Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beérhet az áfa-csökkentés az agrárágazatban

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09. 

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

Az áfa-csökkentés helyett ez érett be!

NO BRAVO!  

Minden tisztességes magyar ember csak pirulni tud a szégyentől!

Orbán Viktor nem szavazott 2013.06.21.

Földtörvény szavazás 2013.06.21.

Ángyán József rendszerváltásra vár 2012.11.09.

Földtörvény előzmény - Gazdák harca

 

 

SZOLIDARITÁS AZ ERDÉLYI GAZDÁKKAL

A Váralja Szövetség megdöbbenéssel értesült a román kormány által előterjesztett új 

mezőgazdasági  adórendszer kisgazdálkodókat ellehetetlenítő, a nagytőkét és a 

spekuláns érdekeket gátlástalanul kiszolgáló tervezetéről.

Az elképzelés bevezetné a mezőgazdasági átalányadót, ami a nagy latifundiumokon 

„gazdálkodó” tőkés társaságok érdekeit szolgálja.  Az  új adórendszer a termelők és az 

agrárszakértők szerint egyenesen a kisgazdálkodók halálát fogja okozni.

Szervezetünk szolidaritást vállal erdélyi nemzettestvéreinkkel és valamennyi romániai 

kisgazdálkodóval. A Váralja Szövetség teljes mértékben támogatja és bátorítja a 

székelyföldi magyar gazdák törekvéseit, erdélyi támogatóinkat pedig arra kérjük, hogy 

hasonlóképpen tegyenek, a gazdák megmozdulásait pedig minden erejükkel segítsék.

Megállapítjuk végül, hogy az erdélyi gazdák nincsenek egyedül, magyarországi társaik és 

a földvédő civil szervezetek hasonló körülmények között harcolnak a megmaradásukért, 

a világban mindenütt jelenlévő profitérdekek ellen.

Az elnyomó tőkés társaságokkal szemben egyedül az öntudatos, önrendelkezésre képes 

– autonóm  – kisközösségek  képesek a túlélésre. Ezért is szorgalmazzuk az 

önkormányzatiság megerősítését a Kárpát-medence valamennyi térségében.

Budapest, 2013. február 1.

Váralja Szövetség

 


 Egekben a krumpli ára 2013.08.15.

Árrobbanás ellen jó, de olcsóbb nem lesz tőle semmi

Jankovics Soma|2012. 09. 03., 12:08|Utolsó módosítás:2012. 10. 24., 10:35|
Kemény milliárdokba kerülne, óriási adóelengedést hozna, és levegőhöz juttatná a termelőket, ha a kormány az alapvető élelmiszerek áfáját a kedvezményes, ötszázalékos kulcs hatálya alá helyezné. Ám a szakma és a kormány sem akarja hitegetni a vásárlókat: ha megvalósulna is az ötlet, akkor sem lenne olcsóbb semmi a boltban.

Aszálytól szenved a mezőgazdaság, sok termelőt összeomlás fenyeget, az élelmiszerszakma egyként kéri a kormányt, csökkentse legalább a tej, a tojás, a húsok, tehát az alapvető élelmiszerek áfáját. Ha meglépné a kormány az adócsökkentést, a vásárlók akkor sem találkoznának alacsonyabb árakkal, mert mindez csak arra lenne elég, hogy megelőzzék az árrobbanást.

A kormány legutóbbi, szerdai ülésén tárgyalt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről, de az erről szóló döntést nehéz meghoznia, mert a jövő évi költségvetésben pótolnia kellene egy körülbelül 60 milliárd forintos lyukat. Az [origo]-nak a Vidékfejlesztési Minisztérium azt válaszolta, a kormány folyamatosan foglalkozik az áfacsökkentés kérdésével, hatástanulmányokat készít, vizsgálják a lehetséges következményeket.

