Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az emberiség puzzle kockákból felépíti az első hidat a világhálón a többnyelvű társadalmak felé! 

A Yagooft többnyelvű közösségi hálózat az emberiség egészének kínálja a szabad és korlátozások nélküli kommunikáció minden előnyét! A bannerre klikkelve a videólejátszó alatt csatlakozhat bárki ingynes felhasználóként! Az 50 Dollar Deal regisztráció pedig örökös tulajdonhányadot jelent!

 

 

 

KEHTA: januártól jöhet az internetes feketelista

Koi Tamás, 2013. július 31. 15:39  Forrás: www.hwsw.hu

Közös, minden szolgáltató számára hozzáférhető adatbázis alapján kötelezővé válhat a bíróság vagy az illetékes hatóság által jogsértőnek ítélt tartalom blokkolása az interneten - az erről szóló hírközlési hatósági rendelet jövő januárban, fél év csúszással léphet életbe.

A jövő év elejétől működésbe léphet az a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által üzemeltetett internetes feketelista, mely alapján a Magyarországon működő internetszolgáltatóknak kötelezően blokkolni kell a jogsértőnek ítélt tartalmakat. A Központi Elektronikus Hozzáférhetetlenné Tételi Határozati Adatbázishoz, vagyis a KEHTA-hoz minden internetszolgáltatónak csatlakoznia kell, és a bíróság vagy hatóság által elrendelt tiltásokat azonnali hatállyal életbe kell léptetnie.

A KEHTA eredetileg július 1-jén állt volna élesbe elsősorban azzal a céllal, hogy az interneten megjelenő faj-, vallási, felekezeti, nemi, illetve szexuális orinetáció alapján magánszemélyek vagy csoportok sérelmét megvalósító jogsértő, valamint különösen gyermekeket szexuálisan vagy egyéb módon zaklató, illetve gyermekpornográfiát ábrázoló internetes tartalmakat kiszűrje. Az adatbázis alapján a bíróságok, valamint a törvényben meghatározott hatóság egységes módon, elektronikus úton tudja tájékoztatni a szolgáltatókat ezekről a jogsértő esetekről, az internethozzáférést biztosító cégek ezt követően különböző módokon, domain név, IP-elérés, vagy portszám alapján le tudják tiltani az ominózus tartalmakat.

Ez a rendszer a HWSW információi szerint most is működik, de jóval kevésbé hatékony módon. Jelenleg ugyanis a bíróság hirdetőtáblájára elhelyezett hirdetmény alapján tájékozódhatnak csak a szolgáltatók a jogsértő oldalakról, vagy más tartalomról, vagyis a jogalkotó a szolgáltatók önkéntes jogkövetésére kénytelen alapozni. Emellett a hirdetményekből nem derülnek ki azok az elektronikus adatok - IP-cím vagy URL -, mely alapján a szolgáltató a blokkolást el kell végezze.

Az új jogintézmény január 1-i bevezetése után ugyanakkor nincs tovább apelláta, így az a szolgáltató, mely a hatóság által üzemeltetett, ugyanakkor nem hatósági nyilvántartásnak számító KEHTA-ban szereplő feketelistát nem emeli át saját rendszerébe, rendbírságot kaphat. A KEHTA-hoz a kapcsolódást a hatóság az Adatkapun keresztül biztosítja, a rendszert minden szolgáltatónál Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező, kijelölt kapcsolattartók működtetik majd.

A tiltólista működését lehetővé tevő törvényhez kapcsolódó NMHH elnöki rendelet tervezete nem rendelkezik arról, hogy a szolgáltatók pontosan milyen eszközökkel akadályozzák meg a hozzáférést a jogsértő tartalmakhoz. Azt ugyanakkor kifejezetten előírja, hogy az internetszolgáltató olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel köteles gondoskodni a KEHTA-ból részére megküldött adatok biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatok alapján megfelelő védelmi szintet nyújt


 

 

Most már bárki letöltheti az új Windows-t

2013. június 28., péntek, 22:06

Közzétette a Windows 8.1 ISO fájljait a Microsoft, így most már Windows 8 nélkül is telepíthető a legújabb operációs rendszer.

