Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TUDATOS VÁSÁRLÁS - a jövőnk múlik rajta

Mi ott voltunk az Ökoklikk hétvégén Galgahévízen!

2013. május 17-18-19

Köszönjük, hogy elfogadhattuk a meghívást! A 3 nap folyamán megismerhettük az elmúlt 20-23 év rögös útját, a gazdasági válságból kivezető társadalmi és gazdasági együttműködés alternatív megoldásait.

Arról is meggyőződhettünk, hogy a fenntartható fejlődés jegyében ez az egyetlen élhető életforma. A technológia már a rendelkezésünkre áll és folyamatos a fejlődés! Az ökotudatos szemlélet is kialakult, illetve egyre népszerűbbé válik a társadalmunkban a gazdasági válságnak köszönhetően.

Egyetlen területen kellene még előre lépni és tudatossá válni az egyének szintjén!

A közösségi szemlélet, ami a szabad és önfenntartó kulturális kreatív kis civil baráti közösség lételeme, ma még kevéssé ismert. Pedig ez a fajta hierarchia nélküli együttműködés a civil emberek között sokkal több figyelmet érdemelne.

Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen elem hiányzik ahhoz, hogy az Ökofalu megteljen élettel és a komplex megoldások az egyéni célok mentén a társadalmi életet is élvezetessé, értékteremtővé tegyék.

Egy-egy település akkor teheti önmagát sikeressé és önfenntartóvá, ha az ott letelepülő családok hajlandók bekapcsolódni a közösségi életbe, a szabadidejükben is képessé válnak együttműködni egymással! Szabad akaratukból és saját kedvtelésükre szépítgetik a környezetüket, megosztják egymással a tehetségüket, kreativitásukat, önzetlenül átadják a tudásukat és tapasztalataikat egymásnak, illetve a megszülető új generációknak.

Óriási fejlődési irány nyílt meg az emberiség előtt!

A most kifejlődő szabad közösségekben és az általuk létrehozott szociális formákban a kielégülést az emberek a közösen megfogalmazott feladat és a hozzá kapcsolódó munka szeretetében találják meg! 

Még mindig nem késő játszani az ingyenes hétvégéért!!! A nyílt nap és egyes programok külső érdeklődők (akik nem vettek részt az Ökoklikk játékban) számára is elérhetők!


 

 
Linkajánló

 

"Már nem irigykedem a kertesekre" – ÖkoKörösök írták


 
2012.07.13. / Tudatos Vásárló

Jó hangulat, tapasztalatcsere, finom ételek, közös kirándulások, kencekészítés, no meg sok-sok megtakarított energia, víz és hulladék. Csak néhány az ÖkoKörök eddigi sikereiből. Beszédes számok, fotók és a résztvevők írásai a 2012-es ÖkoKörökről.

2012 első felében újabb lendületet vett a háztartászöldítő ÖkoKör programunk. Budapesten, Szentendrén, Gödöllőn és Alsónémediben 15 új csoportban közel 180 fő próbálta ki a háztartászöldítés praktikáit.

Nagy örömünkre idén Pest-megyén kívül is indíthattunk ÖkoKöröket. A 16 csoport mintegy 130 résztvevője Egerben, Esztergomban, Csolnokon, Dorogon, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Kiskőrösön, Kisteleken és Szegeden tevékenykedett.

A 2010 óta futó ÖkoKör program - az idén bekapcsolódókkal együtt - jelentős környezeti megtakarítást eredményezett.

Képzést tartottunk a csoportvezetőknek
 

A száraz tények mellett egy kis ízelítő a résztvevők beszámolóiból.

„Mindig irigyeltem azokat, akik kertes házban élnek, vígan komposztálhatnak, gyűjtögethetnek szelektíven, zöldítgethetnek. Én a 3. emeleten max. a papírt, műanyagot, üveget szelektálhatom - gondoltam ezidáig.További ötleteket várva jelentkeztem az Ökokörbe - és igencsak jó csapatban találtam magamat. Itt megtanultam, hogy sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza még egy panellakó számára is. Megtudtam, hogy van a városban Zöldbolt, létezik még a "jóöreg" rongyzsebkendő stb...!

Már nem irigykedem a "kertesek"-re! Senkit se gyötörjön a kétség, hogy sok ember nem így gondolkodik, cselekszik... Légy te magad a változás ! A negatívum az, hogy vége van, bár igazán most kezdődik, hiszen önállóan kell tovább dolgozni, és rávezetni másokat a helyes és élhető útra.”

