Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Friss Hírek rovatunk

 Vigyázz, így ne vállalkozz! Olvasd el és okulj belőle!

 


 

 Itt az idő! POLGÁRI ENGEDETLENSÉGGEL A

„POLGÁRI VÉDELMI SZOLGÁLAT” ELLEN!                                      

2012.szeptember 15.

Tömegmozgalmat szeretnék szervezni, de csak elindítani tudom, egy szál magam, aztán meglátjuk, mi lesz.Ha jön a levél/behívó/összeírás a polgári védelmi szolgálatnak nevezett legújabb birkabefogási akcióra, NEM töltöm ki a kérdőívet, NEM küldöm vissza a hivatalnak, NEM fizetek pénzbírságot.

Mit tehetnek velem? Elzárhatnak, akár két hónapra is, na és? Egy becsületes életrajzba, egymást követő sötét elnyomó rendszerek korában, könnyedén belefér egy kis börtön, és eddigi életem során ebben még nem is volt részem. Verni talán nem fognak.

Ha pedig nagyon sok honfitársam, de tényleg nagyon sok, ugyanerre a következtetésre jut, mert úgy dönt, hogy nem akar tovább birka lenni, akkor csak vigyoroghatunk, mint hajdan Eörsi a smasszerra, de mi szabadlábon vigyoroghatunk, testben és lélekben szabadon, mert több százezer ember (ez a minimum, de milliók is lehetnének) nem fér be a börtönfalak közé. Semmit nem tehetnek velünk.

Ilyen egyszerű. Eljött a polgári engedetlenség ideje, az erkölcs a mi oldalunkon áll. Nincs mitol félni, ha elég sokan vagyunk. Rajtunk múlik. Ha megjön a behívó, mondjuk el mindenütt, rokonnak, barátnak, szomszédnak, kollégának, boltosnak, hentesnek, fagylaltosnak, mindenkinek, hogy ÉN EZT NEM!

  Lángh Júlia

 

 

 

Megjegyzésünk: Támogatjuk Lángh Júlia kezdeményezését! Egy visszaélésre alkalmas törvény elfogadhatatlan a lakosság részéről! Olyan országban élünk, amely nem érett egy ilyen törvényre! Kerekes Klári Kulturális Kreatívok2009 GroupA Galamus szerk. megjegyzése: A katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII törvény szerint (és az új alaptörvény előírása alapján) meghatározott polgári védelmi kötelezettség terhel minden nagykorú, az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárt. Az adatgyűjtésre (az állampolgárok összeírására) a helyi polgármesterek jogosultak: mindenkinek meg kell adnia nevét, születési helyét és idejét, anyja családi és utónevét, valamint a lakcímét, ha pedig valaki mentességet élvezne a szolgálat alól, annak az okát is.
Aki nem küldi vissza a kért válaszokat, akár 150 ezer forintos bírságra, 60 napos elzárásra vagy közmunkára számíthat.
Az arra alkalmas személyeket a helyi katasztrófavédelmi szerv védelmi feladatokra kötelezheti. Ez árvíz esetén lehet homokzsáktöltés és -pakolás, esetleg konyhai munka vagy bármi egyéb, amire az érintett fizikailag vagy a szakképzettsége alapján alkalmas. Ha szükség van rá, a kötelezett autója vagy egyéb járműve, berendezése is bevonható a feladatok ellátásába. (MTI, Index)
Az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével létrehozott Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (Péterfalvi Attila hivatala) az adatgyűjtést törvényesnek minősítette.

Forrás: Galamus.hu

 

Rosszul előkészített, rosszul megfogalmazott, feleslegesen fenyegetőző - ezt nem adatvédők

vagy jogászok, hanem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) polgári védelmi szolgálatának főigazgatója fogalmazta meg a védelmi szolgálatba toborzáshoz szükséges adatküldésre felszólító levélről.

 
2012. szeptember 18., 05:00  A cikk itt olvasható el! Klikk ide!
Tóth Ferenc az MR1 Kossuth Rádiónak elismerte, hogy a szabálysértési eljárást emlegető levél "megijesztette" az embereket, hiszen akár 60 napos elzárást, vagy 150 ezres birságot, illetve közmunkát is jelenthet, ha valaki nem tesz eleget az adatkérésnek, és nem küldi vissza személyes adataival a polgármesteri hivataltól kapott levelet. Tóth szerint az önkormányzatoknak azonban elsősorban önkénteseket kellene keresniük.
 

 


 Mint megírtuk, a levél amiatt is riasztó, mert nem egy általános tájékoztatással indul, miszerint a kormány egyik intézkedése miatt szükség van polgári védelemre, hanem rögtön úgy kezdik: mindazokat "terheli" a polgári védelmi kötelezettség, akik nem élveznek alóla mentességet. Ezek köre pedig elég szűk: a katasztrófavédelmi törvény tavaly őszi módosítása szerint a 18 éven aluliak, a nyugdíjasok, a terhes nők, a legfeljebb 6 éves gyermekét egyedül nevelő-, illetve három 14 éven aluli gyerekét egyedül nevelő szülők, a munkaképességüket 67 százalékban elvesztők, valamint az országgyűlési képviselők, az EP-képviselők, a település jegyzője, a bíró, és az ügyész nem kötelezhető polgári védelemre. Aki nem tud mentességet felmutatni, kötelessége csatlakozni. 
A levélről beszámoló cikkünk óriási felháborodást váltott ki az interneten is, Bakondi György, az OKF vezetője pedig elismerte, 18 megyében már lezajlott az adatgyűjtés, több mint százezren - pontosan 102 ezren - már részesei a védelmi hálózatnak. Őket vészhelyzet esetén bármikor riaszthatják, sőt a törvény szerint, "ha szükség van rá", a kötelezett autója vagy egyéb járműve, berendezése is bevonható a feladatok ellátásába. Összesen 15 napig rendelkezhetnek a kötelezett szolgálatossal, kiesett bérét elvileg fizeti az OKF.

A polgári védelem vezetője azonban hiába mentené a helyzetet, az adatkérő levél bojkottálására már polgári akció indult. A "Polgári engedetlenséggel a polgári védelmi szolgálat ellen" elnevezésű, a Galamus-csoportból ismert Lángh Júlia bejegyzésével alakult Facebook-csoporthoz eddig több mint 300-an csatlakoztak. "Ha jön a levél/behívó/összeírás a polgári védelmi szolgálatnak nevezett legújabb birkabefogási akcióra, nem töltöm ki a kérdőívet, nem küldöm vissza, nem fizetek pénzbírságot" - olvasható honlapjukon. A csoport tagjai ugyanis úgy vélik, ha elég erős a tiltakozás, több százezer embert nem vonhatnak eljárás alá. "Eljött a polgári engedetlenség ideje, az erkölcs a mi oldalunkon áll. Nincs mitől félni, ha elég sokan vagyunk" - írta Lángh, aki minden tagot felszólított, hogy a saját környezetében is népszerűsítse az akciót.

Sokan ugyanis egyáltalán nem értik, miért van szükség az adatkérésre (sőt, egyes reakciók szerint a törvénybe később az is beépíthető lenne, hogy a szolgálatra kötelezett "szálláshelyként" adja át a saját lakását is, pusztán azért, mert "katasztrófahelyzet" állt elő). Ezért egyes polgármesterek várhatóan el is utasítják majd a levél kiküldését. Lapunknak Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere megerősítette, hogy nem tervezi a toborzást, ugyanis a törvény azt "nem is írja elő". Az adatokat ugyanis, ha másként nem lehetséges, először a munkáltatóktól, a hadkiegészítő parancsnokságtól valamint a személyi adat- és lakcím-, illetve a gépjárműnyilvántartásból kell beszerezni - idézte fel a jogszabályt. "A törvény csak feltételesen kötelezi az önkormányzatokat, ami nem jelenti azt, hogy mindenkit zaklatni kell" - jegyezte meg. 

A polgármester szerint teljesen egyértelmű, hogy szükség van polgári védelemre, "nyilván mindenki jobban aggódik a 2010-es árvizek és az ajkai timföldgyár katasztrófája után". Ám szeretnének racionálisak lenni, ahogyan eddig is, és az az ésszerű, ha valóban vészhelyzet van, akkor a megoldásában olyan szakemberek vegyenek részt, akik értenek is hozzá - magyarázta Wittinghof, megjegyezve, maga is gyanakodna, ha ilyen szabálysértéssel riogató levelet kapna. A megfelelő szakembereket felkeresni sokkal egyszerűbb, mint levelezni - tette hozzá a polgármester. Ráadásul, "már amúgy is tudnak rólunk eleget". A budaörsi polgármestert hasonló megfontolásokból több fővárosi társa is követheti, de mint kiderült, vidéken is történt ilyen: Pécs vezetése sem küldött a levelekből, mert a polgármester szerint "egyébként is jól" működik az önkéntes polgári védelmi szolgálat.

Az OKF polgári védelmi szolgálatának vezetője szerint is például a XI. kerületben túl sok ember kapta meg a behívót - összesen 1300-an. Állítása szerint "tévesen", mert a kerület rosszul értelmezte a jogszabályt. De azt mondta, "biztos benne", hogy közülük "senki nem kap" szabálysértési bírságot vagy átváltható elzárást, ha nem jelez vissza a levélre.

Tóth ugyanakkor ellentmondásba keveredett főnökével, Bakondi Györggyel, mivel az OKF vezetője arról beszélt az MTV-ben, hogy az adatszolgáltatást nem tagadhatja meg senki, s az OKF álláspontja szerint is "tájékoztatni kell" az embereket, hogy "a szolgálat kötelező". Miközben az OKF hivatalosan cáfolta, hogy mindenkit besoroznának, Bakondi az MTV-ben már azt hangsúlyozta, hogy "a 18 feletti felnőtt lakosság közül bárki számít arra", hogy az önkormányzat megkeresi. Forrás: Népszava.hu

B. L. N. /

 


 

Kié a hatalom ma Magyarországon?

2012. júniusában olyan MNB törvényt fogadtak el, hogy az MNB készleteinek felhasználásáról az MNB elnöke önmaga rendelkezhet és 10 évre titkosított! 

mti
 
 
 
 
 
2012.11.01. 16:07 | Utolsó módosítás: 2012.11.01. 17:33
  
 

Jöhet a pénzügyi ombudsman

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi jogok biztosáról szóló törvényjavaslatát. A pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásával kapcsolatosan fordulhatnak majd a fogyasztók.A fogyasztókat segítené Illusztráció (MTI)

A törvényjavaslat kimondja, hogy a fogyasztóknak - köztük a magánszemélyeknek, az egyéni vállalkozóknak és a mikrovállalkozásoknak - joguk van a pénzügyi biztoshoz fordulni, akit a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős tárcavezető, azaz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevezi ki határozatlan időre, és ő is menti fel.

Az előterjesztés szerint pénzügyi jogok biztosának 35 évesnél idősebb jogász vagy közgazdász végzettségű magyar állampolgár nevezhető ki, akinek kiemelkedő elméleti tudása vagy legalább ötéves szakmai gyakorlata van, és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a pénzügyi termékek fogyasztóinak állampolgári jogait érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében.

Nem tölthetné be a posztot az, aki a kinevezése időpontját megelőző négy évben országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati képviselő, államfő, kormánytag, államtitkár, polgármester, alpolgármester, nemzetiségi önkormányzat tagja, jegyző, a honvédség, illetve a rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagja, párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt.

A pénzügyi ombudsman megbízatása a tervek szerint összeegyeztethetetlen lesz minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel, más keresőtevékenységet nem folytathat, és egyéb munkájáért - a tudományos, oktatói, művészeti, szerzői jogi védelem alá eső, valamint lektori és szerkesztői tevékenységet kivéve - sem fogadhat el díjazást.

"Feladatai végrehajtása során a pénzügyi biztos független, nem kérhet és nem fogadhat el utasítást a kormánytól, a kormány tagjaitól, más államigazgatási szervtől, az Európai Unió intézményeitől, szerveitől és hivatalaitól, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől" - rögzíti az indítvány.

Az új ombudsman - az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárok, magánnyugdíjpénztárok, szövetkezeti hitelintézetek és biztosító egyesületek kivételével - nem lehetne pénzügyi szervezet tagja sem.

Az előterjesztés azt is előírja, hogy a pénzügyi jogok biztosa öröklés kivételével értékpapírt - kivéve állampapírt, letéti jegyet, kollektív befektetési értékpapírt, jelzáloglevelet - vagy egyéb, a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény szerinti pénzügyi eszközt ne szerezhessen.

Matolcsy Györgynek a törvény hatálybalépését - vagyis a kihirdetése utáni napot - követő egy hónapon belül kell kineveznie a pénzügyi jogok biztosát.

A tárcavezető indoklása szerint a pénzügyi biztosi intézmény létrehozásával teljessé válik a pénzügyi fogyasztóvédelem rendszere: a pénzügyi fogyasztóvédelmi hatósági feladatok ellátását biztosító Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az annak részét képező, bíróságon kívüli alternatív vitarendezési fórum, a Pénzügyi Békéltető Testület mellett a pénzügyi biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó, a pénzügyi kultúra fejlesztésében aktívan szerepet vállaló önálló intézményként jelenik meg.

A pénzügyi ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásával kapcsolatosan fordulhatnak majd a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók és a mikrovállalkozások. A biztos feladatköre kiterjed a beérkező megkeresések saját hatáskörű kivizsgálására vagy fogyasztóvédelmi hatósági eljárás kezdeményezésére, ha pedig hatásköre nem terjed ki a beadvány elbírálására, a Pénzügyi Békéltető Testülethez vagy más hatósághoz irányítja a panaszost. Fontos funkciója a felvilágosítás, a tájékoztatás és a pénzügyi kultúra fejlesztése - írta Matolcsy György.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 10-én a parlamentben beszélt arról: bár az elmúlt két évben sokat tettek - és el is értek eredményeket - annak érdekében, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a "dokumentálható állampolgári sérelem". Ezért azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét. 

 


Amit már tudunk:

Az adóforintjaink egésze évről évre, előre megfontoltan és aljas szándékkal a nemzetközi pénzügyi oligarchia, illetve a multik magánzsebeibe vándorol.

A magyar állam pedig a befizetett adóforintokat hitelként, kölcsönként, kamattal terhelten kapja vissza az államháztartás finanszírozására!
 

Generációkra előre és gyakorlatilag örökre eladósítva az országunkat és a teljes lakosságunkat! Azokat is, akik haszonélvezői voltak  illetve jelenleg is haszonélvezői ennek a folyamatnak.

  

Mi áll a háttérben?  Mit is mond David Rockefeller 1991-ben?

David Rockefeller a Trilaterális Bizottság találkozójához intézett beszéde 1991.június

 

"Hálásak vagyunk a Washington Postnak, a New York Timesnak, a Time Magazinnak és más nagyszerű kiadványoknak, amelyek igazgatói részvettek találkozóinkon, és tiszteletben tartották titoktartási fogadalmukat, majdnem negyven éven át.

Lehetetlen lett volna számunkra terveink kibontakoztatása a világ számára, ha ki lettük volna téve a nyilvánosság reflektorfényének ezen évek alatt.

De a világ most tapasztaltabb és jobban felkészült, hogy meneteljen a Világkormány felé.

Az értelmiségi elit és a világbankárok nemzetek feletti legfelsőbb hatalma biztosan többre becsülhető, mint a nemzeti önrendelkezés, amit az elmúlt évszázadok során gyakoroltunk."


 

 Egy kis "irodalom" napjainkból


  

 Ezt a magyar termék reklám videót az Eu betiltotta! NO KOMMENT!

15 tipp a biztonságos házi disznóvágáshoz

A magyarok ereje nem a létszámában, hanem az egyedeit meghatározó tulajdonságaiban rejlik!

Megnőtt a felelősségünk és a kötelezettségünk! Többet kell tennünk mint azelőtt, mert elindult az egyfajta világ összeomlása és mire véglegesen összeomlik, ott kell lennie az új rendszernek!

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!


 

Kína elvágta a világot az elektronika fémeitől

Nagy Balázs András - 2011. október 21. | 12:00 tények Tudomány

Leállt a kínai export, ezzel pedig a tévék, okostelefonok, elektromos járművek és tucatnyi más készülék gyártásához nélkülözhetetlen alapanyag válhat beszerezhetetlenné.

Ugyan a világ ritkaföldfém készletének „csak” harminc százaléka található Kínában, az ország – hála számos megállapodásnak, felvásárlásnak, gazdasági segélynek és hasonlóknak – valójában a világ kitermelésének nagyjából 97 százaléka felett rendelkezik. Azaz a világ high-tech iparai a kínai uraktól függenek, akik most úgy döntöttek: nincs több alapanyag.
 

Leállította ugyanis a  Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth csoport az amerikai, japán és európai kivitelt egy hónapig azért, hogy mesterségesen magasabbra emelje az árakat. Annak érdekében hogy a hiány által indokoltnál is jobban emelkedjenek az árak, az export stopon kívül felvásárlásba is kezd a cégcsoport, amely a kínai kitermelés 60 százaléka felett rendelkezik, hála egy korábbi kormányzati döntésnek, amely 35 kisebb vállalatot olvasztott egybe.

 

17 nélkülözhetetlen ritkaság
 
1periodictableofelements.jpg
 
17 nélkülözhetetlen ritkaság
A terv célja többes: egyfelől a mesterséges hiány újra felfelé hajtja majd az árakat, másfelől pedig a külföldi rivális high-tech iparágakat is nagyon kellemetlen helyzetbe hozza. A kínai cégek ugyanis szeretnék például kilökni az európai és ázsiai riválisaikat az elektromos motorokhoz való mágnesek gyártásának vezető szerepéből. Ezeket ugyanis javarészt eleddig nem Kínában gyártották.

Ahogyan azt korábban is megírtuk, az iparágak próbálnak szabadulni a kínai uralomtól. Ezen több éves, sőt, évtizedes tervek azonban egyelőre nem tartanak olyan fázisban, hogy bármilyen mértékben is csökkentsék a most bejelentett leállás gazdasági hatásait.

- cikk vége -


 

Nekik nem kellett diploma a világsikerhez: Jobs, Zuckerberg és Gates

2011. október 06., csütörtök, 13:30 • Utolsó frissítés: 2011. október 06., csütörtök, 13:40
Szerző: eduline.hu

Címkék: Bill Gates; Apple; Steve Jobs; Mark Zuckerberg; Reed College;

Steve Jobs soha nem szerzett diplomát, az Apple-t mégis a világ legértékesebb márkájává tette, megelőzve a Microsoftot, az IBM-et és az Intelt.

Jobs – Zuckerberg, Bill Gates, Dustin Moskovitz és Michael Dell mellett – a 20. és 21. század legsikeresebb "kiugrott diákjai" közé tartozik.

Steve Jobs a cupertinói Homestead High School diákjaként érettségizett, nyári munkát a Hewlett-Packardnál szerzett, ahol Steve Wozniakkal – az Apple későbbi társalapítójával – dolgozott együtt. A középiskola után a portlandi Reed College-ban tanult tovább, de az első szemeszter végén otthagyta a főiskolát.

Miért nem szerzett diplomát Steve Jobs, Zuckerberg és Bill Gates? A cikk folytatását az Eduline oktatási oldalon olvashatja el.

 

A világ legsikeresebb "bukott diákjai" - Jobs, Zuckerberg és Gates    2011.10.06., 11:56 

 

Steve Jobs a cupertinói Homestead High School diákjaként érettségizett, nyári munkát a Hewlett-Packardnál szerzett, ahol Steve Wozniakkal – az Apple későbbi társalapítójával – dolgozott együtt. Jobs a középiskola után a portlandi Reed College-ban tanult tovább, de egy szemeszter után otthagyta a főiskolát.

„Egyáltalán nem volt leányálom. Mivel nem volt kollégiumi szobám, a barátaim szobáiban aludtam a földön. Ötcentes kólásüvegeket váltottam vissza, és a betétdíjból vettem ennivalót. Minden vasárnap este hét mérföldet gyalogoltam a városon át, hogy heti egyszer rendes ételt egyek a Hare Krisna templomban. Imádtam” – mesélt a főiskolai hónapokról a Stanford Egyetem 2005-ös diplomaosztó ünnepségén.

Steve Jobs
Steve Jobs
Forrás: AP

Nem Steve Jobs az egyetlen informatikai zseni, aki annak idején otthagyta az egyetemet. Bill Gates egy év után iratkozott ki a Harvard jogi karáról, hogy évfolyamtársával, Paul Allennel, akivel később megalapították a Microsoftot, az elsők között fejlesszenek szoftvereket az első kisméretű és olcsó személyi számítógéphez, az Altair 8800-hoz. „Féltünk, hogy ha várunk, valaki megelőz minket. Nehéz döntés volt, és tudom, hogy a szüleimnek voltak kétségeik. Bár soha nem bátorítanék senkit, hogy hagyja ott az egyetemet, úgy tűnik, hogy számomra ez volt a jó döntés” – írja honlapján, a thegatesnotes.com-on.

"Ha a Facebook bedől, visszamegyek a Harvardra"

Mark Zuckerberg Facebook-alapító is a Harvardra járt, de diplomát nem szerzett. A Forbes magazinnak adott interjúban bevallotta, hogy Bill Gates inspirálta abban, hogy félbeszakítsa informatika és pszichológia tanulmányait. 2004-ben, két évvel a beiratkozás után úgy határozott, hogy halaszt az egyetemen, és azóta minden szemeszter elején ugyanerre a döntésre jut. „Ha a Facebook egyszer bedől, lehet, hogy visszamegyek a Harvardra” – ismételte többször Bill Gates szavait, aki egy informatika órán ugyanezt mondta Zuckerberg osztályának a Microsofttal kapcsolatban. Egyetemisták, akik a kollégiumi szobában alapították meg milliárdokat érő cégüket - összefoglalónkat itt olvashatod el.

Egy kulturális kreatív szemléletű vállalkozás. 2012-2013

 

   
 

 

Magyarország - elitből is - jobbat érdemelne 

Érthető, ha a kormányzó politikai elit tagjainak gyanús, miből élnek meg a kiskeresetűek, hiszen maguk aligha lennének képesek minimálbér-közeli fizetésből kijönni. Vélemény.

  
Kis Miklós 
2011. szeptember 23. 16:35
 
 
Bruttó 202 ezer forint alatt lehet majd a csökkenő nettó bére miatt kompenzációt kérnie annak, aki azt vallja a NAV-nak, nincs jövedelme a szürke-, feketegazdaságból.

Akadnak, akik fölháborodnak azon, hogy a kormány több millió embert potenciális adócsalónak néz.
 

Pedig a felvetés összefügg azzal, hogy a viszonylag magas keresetűek általában el sem tudják képzelni, hogyan lehet megélni bruttó 200 ezer vagy pláne bruttó 100 ezer forintból. „Biztos, hogy van még valami mellékes” – szokták mondani ezek a jobb módú emberek.

Különösen így gondolhatja a politikai elit azon része, amelynek tagjai nem is ismerik a munka világát, produktív tevékenységet soha nem végeztek, mégis átlag fölött kerestek mindig. S még akár arra is lehetőségük van, hogy eltegyenek egy kis „mellékest”.

Igen, a minimálbér-közeli fizetésekből egyáltalán nem lehet megélni. Ezt a tényt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) évről évre kimutatja a létminimum számításakor. A létminimum minden alkalommal meghaladja a minimálbért. S nem pár forinttal. A létminimum 2010-ben 78 736 forint, míg ugyanekkor a nettó minimálbér 60 236 forint volt.

Igen, a minimálbér közelében kereső dolgozók – kivéve, ha van a háztartásban magasabb jövedelmű – a statisztika és a közgazdaságtan törvényei szerint nem is maradhatnának életben. Valóban, miből élnek meg ezek az emberek?

Nem tudjuk. Elég nehéz például elképzelni, hogy egy hipermarketben vagy egy diszkontláncban a pénztárosok szürkén kapják a fizetésüket. Ehhez túl nagy cégekről van szó. A politikai elit azonban szívesen hiszi azt, hogy akinek alacsony a fizetése, annak nyilván vannak eltitkolt bevételei. Ez olykor igaz, olykor nem.

A politikai-gazdasági elit rosszabbik részében keményen tartja magát az a hit is, hogy „van azért az embereknek pénze”, és egyszerűen tagadják a szegénység létezését. Egy igen-igen jómódú, a politikától már szerencsére visszavonult képviselő mondta zárt körben: nézzétek meg a mobiltelefonok számát! S mennyi pénzt elköltenek telefonálgatásra – érvelt a lakossági túlfogyasztás és az alacsony jövedelműek keményebb adóztatása mellett az egyébként nem éppen puritán életmódjáról ismert politikus. Cinizmusban rajta is túltett a vállalkozók azon – Fidesz-szimpatizáns - érdekképviselője, aki az egykulcsos, adócsökkentő szlovák minta mellett úgy érvelt: nem baj, ha lesznek éhséglázadások Magyarországon is, mint Szlovákiában, mivel annak PR-értéke lenne, a külföldi befektetők így látnák a kormány eltökéltségét a jóléti állam kiadásainak lefaragásában.

A cinizmus és képmutatás netovábbja, amikor a magyar politikai-gazdasági elit egyes tagjai azzal érvelnek az egykulcsos adó mellett, hogy aki többet, jobban dolgozik, az jobban keres. Ők ugyanis pontosan tudják saját tapasztalatból, hogy a jó összeköttetések sokkal többet számítanak a munkánál. (Kivételek mindig vannak: találunk néhány olyat is, akik valóban tudásuk, tehetségük révén emelkedtek fel.)

 

OLVASS TOVÁBB

VÁLASZTÁSOK 2014 - LAKOSSÁGI SZEMMEL

 

 

 

 

 

Menüpontok

Cikkek

Internet2012 - ingyenes programok, tárhelyek, hasznos dolgok

2012.08.07

uCoz: ingyenes weblapszerkesztő és tárhely - forrás: seoblog.hu

Megdöbbentő tudású DVD-író program ingyen - forrás: hvg.hu

Itt találsz minket a Facebook-on. Please give a like!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Friss Hírek rovatunk | Fényképek: SOPHIE Képgalériája | Hozzászólások: 4

Hírgyűjteményünk 2012

2012.01.01

0_9675.jpgOlyan világban élünk, ahol ismét csak önmagunkban és a hozzánk hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben élő embertársainkban bízhatunk. Ideje szétnéznünk magunk körül és keresni a kapcsolatot egymással. 

 

Ismét Szalóczy Pál hangjára záródnak az ajtók

Címkék: bkvbkkszalóczy pál,állomásbemondó
2012.09.04.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Friss Hírek rovatunk | Fényképek: Gigants | Hozzászólások: 0