A Microsoft szerdán jelentette be a Windows 8.1-es verzióját. Már ekkor közzétették a Preview kiadást, ezt azonban csak az telepíthette ingyen számítógépére, akinek a Windows 8 volt az alap operációs rendszere. Most felkerültek a Win 8.1 oldalára az ISO fájlok is, így a korábbi Windows-verziókkal rendelkezők is ingyenesen telepíthetik a legújabb változatot.

A Windows 8.1 Preview változata innen tölthető le, a hozzá tartozó termékkulcs az  NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F - ezt kell megadnia mindenkinek a termék telepítéséhez.

A Microsoft tájékoztatása szerint a Windows 8.1 Preview jelenleg nem támogatott bizonyos táblagépeken és személyi számítógépeken, amelyek az újabb 32 bites Atom processzorokat használják.

 

 

 

Kép
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
60 országban lett tananyag a magyar felfedezés
Radics Boglárka - 2011. február 1. 13:00
A világ 60 országában, többek közt az USA Védelmi Minisztériumában lesz tananyag egy magyar etikus hacker által felfedezett biztonsági rés; a tesztek során a kártékony kódot a vírusirtó programok sem ismertek fel.
 

A számítógépes bűnözők elleni harc világszerte oktatott tananyagába is bekerült annak az új biztonsági résnek a leírása, melyet nemrégiben fedezett fel a NetAcademia Oktatóközpont etikus hekkere. Az új típusú támadásra való felkészülést márciustól a világ 60 országában oktatják, többek közt az USA Védelmi Minisztériumában dolgozó informatikusok számára lesz kötelező tananyag a magyar „találmány". 

A NetAcademia oktatója, Barta Csaba olyan biztonsági rés kiaknázására mutatott valós példát, melyre eddig csak elméleti lehetőségként tekintettek a szakmában. „A kártékony kód hatékonyságát jól mutatja, hogy a tesztek során a vírusirtó programok sem fedezték fel. Ráadásul a legújabb operációs rendszerek, így a Windows 7 és a Windows Server 2008 legfrissebb, naprakész verziói alatt is fut"- mondta Barta Csaba, a NetAcademia oktatója.

„Technikai szempontból nagyon érdekes a NetAcademia megoldása, ugyanakkor egy szép példa arra is, hogy a biztonsági szakembereknek folyamatos éberségre van szükségük. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezzel az eszközzel is bővítjük az Ethical Hacking képzés tananyagát" - mondta Sean Lim, az EC-Council alelnöke a tematikabővítés kapcsán. „A kártékony kódot természetesen eljuttattuk a vírusirtó cégek felé, így már nem felderíthetetlen többé, de mint megoldás, továbbra is nagyon tanulságos" - tette hozzá Lim.

A magyar felfedezést is tartalmazó, 7-es verziószámú Ethical Hacking tananyag - mely alapján többek közt az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának informatikai biztonságért felelős szakembereit is képzik - idén március közepétől lesz elérhető az EC-Council képviselettel rendelkező országokban, így Magyarországon is.

További érdekes cikkek:
Újabb kémeszköz otthonra
Megfigyelési botrány: a megdöbbentő részletek
Feltörték az áramszolgáltatót
 

 

 

Mától él az európai mobiltöltő-szabvány

Balogh Csaba - 2011. január 1. 08:00

Nem több mint 2 éven belül már az európai szabványnak megfelelő, microUSB mobiltöltők dominálhatják a piacot.

A megállapodás értelmében a piacra dobott telefonok 90 százaléka támogatja ezt a töltési módot.

 

Az Európai Bizottság még 2009. nyarán szavazta meg az egységes mobiltöltő bevezetését, akkor a microUSB-t választották szabványnak. Idéntől már csak az ezt támogató készülékeket lehet forgalomba hozni az Európai Unióban.


A szabály nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös - kevesebb lesz a kidobott töltő -, de a felhasználók mindennapjai során is. Képzeljük el például, hogy pár éven belül teljesen eltűnnek a "-Van valakinek Sony Ericsson töltője? - A régebbi fajta vagy az újabb?" párbeszédek, és mindenki mindent tölthet majd ugyanazzal a töltővel.

A megállapodást olyan nagy gyártók írták alá, mint az Apple, a Huawei, az LG, a Motorola, a Nokia, a Qualcomm, a RIM, a Samsung vagy éppen a Sony Ericsson. Az aláírók összesen az Európai Unióban eladott mobilok 90 százalékát gyártják. A megállapodásból kimaradó legnagyobb gyártó a HTC, viszont ez kb. semmit nem jelent, hiszen ők már régen microUSB-s töltővel adják ki készülékeiket.
 