A döntés sürgős lenne. Az 5 százalékos élelmiszeráfa mellett lobbizó szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, elkerülhetetlen az áremelés a legtöbb mezőgazdasági ágazatban, különben sok termelő és feldolgozó bedőlhet a veszteségei súlyától. Hogy a vékonyodó pénztárcájú fogyasztók ne több tíz százalékkal drágább hússal, tejjel, tojással, kenyérrel találkozzanak a boltok polcain, mérsékelni kellene a termékek adóterhét.

 

A szakma és a kormány egybehangzóan állítja, ha meg is valósulna az áfacsökkentés, a fogyasztók nem tapasztalnák az árak csökkenését, mert a felszabaduló pénz a termelők életben maradására menne el. A minisztérium finoman fogalmazva és a 2006-os adómérséklésre hivatkozva azt írta, "mivel több lépcső van a termelő és a fogyasztó között, ezért egy esetleges áfacsökkentés nem jelentené azt, hogy a kereskedelem lejjebb vinné az élelmiszerárakat."

Helyet csinál az áremelésnek

Bárány László, az adócsökkentésért lobbizó egyik szervezet, a Baromfi Termék Tanács elnöke már erősebben fogalmazott, amikor azt mondta, "így vagy úgy, de lesz áremelés". A forgalmi adó mérséklése arra lenne jó, hogy "helyet csináljon" az áremelésnek, vagyis a termelők úgy emelhetnék meg a saját áraikat, hogy a fogyasztók azt nem érzékelnék.

Forrás: MTI/Földi Imre

Az idei nyár szűk marokkal mérte a csapadékot világszerte, és nemcsak az amerikai, orosz, ukrán vagy kínai gabona-, kukorica- és szójatermés maradt el a remélttől, a magyar mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett. A szárazság az állattenyésztőket is sújtja, a melegben kisebb az állatok szaporulata, de nagyobb arányban hullanak el, miközben a dráguló élelmiszer a takarmányárakon keresztül a költségeket növeli. A válság sújtotta fogyasztók azonban nem viselnek el a költségeknek megfelelő mértékű áremelést, vagyis a tenyésztők, termesztők és a feldolgozók kénytelenek lenyelni a veszteséget. Ezt nem lehet a végtelenségig, így előbb-utóbb lehúzhatják a rolót.

Nem fejhető a magyar pénztárca

Az élelmiszergazdaságban dolgozó vállalkozásoknak pénzre van szükségük az életben maradáshoz, de a KSH által közölt adatok szerint a magyar fogyasztás nem tud lábra állni, így a termékek forgalmából nem várhatják a segítséget. A kormány a szerdai ülésen támogatások és hitelezés formájában segítséget adott a szereplőknek, de ezek rövid távú megoldást jelentenek, és nem ellensúlyozzák teljes mértékben a költségek emelkedését.

 

Az áfa szabályozásában két eszköz áll a kormány rendelkezésére. Az úgynevezett fordított áfa már működik a gabonaágazatban. (Normál adózásnál a termelő megkapja a felvásárlótól az áfa összegét, és azt neki kell bevallania. A fordított adózásnál a termelő áfa nélküli számlát ad, vagyis nem kapja meg a felvásárlótól az áfát, az ő általa vásárolt termékek után viszont fizet áfát.) Később visszaigényelhet pénzt az adóhatóságtól, de ez hónapokba kerül, erre az időre kevesebb pénz lesz nála. Az áfa mozgásának átalakítása tisztítja a piacot, mert megakadályozza, hogy valaki számla nélkül vegyen, illetve adjon el terméket. "A gabonaszektorban nagyrészt kisöpörte a csótánybűzt a fordított áfa" - mondta Bárány László hozzátéve, hogy ez csak a feldolgozóiparnak jó, mert a termelők az áfa visszaigénylésének idejére elesnek a pénztől, miközben nekik fizetniük kell az áfával terhelt számlákat. A mezőgazdasági alapanyagok előállítói (állattenyésztők, növénytermesztők) ebben érhető módon nem érdekeltek.

