Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EMBEREKTŐL TÁVOL

 ÚJ TÁRSADALOM HAJNALA 2013

 

Emberektől távol

A kanadai Sziklás-hegység az otthona az utolsó észak-amerikai vadlovak egy csapatának. Mint egy kutató megjegyezte: "azért élnek éppen itt, mert itt nincs tarvágásos fakitermelés, sem terepjárók." Az emberektől távol úgy élnek a vadlovak, ahogy több száz évvel ezelőtt, amikor még vadlovak ezrei kóboroltak Észak-Amerikában. Read more: Emberektől távol http://www.galeria_gyonyoru_vadallatok.abbcenter.com/?id=120801&cim=1#ixzz2CDoXZxzz 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

 

 

 

Farkaslesen

Európai szürkefarkas


A közönséges farkas vagy európai farkas (Canis lupus lupus) a farkas (Canis lupus) eurázsiai alfaja.
A közepes termetű, sötét szőrű alfaj egykor Európa-szerte elterjedt volt, ma már csak szigetszerű populációi találhatók meg. 

  Rendszertani besorolása (Linnaeus, 1758)
 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
 • Osztály: Emlősök (Mammalia)
 • Alosztály: Elevenszülők (Theria)
 • Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
 • Öregrend: Laurasiatheria
 • Rend: Ragadozók (Carnivora)
 • Család: Kutyafélék (Canidae)
 • Nem: Canis
 • Faj: C. lupus


A közönséges farkas a sarkvidéki tundrától eredetileg a dél- és délkelet-európai sztyeppékig és bokorerdőkig mindenféle biotópban elterjedt, de az ember ádáz üldözése folytán Észak-Skandinávia, a Balkán- és az Ibériai-félsziget, valamint az Appenninek félreeső, nehezen megközelíthető hegyvidékeire szorult vissza. Elterjedési területe csak kelet felé nyitott. Onnan, a hajdani farkasösvényeken járva, még ma is eljut egy-egy farkas nyugatra. Franciaország egyes területein is újfent tartósan megvetette lábát, de az is lehet, hogy maradványállományokról van szó.

Európában – ezen belül a Kárpát-medencében is – csak szigetszerű populációi élnek.
Ma már Magyarországon is védett, azaz a délről és északról átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan. A jelek szerint Szlovákiából át is települt már pár egyed: a Gömör-Tornai karszton, az Aggteleki Nemzeti Parkban és a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban él egy-egy falka.

Magyarországon a közönséges farkas állománya a II. világháború végére nagyon lecsökkent, majd később el is tűnt. A 80-as években ismét megjelentek farkasok az Északi-középhegységben (Börzsöny, Zempléni-hegység, Aggteleki karszt), ahol azóta is tartósan jelen vannak. Számíthatunk megjelenésükre a Dunántúlon is. 1991-ben a Balaton-felvidéken ejtettek el egy példányt, a kitömött állatot az Afrika Múzeumban állították ki Balatonedericsen.


Farkaslesen 

A film egy rendhagyó kísérletsorozat krónikája, melyben farkaskölyköket emberek neveltek fel. Az ELTE Etológia Tanszékén éveken keresztül zajló tudományos program rengeteg olyan eredményt hozott, amire a kutyák viselkedésével régóta foglalkozó kutatók nem is számítottak. 

 

OLVASS TOVÁBB

Vadállatok világa - tasmán ördög és madarak