 

Valóra vált StarWars - jönnek a holografikus mobilok

Radics Boglárka - 2010. december 26. 14:35

Az IBM kutatói közzétették középtávú előrejelzéseiket - 2015-re többek között jönnek a holovideós mobilok, és a közösségi kutatás.

 2015-re a mobiltelefonokban megjelenik a 3D-s holografikus kivetítési funkció, mellyel ismerőseink valósághű kivetített másaival folytathatunk video-chatet - vélik az IBM kutatói. Ezek mellett még az alábbi jóslataik vannak az elkövetkező évekre:

-         a mai lítium-ion akkumulátorok kora leáldozik, hamarosan olyan akkumulátorok jelennek meg, melyek tízszer tovább bírják majd, sőt egyes eszközökben - főleg a kisebb elektronikai eszközökben megjelennek az akkumulátor nélküli megoldások.

-         Olyan rendszerek jelennek meg, melyek előre jelzik - megjósolják - a forgalmi dugókat, és erről folyamatosan tájékoztatják a közlekedőket.

-         A kutatás kikerül a közösségi médiába: bárki beszállhat kutatásokba úgy, hogy folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatokat a tudósok felé.

-         A szerverközpontok energiafelhasználása nem csak lecsökken, hanem éppenséggel termelni fogják az energiát, így segítve a környező települések energiaellátását.

 

 

Fizetni kéne a Facebookért, YouTube-ért

Nagy Balázs András - 2010. december 20. 08:00

Szeretne Facebook-on lógni? Youtube-ot nézni? Skype-ot vagy hasonlót használni?

Az egyik legújabb terv szerint ezek eléréséért mind-mind külön-külön kellene havidíjat fizetni.

Szeretnénk, ha ezek közül mindegyiket elérnénk. Sőt, minimális minőséget is követelünk, hiszen ki nézne meg egy fél perces videót, ha hat percig töltene a legkisebb felbontású változata is? Ki használna bármilyen online telefon-helyettesítő szolgáltatást, ha a hangátvitel akadozna és jobb esetben csak minden második szavunkat lehetne érteni?

Az Allot Communications és az Openet pontosan a fentebb vázolt helyzetet szeretné elérni: amennyiben nem fizetünk minden egyes „szolgáltatásért” (értsd: népszerűbb weboldalért), azt elérhetetlenné vagy élvezhetetlenné tenné az általuk hirdetett technológia.

Ez lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy a felhasználók internetezését bitről-bitre nyomonkövessék, a reklámanyag szerint még akkor is, ha valamilyen megoldással kódolnák azt. Ez a terv természetesen teljesen szembemenne az internet függetlenségéért küzdő aktivisták céljával. Potenciálisan pedig minimum versenytorzító, fejlődést visszatartó erővel bír. Elvégre ki akarna előfizetni még egy újabb honlapra?

No persze a szolgáltatók maguk repesnének az örömtől. Korábban már az okostelefonok gyártóitól is megpróbáltak pénzt behajtani – mondván, a felhasználók túl sokat neteznek – és még a weboldalak üzemeltetőinél is próbálkoztak.

Az igazsághoz azonban sajnos az is hozzátartozik, hogy a jelen pletykák szerint az amerikai illetékes hivatal engedni fog a nagy szolgáltatók nyomásának, és azoknak így nem kellene teljes, minden részében egyenlő és egységes internetszolgáltatást nyújtaniuk. Ugyan a mobilnet nálunk sem teljesen független, de jelenleg nem weboldalakat tiltanak – vagy büntetnek – az itthoni szolgáltatók, hanem például a fájlcserélő protokollokat, így a torrentet.

További híreink:
Civilruhás ügynökök ellenőrzik a mobilvásárlást
Google Instant mobilon - magyarul is!
Az idei év no. 1 alkalmazása

 ______________________________________________________________________

 

 

Kis cégek jó nagy hanggal

 

Az internet révén akár nagyon kis cégmérettel is aránytalanul nagy piac érhető el. Kis túlzással néhány fős kisvállalkozások uralják az online világot.

2011. január 19. 18:30
 

Az internet teljesen átírta az üzleti szabályokat. Alacsony induló költséggel hatalmas piacot nyerhetnek az ügyes szereplők.

A net apró óriásai közt szemezgetett a Royal Pingdom oldal. A listába való bekerüléshez legalább 10 millió felhasználó és maximum pár száz fős cégméret kellett.

Mozilla

Dolgozók száma: 250
Felhasználók: mindenki, aki Firefoxot használ (kb. 400 millió ember)

A Mozilla cég/szervezet, amely egy online közösség 1998-óta küzd „egy jobb internetért”. Legfontosabb termékük a Firefox böngésző. A nyílt forráskódot használó projekt a közösség ereje révén jutott el odáig, hogy jelenleg a világ második legnagyobb böngészőjét tudhatja magáénak 30 százalékos részaránnyal. A Firefox nem kizárólagos terméke a Mozillának, rendelkeznek többek közt email-klienssel, a Thunderbirddel is.

http://www.mozilla.org/

 

Tumblr

Dolgozók száma: 18
Felhasználók: 12 millió blog

Tumblr volt a tavalyi év egyik netes sikersztorija. A Telegraph így foglalta össze találóan mi is ez. Hagyományos blogolás: Kipróbáltam, kösz elég volt! Facebook: egy rakás kölyök. Twitter: jaj, az annyira 2006. A múlt!. A tumblelogging: olyan mint az email – rövid, lényegi és közvetlen.

http://www.tumblr.com


Twitter

Dolgozók száma: 300
Felhasználók: 175 millió

A mikroblog szolgáltatást egyre kevesebbeknek kell bemutatni és magyarázni mire is jó az. A 140 karakterben megfogalmazható tweetek (csiripek) mára meghódították a világot és sokszor elsődleges közlő/forrás csatornaként használják nagy cégek is.

http://twitter.com

Skype

Dolgozók száma: 500
Felhasználók: 600 millió

A „szkájpolás” gyakorlatilag egyet jelentett sokáig az internetes telefonálással. Mára persze nem csak beszélgetni, vagy írásban chatelni jó, hanem videókonferenciára is alkalmas a rendszer. Az 500 fős cég akár már nem is tekinthető oly kicsinek – magyar szemmel – ám, ha a felhasználók számával arányítjuk, akkor bizony igen.

http://www.skype.com/intl/hu/homeA legtöbb cégnek fontos a jó iroda - KÉPGALÉRIA a cégek főhadiszállásáról.

 

 

Craigslist

Dolgozók száma: 30
Felhasználók: 50 millió amerikai

A listát tekintve őskövületnek és itthon kevéssé ismertnek tekinthető oldal lényegében egy tematikus hirdetési szájt. 15 éves története során a külalakja sem sokat változott mégis működik, és közben persze nem vált egy önmagán túlnövő szervezetté. Bár főleg az USA-ban használják vannak rajta magyar ajánlatok is.

http://www.craigslist.org/about/sites

 

Automattic

Dolgozók száma: 72
Felhasználók: 32 millió WordPress blog

Még ha a cég neve nem is oly ismert, terméke a WordPress blogmotor annál inkább. A blogsablonok könnyen testre szabhatóak és mára nem is csak blogolásra jók. Online újságok, kiadványok, vagy bármilyen webes tartalom megjeleníthető rajta keresztül.

http://wordpress.com/

 

 

______________________________________________________________________

Balogh Csaba - 2010. augusztus 2. 08:00

 

Az Android platform itthoni népszerűségével együtt a hazai fejlesztők munkakedve is nő. Ezekből az appokból válogattunk össze 10 darabot, melyek mind ingyenesen letölthetők az Android Marketről.

Egyre több az okos, ügyes és nem mellesleg szép androidos alkalmazás, amelynek nem csak készítői kerülnek ki hazánkból, hanem a szoftver jellege miatt a célcsoportot is kizárólag/főleg a magyar felhasználók alkotják. Íme, 10 egészen konkrét példa.

Kép Időkép: profi időjárás-szoftver

A legfrissebb magyar Android app a meteorológiához kötődik. Hasznos, praktikus, és ugye mint tudjuk, az időjárásra mindig mindenki kíváncsi. Éppen ezért a május elejei iPhone-os kliensük bejelentése óta számtalan visszajelzés érkezett az Időképhez, melyekben a felhasználók egy hasonló tudású, helyzetalapú és gyors működésű alkalmazást vártak a Google mobil operációs rendszerét futtató telefonjukra.

A nemrég elkészült, az Android Marketen már elérhető ingyenes szoftver segítségével az adroidos okostelefonosok tulajdonosai az ország bármely pontján állva másodpercek alatt érhetik el a leggyakrabban látogatott térképeket, előrejelzéseket, illetve saját időjárási megfigyeléseiket is beküldhetik. A program indításkor (illetve megadott időközönként) megbecsüli a telefon pozícióját, a lekérdezett térképek pedig a környező régió kivágataiként jelennek meg.

Nevek és számok: nomen est omen

Az időjárásnál valamivel kevesebbeket, de azért még mindig sok embert érdekelnek az aktuális névnapok. Ez egy tipikusan olyan terület, amelyen leginkább a saját hazája fejlesztőitől várhat megoldást az ember - legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy egy brit vagy egy francia fejlesztő a magyar névnapokkal bíbelődne. Egy magyar fejlesztő, Elek Márton viszont foglalkozott a témával, munkája eredménye a Names nevű kis szoftver. Az alkalmazás egy widgeten mutatja az aktuális névnapot, illetve értesít, ha valamelyik telefonkönyvbéli kontakt éppen aznap ünnepel.

 

Kép
Names


Szintén a nevekkel, de emellett a számokkal is kapcsolatos a svájci fejlesztésű Caller Name, amelynek jelen írás szempontjából egy nagy hibája van: nem tudtam kipróbálni, mert Desire-n sajnos nem működik. Az alkalmazás elméletileg arra jó, hogy ha felhív minket egy telefonkönyvünkben nem szereplő számról valaki, akkor Caller Name utánanéz a publikus szolgáltatói telefonkönyvben, hogy ki is állhat mögötte. A gyakorlatról csak annyit, hogy ha kipróbáljátok, jelezzetek, hogy melyik készülék hogyan reagál rá.

 

Árfolyamok és mobilköltségek

A mostanában különösen felkapott devizaárfolyam témát két magyar alkalmazás is feldolgozza. Az egyik a Magyar Telekom által fejlesztett Árfolyamok, amely átlátható felületen egy évre visszamenőleg mutatja a Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamait. Egyetlen problémám vele az volt, hogy a funkciójához mérten hatalmas, 1.59 megás.

 

Kép
Árfolyamok
 
Mindössze 145 kb-ban megoldja a kérdést a jóval frissebb és egyelőre kevesebb felhasználó által kipróbált Árfolyam Figyelő. Ez az alkalmazás szintén az MNB középárfolyamait mutatja, de a fejlesztő ígérete szerint egy árfolyam-összehasonlító app lesz egyszer csak belőle.
 
A mobilszámla kordában tartásához jöhet jól a Call costs nevű app, melyet a fentebb már említett Names alkotója készített. A publikus magyar tarifák jelentős része megtalálható benne, de szerencsére a hiányzókat is hozzáadhatjuk. Ha egyedi díjcsomagban vagyunk, akkor sem kell aggódni, hiszen a telefonálásunk költségét figyelő alkalmazásban saját tarifacsomagokat, illetve azok tulajdonságait is beállíthatjuk.

 

 

Könyvtáros és tévéújság a mobilon
Kép Könyvkatalógus
E-könyvekkel nem, de azok nyilvántartásával szolgál a Könyvkatalógus nevet kapott alkalmazás, ami a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményének offline katalógusa. Keresni lehet benne 8152 könyv, 7080 szerző, 97 kiadó, 549 téma, 4932 kulcsszó, 631 földrajzi régió és 477 időszak nevében, majd tovább böngészni a könyvekhez tartozó csoportokban.
 
Aki a könyvek helyett inkább a tévében szeret elmerülni, annak való a Műsorújság című androidos app. Ezzel ugyanis több mint 150 TV adó műsorát nézhetjük meg, ráadásul az értesítés funkció segítségével figyelmeztetést is kérhetünk a kiszemelt műsor kezdete előtt.

 

Kép Műsorújság


A T-Home IPTV előfizetők regisztráció után vezérelni tudják az otthoni IPTV Set Top Box-ot, azaz felvételeket indíthatnak és törölhetnek bárhonnan és bármikor.

