Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TERMŐFÖLD 2013

 

Nemzeti parkok: Jön a bérbeadás újabb fordulója

Százezer hektár védett, nemzeti parki vagyonkezelésű földterület kedvezményes haszonbérletbe adását hirdette meg a kormány birtokpolitikai államtitkára.

Hargitai Miklós| NOL| 2013. augusztus 19.

A Földet a gazdáknak című programot két ok miatt bírálják: egyrészt azért, mert a megvalósítás módja gyökeresen ellentétes az állam természetvédelmi érdekeivel (magyarul: természeti kincsek elkótyavetyélése folyik rövid távú politikai érdekből), másrészt azért, mert nyílt beismerése annak, hogy az Orbán-kabinet eddigi földbérletpályázatai elhibázottak és a meghirdetett elvekkel ellentétesek voltak.

Immáron új vezető irányítja a kormányban az állami tulajdonban lévő földek szétosztását. Bitay Márton Örs – hivatalos címe alapján az állami földprogramért felelős államtitkár – kinevezésére forrásaink szerint elsősorban azért volt szükség, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló, nemzeti parki tulajdonú földek sorsának rendezését kivonják a környezet- és természetvédelemért felelős kormánytisztviselő, Illés Zoltán egyszemélyi felügyelete alól.

Más jel is utal rá, hogy a választások elé időzített földosztásban nem a természetvédelmi szempontok dominálnak: az illetékes nemzeti parkok javaslatában még az szerepelt, hogy 300 hektárnál kisebbet csak indokolt esetben lehessen bérbe adni, Bitay viszont már arról beszélt: „szántóterületek esetében 25-30 hektár az átlag, legelők esetében 65-70 lesz”,mivel a programot kifejezetten a kis, közepes családi gazdálkodók számára írták ki.

Ahogyan azt egy, már az első Orbán-kormány alatt is a természetvédelemben dolgozó szakember elmondta, a szóban forgó területek többsége olyan gyep, illetve legelő, amelyet az elmúlt évszázadokban folyamatosan egy tagban, közösségi tulajdonban használtak. Ezek 1945 előtt többnyire települések tulajdonában voltak, utána pedig jobbára állami kézben. Ha ezeket felosztják 30-50 hektáros parcellákra, akkor minden földdarabra külön-külön kutat, itatót, hodályt kell építeni, a legeltetéshez ugyanis „nem csak fű kell”.

Ezeknek a földeknek a használatát korábban a természet – elsősorban az időszakos vízborítás, illetve kiszáradás –szabályozta, megszabva a legelő haszonállatok mozgását, erre a miniparcellák már nem adnak módot. Az érintett földeket az 1996-ban elfogadott természetvédelmi törvény felhatalmazásával élve az elmúlt másfél évtizedben vásárolta meg az állam, épp a védett természeti értékekre való tekintettel. Tény, hogy nagy részük eddig is bérbe volt adva, ám a földhasználatot mindig a természetvédelmi érdekeknek, elsősorban az úgynevezett nagy térigényű fajok (túzok, parlagi sas) szempontjainak rendelték alá, és az előírások betartását az illetékes nemzeti park folyamatosan ellenőrizte.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (civilben növényökológus) képviselője szerint a nemzeti parki szakemberek és a gazdálkodók együttműködésén alapuló rendszert verik most szét azért, hogy földhöz juttassák azokat, akik az elmutyizott állami földbérletpályázatokon hoppon maradtak, de a kormánypártnak helyi szövetségesként még fontosak. A politikus lapunknak elmondta: külső szemlélők számára e mostani pályázat is átláthatatlan, továbbra is követik azt a „jól bevált” gyakorlatot, hogy a teljes pontszám 40 százaléka szubjektív kritériumok alapján ítélhető oda, ami lehetővé teszi azt is, hogy felülről nyúljanak be a nemzeti parki szakvéleményekbe.

Szabó szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha éppen ezeken a földeken akarnak kis- és középbirtokokat kialakítani: maga a puszta jelleg szűnik meg (a világörökségnek számító, eddig szabadon terelve legeltetett Hortobágyon is!), ha a gyepet 50-60 hektáronként kerítések, villanypásztorok, állatitatók szabdalják majd. – A fokozottan védett túzoknak egyáltalán nem mindegy, hogy a földdarab, ahol él, egy 400 hektáros vagy nyolc 50 hektáros parcellából áll-e. A 400 hektáros földet a gazda több nap alatt kaszálhatja le, a madárnak van ideje odébb menni, a fiatalokat máshová terelni. Ötven hektárt levágnak egy délelőtt alatt, ez a fajta intenzívebb használat negatív hatással lehet a sokéves munkával megnövelt túzokpopulációra – hangsúlyozta.

