Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Élőfalu Hálózat

2013.03.15

 A Magyar Élőfalvak Hálózat rendezvényei és kezdeményezései országszerte a segítségünkre voltak az okos megoldások felderítésében. A figyelmetekbe ajánljuk. Kulturális Kreatívok2009 Group Kerekes Klári 2013.03.15.


Magyar Élőfalvak Hálózat Elektronikus Hírlevél

Az Élőfalu Hálózat hírlevéllel párhuzamosan 2013. januárjától (kísérletképpen) útjára indítottuk a MÉH elektronikus hírlevelét. Ezt csak drótpostán és a honlapjainkon terjesztjük, viszont kéthetes gyakorisággal azaz főként a friss, aktuális hírekre, eseményekre koncentrálunk. 
Az évszakos „Élőfalu Hálózat” hírlevél természetesen továbbra is fennmarad. Az elektronikus hírlevelek itt letölthetők:

MÉH Elektronikus hírlevél 1. szám, 2013. január 7.

MÉH Elektronikus hírlevél 2. szám, 2013. január 22.

MÉH Elektronikus hírlevél 3. szám, 2013. február 6.

MÉH Elektronikus hírlevél 4. szám, 2013. február 20.

MÉH Elektronikus hírlevél 5. szám, 2013. március 6.

 

SZABADTÜZI SAJTKÉSZÍTŐ TÁBOR - SZÁR

2013. március 23-24-én 2 napos sajtkészítő tábort tartunk Száron 7-12 fő részére.

A tábor legalább 7 jelentkező részvétele esetén indul. A tábor anyaga a régi, népi sajtkészítő hagyományokra épül, üstben, szabadtűzön főzve. Egyszerű, tapasztalati receptúrával és mennyiségi arányokkal, ráhangolódással dolgozunk, nem didaktikus iskolai módszerekkel, melyek csökkenthetik a kreativitást.

Célunk, hogy mindenki ráérezzen a felhasznált anyagok, elemek tulajdonságaira és a velük való bánásra, hogy hazatérve otthon is elkezdhesse kibontani, saját maga megtapasztalni, a hétvégén látottakat, rálépve a sajtkészítés tanulásának útjára.

A tábor folyamán friss natúr és fűszerezett gomolya, füstölt sajt, orda és vaj készül.

A következő alapanyagokból válogatunk: tehéntej, fűszerek (fokhagyma, kapor, szurokfű, petrezselyem, bors, erőspaprika, olajbogyó), só, tejoltó anyag, ecet, 

PROGRAM

Első nap: Elméleti áttekintés, a sajt története, a tej fölének leszedése a vajkészítéshez, tej melegítése, oltása üstben, sajt alvadék készítés, sajt utó-melegítése, sajt gyúrása, fűszerezés, préselés, ordakészítés, sós vízben való áztatás.

Második nap: sajtok füstölése, vajkészítés, túrókészítés, kemence felfűtése a lángos és pogácsa sütéshez, séta az erdőben, sajtok kiszedése a füstölőből.

Mindkét nap szabad tűzön, üstben, fatűzzel főzünk, csapadék esetén fedett helyen.

Mindenki kap az elkészített tejtermékekből elvitelre.

HOZNIVALÓK

Az alapanyagokat biztosítjuk, de mindenki hozzon magával 

- Valamilyen fűszert, amivel az elvihető sajtokat ki-ki a maga ízlése szerint ízesíti

- Edényeket, a sajtok, túró, vaj szállításához

- Megfelelő munkaruházat, bakancs-csizma eső esetére is

Utazás: Önállóan vagy telekocsi rendszerben.

Szállás: Az Élni Jó Ház-ban

Étkezés: Helyben - Élni Jó Ház - Kemencés ételek: kenyérlángos és ordas pogácsa

Jelentkezés határideje: 2013. március 18-a hétfő.