 

A csoportvezető képzésről
 

„Teljesen különböző korosztályú, személyiségű és érdeklődési körű csoporttagok gyűltek össze. Azért jeletkeztem, mert megerősítést szerettem volna kapni, hogy jó úton indultunk el ebben a pazarló világban, ahol az emberek kezdik elfelejteni, mi az, ami igazán fontos az életben. Jó érzés volt hallani, hogy vannak mások is, akik hasonlóan gondolkoznak, takarékosságra, újrahasznosításra törekednek. Sokat tanultam, sok tapasztalatot szereztem, és rájöttem, hogy nem vagyok egyedül a nézeteimmel és elveimmel.”

“Az ÖkoKörben kimondatlanul is megfogalmazódott, hogy a környezet és a természet védelme otthon kezdődik, saját magunk és életminőségünk védelmével. … Hétről-hétre értek minket az újabb meglepetések, amikor megosztottuk egymással a tanult vagy talált információkat az élelmiszertermelés rejtett tikai, a fürdőszobapolcon található készítmények összetevői vagy az energiatakarékos berendezések kapcsán.

 

Csoporttalálkozók
 

Készítettünk és ittunk zöldturmixot, folyékony klorofillt, tartottunk vízkóstolót. Játszottunk, ki tudjuk-e találni csak az összetételt ismerve, mi is lehet az adott élelmiszer, a megfejtésen pedig szörnyülködtünk nagyokat. Megosztottuk egymással, hol mit lehet megbízható helyről beszerezni, és kinek milyen praktikái vannak a termények tartósítására. Recepteket cseréltünk arról, hogyan lehet házilag mosóport, folyékony szappant vagy mosogatószert készíteni." 

 

Egy ÖkoKörös csapat által indított blog: 5perc ÖkoKör

 

 

Workshopot szerveztünk
 

„Szerettem az ÖkoKört, mert nem ítél és nem akar drasztikusan megváltoztatni. Lépésről lépésre formálja a résztvevők szemléletét, teremt közösséget. Sikerült változtatnom a szokásaimon, és megerősítette elszántságomat. Tudatossá tett, még érzékenyebbé bizonyos dolgokra. Tudatosult, hogy Ökonak lenni nem 21. századai úri luxus, hanem sok esetben még anyagi előnyökkel is járó kötelesség.”

 

Ez is a workshopon történt

 

 

„Kilencen vagyunk a csoportban, igen sokfélék, és ezért is jó nekünk...  Az ÖkoKörön tudtuk meg, hogy szinte mindent tisztára lehet mosni 30 fokon, és a hajat is tisztán lehet tartani hajsampon nélkül. Nálunk nagy hangsúly volt a gyógynövényeken, kertművelésen. Már tart mosószódát a festékesbolt, jobb áron, mint a Tesco - és ennek már a szomszéd faluban is híre van. Nem félünk az alomszéktől, és akinek eddig nem volt, nagyon akar komposzthalmot magának!  Rendeltünk a saját és a szomszédaink, rokonaink csapjába is vízhabosítót - ez nagy felfedezés volt."

 

"Jutalom séta" a közösségi kertbe
 

„Mi az iskolában hirdettük meg a programot. Lelkes amatőrök jöttek össze, nem profi zöldek. És ami a lényeg, hogy nagyon határozottan elindult egy másként gondolkodás: egy kereső, kutató, változni akaró, jobbat, egyszerűbbet, barátságosabbat, természetesebbet, költségkímélőbbet, élhetőbbet kereső gondolkodás és cselekvés. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, ahogy terjedt a hírünk, egyre többen jöttek érdeklődni, hogyan lehetne hozzánk kapcsolódni.”

„Az ÖkoKörös füzetem teljesen leamortizálódott, annyit forgattam, és előkerült újra a Zöldköznapi kalauzom is. Boldogan éltem meg egy csomó - amúgy biztosan nehezebben viselhető változást.”

 

Az esztergomi ÖkoKör találkozó
 

„Jóllehet több korosztályból, életterületről toborzódtak a tagok, úgy tűnik, hogy a szemlélet, a nyitottság, ami mindannyiunkat idehozott, erősebbnek bizonyult, mint az egyéb tényezők.

Tanultunk sokat - főként egymás gyakorlati tapasztalataiból, a témavezetők komolyan vett "rákészüléséből", kérdésfelvetéseiből, a felmerült problémák átbeszéléséből. Most, hogy az elvégzendő feladatok végére jutottunk, vált világossá, hogy a tennivalóknak csupán a kezdeténél tartunk, hiszen mindaz, amiről itt beszéltünk, valójában még megvalósításra vár!

Hogy azért mégsem csak ültünk, beszélgettünk, ettünk-ittunk, talán látszik abból, hogy blogot kezdtünk írni, meglátogattuk a Millenárisban lévő közösségi kertet, kencéket készítettünk - deót, testpúdert, kézkrémet, testápolót, tusfürdőt, és még előttünk áll egy grillezéssel egybekötött sajtkészítés is."

 

... még mindig Esztergom
 

„Különösebb gondolkodás nélkül jelentkeztem. Majd lesz valami, gondoltam. És lett..... Nem is gondoltam, hogy ez lesz az a nap, amit a legjobban fogok várni a héten. Nagyon fontos lett nekem, hogy találkozzak a többiekkel, hogy megoszthassam a tapasztalataimat, hogy halljam, ki hogyan csinálja. Nem vagyok egy internetező típus, szerettem a személyes beszélgetéseket, az arcokat, a nevetéseket, amik egy-egy találkozóhoz kapcsolódtak.

Az ökoszemléletem alapvetően nem változott, de mélyült, biztosabb lett. A legnagyobb változás a víz és a vegyszerek területén történt: kevesebbet mosogatok folyóvízben, kevesebbet fürdök, szürkevizet használunk a WC-ben, perlátort vettünk, mindenkinek lett saját pohara, amit csak egyszer mosok el egy nap, kevesebbet mosok, nem dobom olyan könnyen a szennyesbe a ruhákat. Ezek biztosan sok embernek természetes, apró dolgok. Nálunk meghozták az eredmény, 40%-kal kevesebb lett a vízfogyasztásunk!”

 

Nem maradtunk étlen, szomjan
 

„Nagyon izgalmas volt az első alkalom, amikor is összejött a csoport. Nem lehetett tudni, ki lesz ott, honnan jön, csak az volt biztos, hogy zöldítünk - magunkat és egymást. Többen kezdtük, kevesebben maradtak - de akik végigcsinálták, biztosan elköteleződtek. Áttekintettük egymás ötleteit, gondolatait, újabbakat eszeltünk ki. A tapasztalt ÖkoKör-vezető pedig okosan lavírozta a beszélgetéseket, segítette a nagy "aha" élmények pillanatait: 1-1 filmmel, forrással, saját tapasztalattal, és a korábbi csoportok tagjainak gondolataival.

Az élmények mindig kettősek voltak számunkra: örömteliek, hogy valamit máshogyan, jobban fogunk csinálni - nyugodt lelkiismerettel magunkért és a jövőért; és kicsit aggasztóak is, hogy hogyan történhettek/történhetnek a dolgok másképpen, mint így. Az "így" korábban valami másik gondolkodásmódot jelentett, ma már pedig egy morálisan tartható, tudatos és jóleső életérzést. No ilyen az ökozás.”

 

Nagyon köszönjük az ÖkoKör tagoknak és a csoportvezetőknek a beszámolókat, fotókat és nem utolsó sorban az aktív részvételt, a sok energiát és lelkesedést, amit beleadtak, valamint a hasznos visszajelzéseket a programmal kapcsolatban!


Továbbá köszönjük a partnerszervezeteknek is a toborzásban és a helyszíni szervezésben való segítséget! A programban együttműködő helyi partnerek: Eger: Part EgyesületEsztergom: Esztergomi Környezetkultúra EgyesületKecskemét: Zöld Ernyő Klub , Tatabánya: Tatabányai Klímakör , Szeged (Ópusztaszer): Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület .

Szeptemberben folytatjuk! 

 

 

Cikkek

Egy kereshető termelői adatbázis - neked készült

2012.09.06

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TUDATOS VÁSÁRLÁS - a jövőnk múlik rajta | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Amikor a bankvezér és az ügyfél együtt dönt - etikus magyar bank, Magyarországon! Te is választhatod!

2011.01.08

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TUDATOS VÁSÁRLÁS - a jövőnk múlik rajta | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Tudatos vásárló a fogyasztói társadalomban

2010.01.15