Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy nap alatt Budapest - takarékosan

2012.08.15

 A profitéhes világból a saját szabad életbe vezető hídat a többnyelvű szociális hálónkon építi fel az emberiség. Klikk a bannerre!

 


 

 

Egy nap alatt Budapest - takarékosan

 

 

2012. 08. 13.

Habár Rómát sem egy nap alatt építették – Budapestrőlnem is beszélve -, 24 élménygazdag óra is elég lehet egy nagyváros felfedezéséhez. Cikksorozatunk első részében a low-budget túrák kedvelőit szólítjuk meg, miközben nem garasoskodunk, csak ésszel költünk. Budapest egy nap alatt, íme.

REGGEL

Muzeális péksütemények

 

Budapesten legalább olyan könnyű pékséget találni, mint egy római szuvenírboltban zsugorított Caesar-mellszobrokat. Az édes-sós finomságok, a különböző tejtermékek, a torták és a szendvicsek remek muníciót biztosítanak a nap legfontosabb étkezéséhez. Tárazz be a Rákóczi Pékség vagy a Lipóti Pékség kínálatából, aztán vegyülj el a Nemzeti Múzeum lépcsőjén sütkérező bölcsészek között! Akár a Nemzeti Dalt is elszavalhatod, persze senki sem fog haragudni, ha csak elégedetten majszolod a reggelidet. Tízóraiznál? Fedezd fel a BTK-kampuszon megbúvó büfék kínálatát!

 

 

DÉLELŐTT

Két lábon és több keréken

 

Ha végigsétálsz a kettes villamos vonalán – javasolnánk, hogy ne a síneken menj -, Facebook-gyanús fotókat lőhetsz aVárról, a Vigadó tér szobrairól, a Belvárosról, a Parlamentről, vagy a három legszebb híd (Erzsébet hídLánchídMargit híd) bármelyikéről. Az 1896 óta üzemelő Földalatti vonala szintúgy csábító – Széchenyi fürdőOperaVörösmarty térmegállókkal.

 

 

Amennyiben nyeregbe pattannál, bérelj egy bringát a Budapest Bike-nál, és gurulj végig az Andrássy úton a Hősök teréig. Ha odaértél, ugorj be a Szépművészeti Múzeumba, gyönyörködj az átmeneti és az állandó kiállítások mesterműveiben, majd a kultúra-túladagolás fáradalmait a városligeti Kertemben pihend ki egy korsó sör (limonádé) és egy grill szláv burger társaságában. Ha elmenekülnél a város zajától, és jobban bírod a lépcsőzést, mint Rocky Balboa, aVár lábánál kanyargó, vízivárosi utcácskák felé vedd az irányt.

DÉL

Egy gazdag ebéd olcsón

 

Ebédre érdemes a Király utca-Liszt Ferenc tér felé venni az irányt. Az előbbiben található Frici Papa kifőzdéje maga a megtestesült gasztro-nosztalgia: házias ételek, méretes adagok, alacsony árak, mellényben pompázó pincérek. Ha egy másfajta retro-hangulatra vágysz, meg se állj a fa enteriőrrel otthonossá tett Menzáig. Ugyanitt javasoljuk még aRubent és a Klasszt is.

 

 

DÉLUTÁN

Lajhárok, bolhapiacok és egyéb állatfajták

 

Ha szeretsz kincseket lőni, érdemes kicsit utazni. A messze földön híres Ecseri piac útvesztőjében a gulyáskommunizmusból fennmaradt ereklyékre, leselejtezett műfogsorokra, használt kamerákra és egyéb kincsértékű kacatokra alkudhatsz. Az igazi csúcsidő a hajnali órákban tombol, de kora délután sem fogsz üres kézzel távozni. Ha az egyedi, használt ruhákra kattansz, a belvárosi Jajcica pincéjében biztosan úrrá lesz rajtad a boltkór.

 

 

Az Állatkert kortól, nemtől és anyabolygótól függetlenül kiváló szórakozást biztosít, hiszen hol máshol tapasztalhatnád meg testközelből a lajhárok szédítő életritmusát, vagy az orángutánok bölcs bambaságát?

Ha pedig kultúrára szomjazol, mind a Zsolnay-tetőcserepekkel büszkélkedő Iparművészeti Múzeum, mind pedig a kortárs projekteknek otthont adó Design Terminál a segítségedre siet.

Akkor sem kell aggódnod, ha a kultúra óceánja helyett inkább egy medencében csobbannál. A Margitszigeten található Hajós Alfréd, a vízilabda válogatott főhadiszállása, kétségkívül az ország legszínvonalasabb uszodakomplexuma, persze az alternatívák - a BVSC vagy a Császár-Komjádi - is említést és látogatást érdemelnek.

 

 

NAPLEMENTE

Burritók és húsóriások

 

A hetedik kerületet mexikói ízekkel fűszerező El Rapido-ban burritót, fajitas-t, quesadillát, tacót és egyéb specialitásokat rittyentenek a tányérodra a szövegláda kajafelelősök. Egy jó tanács: az extra chilit csak akkor vállald be, ha kemény vagy, mint John McClane atlétája.

A fél kiló sült krumplival tálalt, kontinensméretű rántott húsok kedvelőinek kötelező kitérő a Kolozsvár utcai piacnál található Pléh Csárda, ahol egyetlen étkezés négyzetre emelheti a ruhaméretedet.

 

ESTE

Felkészülési időszak

 

Melegíts be pár sörrel a Hivatalban, és gondolkozz el azon, vajon a szanaszét heverő papírhalmok milyen célt szolgálnak – mármint azon kívül, hogy elültetik a fejedben ezt a költői kérdést. Ha nincs kedved Sherlock Holmest is zavarba ejtő rejtélyeket bogozni, irány a Lónyai Pub, ahol egyetemistákkal tivornyázhatsz.

Ugyanitt javasoljuk még a Lokált és a Kakas Presszó helyi italegységeket is.

 

 

NAPKELTE ELŐTT

Kint vagy bent?

 

Habár a Dürer Kert némiképp kiesik a Belváros vérkeringéséből, nem kell napokig tartó zarándoklattól tartanod, ha itt szeretnéd kiereszteni a gőzt. Zúzós koncertek, DJ-k, életképes törzsközönség, tágas kerthelyiség, grill kaják, ez a felsorolás vége. És a Dürer sava-borsa.

Belvárost preferálóknak az Erzsébet teret ajánljuk, illetve előbb a legközelebbi éjjel-nappalit. Tankolj fel borból, aztán irány az Akvárium felett terpeszkedő, bohém játszótér, ahol gyerekjáték az ismerkedés.

 

 

 

NAPKELTE

Pizza ízű fénysugarak

 

A recept a következő. Végy két szeletet a legendás Király utcai pizzázóból (az egyik négysajtos legyen), pattanj fel a négyes-hatosra, szállj le a Jászainál, majd ülj le egy padra a Duna-parton, és élvezd a pizza ízű napfelkeltét.

 

+1: ITT IS MEGSZÁLLHATSZ

Jó idő esetén izzítsd be a sátradat és a komfort-nomád énedet, majd pötyögd be a papíralapú GPS-be a Zugligeti Niche Camping koordinátáit. E minden földi jóval ellátott, erdős zöldterület az oly közel, és mégis oly távol tipikus példája: a város nyüzsgésétől csupán néhány megálló választja el, ugyanakkor hangulat és nyugalom tekintetében minimum kilométerek.

Csapadékosabb és hűvösebb napokra a szocreál építészet egyik zászlóshajóját, a Martos Kollégiumot ajánljuk, amely a Petőfi híd és a BME-kampusz vonzáskörzetében található, tehát utóbbiból adódóan nem éppen optimális helyszín a csajozáshoz, aludni viszont tökéletes.

 


 

OLVASS TOVÁBB

Orbán Viktor nem szavazott 2013.06.21.

Földtörvény szavazás 2013.06.21.

Ángyán József rendszerváltásra vár 2012.11.09.

Földtörvény előzmény - Gazdák harca

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ökoklikk hétvége Galgahévíz