Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOP 10 fogyasztói ár Magyarországon

 

Legdrágábbak, legolcsóbbak

2013 augusztus 15. | Szerző:

A legfrissebb inflációs adatok szerint a 2012 júliusához képest a krumpli ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A másik véglet a pedig a paradicsom. Toplisták. 

A KSH a minap közölte a legfrissebb inflációs adatokat, amely szerint továbbra is évtizedes mélyponton jár a mutató. Az Erszény blog a friss adatokból kigyűjtötte, mely termékek ára emelkedett a legnagyobb mértékben 2012 júliusához

para8

Az egyik bajnok


Tavaly július óta a krumpli drágult a legnagyobb mértékben, közel 70 százalékkal nőtt az ára, ezzel utcahosszal vezeti a toplistát. 2012 júliusában egy kiló krumpli átlagára 107, idén azonban már 181 forint volt. (A krumplidrágulást mutatja a KSH csütörtök megjelent, agrártermékek áráról szóló statisztikája is, amely szerint a burgonya termelői ára több mint 120 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.)

A második helyet a hagyma szerezte meg több mint 28 százalékos áremelkedéssel. Dobogós lett még a káposzta, amely szintén 28 százalékot meghaladó drágulást ért el. Mindkét zöldség ára 156 forintról 200 forintra nőtt.

A sor másik végén szintén egy zöldség, a paradicsom található. Kilós átlagára a tavaly júliusi 406 forintról 350 forintra esett, vagyis közel 14 százalékkal lett olcsóbb, ezzel vezeti az legjelentősebb áresést elérő termékek listáját. Ebben a versenyben az LCD-televízió a második, készülék átlagára a KSH szerint 98 ezer forintról 85 ezer forintra esett, ami 13 százalékos csökkenésnek felel meg. A harmadik a 12 százalékos áresést produkáló gyulai kolbász lett, tavaly júliusban még 3540 forintba került egy kiló, idén azonban már csak 3110 forintba.

További posztok az erszényből:

Pénzéhes parkolóautomaták kekeckednek

Mennyit lehet keresni egy esküvőn? 

Drága mulatság lett az alma

 

 

Egekben a krumpli ára

  • Gazdaság   2013.08.15. 10:35  Frissült: 2013.08.15. 11:00

A burgonya ára idén júniusban jelentősen, 121,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint júniusban az élő állatok és állati termékek 6,0 százalékkal, míg a növényi termékek 6,8 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képet.

Júniusban a gabonafélék ára 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű gabonák értékesítése még nem kezdődött meg, az árak az előző hónaphoz képest mégis csökkentek több mint 5 százalékkal. Az ipari növények ára 6,3 százalékkal nőtt az előző év júniusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 4,1 százalékkal lett magasabb. A burgonya ára idén júniusban jelentősen, 121,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A zöldségfélék ára lényegében nem változott. A legjelentősebb forgalmú ebben az időszakban a zöldborsó, aminek az ára 0,6 százalékkal nőtt, nagy súllyal szerepel még a zöldpaprika és a paradicsom, az előbbi ára 8, az utóbbié 19 százalékkal csökkent. A meggy árának csökkenése határozta meg a júniusi gyümölcsárakat, az index így 8,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a termék volumenindexe 24 százalékkal nőtt.

A vágóállatok termelői árszintje júniusban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 19,6 százalékkal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,5 százalék. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júniusban 20,7, idén már csak 1,6 százalék volt. Idén a vágósertés havi felvásárlási ára kilónként átlagosan 390 és 395 forint között volt, kivéve májusban, amikor 382 forintot tett ki, de júniusra 391 forintra emelkedett.
Júniusban az állati termékek ára 12,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 15,9 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 4,7 százalékot emelkedett az előző hónapok csökkenése után, ami a bázis és a tárgyév ellentétes ármozgásából adódik.

Január-júniusban a mezőgazdasági termelői árak 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az állat és állati termékeknél 4,2 százalékos volt a növekedés az év első félévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágóbaromfi ára növekedett, 10,8 százalékkal, miközben a vágómarha ára 15,4 százalékkal csökkent.

Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,4 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7,1, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,8 százalékos növekedéséből tevődött össze. A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak nőttek a legnagyobb mértékben 2013 első félévében, 22,5 százalékkal, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 26,8 százalékkal, a keveréktakarmányok ára pedig 19,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára idén január-júniusban 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés jelentősebb volt az összetett műtrágyáknál, 4,6 százalékos, az egyszerű műtrágyák ára 1,7 százalékkal volt alacsonyabb.
A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 2,2 százalékkal esett vissza, míg a kenőanyagok ára 4,6 százalékkal emelkedett.
A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 2,2, illetve az épületberuházások árának 1,4 százalékos emelkedése figyelhető meg.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2013 első félévében 106,0 százalék volt, azaz 2012 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak. Fn.Hír24