Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

Írta: szerk.  Forrás: transform.hu 2013. április 09.

május 1 -3Aláírási lehetőség itt.

Népi kezdeményezés indult!

Népi kezdeményezés indult az Európai Unióban a Feltételi Nélküli Alapjövedelem bevezetése érdekében.

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.

Az interneten megkezdődött már az Alapjövedelem érdekében indított aláírásgyűjtés. Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.

Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re 

 ALAPJÖVEDELEM

 

 

Világverő csodarobotot készítettek a nyírségi diákok

2013-07-01 14:59:58
32 ország 2500 versenyzője közül került a világ legjobbjai közé a magyar csapat a robot vb-n.

A Nyírbogdányi Baptista Általános Iskola csapata robottörténelmet írt: magyar csapat még soha nem végzett  a robot vb-n az előkelő negyedik helyen. Ez most történetesen három 12 éves lánynak – Papcsák Nórának, Jakab Ágnesnek és Poór Fanninak – sikerült, akik a három fordulóból álló verseny végén mindössze 10 ponttal maradtak le a dobogóról.

A magyar csapat tagjai és tanáruk az általuk tervezett robottal

A hatodikos diákok három éve foglalkoznak robottervezéssel- és építéssel. A hollandiai világbajnokságra három saját tervezésű és építésű robottal érkeztek. Az idei világbajnokságon Eindhovenben a versenyfeladatok között a foci mellett az életmentés és a tánc szerepelt.

A RoboCup, magyarul Robot Kupa, egy kutatási-oktatási projekt, amelyet 1997-ben USA, Japán és Németország indított útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotkutatásokat a világban. Céljuk, hogy  2050-ben a humanoid robotfutball csapat szabadtéri mérkőzésen megverje a futball akkori legjobbjait. 

Blikk-információ

 

 


 

Magyar győzelem a fizika diákolimpián

 

Szabó Attila, a pécsi Leöwey Klára Gimnázium végzős tanulója nyerte meg Koppenhágában a 44. Nemzetközi Fizika Diákolimpiát. 

 2013. július 15. 

Szabó Attila
Népszabadság - Teknős Miklós
A megméretésen 82 ország 381 versenyzője indult, hazánkat öt fiatal képviselte. Szabó Attila tavaly, Tallinban is első volt a fizika ötkarikás bajnokságán, s mint felkészítő tanárától, Simon Pétertől megtudtuk, arra még nem volt példa a diákolimpia történetében, hogy valaki megismételje az elsőségét ebben a tantárgyban.

Szabó Attila páratlan tehetségére korán felfigyeltek, s a pécsi diák a gimnazisták számára rendezett országos fizika és matematika bajnokságot már elsősként megnyerte. Másodikosként újra nyert e két tárgyban, s első lett informatikából is. Simon Péter akkor titulálta őt Közép-Európa legnagyobb reménységének.

Szabó - tudása alapján - 14 évesen alkalmas lett volna arra, hogy beiratkozzon valamelyik egyetemre, ám - mint azt korábban lapunknak nyilatkozta - együtt akart felnőni korosztályával, ezért meg se próbált előbb bejutni a felsőoktatási intézményekbe.

Ősztől viszont már a cambridge-i egyetem fizika szakán folytatja tanulmányait Szabó Attila. Az utolsó középiskolai vakáció azonban addig sem telik munka nélkül, hisz a pécsi fiatalember a hét végén Kolumbiába utazik, ahol részt vesz a gimnazisták matematika diákolimpiáján. Tanárai szerint matekból is komoly eséllyel áll rajthoz.

 

TÁRT KAROKKAL VÁRJA CAMBRIDGE A MAGYAR NEWTONT

 

A 17 éves pécsi középiskolás legfőbb életcélja, hogy elméleti fizikus legyen. Még egy éve van, hogy eldöntse: az ELTE-re vagy a Cambridge-i Egyetemre jelentkezik. Szabó Attila megnyerte a 43. Nemzetközi Fizika Diákolimpiát.

Szabó Attilának vérében van a fizika. A 17 éves fiatalember olyan tudásról tett tanúbizonyságot, ami azt sejteti, hogy egy óriási tehetség kezdte meg a szárnyalását a tudomány világában. A pécsi középiskolás az észtországi Tartuban rendezett 43. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián első lett.

– Sok választásom nincs, vagy az ELTE vagy Cambridge fizika tanszéke vár rám. Megvallom, a brit iskola érdekel jobban, hiszen többek között itt végzett Isaac Newton is – mondta a Borsnak.

Szabó Attila a legbonyolultabb képletekkel is gyorsan megbirkózik
Szabó Attila a legbonyolultabb képletekkel is gyorsan megbirkózik

A pécsi Leövey Klára Gimnázium diákja az összetett versenyen belül az elméleti vetélkedést is megnyerte. A tartui versenyben nyolcvan ország 378 diákja indult. Attila mindkét feladatban remekelt, az egyik megoldandó feladat a csillagok keletkezésének képlete, a másikban azt kellett kiszámolni, hogy mi az a legalacsonyabb sebesség, amivel fel lehet juttatni egy tárgyat egy gömb alakú épületre. Mindkét feladatra öt órája volt a versenyzőknek.

Attila kivételes tehetsége az általános iskolában is megmutatkozott, már akkor sorra nyerte a fizikaversenyeket. A fiú családjában többen műszaki beállítottságúak, de sem a fizikához sem a matematikához nem értenek úgy, mint Attila. A fiú az olimpia előtt már az idősebbeket is lepipálta, egyetemistáknak hirdetett fizikaversenyen vitte el az első díjat. Most a Közép-európai Matematikai Diákolimpiára készül, amely szeptemberben lesz Svájcban, a fiú jó eséllyel indul, reméli, hogy hasonló eredményt ér el.

Forrás: BorsOnline 

2012.07.31. 12:00 | OG

 Ez is magyar világsiker! Szívből gratulálunk, Molnár Éva! 2012.07.14.

Magyar ezüstérmes a testfestő-világbajnokságon

Ezüstérmet nyert a testfestő-világbajnokság amatőrversenyén a magyar Molnár Éva

  

Az egyébként 20 éve idegenvezetőként dolgozó nő egy éve kezdett ismerkedni a sminkelés fortélyaival, a testfestést pedig alig fél éve próbálta ki először.

Munkáját szinte azonnal siker koronázta - írja a Blikk.

 

– A verseny témája a belső félelem volt. A japán mitológiát hívtam segítségül: a hannya maszkok a női gonoszság, a szenvedély, a düh, a viszonzatlan szerelem és a féltékenység megtestesítői.

A mitológia szerint az ilyen nők változtak át földi szörnyekké – magyarázta a motívumot Éva.

– Ám még csak ezután jött a neheze. A modellt teljesen, tetőtől talpig be kellett festeni, ami nem kis feladat.

Első alkalommal csak a szörnyfej megfestése 7 órámba került, a versenyen viszont az egész alakra csupán 5 óránk van. Sok gyakorlással azonban megoldottam. 

4_o_testfestes-4-kapott.jpg
Éva a modelljét öt óra alatt pingálta ki szörnyeteggé (Blikk)

 


 

Magyar dizájner tervezte az új Peugeot-t

Egy magyar formatervező, Bocsi Attila rajzai alapján gyártotta le legújabb hibrid autóját a Peugeot

A miskolci szakember a hazai premierre egy általa tervezett Peugeot-val vezetett haza Franciaországból, hogy a bemutató után családjának is megmutathassa legújabb munkáját - írja a blikk.hu.

 – Az első lökést gyerekként egy Lancia Stratos matchbox adta meg: teljesen lenyűgöztek az áramvonalas formái. Később rábukkantam egy cikkre az autógyáraknál dolgozó formatervezőkről, ami végképp megpecsételte a sorsomat: elkezdtem autókat rajzolni – idézte fel Attila a kezdeteket.

Miután lediplomázott, a BMW-nél, az Opelnél és a svájci Protoscar SA tervezőcégnél kamatoztatta tehetségét, majd 2001-ben helyezkedett el a Peugeot-nál, ahol azóta a Peugeot Expert-en, a 107-es modellfrissítésén és az 5 by Peugeot tanulmányautón is dolgozott. Az 508 RXH vonalait még 2009-ben vetette papírra.

– Nem volt könnyű dolgom vele, de a vezetőség az én rajzaimat választotta ki – büszkélkedett Attila.

 

 

 Magyar diákok találmányai - New York 2012

A New York-i tőzsdén bemutatkozó ötven vállalkozás közül a három legéletképesebb innováció alkotói különleges lehetőséget kapnak projektjeik megvalósítására - foglalja össze a Kairos Hungary közleménye.

Idén a magyar indulók között Király Annamária és Tóth Krisztián, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatóinak mobil biomasszaüzeme és nagy hatékonyságú napkollektorötlete versenyez, valamint Huszár Gerzson, a Gábor Dénes Főiskola (GDF) közösségi innovációs jukeboxa és Róna Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) diákjának az egészségügyi dolgozók kézmosási hatékonyságát javító egyedi megoldása szerepel, amely csökkentené a kórházi fertőzések terjedését.

A Kairos Society évente megrendezett New York-i csúcstalálkozóján a diákok találmányait és projektjeit a Wall Street-i tőzsde épületében állítják ki a világ 150 elismert vezetőjének, 350 "top vállalkozójának" és a világsajtó vezető képviselőinek.

A legjobb ötven találmány közé olyan munkákat választanak be, amelyek az egészségügyben, a megújuló energiaforrások szakágában, az oktatásban, a műszaki tudományok területén és a kereskedelemben szolgálnak újszerű megoldásokkal, és világszinten segíthetik elő a gazdasági fejlődést.

Magyarország fiatal feltalálói 2010-ben vettek részt első alkalommal a Kairos Society New York-i csúcstalálkozóján. Ekkor Weszl Miklós innovációja aratta a legnagyobb sikert: az ő ötlete alapján vált lehetségessé a csontpótlás őssejtek segítségével.
 

Forrás: MTI

 

Itt az új magyar csodagyerek! 

  • Megjelent: 2011.11.30. 15:02|

Gyurinovics Fanni még csak tízéves, de már fáradhatatlan. Ahány hét, annyi úszóverseny, és korosztályos rekordok tömkelege.

 

Ugyan nem háton hasítja a vizet,
de ettől még Egerszegi Kriszti örökébe léphet Fanni

Ebben a korosztályban nehéz az összehasonlítás a világ élmezőnyével, de az dokumentálható tény, hogy az 50 méteres gyorsúszásban – 50-es medencében – eddig csak egyetlen tízéves hölgy volt gyorsabb a negyedik osztályos bajai kislánynál, aki nyár óta már a Jövő SC versenyzője. Gyurinovics Fanni nyár óta 28,85 másodperccel tartja a korosztályos országos rekordot, ennél csak az amerikai Lia Neal úszott gyorsabban, ő évekkel ezelőtt 28,59-et teljesített, de az amerikai lány majdnem 11 éves volt ekkor, Fanni pedig csak októberben töltötte be a tízet.

Fannira már három éve felfigyelt a szakma, s azóta csodagyerekként tartják számon, az akkor még Kiskunhalason, Novotny Attila keze alatt úszó tehetséget. 2008. decemberében így írt róla a www.uszovilag.hu szakportál: „A legfrissebb szenzáció: a minapi békéscsabai Viharsarok Kupán a kiskunhalasi Gyurinovics Fanni - 2001-es születésű kislány - 3:06.69 perces idővel nyerte a 200 méteres vegyes úszást a 2000-es születésű, ugyancsak halasi Lakatos Krisztina (3:09.20), és az 1999-es születésű - békéscsabai - Okos Glória előtt, akinek már 3:14.03 volt az ideje.”

 

Azóta sincs megállás, másfél hete, a hódmezővásárhelyi Hód Kupán, a Gyarmati Dezső Uszodában hét számban indult, mind a hetet megnyerte – 50 méteres medencében -, s 100 m gyorson és háton korosztályos országos csúcsot javított úgy, hogy náthás volt, fájt a feje, alig kapott levegőt. A 144 centis, 35 kilós kislányt minde4z azonban nem akadályozta meg a rekorddöntésben.

 

Most hétvégén Baján, Fanni szülővárosában, a Halászlé Kupán – immár 25 méteres medencében – folytatódott a csúcsvadászat. A kislány kilenc számból kilencet nyert meg, hatban országos csúcsot úszott. 50 m gyorson 29,32 mp, 200 m gyorson 2:15,8, 50 m háton 33,8, 100 m háton 1:12,24, 100 m pillangón 1:12,04, 100 m vegyesen 1:12,00 az új országos csúcs. „Fanninak 294 érme van otthon a vitrinben, ebből 240 arany – csak az idén 63…" - mondja az édesapa, Gyurinovics Zsolt, aki a családdal együtt, a lánya kedvéért, felköltözött a fővárosba.


"Öt éve Baján Kiss József tanította meg úszni a lányomat, aztán Bakos László, a szintén bajai világbajnok Hosszú Katinka nagypapája vette a szárnyai alá a páratlan vízfekvésű lánykát. Ezt követte a halasi kaland, egy 19-szer 8 méteres fura medencében, ahol a környezet mindenre alkalmas volt, csak éppen úszásra nem, de Novotny Attila edző fanatizmusa pótolta az ideális körülményeket. A következő állomás Pécs volt, Anatolij Petrov, vagyis hát „Tolja bácsi”, Jakabos Zsuzsanna korábbi mestere" – t

őle tanulta talán a legtöbbet Fanni, no persze Bakos nagypapa mellett.

És most már a nagyszerű gyerekedző, Magyarovits Zoltán edzi Fannit a Komjádi Uszodában.„Két éve figyeltem fel a kislányra, s most, hogy vele dolgozom, tanúsíthatom, hogy minden igaz abból, amit regéltek róla. Iszonyatosan gyors, robbanékony, s bár technikailag még van mit csiszolni rajta, fantasztikus jövő előtt áll” - állítja a tréner, aki azt sem tartja kizártnak, hogy már a 2016-os riói olimpián, 15 évesen maradandót alkot tanítványa.

Fanniban az a különös – legalábbis magyar mércével mérve -, hogy az a két szám a kedvence, s ezekben is a legjobb, amelyekben Túróczy Judit óta, vagyi negyven éve nem értünk el számottevő eredményt: a gyorsúszó sprintszámok. A bajai kislány lehet az első magyar úszónő negyven évre visszamenőleg, aki a „királykategóriában”, 50 és 100 m gyorson berobbanhat a világ élmezőnyébe.

Güttler Károly, az utánpótlás-szövetségi kapitány óvatosságra int. „Tízéves korban még nem érdemes túlságosan előre nézni, sok gyereksztárból nem lett semmi sem, s ugyanez fordítva is érvényes: Egerszegi Krisztina például még sehol sem volt tízévesen, nem véletlen, hogy Fanni jobbat úszik most 100 m háton, mint Egér ennyi idősen. Valóban csodálatos lenne klasszis sprintert nevelni belőle, de ennek Magyarországon nincsenek hagyományai, nálunk a hosszú és az összetett versenyszámok – 400 m vegyes, 200 m mell, stb. – a divatosak, az edzők nem igazán értenek a 100 m gyorshoz.” Magyarovits Zoltán – az úszóknak „Mogyi” – bebizonyíthatja Fannival, hogy ez nincs teljesen így…

 

 
 
 
 
 

 
 
 
Világűrre szóló magyar siker
 
Egy nemzetközi feltaláló versenyen elért szerepléséért két idén végzős magyar gimnazistáról neveztek el a közelmúltban egy-egy kisbolygót. Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a számítógép hűtését, annak hőtermelésével oldotta meg.
Balla István
2010. május 27. 06:55
 


Kép „Nagyon megtisztelő és örömteli, hogy egy föld körül keringő kisbolygót rólam neveztek el.

A barátaim azóta is állandóan ezzel viccelődnek” – mosolyog az fn.hu kérdésére az egyik feltaláló,

a Szent Margit Gimnázium 12. d. osztályos tanulója, Sugár Krisztina. Mint mondta, a találmány ötlete onnan ered, hogy egy éve elromlott a laptopja, nagyon felmelegedett, majdnem meg is sütötte a kezét. Osztálytársával, Simon Dáviddal azon kezdtek el gondolkodni, hogyan lehetne ezt a problémát kiküszöbölni úgy, hogy a termelődött hőt közben fel is használhassák.

A mérnöknek készülő Krisztina és a fizikusnak készülő Dávid már az iskolában megismerte az úgynevezett Stirling-motor működési elvét, ami éppen a hőmérsékletkülönbség miatt jön mozgásba.

Ezt használták fel a fiatal feltalálók a számítógép hűtésére, és a hulladékhőpumpával így ki tudták váltani a hagyományos ventilátorokat. Az inkább „elméletibb” Dávid és a „gyakorlatibb” Krisztina a találmányt annak kitalálásától a megvalósításáig együtt dolgozta ki - mondták el az fn.hu-nak.

 


Elromlott mintadarab

A nagy sikert májusban az Intel Amerikában megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (ISEF) hozta el számukra.

San Joséba a világ minden tájáról érkeztek középiskolások. Összesen 55 országból 1600-an, hogy tizenkilenc kategóriában egyénileg és csapatokban is megmérkőzzenek egymással.

 
 

„Egy hatalmas csarnokban, kis standoknál kellett prezentálnunk a zsűri tagjainak külön-külön a projektet, amelyet be is mutattunk működés közben – emlékszik vissza Dávid.

Ez egyébként majdnem meghiúsult, mert a kalandos – légtérzárral, adminisztrációs hibákkal terhelt – repülőút alatt megsérült a mintadarab. Ezt a kiállítás előtti éjszaka hozta helyre Dávid.

Hogy ez mennyire sikerült, azt a díjak mutatják:

Kínától különdíjat, az ISEF-től második helyezést kapott a találmány. Az előbbi egyben egy augusztusi kínai versenyre való meghívást jelent, az utóbbi pedig fejenként ezerötszáz dollárt és egy különleges ajándékot. Egy-egy hivatalosan bejegyzett aszteroidát neveznek el az első és második helyezettekről.

Dávid és Krisztina tehát úgy érettségizik a napokban, mint egy-egy létező kisbolygó névadója.

 
 
 

Magyar kisbolygók

A magyar diákfeltalálók tehetségét mutatja, hogy korábban is sikereket értek el a nemzetközi innovációs versenyeken. A 15-20 év közöttieknek szóló EU Fiatal Tudósok Versenyén az 1995 óta odaítélt díjak alapján készített rangsorban Magyarország a harmadik helyen áll. Az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnokságának tekinthető ISEF-en szintén kitűnően szerepeltek a magyarok, összesen egy 4., két 3., tizenhárom 1. díjat nyertek, valamint számos különdíjat.

2005-ben a nemzetközi zsűri példa nélküli elismerésben részesítette a Magyar Innovációs Szövetség által delegált fiatal feltalálót, Rátai Dánielt: összesen hat első díjat ítélt oda. És természetesen ő is, továbbá 2009-ben Spohn Márton is egy-egy kisbolygónak lett a névadója.

A Wikipedia szerint „Egy kisbolygó vagy aszteroida kisméretű (bolygónál jóval kisebb), szilárd anyagú égitest, mely csillag körül kering. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. A mi Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található. Ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között helyezkednek el.” Ezek közül az égitestek közül számosnak a nevét kölcsönözte vagy annak felfedezője, vagy valamilyen kitüntetett teljesítményt elérő honfitársunk.

Ez utóbbi kategóriába tartozik például egy alig egy kilométeres aszteroida, amely két és fél év alatt kerüli meg a Napot, és amely Latinovits Zoltán nevét viszi naprendszerünkben. Nem sokkal nagyobb az az égitest, amely Rubik Ernő hírét hordozza. De elneveztek kisbolygót Haynald Lajos erdélyi püspökről, egy obszervatórium megalapítójáról, valamint Teleki Sámuel Afrika-kutatónkról is.

Ezen illusztris névsorba kerültek be idén a Szent Margit Gimnázium tehetséges diákjai.

 

 

 

 

 tovább - Gondolta volna? Neurológia rovat - gondolatok az agyról

 

 


 

 

Sörösdoboz robot

Megjelent: 2011.06.10. 09:22 | Frissítve: 2011.06.10. 10:10

Mert mi értelme van a robotikus tankoknak, repülőknek meg autóknak? Az emberiséget sörnek álcázva lehet kifigyelni.

 
Sörösdoboz robot
(youtube.com/longjie0723)

Világuralomra törő filmbeli gonoszok és az emberek kiirtását tervező mesterséges intelligenciák, figyelem! Ron Tajima hobbiból létrehozta azt az eszközt, aminek nem tud ellenállni a társadalom.

A sörösdobozzá változó háromlábú robotot négy ceruzaelem hajtja és egy Wii kontrollerrel lehet irányítani - egyelőre lépegetni és gurulni tud, de bocsássuk meg neki a gyerekbetegségeit, hiszen mégiscsak egy prototípusról van szó. Ráadásul házi barkácsolás eredménye.

A magunk részéről rendelnénk egy rekesszel.

Forrás: Engadget

Cimkék: sör, sörösdoboz, robot, canbot

LVASS TOVÁBB

Orbán Viktor nem szavazott 2013.06.21.

Földtörvény szavazás 2013.06.21.

Ángyán József rendszerváltásra vár 2012.11.09.

Földtörvény előzmény - Gazdák harca

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gigants