 

Szó-tár és szótár

 

Ha már egy sokak számára érdekes időjárás témájú alkalmazással kezdtem, akkor egy szintén praktikussal fejezem be: Szotarak. A szoftver egy olyan szótárgyűjtemény, ami értelmezéseket, rövidítések feloldását, neveket, fájlkiterjesztéseket tartalmaz. Egyszóval praktikus társ lehet akkor, amikor épp nem vagyunk (mobil)netközelben, és nem tudunk meggoogle-zni valamit.

 

SzotarakKép


Ha már szótár, akkor nem maradhat ki az angol-magyar dilemmák megoldását kínáló English-Hungarian Dictionary sem. Az alkalmazás neve kicsit átverős, de ebben az esetben a felhasználó javára: a 101 496 magyar és a 67 261 angol kifejezés mellett ugyanis némi német-magyar és pár francia-magyar kapcsolódást is találhatunk benne, tehát egy angol, francia, német szótárral lesz dolga annak, aki az Android Marketről letölti a közel 3 megás alkalmazást.

 

Androidos mobilok a legjobb árakon
HTC Desire
Samsung Galaxy S
Google Nexus One

Kapcsolódó érdekességek
Android Market: teljes hozzáférést akarunk!
10 remek ingyen játék Androidra
Szép új világ - itt az Android 2.2

Ajánlott weboldalak

 

______________________________________________________________________

 10 év múlva elfogyhat az érintőképernyő

Megjelent: 2010.10.28. 09:45
Frissítve: 2010.10.28. 09:45

Pontosabban az anyag, aminek köszönhetően érinthető a képernyő.

Az érintőképernyő gyors, menő, vagány és a jövő technológiája, igaz? Sajnos már az évtized végére a múlté lehet, ha nem találnak ki valami újat. A nagy cégek és kutatás-fejlesztési osztályaik épp ezen dolgoznak.

De nem csak a kijelzőink vannak veszélyben, hanem az alacsony energia igényű LED-ek és a napelemek is. Hiszen ezek mind-mind egy indium ón-oxid nevű fémkeveréknek köszönhetik működésüket.

Az indium az ólom- és a cinkbányászat mellékterméke. Azonban számos bánya nem veszi a fáradtságot, hogy összekaparja az anyagot. Ennek a hozzáállásnak megfelelően az indium rendkívül ritka és drága. Ez a törékeny anyag  viszont vezeti az áramot és mégis átlátszó. Érthető tehát, hogy miért elengedhetetlen korunk technológiájában.

Egyes számítások szerint világszerte mintegy 16 ezer tonna indium maradt, nagy része ráadásul Kínában. A felhasználásának üteme alapján a kutatók szerint 2020-ra ez a mennyiség is elfogyhat, éppen ezért létszükség új technológiák fejlesztése.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ten Years To Save the Touchscreen (Gizmodo)

Forrás: Gizmodo

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

_________________________________________________________________

Jövőre nem kapunk töltőt a mobilhoz
Radics Boglárka - 2010. augusztus 3. 12:00
Az EU tavaly szavazta meg az egységes mobiltöltő bevezetését. Az új szabályozást az összes nagy gyártó elfogadta, így jövőre már töltő nélkül fogják árusítani a mobiltelefonokat.
 
Az Európai Unió tavaly júniusban szavazta meg az egységes mobiltöltő bevezetését. Jövő év elejétől kezdve a mobiltelefonokat már csak egységes töltővel lehet majd tölteni az EU országokban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eladott telefonokhoz mobiltöltőt már nem fognak adni a gyártók. Ezzel évi több ezer tonna e-hulladék keletkezése akadályozható meg, a töltők esetében ez ráadásul veszélyes hulladéknak minősül. A felhasználóknak is könnyebbséget hoz az új rendelkezés, hiszen egyetlen töltővel a háztartásban található összes mobil tölthető lesz, ha pedig épp nincs nálunk, mikor lemerül a telefon, nem kell a munkahelyen a megfelelő töltőre vadászni - bárkitől kérhetünk egyet.

A megegyezés értelmében létrehoznak egy normát, ami szerint az új mobilkészülékeknek a standard micro-USB bemenetet kell használniuk a töltők kompatibilitása érdekében.A Motorola, az Apple, az LG, a NEC, a Qualcomm, a RIM, a Samsung, a SonyEricsson, a Nokia, a Huawei és a Texas Instruments is azon gyártók között vannak, melyek elfogadták az új szabályozást, és jövőre töltő nélkül árusítják új készülékeiket. Az egységes töltő azon telefonok esetében használható, melyeken van mikro USB kimenet, a régebbi modellek, melyekről ez a csatlakozó hiányzik, a továbbiakban is csak a dedikált töltővel használhatók.

