Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan lett olcsóbb

Itt csatlakozhatsz hozzánk a Facebookon

Neked fejlesztették, vedd birtokba!

 

Sokan kérdeztétek tőlem e-mailben mi hogyan csináljuk? Hogyan szervezzük a napi életünket, a háztartásunk vezetését, hogyan tudunk megbírkózni a napi megélhetési gondokkal?

images.jpg

A válaszomban elsősorban arra szeretnék biztatni mindenkit, hogy hozza létre a helyi kis civil baráti közösségét.

Mi már a 80-as évek eleje óta önszerveződő és kisebb létszámú civil baráti közösségekben keressük a megoldásokat a mindennapi életünkben aktuálisan felmerülő gondokra.

Az eredményeink napjainkra váltak láthatóvá és általunk is felfoghatóvá.

Elmondhatjuk magunkról, hogy a Kulturális Kreatívok2009 Group keretein belül a szabad, önálló és önfenntartó baráti társaságok sikeresen ki tudták kerülni a devizahitelezés csapdáját, városi körülmények között is egészséges élelmiszert tudnak tenni a család asztalára, nem hagyják a pénzüket a patikában, természetes anyagokat használnak a takarításhoz, mosódióval, mosószódával és oxigénes fehérítővel mosnak, a TV-ben reklámozott mindenféle szolgáltatást, kütyüt és egyéb pénzrabló, ám divatos és csábító ajánlatot igyekeznek messze elkerülni.

Mi sem élünk több pénzből, mint bárki ebben az országban. Azt viszont elmondhatjuk, hogy ugyanannyi pénzből tulajdonképpen csodákra vagyunk képesek, mert megosztjuk egymással a tapasztalatainkat és átvesszük a bevált és jó ötleteket. A több szem többet lát alapon szervezzük az életünket és a mindennapjainkat. Zöldítjük a háztartásainkat, sörkollektorokat építünk és szerelünk fel közös munkával, segítünk egymásnak kemencét építeni. Már a NAPELEM beszerzése sem okoz gondot, mert az ára elérhető és kis lépésekkel is eljuthatunk az energiatakarékossághoz.

 

Mi ott voltunk az Ököklikk hétvégén Galgahévízen - 2013. május 17-18-19

Éljetek ezzel a meghívással minél többen! Használjátok ki, hogy megismerhetitek az elmúlt 20-25 év kezdeményezéseit, a már elért eredményeket! A nyomdokaikba lépve, a tapasztalataik birtokában ti is megtervezhetitek magatoknak a gazdasági válságból kivezető utat, a fenntartható fejlődés és az önfenntartó közösségi társadalom kialakításanak a jegyében.

Még mindig nem késő játszani az ingyenes hétvégéért!!! A nyílt nap és egyes programok külső érdeklődők (akik nem vettek részt az Ökoklikk játékban) számára is elérhetők!

 


 

 

A NAPELEM ma már nem drága és itt is beszerezhető

Tudnivalók a polykristályos napelemről és annak felhasználásáról

Napjainkra a polykristályos fotovoltaikus technológia mindenki számára hozzáférhetővé vált, mivel az ára jelentősen lecsökkent. Így egyre több háztartásban jelenhetnek meg a napelemesmodulok a legkisebb mobiltöltőktől egészen a több kilowattos rendszerekig.

A napelemmodulok 80x150mm-es szilícium alapú elemekből állnak. Ezek  egyenként 0,55 volt és 3,6 amper leadására képesek. 

napelem.jpg

 

 

Egy 45 wattos napelemtáblában (tetőre szerelhetőminimum modul) ezekből 30 darab foglal helyet, biztosítva így a megfelelő töltőfeszültségetaz akkumulátorok számára.

A polykristályos napelemek élettartama átlag 25 év.


Miből áll egy ilyen rendszer?

vezerlo.jpg

- Töltésvezérlőből - Ez kontrollálja a töltésfolyamatot, védi az akkut a túltöltéstől és amélymerüléstől

- Akkumulátorból - Ebben tárolódik a napelemekről levehető energia, hogy ne csakfényes nappal használhassuk a rendszert

- Napelemből - Ez megközelítőleg fél nm. alapterületű.


Mire képes egy minimum rendszer?

Egy 45W-os minimum rendszer terhelhetősége az akkumulátortelep kapacitásától függ. Csak a napelemről napfényes időben levehető teljesítmény értelemszerűen 45W.
A minimum rendszerhez legkisebb 45Ah-s akkumulátor szükséges, maximum pedig 100Ah-sakkumulátort érdemes vásárolni. 
A rendszer maximum állandó terhelhetősége azakkumulátorok összkapacitásának 1/10-e tehát min. 4,5 amper(54W), max. 10A (120W).sötétben maximum kihasználtságnál az akkumulátorok kb 10 óra üzemidőre képesek.
dc-dc-atalakito1.jpg

Közérthetőbben: Egy minimum rendszer teljesítménye egy kis lakás LED-es világítására, mobiltöltésére,valamint egy kisebb laptop és egy-két kisfogyasztó (pl. mini hifi, elemtöltő...stb) működtetésére alkalmas.  Nyáron korlátlanul, télen kisebb körültekintéssel. A szükséges napelemteljesítmény könnyen kiszámítható, ha összeadjuk az üzemeltetni kívánt fogyasztók teljesítményét. Ha ezt elosztjuk 45-tel megkapjuk hány napelemtáblára lenne szükségünk.

A felhasználás területei (csak néhány példa):

- háztartást ellátó rendszerek (fix)

- mobileszközök (hordozható)

- villanypásztorok, vadriasztók (hordozható)

- túra, kemping (hordozható)
Kapcsolatfelvétel a gyártóval:  palotaiweb@gmail.com 

 

 

Hogyan lett olcsóbb a megélhetésünk?