A szűkített termékkört érintő, 60 milliárdba kerülő megoldás viszont a feldolgozókon nem segít, mert főleg a közvetlenül a fogyasztókhoz jutó nyerstermékekre vonatkozna, a párizsira, kolbászra, puffasztott kukoricára vagy lekvárra nem. A feldolgozóipar azzal járna jól, ha az összes élelmiszerre kiterjesztenék az 5 százalékos kedvezményes kulcsot, ami ellen a gazdáknak sem lenne kifogásuk.

Tisztulást is hozna

A másik eszköz az áfa jelentős csökkentése, amely nemcsak pénzt hagy a vállalkozásoknál, hanem a tisztuláshoz is hozzájárul, egyszerűen azért, mert 5 százalék áfa olyan kevés, hogy azt már nem éri meg elcsalni - mondta a terméktanács vezetője. Bárány László szerint a kormány nem utasította el egyértelműen az áfacsökkentés ötletét, de további tanulmányokat kértek.

Megerősítette ezt Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is, aki szerint "még nincs eldöntve a kérdés". Elmondta, kezdésként szűkített termékkörben javasolták a kormánynak az 5 százalékos áfa bevezetését, mivel tisztában vannak vele, hogy a költségvetés nem engedhet meg magának nagy bevételkiesést. A szakmai szervezetek szerinte úgy számoltak, hogy a 3 százalék alatti zsírtartalmú tej, a félkemény sajtok, a tehéntúró, a sertéscomb, a lapocka, az oldalas, a dagadó, az étkezési tojás, illetve több kacsa-, liba-, csirke- és pulykahúsféle kerülhetne a kedvezményes kulcs alá, és mindez körülbelül 60 milliárd forinttal csökkentené a 2013-as költségvetés bevételeit.

Ingatag büdzsében kutatnak

Kérdés azonban, hogy akár a szűkített termékkört is megengedheti-e magának a kormány. A jövő évi költségvetés a kormány szerint tartható ugyan, de ezt az álláspontot nem osztja az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap, amelyek szerint Magyarország költségvetéséből 600 milliárd forint fog hiányozni a jelenlegi állapot szerint. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a kormány nem engedhet meg magának csak úgy 60 milliárd forint hiánynövekedést.

Van olyan, az áfacsökkentés mellett lobbizó érdekszervezet, amely szerint nem lesz semmiféle mérséklés, legalábbis egyelőre. "A kormány lényegében elutasította az 5 százalékos áfát" - mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára, bár hozzátette (a VM válaszával egybecsengően), a kormány arra azért ígéretet tett, hogy napirenden tartja a kérdést.

 

 

 


 

 

Kié a magyar állam? -

 

Dr. Drábik János, Jakab István

Link a videóhoz

Műsor tartalma

Arcátlan világméretű, szervezett magánhatalmak birtokolják minden értékünket, ami a magyar államot jelenti.Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy egy új alkotmánnyal megerősítsük a magyarság jogait ősi hazájához hűen. Orbán Viktor történelmi szerepet kapott, hogy megszilárdítsa a magyar államot. Vajon van elég tudatos gondolkodó, aki támogatná ezt a kezdeményezést?

Címkék

 
 

A tojás kilogrammonkénti árát is fel kell tüntetniük ezentúl a kereskedőknek.

 
2012.08.23. 9:57 | Forrás: MSN mainap
tojas-ara-kg-egysegben-is.jpg

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a tíz darab árát kell kiírniuk, hanem azt is, hogy a tojásból egy kiló mennyibe kerül. Így aztán kiderülhet, hogy a tíz darabjával árban olcsóbb „S” méretű tojás valójában drágább, mint például az „M” vagy „L” esetleg „XL” méretű - írja a hirado.hu.

A tojás kilogrammonkénti árának feltüntetését a termelők, illetve a véleményüket közvetítő Baromfi Termék Tanács vezetői régóta szerették volna már elérni. Ez tegnap, vagyis augusztus 22-e óta kötelező a kereskedelemben.

A változás kezdeményezőinek célja kettős volt: egyrészről, hogy a vásárlók pontosan megtudhassák, mennyi árut kapnak a pénzükért, másrészről pedig, hogy így vegyék elejét az Európa más részein eladhatatlan apró, úgynevezett SS-es tojás dömpingjének.

A kereskedők szerint zökkenőmentes az átállás, azon túl, hogy újra kell árazni a tojásos pultokat, az új jogszabály nem jelent számukra többletfeladatot. A változás előnye, hogy a vevők pontosan látni fogják, melyik tojás esetében a legkedvezőbb az ár-érték arány, azonban természetesen a jövőben is darabra lehet majd venni az élelmiszert, a feltüntetett plusz információ csupán a döntés megkönnyítését szolgálja.

Ezután sem fordulhat elő, hogy valaki bemegy a boltba, és 30 deka tojást kér – tette hozzá a Hajnal-tájban az egyik nagy magyar áruházlánc munkatársa.

A tojás kilónkénti árának feltüntetését a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, annak elmaradása esetén fogyasztóvédelmi bírságot szabhatnak ki. Soltra Eszter sajtóreferens elmondta, a hatóság nem tervez olyan országos elrendelt célvizsgálatot, amely kifejezetten és kizárólag a tojás egységára feltüntetésének ellenőrzésére vonatkozna.

A kilós árral a kisboltoktól a hipermarketekig mindehol, találkozhatnak majd a fogyasztók, kivétel csak egy van, a helyi piacok, mert ott az ötven tojótyúknál kevesebbet tartó árusoknak nem kell majd kiírniuk ezt az összeget.

 


 

 Közzétesszük, mert közérdekű! 2012.07.10. Forrás: vntv.hu

Mi történik napjainkban Magyarországon?

 
A pénzügyi oligarchia Orbán Viktor fejét követeli. A pénzkartell nem akceptálja, hogy Orbán megpróbált minden szabályt betartani és jogkövető magatartás mellett, egy kis fokú pénzügyi önállóságot kivívni Magyarország számára, hogy az állam képessé váljon új munkahelyeket teremteni és kenyeret adni a lakosság kezébe.


A magyarok ereje nem a létszámában, hanem az egyedeit meghatározó tulajdonságaiban rejlik!

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak!

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

 

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

május 1 -3

Népi kezdeményezés indult!

Népi kezdeményezés indult az Európai Unióban a Feltételi Nélküli Alapjövedelem bevezetése érdekében.

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.

Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.

Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

Aláírási lehetőség itt. 

VÁLASZTÁSOK 2014 - LAKOSSÁGI SZEMMEL

 

 

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

2013.07.18

 A négymillió éhező állampolgár választási ígérete 2014-re: így vagy úgy, de lesz Magyarországon garantált ALAPJÖVEDELEM!

Még csak sok ész sem kell ahhoz, hogy ezt a megállapítást a politikusok tényként fogják fel és a saját jól felfogott érdekükben tényként kezeljék. Az éhező embereket nem érdekli az a színjáték ami az adófizetők pénzén zajlik a politika színterén. A dolgok természetes menete, hogy nem a farok csóválja a kutyát...

Az államháztartásban rendelkezásre állnak azok a pénzeszközök amelyek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésével minden társadalmi és gazdasági problémát kezelni képesek. Jogos lakossági igény a nagy tömegek fizetőképességének a növelése, a korrupció megszüntetése, az adófizetők pénzéből fölöslegesen fenntartott bürokrácia és intézményrendszer leépítése egyszer és mindenkorra, valamint a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetése egyetlen intézkedéssel! Ez a megoldás pedig az FNA! 