Szabó szerint az új földbérletkiosztási elvek kimondatlanul is az Orbán-kormány eddigi földpályázatainak súlyos kritikáját jelentik: ha ott nem a pártközeli nagybirtokok kialakítása lett volna a valódi cél, nem kellene most mindenáron hangsúlyozni, hogy itt már tényleg kisbirtokokat osztanak. A puszta felszabdalása azonban természetvédelmi nonszensz, aminek semmilyen szakmai indoka nincs. – Miért nem Mészáros Lőrinc 1400 hektárjából csinálnak kisbirtokokat a helyi gazdáknak? – kérdezte.

A már hivatkozott, lapunknak név nélkül nyilatkozó természetvédelmi szakember szerint az sem érthető, miért most pályáztatják meg a földeket. Azok egy része ugyanis nagyobb egységekben jelenleg is bérbe van adva, ami jövő augusztusban, a választások után jár le. A többit pedig a nemzeti parkok kezelik természetvédelmi szempontok szerint (az utóbbiak jórészt ebből, vagyis a földek után járó uniós támogatásból élnek, mivel a költségvetési támogatásuk mintegy 40 százalékát a kormányzati megszorítások elvitték). A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az új bérleti szerződéseket a nemzeti parkoknak ügyvédekkel kell megíratni, ami önmagában százmilliós fölösleges állami kiadást jelent, igaz, ugyanekkora klientúratámogatást is.

 

Az új földesuraknak mindent szabad? 2013.07.31.

Minden jel arra mutat, hogy engedély nélkül vágat fát más erdejében, természetvédelmi területen Orbán Ráhel barátjának családja.
Gépek segítségével, szisztematikusan folyik az engedély nélküli fakivágás a csabdi Tiborcz Lovas Klub mellett. Ezt az erdőt 157 hektárnyi szántó övezi, ami tavaly a Nemzeti Földalapkezelő bicskei állami földbérletpályázatán kelt el húsz évre.

A nyertes Tiborcz Eszter, aki a testvére annak a Tiborcz Istvánnak, aki Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányának, Orbán Ráhelnek az udvarlója. A helyiek szerint a vőlegénye, amit már a hivatalos sajtóban is megerősítettek.

Tiborcz István egyébként a Közgép leányvállalatának, az E-OS Innovatív Zrt.-nek az igazgatósági tagja. A harmadik testvér, Tiborcz Péter 2006 és 2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója.

Visszatérve az erdőhöz: a hetek óta folyó gépi irtás során nagy mennyiségű akácot vágtak ki, rönkfával megrakott tíztonnás pótkocsis szállítmányok hagyták el Csabdit – a két település a lovastanya mellett ér össze. Egy mázsa rönkfa ára a piacon ma 2000-2500 forint. Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy kért-e bárki engedélyt a fakivágásra az erdészeti igazgatóságtól a 0600-ás helyrajzi számon nyilvántartott erdőre. A válasz: nem.

A helyszínen hetek óta dolgozó munkások kérdésünkre azt közölték, hogy Tiborczék bízták meg őket a fakivágással – a helyszínen lévő, tízmilliós értékű munkagépeket is ők bocsátották a rendelkezésükre. A jelek szerint a munkások vélhetően nincsenek bejelentve: azt mondják, a kitermelt fa fejében végzik a munkát, vagyis az a fizetségük. Hozzáértők szerint a valóság inkább az lehet, hogy a gallyakat kaphatják meg munkájuk fejében, míg a felszeletelt fatörzsek a megrendelőt illetik. Névtelenséget kérő helyi gazdák azt nehezményezik, hogy a jómódú Tiborczék „lopják a fát”, miközben a bíróságok gyorsított eljárásban tárgyalják és küldik börtönbe fakivágásért a környékbeli fatolvajokat.