Ebben a mappában igyekszem összegyűjteni az elmúlt évek során az oldalunkra felkerült cikkeket, mivel az átállás nálunk is egy hosszú folyamat volt. Ki-ki a kedve szerint válogatta össze a saját és a családja igényeinek leginkább megfelelő megoldásokat. Ha van kedved olvasgatni, te is válogathatsz a kedvedre. 

Ott vagyunk a Magyar Élőfalu Hálózat programjain, rendezvényein

 

Az idei év is nagy megpróbáltatások elé állítja a családokat.

Az a tapasztalatunk, hogy egyre több család kényszerül összeköltözni, több generáció kerül ismét egy fedél alá. 

Ez a folyamat természetesen egy stressz forrás lehet valamennyi érintett számára. A jó ötleteket és a jól bevált megoldásokat szeretnénk megosztani, hátha sokaknak a segítségére tudunk lenni. Kérjük, oszd meg velünk az ezirányú tapasztalataidat. Minden hasznos tanácsot igyekszünk közzétenni.

Az e-mail címünk: kulturaliskreativok5@gmail.com

 

 

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

május 1 -3

Népi kezdeményezés indult!

Népi kezdeményezés indult az Európai Unióban a Feltételi Nélküli Alapjövedelem bevezetése érdekében.

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.
 Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.

Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

Aláírási lehetőség itt. 


 

Takáts Péter - Feltétel nélküli alapjövedelem

Gondolatok egy konferencia nyomán A Basel melletti Dornachban kétnapos konferenciát tartottak abból az alkalomból, hogy a kezdeményező svájci emberek, Ursula Piffaretti és Enno Schmidt, és a hozzájuk csatlakozott számos csoport és magánember kezdeményezése a népszavazásra és az ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtésre elérte a 75 ezres aláírásszámot. Az akció 2011. áprilisában indult el, a svájci hivatalos közlönyben való kihirdetéssel, és 2012. októberében fejeződik be. Így a kérdés ma már nem az, hogy sikerül-e a 100 ezer aláírás összegyűjtése, hanem az, hogy mennyivel lesz több aláírás, mint a kötelező mennyiség. A 100 ezer aláírást egyébként azért kívánják összegyűjteni, hogy a svájci alkotmány módosítását a parlamentnek kötelező legyen végrehajtani.

 

 

OLVASS TOVÁBB

 

 RÓLUNK ÍRTÁK - a Szerencsés Találkozások kiadványban

 FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK 

 

 VÁLASZTÁSOK 2014 - LAKOSSÁGI SZEMMEL

 

 

 

 

 

Menüpontok

Cikkek

A tiéd is, vedd a birtokodba!

2013.04.26

1.jpg15 éves szofverfejlesztés eredményeként hamarosan ingyenes felhasználóként is birtokba veheted a Yagooft többnyelvű közösségi hálózatot! Milyen szolgáltatásokkal várunk rád? Turbo Talk webszerkesztő, 10Mbyte tárhely, ingyenes domain, ingyenes web- és e-mail hosting, Turbo Talk Chat funkció 50 nyelven, valós idejű fordítással, valamint online nyelvoktató modul 28 nyelven.

De ez még csak a kezdet! Klikkelj ide és próbáld ki az összes funkciót!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hogyan lett olcsóbb | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 1

Önkénteseket várnak

2013.03.15

 Az önkéntes napi 6 óra segítség fejében kap szállást és egyszerű vega étkezést. Pénz nem mozog. Helyszín: MÁRIAHALOM - Biofalu

Mielőtt a részletekbe belemélyednénk: néhány órai helyszíni tapasztalat meghatározóbb neked is és nekünk is, mint sok előzetes latolgatás! Úgyis hamar kiderül, hogy öröm-e mindkét oldalnak. Hosszabb távon pedig láthatod, hogy miért is jöttél el…

Az önkéntesek jellemzően azért jönnek, hogy kizökkenjenek a szokásvilágukból és új rálátást szerezzenek magukkal kapcsolatban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hogyan lett olcsóbb | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Magyar Élőfalu Hálózat

2013.03.15

A Magyar Élőfalu Hálózat sok hasznos tanáccsal, ötlettel, tanfolyammal és rendezvénnyel segít mindenkinek, aki változtatni szeretne az életén és olcsóbban, egészségesebben, természetesebben szeretne élni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hogyan lett olcsóbb | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Költözés, szállítás olcsón és megbízhatóan

2013.03.15

 percalapu_koltoztetes.jpg Itt a tavasz. A költözés, a szállítás kisebb és nagyobb távolságokra sokunknak okozhat fejtörést. Ezt a céget a civil baráti közösségeinkben többen is segítségül hívták és mint elégedett ügyfelek, a figyelmünkbe ajánlották. Okos szervezéssel már 40000 Ft körüli költséggel lebonyolítható egy költözés 60 km-es távolságra. Ez azért nem semmi! 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hogyan lett olcsóbb | Fényképek: Tengerpartok, Vízesések | Hozzászólások: 0

Egy kereshető termelői adatbázis - neked készült

2012.09.06

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TUDATOS VÁSÁRLÁS - a jövőnk múlik rajta | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Amikor a bankvezér és az ügyfél együtt dönt - etikus magyar bank, Magyarországon! Te is választhatod!

2011.01.08

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TUDATOS VÁSÁRLÁS - a jövőnk múlik rajta | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Tudatos vásárló a fogyasztói társadalomban

2010.01.15