Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NAPELEM MINDENKINEK

 

Magyar siker!

Magyar mérnökök fejlesztették ki és Magyarországon gyártották!

2013. május 04.

 

Árammal és napelemmel működő motorvonatot helyeztek üzembe Királyrét és Kismaros között, a Királyréti Erdei Vasút 120. születésnapján. A cél egy olyan motorkocsi kialakítása volt, amely kevés energiával és kis környezeti terheléssel üzemeltethető.

Az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője korábban elmondta: a magyar mérnökök által kifejlesztett és Magyarországon gyártott prototípus mérföldkő lehet a kisvasutazásban, mert az eddig is környezetbarát tömegközlekedésnek számító erdei vasutazás ezzel a motorkocsival zéró helyi szennyezőanyag-kibocsátóvá válik. Lengyel László Zoltán közölte: a fejlesztés célja egy olyan motorkocsi kialakítása volt, amely természetvédelmi területen a lehető legkevesebb energiával és a lehető legkisebb környezeti terheléssel üzemeltethető.

MTI Fotó: Marjai János 

A megoldást egy olyan aszinkronmotor-meghajtású jármű jelentette, amelynél a szükséges hajtóenergiát - a külső hálózatról is tölthető akkumulátorokon kívül - a tetőre szerelt nagyméretű, korszerű napelemek biztosítják, de a hegyi pályán közlekedő kisvonat a működése során visszatáplálja a rendszerbe a lejtmenetkor fékezéssel keletkezett energiát, valamint az elfogyasztott energia egy részét is, ezzel fedezve a jármű napi villamosenergia-szükségletét, még borongós időben is.

(Forrás: MTI)

 

A NAPELEM ma már itt is beszerezhető

 

Tudnivalók a polykristályos napelemről és annak felhasználásáról

Napjainkra a polykristályos fotovoltaikus technológia mindenki számára hozzáférhetővé vált, mivel az ára jelentősen lecsökkent. Így egyre több háztartásban jelenhetnek meg a napelemesmodulok a legkisebb mobiltöltőktől egészen a több kilowattos rendszerekig.

A napelemmodulok 80x150mm-es szilícium alapú elemekből állnak. Ezek  egyenként 0,55 volt és 3,6 amper leadására képesek. 

napelem.jpg

 

 

Egy 45 wattos napelemtáblában (tetőre szerelhető minimum modul) 30 darab napelemcella foglal helyet és biztosítja a megfelelő töltőfeszültséget az akkumulátorok számára.

A polykristályos napelemek élettartama átlag 25 év.


Miből áll egy ilyen rendszer?

vezerlo.jpg

 

- Töltésvezérlőből - Ez kontrollálja a töltésfolyamatot, védi az akkut a túltöltéstől és amélymerüléstől

- Akkumulátorból - Ebben tárolódik a napelemekről levehető energia, hogy ne csakfényes nappal használhassuk a rendszert

- Napelemből - Ez megközelítőleg fél nm. alapterületű.


Mire képes egy minimum rendszer?

Egy 45W-os minimum rendszer terhelhetősége az akkumulátortelep kapacitásától függ. Csak a napelemről napfényes időben levehető teljesítmény értelemszerűen 45W.
A minimum rendszerhez legkisebb 45Ah-s akkumulátor szükséges, maximum pedig 100Ah-sakkumulátort érdemes vásárolni. 
A rendszer maximum állandó terhelhetősége az akkumulátorok összkapacitásának 1/10-e, tehát min. 4,5 amper(54W), max. 10A (120W).sötétben maximum kihasználtságnál az akkumulátorok kb 10 óra üzemidőre képesek.


dc-dc-atalakito1.jpg

Közérthetőbben: Egy minimum rendszer teljesítménye egy kis lakás LED-es világítására, mobiltöltésére,valamint egy kisebb laptop és egy-két kisfogyasztó (pl. mini hifi, elemtöltő...stb) működtetésére alkalmas.

Nyáron korlátlanul, télen kisebb körültekintéssel. 

A szükséges napelemteljesítmény könnyen kiszámítható, ha összeadjuk az üzemeltetni kívánt fogyasztók teljesítményét. Ha ezt elosztjuk 45-tel megkapjuk hány napelemtáblára lenne szükségünk.

A felhasználás területei (csak néhány példa):

- háztartást ellátó rendszerek (fix)

- mobileszközök (hordozható)

- villanypásztorok, vadriasztók (hordozható)

- túra, kemping (hordozható)


Kapcsolatfelvétel a gyártóval:  palotaiweb@gmail.com 

 

 

Mi ott voltunk az Ökoklikk hétvégén Galgahévízen!

2013. május 17-18-19

Köszönjük, hogy elfogadhattuk a meghívást! A 3 nap folyamán megismerhettük az elmúlt 20-23 év rögös útját, a gazdasági válságból kivezető társadalmi és gazdasági együttműködés alternatív megoldásait.

Arról is meggyőződhettünk, hogy a fenntartható fejlődés jegyében ez az egyetlen élhető életforma. A technológia már a rendelkezésünkre áll és folyamatos a fejlődés! Az ökotudatos szemlélet is kialakult, illetve egyre népszerűbbé válik a társadalmunkban a gazdasági válságnak köszönhetően.

Egyetlen területen kellene még előre lépni és tudatossá válni az egyének szintjén!

A közösségi szemlélet, ami a szabad és önfenntartó kulturális kreatív kis civil baráti közösség lételeme, ma még kevéssé ismert. Pedig ez a fajta hierarchia nélküli együttműködés a civil emberek között sokkal több figyelmet érdemelne.

Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen elem hiányzik ahhoz, hogy az Ökofalu megteljen élettel és a komplex megoldások az egyéni célok mentén a társadalmi életet is élvezetessé, értékteremtővé tegyék.

Egy-egy település akkor teheti önmagát sikeressé és önfenntartóvá, ha az ott letelepülő családok hajlandók bekapcsolódni a közösségi életbe, a szabadidejükben is képessé válnak együttműködni egymással! Szabad akaratukból és saját kedvtelésükre szépítgetik a környezetüket, megosztják egymással a tehetségüket, kreativitásukat, önzetlenül átadják a tudásukat és tapasztalataikat egymásnak, illetve a megszülető új generációknak.

Óriási fejlődési irány nyílt meg az emberiség előtt!

A most kifejlődő szabad közösségekben és az általuk létrehozott szociális formákban a kielégülést az emberek a közösen megfogalmazott feladat és a hozzá kapcsolódó munka szeretetében találják meg! 

Még mindig nem késő játszani az ingyenes hétvégéért!!! A nyílt nap és egyes programok külső érdeklődők (akik nem vettek részt az Ökoklikk játékban) számára is elérhetők!