További érdekes cikkek:
Facebook mentette meg a nemi erőszaktól
A világ legpechesebb tolvaja
Mobil csengőhang miatt került börtönbe
Láthatatlan mobilt talált fel a diktátor
Kicsinálják a tini celebet
 

 

A Google kereső felülete megújult

 
Megújult felülettel érhető el a Google kereső. Néhány új funkcióval is kiegészült, de szembetűnő változás inkább csak a design és a rendszer által generált kódban figyelhető meg. Egyelőre sorrendezési szisztéma változtatást nem észleltünk a találati listákon.
Tehát mik az újítások?
A leginkább szembetűnő az, hogy a bal oldalon megjelent egy honlap menühöz hasonló navigációs panel. Ennek segítségével a találati lista szűrhető bizonyos szempontok szerint. Hasonló navigációs panel eddig is elérhető volt csak alapértelmezésben nem volt “lenyitva” a találati lista mellett, tehát tulajdonképpen az újítás nem a funkciókban, hanem a megjelenésben van. Ami eddig nem volt annyira szem előtt, azt most feltűnően kihangsúlyozták.
 
A panel legelső részében a tartalom típusa szerint szűrhetjük a listát. Az egyes szűrőkre kattintva a lista azon elemei jelennek meg, amelyeket a Google az adott listába illő típusú tartalomnak értelmez. A navigációs panel ezen része újult meg leginkább.
 
A tartalom típus szűrőblokk alatt helyezkedik el a nyelv és földrajzi beállítások blokkja. Itt tudjuk szűkíteni a listát, hogy csak a magyar nyelvű, vagy csak a magyarországi honlapok szerepeljenek a felsorolásban. Természetesen a szűrések után mindig van lehetőség visszatérni az eredeti listához, tehát ebben az esetben a “Web” menüpontra kattintva eltávolíthatjuk a nyelvi és földrajzi filtereket.

A következő blokk az időrendi csoportosítást teszi lehetővé. Ennek legnagyobb jelentősége akkor van, ha például a Hírek tartalomtípusra már szűkítettük a listát. Ekkor nemcsak a legfrissebb híreket tudjuk megtekinteni, hanem több időtartományban (akár egyedi intervallumot is megadhatunk) megjelent híreket is olvashatunk.

 

Kép

 
Az időrendi szűrőcsoport után egy érdekes lehetőség következik, ami talán egy önálló bejegyzést is megérne, de most tömören összefoglaljuk a lényegét. Itt a keresőpanel nézetét tudjuk megadni. Lehet a normál, alapértelmezett nézet és használhatjuk a nemrégiben megjelent Varázskerék nézetet is.
 
A varázskerék használatakor tulajdonképpen egy kiinduló kulcsszóból újabb egyre speciálisabb kereséseket végrehajtva közeledhetünk a minket leginkább érdeklő témához, listához. Az újabb keresésekhez nem kell mindig beírni egy kifejezést, hanem a kiinduló kulcsszó alapján a kereső felajánl kapcsolódó témákat, speciálisabb kulcsszavakat. Ha kiválasztjuk az egyik kapcsolódó kulcsszót, akkor új keresés történik és újabb kapcsolódó kifejezéseket ajánl a kereső. Ezzel egyre közelebb juthatunk az általunk keresett témához.
Ha pedig véletlenül rossz irányba tévedtünk, akkor bármikor visszatérhetünk a gráf egy korábbi pontjához. Például ha a Varázskerék nézetet aktiváljuk és rákeresünk az “egészség” kifejezésre, akkor a következőt látjuk (a cikk írásának idejében):
 
 
 
Két kattintáson (újabb keresésen) át már el is jutottunk a wellness hotelekhez. Eközben a képernyő jobb oldalán a találati lista a kattintásoknak, tehát új kereséseknek megfelelően folyamatosan változik és közelít a számunkra leginkább megfelelő listához.
 
 
A következő panelen találati listát tudjuk átformázni. A Webhelyek képekkel nézetet és egyben szűrőt kiválasztva a találati listán szerpelő honlapok képeinek egy részét jelenítni meg a kereső. Fontos, hogy ez nem egyezik a tartalom típusok szerinti szűréseknél található Képek filterrel. Az csak képeket jelenít meg az adott kulcsszóval kapcsolatban. Ez a szűrő pedig a normál lista honlapjainak képeit jelenítik meg. Az így összeállított lista viszont különbözhet a normál találati listától, hiszen előfordulhat, hogy az adott kulcsszóra első helyezett honlapon nincsen kapcsolódó kép. Ekkor ezt az oldalt a Webhelyek képekkel szűrő kiveszi, vagy hátrasorolja.
 
Az Oldal-előnézetek pontra kattintva a lista megint átalakul. Ekkor a találatok mellet megjelenik egy az aktuális honlapról készült kép, előnézet. Ennek segítségével némi betekintést nyerhetünk a honlapokra anélkül, hogy azt meglátogatnánk. Az előnézeten kívül egy normál megjelenítésnél hosszabb leírást kapunk találatonként.
Végül a Lefordított keresés menüpont. Ennek segítségével a találati listán szereplő esetleges idegen nyelvű oldalak a Google fordító motorjának segítségével lefordíthatók a saját nyelvünkre. Hasznos lehet ez a funkció, de azért kritikusan kell kezelni, mert a kereső fordítója néha egészen érdekes fordításokat generál 
A funkciók előtérbe helyezésén kívül a kereső oldal arculatban is megújult kicsit. Igyekeztek szépíteni, frissíteni a jól bevált és letisztult formát. Ennek célja szintén a sokszor elhangzó felhasználói élmény fokozása, szubjektív vélemény, hogy kinek tetszik az új és kinek nem.
 
Üdvözlettel:
Kungl István

 

Hasznos Google-szolgáltatás mostantól magyarul is

 

A Google magyarul is elérhetővé tette Google Alerts nevű szolgáltatását. A magyarul Figyelő néven megtalálható szolgáltatással folyamatosan nyomon követhetjük a minket érdeklő témákat.
 
 
 
Naponta hatalmas mennyiségű információ tűnik fel az interneten, így nem könnyű rátalálni az újdonságokra még akkor sem, ha az internetező csak néhány specifikus területre figyel. A Google ezért mostantól magyarul is elérhetővé teszi Google Alerts nevű ingyenes megoldását, Google Figyelő néven.

Ez a könnyen kezelhető alkalmazás felkutatja a felhasználó számára érdekes weboldalakat, újságcikkeket és blogbejegyzéseket. Csak egy keresőszót kell megadni, akárcsak egy sima Google keresésnél, és amint új tartalmak születnek a témában, a Google Figyelő automatikusan elküldi a vonatkozó linkeket e-mailben, vagy hírcsatornán. A Google Figyelő az alábbi címen már elérhető:
http://www.google.hu/alerts

A Google egyébként nemrég keresőjében is új funkciót tett elérhetővé magyar nyelven. A kezdőlapon a háttérkép  módosítása feliratra kattintva kis doboz jelenik meg, benne jónéhány szabadon felhasználható fotóval, mely egy nyilvános galériából származik. A bal oldalon további választási lehetőségeket találunk: feltölthetünk képet a saját gépünkről, saját Picasa-albumunkból, de kérhetjük a "szerkesztő választása" opciót, melyben profi fotósok érdekes, művészi képeit találjuk.

Mindegy, mit választunk, de a Google figyelmeztet, hogy csak olyan képet használjunk, melyhez rendelkezünk engedéllyel. Ha feltöltünk egy fényképet, az mentésre kerül egy új, nem nyilvános albumban a Picasa Webalbumokban. A szolgáltatás magyar nyelven érhető el, és ha már nem tetszik a színes háttér, és újra egyszerű fehérségre vágyunk, csupán a kezdőlap bal alsó sarkában lévő "Háttérkép eltávolítása" feliratra kell kattintani.

További érdekes cikkek:
Slágergyanús újdonság a Google-ban
Képek küldése pofonegyszerűen
Mellékletek csatolása pofonegyszerűen
10 elképesztő tény a YouTube-ról
12 éves fiú a YouTube új sztárja
 
http://www.google.com/pacman/       Itt játszhatsz, ha van kedved!
 

A mappában található képek előnézete Gigants