További információ: konkolyedit66@gmail.com ill. termeszetes.elelmek@gmail.com
A "Csak természetesen..., hogy életünk valóban fenntartható legyen" című oktatófilm a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával készült.” 1.rész 2.rész 3.rész 4.rész
Az alábbiakban az Élőfalu Hírlevél számait töltheti le pdf formátumban: 

Élőfalu Hírlevél 95. - 2012-13. tél 

Élőfalu Hírlevél 93-94. - 2012. nyár-ősz 

Élőfalu Hírlevél 92. - 2012. tavasz 

Élőfalu Hírlevél 91. - 2011-12. tél 

Élőfalu Hírlevél 90. - 2011. ősz 

Élőfalu Hírlevél 89. - 2011. nyár 

Élőfalu Hírlevél 88. - 2011. tavasz 

Élőfalu Hírlevél 87. - 2010-11. tél 

Élőfalu Hírlevél 86. - 2010. ősz 

Élőfalu Hírlevél 85. - 2010. nyár 

Élőfalu Hírlevél 84. - 2010. tavasz 

Élőfalu Hírlevél 83. - 2009-10. tél 

Élőfalu Hírlevél 82. - 2009. ősz 

 

 

 

BEMUTATKOZNAK AZ ÉLŐFALVAK"Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban." 

Azzal minden ép érzékű és józan gondolkodású ember egyetért, hogy a jó víz, jó föld, jó levegő és élhető élet-rendszer nélkül minőségi életet élni nem lehet, bármennyit is költünk a tüneti kezelésre. Miként lehetséges ezen feltételek megteremtése és megtartása globalizálódott világunkban, már kevesen tudják, és nagyon kevés a hely, ahol ezt rendszerében és közösségszerveződés szintjén megtapasztalni lehetséges. 

Ezekre a kérdésekre próbálnak választ adni gyakorlati tapasztalatainkkal és személyes példamutatásukkal az ökofalvak, vagy újabb elnevezés szerint az élőfalvak szerte a világon, de a 90-es évek elejétől Magyarországon is. A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat ezúton szeretnénk eljuttatni a rendszer fejlesztőihez, a naponta érdeklődők sokaságához és a döntéshozókhoz.


Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése, hozzáférhetővé tétele nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresés miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához. 

Az eltérő természetföldrajzi környezetben létrejött modellkísérletek igazi értéke a mozaikosság, a sokszínűség. A fönntarthatóság mással nem helyettesíthető szerves műveltségi műhelyei, tudásközpontjai minden érintett, így a döntéshozók felé is szolgálhatnak kitörési pontokkal, kipróbált mintákkal. Ezek egyúttal közgazdaságilag és erkölcsileg is felbecsülhetetlen értékű, de ugyanakkor kevés anyagi befektetést igénylő "projektek" a környezeti nevelés, a jövő nemzedék tudatformálása tekintetében. Tanulmányozásuk, szervezésük, és a jó példák terjesztése elengedhetetlenül szükséges. 

Ezzel a hiánypótló céllal a működés rendező elveinek meghatalmazására jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma). 

A magyarországi (humán-) ökológiai alapon szerveződött közösségek tájékoztató anyaga: a "Magyar Élőfalu Évkönyv" már kétszer megjelent. A kiadvány tartalmazta elérhetőségüket, megközelíthetőségüket, a kapcsolattartót, valamint a hely szellemének üzenetét, ami nagyobb tudást, reményt és biztonságérzetet ad mindnyájunknak, ha eljut hozzánk. 

Czumpf Attila
agrármérnök, humánökológus

 


 

Az alábbi linkekre kattintva a magyarországi élőfalvak bemutatkozását olvashatja.

Gyűrűfű

Visnyeszéplak

Gömörszőlős

Krisna-völgy, Somogyvámos

Ormánság Alapítvány, Drávafok

Biofalu, Máriahalom

Agostyán, Természetes Életmód Alapítvány

Nagyszékelyi KÖRTE

GAIA Alapítvány, Galgahévíz

Galgahévízi Ökofalunkért Egyesület
 

 

 

OLVASS TOVÁBB

 

 RÓLUNK ÍRTÁK - a Szerencsés Találkozások kiadványban

 FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM - GYIK 

 

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat