Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VERŐCEI KULTURÁLIS KREATÍVOK CSOPORT

2012.08.29

 

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK

 

VERŐCEI KULTURÁLIS KREATÍVOK CSOPORT

2012.08.03

magyarkut-a-termeszeti-kornyezet.jpg

Magyarkúton jártam

2012.08.03. Kerekes Klári

 Fotó: google képek

Sajnálom, hogy nem vittem magammal a fényképezőgépem, így nem oszthatom meg veletek azt a békét, azt a nyugalmat, amit az az érintetlen természeti környezet sugárzott felém, amelyben egy ötgyermekes család él.

Lantos Emese, a Verőcei Kulturális Kreatívok Csoport lelkes szervezője kedden hívott fel telefonon, elmennék-e velük csütörtökön Magyarkútra. Munka után, öt órakor indul a vonat a Nyugatiból. Összejönnek néhányan egy jó beszélgetésre és a telihold fényénél abból csemegéznek, amit ki-ki magával hoz erre az estére. Természetesen nem tudtam ellenállni egy ilyen meghívásnak.

Május 27.-én alakult meg Verőcén egy a kis civil csoport, a Verőcei Kulturális Kreatívok

Tudják magukról, hogy kulturális kreatív a szemléletük, a gondolkodásmódjuk. Harmóniára törekednek egymással és a természettel, s közben keresik a megoldásokat, hogy mások igényeit kielégítve olyan szolgáltatásokat nyújthassanak, ami elvezeti óket az önfoglalkoztatásuk feltételeinek megteremtéséig.

Örömmel üdvözöltük őket a megalakulásuk alkalmából itt az oldalunkon és izgatottan vártuk, vajon merre is indulnak el, mi mindent terveznek.

Így teljesen érthető, hogy ott voltam a Nyugati Pályaudvaron délután öt óra előtt tíz perccel és izgatottan vártam, kik is azok, akik egy vasúti kocsiban találkoznak, hogy személyes kapcsolatot teremtsenek és együtt töltsenek egy estét valahol a térképen kívül, ahol a madarak szabadon röpködnek és a természeti környezet érintetlen.

 

veroce-a-terkepen.gif

 Verőcére indult el velünk a vonat.

  

A bemutatkozásom a meglepetés erejével hatott, mert Emese sokkal fiatalabbnak, sokkal erőteljesebbnek képzelt el.

Talán az tévesztette meg, hogy diákigazolvány birtokosa vagyok, ez annyira még nem megszokott egy ötven éven felüli nő esetében.

Már a vonaton, a találkozás első perceiben úgy éreztük, mintha évek óta ismernénk egymást.

A vonaton eltöltött egy óra észrevétlenül repült el. Bizony kapkodnunk kellett, hogy le tudjunk szállni idejében.

   

verocei-utcak.jpg

Az sem tűnt fel, hogy a kánikulában hosszú percekig gyalogolunk felfelé, az enyhén emelkedő utcákon.

Lenyűgözve élveztem a csendet, a békét és azt a csodát, amit az első percekben még nem is tudtam értelmezni.

Az egymáshoz símuló házak szépen felújítva, a kertek gondozottak, ez egyre több településünkre jellemző.

Van itt valami más is. Kell itt lennie valaminek, mert engem nem olyan könnyű rabul ejteni.

Aztán rájöttem: Verőcén bármerre is néz az ember, a múlt és a jelen egymásba olvadva, egymással összehangolva, az itt élő emberek finom tapintatát sugározza a látogató felé. Egyfajta tiszteletet és alázatot a természet iránt. Az itt élő emberek nem leigázták a környezetüket, hanem szoros összhangban élnek vele. Gyümölcsfák az utcákon, sehol egy eldobott csikk, sehol egy szélvitte reklámszatyor a fák tetején, az útszéli csalánból pedig bármikor gondolkozás nélkül mernék csalánteát főzni.

 

magyarkut-veroce-a-terkepen.gif

Emese több turnusban vitt ki minket autóval Magyarkútra.

A vezetési stílusa engem ugyan a görögországi szerpentineken átélt élményeimre emlékeztetett, de a sietségét abban a pillanatban el tudtam nézni, amint megérkeztünk.

Elém tárult egy völgy az érintetlenségével. Azzal a végtelen szépséggel, amiből erő árad és az ember rögtön tudja, itt a helye. A mai napon ez az a hely, ahol lennie kell.

