű, biztonságos, teljes egészében műszerekkel kontrolált és vezérelt; a folyamat eredményeképpen az ipar számos területe számára képes a kft. értékes alapanyagot biztosítani, amelyet immár a hulladékból nyernek vissza és nem a környezet egyre szűkülő erőforrásaiból vesznek el.

A rendszer gazdaságosan működtethető, gyorsan megtérülő beruházási lehetőséget kínál, üzemeltetése a környezetet kímélő, energetikailag optimalizált. Az eljárás végén nem marad hasznosulatlan anyag vagy hulladék.

A technológia iránt mai is élénk a nemzetközi érdeklődés - mondta az igazgató.

Kiemelte azt is, hogy az üzem munkahelyteremtő hatása sem elhanyagolható, hiszen a minden hulladékfajtát feldolgozó eljárás robbanásszerűen megnövelné a hasznosítható gumihulladék mennyiségét, így számos új munkahelyet teremtene. A technológia alkalmazásához szükséges nagy hozzáadott értékkel bíró berendezés gyártása is magyarországi vállalkozásoknak adna munkát.
 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkek
További cikkek
 
 

Hajnal-táj: magyar találmány a műlép


 - 2012.07.10. 07:00
Fotó: MR/Vágner MáriaFotó: MR/Vágner Mária

10 százalékkal is nőhet a méztermelés!

 

 

 

 

A világon elsőként magyar méhészek állítottak elő műlépet. A méhviaszból készült találmány becslések szerint 10 százalékkal is növelheti az éves méztermelést, amely eddig Magyarországon átlagosan 16 ezer tonna volt. Kusnyér Tamás méhész újítását a gödöllői Méhészeti Intézetben tesztelik és az elsődleges kísérletek azt mutatják, hogy a méhek elfogadják a műlépet.  Hallgassa meg!

 

Hajléktalannak lenni ugyanolyan szenvedés plusz 38 Celsius fokban, mint mínusz 15-ben. Nem a hőmérséklet változása miatt elviselhetetlenül nehéz a fedélnélküli élet. De ahogy a fagyos hajnalokat, úgy a tűzforró és száraz nyári nappalokat is túl kell élni. De vajon miként? A Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportja gondozza a hajléktalanokat.   Hallgassa meg!

 

Utolsó frissítés: 2012-07-10 08:33:24
 
 
 

 

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz