Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJ MAGYAR TALÁLMÁNYOK

 MI MÁR MERÜNK ÁLMODNI!

 

Okostojás lehet az új Rubik-kocka

Innováció – Magyar induló először nyert a logikai játékok legnagyobb presztízsű versenyén - 2012

Szinte észrevétlen maradt idehaza az olimpia utolsó napján elért magyar siker: Zagyvai András az első helyen végzett – a logikai játékok legmeghatározóbbnak tartott világversenyén Washingtonban.

 

Zagyvai András egy bonyo...
Zagyvai András egy bonyolultabb változattal
Fotó: Kurucz Árpád

Az általa kitalált Smartegg, vagyis Okostojás elnyerte az 1978 óta rendezendő International Puzzle Party (IPP) legnagyobb elismerését, a szegmens meghatározó feltalálójáról elnevezett Nob Yoshigahara-díjat. Nem is akárhogy vitte el a pálmát, még az eredményhirdetés előtt kiderült, hogy mindkét kiküldött tojást megvették. Az egyiket lényegében azonnal a kipróbálás után a zsűri elnöke vásárolta meg, míg a másik az IPP-t életre hívó Jerry Slocum múzeumába került.

Azóta az Okostojás szabadalmaztatójának élete felbolydult. – Az elismeréssel együtt is csak az út elején tartunk. Az ötlet magában rejti egy játékcsalád felépítésének lehetőségét, az egyszerű változattól egészen a bonyolult, komoly fejtörést igénylő változatokig. Ezen túl az olcsóbb termékektől az egyedi iparművészeti értékeket képviselő verziókig terjedhet a paletta – mesélte lapunknak Zagyvai András.

A Smartegg alapvetően egy ügyességi labirintusjáték. Rendhagyó módon azonban egy – a bonyolultabb, többrétegű változatoknál – dinamikus, vagyis mozgó labirintusról beszélünk. Az alapfelállás szerint adott egy pálca, két végén egy-egy gömb, s ezt a pálcát kell végigvezetni a tojás rétegeibe vágott utakon. Az egyszerűbb változatok esetében a tojásnak csupán egy részből álló teste létezik, s abban kell a pálcát a kezdőnyílásból a kilépőpontig eljuttatni. A többrétegű változatokban az egyébként egymáshoz képest is mozgó belső rétegek további utakat tartalmaznak, s ez nehezíti a feladatot.

A washingtoni zsűriben például nagy múltú matematikusok is ültek, akik hobbiként foglalkoznak logikai játékokkal, s már a két rétegből álló Smartegg esetében is elképesztő szellemi munkáról beszéltek a megoldások kapcsán. A pálcák tojásból való kijuttatásához – különösen a többrétegűek esetében – komoly térlátásra és a belső rétegek memorizálására van szükség – magyarázza Zagyvai.

 

A játék történetét mesélve elmondta, hogy 2007-ben született meg a gondolat, s akkor készült el az első változat is. Innen fejlődött a mostani, washingtoni díjig az ötlet. Közben azért voltak állomások, így például tavaly részt vettek a Nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron, s innen származik végül a washingtoni indulás gondolata is. Már ott is kiválasztották a rendezők azon hat játék közé, amely kifejezetten szakmai körök, gyártók előtt mutathatta be magát. Ekkor tanácsolták, hogy az IPP-n vegyenek részt. Akkor Zagyvai visszautasította az ötletet, mondván: nem érzi még „igazán elkészültnek” az Okostojást.

Mint megjegyezte: szükségem volt még erre az évre, hogy minden szempontból olyan legyen, mint amilyet elképzeltem. Ám nem csak ez a feladata volt, hiszen időközben a világszabadalmi védettséget is meg kellett szerezni. A közelmúltban jött meg a riport – fejtette ki –, miután a nemzetközi oltalomhoz szükséges mindhárom kritériumban megfelelt a Smartegg, vagyis újdonságereje van, a feltalálói lépés is igazolt, tehát egyedi és nem mellékesen iparilag felhasználható. Hozzátette: ezt követően kezdhetik meg a világ azon régióira kiterjeszteni az oltalmat, amelyekben üzletileg indokolt lehet.

Ugyanakkor, hogy a világpiacra is sikeres út vezessen, sok munkára és még legalább annyi szerencsére is szükség van. A sikerre nincs garancia – mondja szerényen. Nagyon valószínű, arról a vágyáról, hogy kizárólag vadcseresznyefából készüljön az Okostojás, le kell mondania. Ebben a formában – saját tapasztalataink alapján – a Smartegg egy valóban kézműves remekmű. A bökkenő az, hogy így roppant kevés készülhet belőle, ami a nagyarányú elterjedését nem segíti.

A jelenlegi formában egyetlen játék elkészítése az utak kigondolásától, megtervezésétől a kivitelezésig 5-6 hétig is eltarthat. Éppen ezért valószínű: annak érdekében, hogy minél több kézbe eljuthasson a játék, a kézműves technológiát tömeggyártásra alkalmassá kell tenni. Ez egyben alapanyagváltást is jelent. Mindenesetre a tárgyalások már zajlanak arról, hogy milyen formában és kik tudnák a tojást a továbbiakban menedzselni, gyártani és terjeszteni. Ennek a folyamatnak azonban még az elején járnak – jegyezte meg.

Csak egyvalamit mondott biztosra: mindenképpen szeretné, ha hazai szereplők vennének részt a munkában. – Az Okostojás történetének ezen része viszont már nagyrészt kívül esik az én munkámon, ez már egy másfajta innovációt igényel. Hogy valóban eljussunk a nagyközönség számára gyártható termékig, nagyon sok munkára és tőkére van szükségünk, ezért befektetőt keresünk, hogy elérhessük a következő fázist. – Zagyvai abban bízik, hogy a most még az internetes oldalán kapható Smartegg a nagyközönség számára másfél-két éven belül a játékboltokban, szaküzletekben is megjelenik.

 

Forrás: Ábrahám Ambrus| Népszabadság| 2012. szeptember 15.

 

 További magyar találmányok: OLVASS TOVÁBB 

 

 ÚJ MAGYAR TALÁLMÁNYOK 2012

 

  A MAGYAR NEWTON - CAMBRIDGE MÁR VÁRJA!

 

   1920 óta ELTŰNT TALÁLMÁNYOK 

 

 

TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK NAPJAINKBAN

2012.09.15

 1. cikk - Feltalálták az abszolút fagyálló anyagot - a hír megjelent: MTI 2010.11.18.

Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Tengerpartok, Vízesések Hozzászólások:0

MI IS AZ A YAGOOFT.COM?      EGY ÁLOM!

 

TERMELŐTŐL DIREKT NEKED

2012.09.06

termelotol.hu egy kereshető termelői adatbázis.

Célunk a lehető legtöbb hazai termelő elérhetőségeit összegyűjteni és kereshetővé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idéző régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévő termelőt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.

Az oldal használata, a regisztráció, mind a termelők, mind a látogatók részére INGYENES

Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Magyarságtudat Hozzászólások: 0

BLOG - a vállalkozásod irányítóközpontja is lehet

2012.08.24

 
Teljes bejegyzés Menüpont: 2013 ÖNFOGLALKOZTATÁS Fényképek: Különleges tehetségek Hozzászólások: 0

A brit lakosság nagy része jelenleg otthon dolgozik

2012.08.20

 ikea-diy-greenhouse--240x180.jpg  2013 - Az otthonod a munkahelyeddé válhat! Az ötvenezerforintos adózás bevezetésével megnyílik az út több százezer ember előtt az önfoglalkoztatóvá válás felé! 

Ötletelj velünk, csatlakozz hozzánk! Gyűjtsük össze mi mindent gyárthatunk, mi mindent vihetünk a piacra, mert összefogással és egymás segítésével helyettesítjük a nem létező, a gazdaságból a kereskedelmi bankok által tudatosan kivont pénzt! 

 

TE IS DOLGOZHATSZ OTTHONRÓL A VILÁG LEGNAGYOBB KOMMUNIKÁCIÓS ÉS KERESKEDELMI VÁLLALATÁNÁL!