A tájban szerényen megbújva egy aprócska faház, körülötte gondosan megművelt konyhakert. Akkora és olyan paradicsomokkal, hogy a városlakó el sem tudja képzelni. Eddig csak sejtettem, hogy az üzletek polcain méregdrágán sorakozó bio paradicsomok körül valami nagyon nincs rendben. Ebben a konyhakertben egyetlen egyforma nagyságút vagy alakút nem találtam, pedig tüzetesen átnéztem.

A faház körül a legnagyobb természetességgel néhány asztal, ülőalkalmatosságként pedig kinek-kinek a kedvére farönkök, eldöntött fatörzsek és párnával bélelt kényelmes kerti bútorok. Attila és Edina az otthonát, az életterét osztotta meg velünk erre a csütörtöki estére. Ők öt évvel ezelőtt költöztek ki, a három legkisebb gyermekük már itt született. Csaba, Kadosa és Hajnácska ugyanolyan barátsággal, szeretettel, minden fenntartás vagy a bizalmatlanság legkisebb jele nélkül fogadtak bennünket, ahogy a szüleik is.

Felejthetetlen pár órát töltöttünk együtt. Mindenki elmondta magáról honnan jött, mit gondol magáról, az életről, a jelenről. Mi az amit keres, hogy megalkothassa a saját jövőképét.

Megkóstoltuk a grúz-örmény zöldségkrémet és frissen leszedett bazsalikomot, tárkonyt, snidlinget, mentát ettünk a fornetti pogácsák mellé. Házi szilvaszörpöt, mentateát szürcsöltünk, majd egy kevés borral koccintottunk, hogy megünnepeljük a találkozást, ugyanakkor áldomást igyunk a Verőcei Kulturális Kreatívok Csoport törekvéseire.

Ők az a csoport, akik szeretettel és tárt karokkal várnak minden ötletet, minden segítőkész és önmegvalósításra törekvő embert, akikkel össze tudnak fogni és meg tudják teremteni a saját civilizációjukat,.

Akikkel összhangba tudnak kerülni és le tudják tenni a fenntartható fejlődés alapköveit.  Az erőt a múltból merítik. Céljuk a saját életük megtöltése olyan tartalommal, hogy a jövő generációk számára is megőrizzék a természet adományait, éltető erejét.

 

 

Ha szeretnéd felvenni velük a kapcsolatot, tedd meg bátran.

Lantos Emese Virágterápia honlapja

Lantos Emese Versek honlapja

Emese e-mail címe

 

 

Kapcsolódó téma: 

MÁGIKUS MAGYAR ELŐADÁSOK 

Táltos dobolás Magyarkúton hétfőn esténként, amikor az időjárás kedvező.

Ha szeretnél ott lenni, vedd fel a kapcsolatot a Verőcei Kulturális Kreatív csoporttal.

Lantos Emese szívesen segít neked bejelentkezni és ellát téged minde szükséges információval.

Bejelentkezés e-mailben

Németh Attila - Atarvis

Táltos dobolás, léleknevelő dobolás minden hétfőn, Magyarkút természeti környezetében.

Attila készít dobot is, valamint izzasztókunyhót vezet a természetben.  

Attila mottója: Akinek megvan a képe, az képessé válik. 

 

 

 

 

Kulturális kreatív az, akinek elege van

 

OLVASS TOVÁBB

Mi már nem az irigység kultúráját tekintjük társadalmi normának a mikroközösségeinkben

A Yagooft többnyelvű szociális hálón a mikroközösségek (te és a barátaid) egymással kommunikálnak, kereskednek, egymást védik és az emberiséghez kapcsolódva egy idő után önállóvá, önellátóvá válnak! 

Az 50 Dollar Deal program egyfajta mód arra, hogy nagy tömegek anyagilag megerősödjenek! Természetesen ingyenes felhasználóként is jól jársz, mert örökös online nyelvtanuló rendszer költözik az otthonodba a többi ingyenes szolgáltatásról már nem is beszélve!

Globális célunk az emberiség fizetőképességének növelésével lendületbe hozni a termelést, működésbe hozni az országok gazdaságát! 
Itt találod a mikroközösségeink meghívó linkjét. Természetesen a regisztrációt követően a te mikroközösséged meghívó linkje is felkerül a facebook oldalunkra. http://www.facebook.com/YagooftCulturalcreatives

YagooftCulturalcreatives

 

 RÓLUNK ÍRTÁK - a Szerencsés Találkozások kiadványban

 FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat