Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Itt ingyenes felhasználóként is jelentkezhetsz a bannerre klikkelve a videólejátszó alatt és ingyenesen annyi idegen nyelven tanulhatsz amennyin csak akarsz!

 


 

 

 

 
2011 végére Magyarországon megszűnik az analóg földfelszíni műsorszórás, helyét a digitális technológia veszi át, amivel szintén ingyen tévézhetünk, viszont a vételhez szükséges feltételeket mindenkinek magának kell előteremteni: nem lesz olcsó.

A digitális átállás távolinak tűnő, ködben úszó fogalom, ami „majd egyszer" bekövetkezik. És ha igen, akkor is milyen jó lesz az ingyenes digitális tévézés. De mi is az a „digitális átállás" mi kell hozzá, és mennyibe fog kerülni az ingyenes tévézés? Eláruljuk, de nem fognak örülni neki.

Az EU-s törekvés szerint 2012-re az egész európai unióban leáll a jelenlegi földfelszíni analóg sugárzás, és minden EU-s ország átáll a digitális műsorszórásra. Erre azért van szükség, mert a digitális technológia lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas. A jelenlegi rendszerrel ugyanis itthon csak a három, országosan fogható tévécsatorna adásának sugárzására van lehetőség. Ráadásul a digitális adás több más előnnyel is jár: a megfelelő dekódoló birtokában az adás rögzíthető, visszajátszható, elérhető digitális műsorújság és egyes adásokat HD-ban nézhetünk majd.

 

KépA jelek szerint tehát az átállással mindenki nyer, és eljön a leginkább tévézéssel kikapcsolódó magyar számára a Kánaán. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a digitális átállás 800 ezer háztartást érint közvetlenül: ezekben a háztartásokban sem kábeltévé, sem IPTV, sem digitális műholdas szolgáltatás nincs, a tévénézők ingyenesen, antennával, esetleg szobaantennával fogják az adást. És mivel az analóg adás fokozatosan ugyan, de 2011 végéig (a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es törvény (Dtv.) szerint 2011. december 31-e) megszűnik, a 800 ezer háztartás közel két és félmillió lakójának durván másfél éve van, hogy megteremtse az átálláshoz szükséges technikai - és anyagi - hátteret


A digitális adás vételéhez ugyanis kiegészítő eszközökre van szükség, aminek beszerzéséről mindenkinek magának kell gondoskodnia, és természetesen ennek költségei is a háztartásokat terheli. Mi kell az átálláshoz, mennyibe kerül, és hogyan lehet megúszni/csökkenteni ezeket a költségeket?

A digitális adás vételéhez alapvetően megfelelő az eddig is használt tetőantenna, ha nem völgyben lakunk, és nem keskenysávú - Yagi - antennát használunk. Ha igen, az első beruházás a megfelelő antenna beszerzése lesz. A Mindig TV honlapján listát találhatunk a digitális vételre alkalmas antennákról: 2-13 ezer forint közötti összegért kaphatunk alkalmas antennát. Mivel a vételt a település, a ház elhelyezkedése, az antenna kialakítása, a koax-kábel hossza és a rendszerbe bekötött elosztók száma is nagyban befolyásolja, érdemes átolvasni a Mindig tv oldalán található, erre vonatkozó segédletet; a jelerősség szintjének megállapításában egy kalkulátor is segítségünkre van: a címünket kell megadni, a rendszer pedig megmondja, van-e tetőantennás vételi lehetőség.

Ha mégsem tudjuk eldönteni, nálunk milyen a jelerősség, ki kell hívni egy antennaszerelőt, vagy szervizes szakembert, aki mérőeszközökkel meg tudja mérni, hogy megfelelő-e a jelszint; persze ennek a költségét is fizethetjük. A koax-kábelnek métere 60-100 forint között van, kialakítástól függően, míg az erősítő - ha több tévé van a lakásban - 5-6 ezer forintért kapható. Ehhez hozzájön az antenna ára, így első lépésben akár 20-22 ezer forintba is kerülhet a megfelelő vétel kialakítása. 

Kép

Digitális vételre alkalmas antennatípusA vételhez ezen felül szükség lesz egy jelátalakítóra, azaz set-top boxra. A Mindig TV honlapján folyamatosan frissülő listát találhatunk a matricával ellátott dobozokról, jelenleg nyolc modell közül választhatunk. Nagyon fontos, hogy csak olyan dobozt válasszunk, melyen eredeti Mindig TV matrica található az alábbi szöveggel: "a készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére".

 

 

Kép

     Ezt a matricát keressük


A készülékek dvb-t MPEG4 HD dekóderrel rendelkeznek, a dobozt a tévé és az antenna közé kell beiktatni. Egy ilyen set-top boxszal a hagyományos tévé is alkalmassá válik a digitális adás vételére, igaz, a HD felbontásban sugárzott adásokat normál felbontásban láthatjuk csak. A Mindig TV matricával ellátott készülékek kialakítástól függően számos egyéb extrát is kínálnak. Ha olyan modellt választunk, ami beépített kártyaolvasóval rendelkezik, a fizetős adásokat is fogni tudjuk (ha nem olyat választunk, és később szeretnénk fizetős csatornákat is nézni, új set-top boxra is szükség lesz, így érdemes kártyaolvasóval ellátott dobozt venni), „visszapörgethetjük" az élő adást, olvashatunk elektronikus műsorújságot, és egy USB-n keresztül csatlakoztatott merevlemezre rögzíthetjük is az adást. Persze ennek ára van: a jelenleg kapható legolcsóbb modell 26900 forint, ami csak az alapfunkciókra képes a legdrágább viszont 60 ezer forint fölött van.

 

A jelenleg elérhető csatornák

Az MinDig TV szolgáltatás szabadon fogható csatornaválasztékát illetően a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programja jelent meg az induláskor a kínálatban. 2009-től az RTL Klub, a TV2 , a Magyar Televízió két csatornája, az m1 és m2 (HD felbontásban), az angol, német és francia nyelven nézhető euronews hírcsatorna előfizetési díj nélkül érhető el a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás kínálatában. Az előzőeken kívül, a MinDig TV szolgáltatás keretében a Magyar Rádió közszolgálati adásai (MR1-Kossuth, MR2-Petőfi, MR3-Bartók) jelenleg is szabadon elérhetők. 2010. május 25-én a nézők számára elérhetővé vált a MinDig TV Extra elnevezésű kódolt, fizetős szolgáltatásunk is: az előfizetéses szolgáltatás a National Geographic, az AXN, a Film , a Cool, a Sport Klub, a Disney Channel, a FEM3, a Hír TV, az ATV és a Private Spice csatornáit tartalmazza. A szabadon fogható csatornákkal (RTL Klub, TV2, m1 HD, m2 HD, Duna TV HD, Duna II Autonómia, euronews) együtt ezáltal már 17 tévécsatorna műsora érhető el a digitális földfelszíni televíziós platformon. Forrás: Antenna Hungária


A set-top box vásárlást akkor sem ússzuk meg, ha nem hagyományos, hanem újabb LCD vagy plazma tévénk van, melybe viszont MPEG2 tuner került. A Mindig TV programjában pedig jelenleg csak a Sony és a Panasonic egyes modelljei vesznek részt: a nem a legalsó árkategóriába tartozó Mindig TV matricával ellátott készülékek listája szintén megtalálható a Mindig TV weblapján. Ha épp mostanában vennénk lapostévét, akkor megspórolhatjuk egy set top box árát, ha dvb-t MPEG4 tunerrel ellátott modellt választunk; egy 19-20"-os LCD tévét így már 40-50 ezer forintért megkaphatunk, attól függően, milyen akciót fogunk ki. Igaz, akkor a fizetős adások, és egyéb extrák is ugrottak.

 

 

Kép

                                        Egy alkalmas set top box


Van még egy-két lehetőség, hogy olcsóbban megússzuk az átállást, igaz, csak rövidtávon kifizetődő megoldások ezek, hiszen a digitális adás továbbra is ingyenes marad. A legegyszerűbb talán, ha előfizetünk kábel, műholdas, vagy IPTV szolgáltatásra. Hogy milyet érdemes választani, az attól függ, hol lakunk, melyik szolgáltató és melyik szolgáltatás érhető el. Havidíjat tekintve a Hello HD olcsó tévé ajánlata a legolcsóbb, 13 csatorna havi ezer forintért, viszont itt az éves díjat és az egyszeri belépési díjat egy összegben ki kell fizetni (ez összesen 15 ezer forint) ráadásul vevőegységre itt is szükség van.

A UPC vagy a DigiTV műholdas megoldásai olcsón kínálnak előfizetéseket, persze kérdés, hogy aki eddig ingyen tévézett, hajlandó-e havi két-háromezer forintot fizetni. Ugyanez érvényes a kábeltévére is, ami ráadásul nem biztos, hogy elérhető azon a tanyán, ahol viszont antennával bejött a három csatorna. Az IPTV a legdrágább és legszűkebb körben elérhető megoldás, amihez ráadásul megfelelő sávszélességű internet is szükséges. Az ingyenes tévének jövő év végén viszont örökre vége lesz, és azok a milliók, akik eddig ingyen tévéztek, kénytelenek lesznek akár több tízezer forintot beruházni, ha továbbra is nézni szeretnék a Barátok köztöt.

Persze ezek alapján akár ingyen is megúszhatjuk az átállást, ha régi antennánk megfelelő vételre képes, jó lefedettségű helyen lakunk, és már korábban vettünk egy olyan lapostévét, amiben van dvt-t MPEG4 tuner. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, olcsóbbá tehetjük az átállást, ha részletre vásároljuk meg a set top boxot. A törlesztőrészlet kevesebb, mint havi ezer forint, ami nagy könnyebség, viszont tudni kell, hogy hitelre vásárolt termékről van szó, így aki nem hitelképes, elesik ettől a lehetőségtől is. Hogy a tanyán élő 72 éves Mari néni hogyan fogja megoldani a digitális átálláshoz szükséges feltételek megteremtését, az úgy tűnik, nem szempont: hiába, a fejlődésnek ára van.

 


További érdekes cikkek:
Ilyen lesz a Google TV
Teszt: miért nem kell a 3D tv?
LED tv: kicsi átverés, nagy előny
Moziszoba: mit hogyan?

 
 

 

 Civil megjegyzéseink a multik válságadó elleni tiltakozásához  2011-01-05

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gigants