Az 1,6 hektáros erdő egyébként nincs a kivágásra megbízást adó Tiborcz család tulajdonában, és nem is állami terület – a lapunk birtokában lévő tulajdoni lap tanúsága szerint közel két évtizede vették meg más magánszemélyek. A tulajdoni lapon az erdőművelési ágon felül ez áll: Natura 2000, európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület. Vagyis vélhetően éppen a köznyelvben védőerdőnek nevezett területet irtják a Tiborcz lány által elnyert állami tulajdonú szántók között. A fakitermelés területétől karnyújtásnyira fekszik a Tiborcz Lovas Klub, amely a Tiborcz család tulajdona.

A munkagépek tulajdonlására és a fakitermelésre vonatkozó kérdéseinket több módon is megpróbáltuk eljuttatni a családhoz. A lovastanya e-mail címére küldött megkereséseinket a kiszolgáló rendre visszadobta. Telefonon utolértünk a lovastanyán egy hölgyet, kérdéseinket elmondtuk neki, de senki nem reagált. E-mailt küldtünk Tiborcz Istvánnak az E-OS Innovatív Energetikai Zrt.-nél megadott címére. Titkárnője azt a választ adta, hogy külföldön tartózkodik. Titkárnőjét kérdeztük Tiborcz István magáncégéről, az ES Hungary Kft.-ről is, de erre vonatkozóan nem tudott felvilágosítással szolgálni. Nos, a húszas éveiben járó fiatalember és édesapja tulajdonában és vezetése alatt álló társaság – amelynek fő tevékenysége évekig a temetkezés volt, mára pedig az egyéb gazdasági szolgáltatás és a támogatott gabonafélék termelésén túl a sertés-, juh- és kecsketenyésztés – telephelye ugyancsak a Tiborcz-tanya, ahol Tiborcz Eszter is él. A cikket a facebookról ollóztuk!

Antal László Tükröspusztán lesz Orbán Viktor lányának esküvője, a vőlegény, Tiborcz István édesapjának farmján. A terület valaha grófi birtok volt, a kilencvenes évek közepén szerezte meg a család. Ma már van ott lovarda és panzió medencével, szaunával. Tartottak is ott korábban esküvőket, úgyhogy kipróbált hely ilyen eseményre

2013.07.18

Lesz-e Magyarországon garantált Alapjövedelem?

2013.07.16

Kulturális kreatív az, akinek elege van

2013.07.07

Kik azok a kulturális kreatívok?

A másként gondolkodók konferenciákat tartanak, közösségeket építenek és etikus bankokat hoznak létre. Részvételi demokráciáról beszélnek, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő. Úgy hívják őket: kulturális kreatívok, és jellemző rájuk, hogy – legyen szó természetvédelemről vagy pénzügyekről, munkáról vagy kultúráról – minden közösségi területen új utakat keresnek. Szószólói az ALAPJÖVEDELEM bevezetésének. Kulturális kreatív az, akinek elege van.

 

 

Menüpontok

Cikkek

A Simicska birodalom Észak-Dunántúl agrárszféráját uralja

2013.07.23

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csányi az agráriumba menti át a pénzét | Fényképek: Ők is félnek | Hozzászólások: 0

Palóc Piac egész évben

2013.07.04

Kiemelet rendezvény: SzetEmber Feszt - Hunok Világtalálkozója 

Időpont: 2013. szeptember 6-7-8

Helyszíne: Budapest, Népliget

 

A köztársasági elnök aláírta a Földtörvényt

2013.07.01

Áder János maga nyilatkozta csütörtökön a nemzeti hírügynökségnek: úgy látja, hogy hivatalba lépése óta megszűnt a nem házszabályszerűen vagy az utolsó pillanatban benyújtott törvénymódosító javaslatok gyakorlata. Ezzel szemben gondolkodás nélkül aláírta a Földtörvényt. Hogy is van ez?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Ők is félnek | Hozzászólások: 0

A kormánypártok vízügyi szakpolitikusát izraeli nagykövetté nevezték ki!

2013.06.28

Izraeli nagykövet lett a kormánypártok vízügyi szakpolitikusa 

2013.06.26. Nagy Andort, a kormánypártok vízügyi szakpolitikusát nevezte ki a kormány izraeli nagykövetté!  A  termőföldünk után ez lehet a következő árucikk. A tények sajnos alátámasztják ezt a jogos feltételezést.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Amerikai elnökök | Hozzászólások: 0

Orbán Viktor nem szavazott 2013.06.21.

2013.06.24

Elfogadták a nagytőkéseknek kedvező és nemzetvesztő földtörvényt.

A szavazás körülményei eléggé érdekesek és sokat mondók. 2013. június 21.

Az államnak szolgálnia kell a közösségeket a jogai gyakorlásában! A 227 civil szervezet, a gazdák országos tiltakozása és a Jobbik parlamenten belüli tiltakozása azt bizonyítja, hogy a földforgalmi törvény a lakosság jogfosztásával került megszavaztatásra. NO BRAVO Az Országgyűlés felettes szerve, a Költségvetési Tanács, amelynek elnökét a Trilaterális Bizottság, más néven a Billerberg Csoport delegálja, már nyíltan diktál Mr. Izrael Áder Jánosnak és Mr. Állam Rogán Antalnak. Kilépett a háttérhatalom a láthatatlanságból. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Ők is félnek | Hozzászólások: 0

Földhelyzet Magyarországon 2013

2013.06.24

 A spekulációs földszerző tőkének azért fő célpontja ma a magyar határ, mert birtokviszonyainkban mindenki mindenkinek ellensége, könyékig ér a korrupció, és a tényleges gazdálkodási viszonyokról érdemi beszámolóval senki nem tartozik senkinek.

Földadóról pedig, amely ezt rendbe tenné, még beszélni sem szabad. Pedig egy olyan földadórendszer, amely a saját területek használóit nullaszázalékos kulccsal segítené, a munka nélkül birtokjövedelmet szerzőket pedig közteherviselésre kötelezné, hamar összegereblyézné a viszonyokat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Földtörvény szavazás 2013.06.21.

2013.06.22

 Megszavazták a parlamentben a földtörvényt!

2013. június 21., péntek, 12:25 
Szerző: hvg.hu

 

Botrányos fordulatot vett pénteken a parlamentben az új földforgalmi törvény szavazása, de a Jobbik-frakció hazaárulózása közben is elfogadták a javaslatot. Az őrséget végül nem hívták be a terembe, a hangzavarban is megszavazták, amit kellett, majd berekesztették az ülést.

2013-06-26. 18:46

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Ángyán József rendszerváltásra vár 2012.11.09.

2013.02.25

Földrablás és a tüzelő oligarcha: Ángyán rendszerváltásra vár

2012. november 9. 07:40 , Legutóbb frissítve: 2012. november 9. 12:39 Fónai Imre
Még tagja a Fidesz-frakciónak, igaz, a lejárató kampány már folyik ellene, s úgy tudja, a gödöllői egyetem dékánja, rektora is kapott már vele kapcsolatos „feladatot”. A somogyi földbérleti ügyekkel kapcsolatos vizsgálattal karácsonyra készül el. Ángyán József ex agrár államtitkár, egyetemi tanár a hosszú hétvégén szűkebb pátriájában, Somogyban járt.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Ökoklikk hétvége Galgahévíz | Hozzászólások: 0

FÖLDTÖRVÉNY - Gazdák harca!

2013.02.25

Aki pofázik, megdöglik? Gazdakörök harca az állami földekért

Aki pofázik, megdöglik Bábonymegyeren?

Fenyegető feliratot mázoltak kapujára annak a bábonymegyeri gazdának, aki az agrárkamarai választások lebonyolítását kifogásolta. Ő is állami földet szeretne helyben, de a környéket már mások is kiszemelték maguknak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Magyarságtudat | Hozzászólások: 0

Beérhet az áfa-csökkentés az agrárágazatban

2010.08.02

 Kemény milliárdokba kerülne, óriási adóelengedést hozna, és levegőhöz juttatná a termelőket, ha a kormány az alapvető élelmiszerek áfáját a kedvezményes, ötszázalékos kulcs hatálya alá helyezné. Ám a szakma és a kormány sem akarja hitegetni a vásárlókat: ha megvalósulna is az ötlet, akkor sem lenne olcsóbb semmi a boltban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: Gigants | Hozzászólások: 0

Felszíni vizeink

2009.10.15

A felszíni vizeink

Sokan keressük fel a felszíni vizeket. Mindannyiunk számára mást és mást jelent a felszíni víz. Vannak, akik egy tenger, egy tó, egy folyó, egy holtág varázslatos környezetében a kikapcsolódást keresik és találják meg. Mások a megélhetést keresik ugyanott és a megélhetés forrásaira lelnek.Kép

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 | Fényképek: tenger | Hozzászólások: 0