Lesz-e Magyarországon garantált Alapjövedelem?

2013.07.16

 Társadalom: A magyar kormány lényegében deklarálta, hogy nincs dolga a szegényekkel

Az Európai Unió folyamatosan napirenden tartja azt a kérdést, hogy miként lehet csökkenteni a tagállamokban a szegénységet. Ezt a szándékot elvileg a tagállamok is osztják, hiszen 2010-ben valamennyien aláírták, hogy 2020-ig összesen húszmillióval csökkentik a szegénységben élők számát.

Kulturális kreatív az, akinek elege van

2013.07.07

Kik azok a kulturális kreatívok?

A másként gondolkodók konferenciákat tartanak, közösségeket építenek és etikus bankokat hoznak létre. Részvételi demokráciáról beszélnek, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő. Úgy hívják őket: kulturális kreatívok, és jellemző rájuk, hogy – legyen szó természetvédelemről vagy pénzügyekről, munkáról vagy kultúráról – minden közösségi területen új utakat keresnek. Szószólói az ALAPJÖVEDELEM bevezetésének. Kulturális kreatív az, akinek elege van.

 
 
 
 

 
 

Könnyebb lesz "piacozni" hazánkban

2012.06.12. 21:47  Forrás: ProfitLin
A helyi piacok számára könnyebben betartható élelmiszerbiztonsági követelményrendszert határoz meg június 11-től hatályos rendeletében a Vidékfejlesztési Minisztérium, az enyhítés célja, hogy a vidéki emberek megélhetési lehetőségeit javítsa, és a hazai, hagyományos termékek piaci érvényesülését elősegítse - közölte a tárca az MTI-vel.
 

A piacok létesítését és az ottani árusítást szabályozó korábbi jogszabályi környezet túlzott terheket, teljesíthetetlen követelményeket rótt a termékeiket kis mennyiségben előállító termelőkre, ezért a szaktárca könnyebben betartható előírásokat alkotott. A területet szabályozó rendeletek nem biztosítottak kellő rugalmasságot az olyan piacok létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatosan, amelyeken jellemzően kistermelők kínálják saját terményeiket.

 

Az Országgyűlés októberben a kereskedelmi törvényben rögzítette a termelői piac fogalmát, ezzel lehetővé tette a helyi piacok egyedi szabályozását. Emellett szükségessé vált a helyi termelői piacokra vonatkozó szabályok korszerűsítése, és összehangolása az uniós joggal. Az új jogszabály megkönnyíti a kistermelők értékesítési lehetőségeit, a helyi termékek forgalmazását, és elősegíti a lakosság egészséges, biztonságos élelmiszerekkel való ellátását.

 
Megjegyzésünk:
Már nagyon régóta várjuk azt az intézkedés sorozatot, amellyel végre az itthon megtermelt áru is versenyképessé válhat a magyar piacon, a helyi értékesítés pedig ismét elfoglalhatja a méltó helyét a családi gazdaságokban.
Sajnos már nem lehet visszahozni pld. azt a Velence környéki kisvállalkozást, amely patyolat tiszta kisbusszal járta várost és friss tejet, tejszínt, túrót vásárolhattak a saját kapujuk előtt az ott lakók. Bezáratták a vállalkozást a vásárlók tiltakozása ellenére, mert nem tudták megfizetni a haccp költségeit és a mondva kitalált egyéb feltételek tetemes költségét. 
Bízunk benne, végre tényleg a kezükbe vehetik az emberek a sorsuk irányítását és nem a multik érdekeit szolgálják ki a politikusok ahogy azt megtapasztaltuk a rendszerváltás óta eltelt időben. Nehéz megszerezni a bizalmunkat, sokat kell még ezért tennie a mai kormánynak. Ez talán az első lépés volt a lakosság felé...Kulturális Kreativok2009 Group 2012.06.12.
 
 

 
 
Megszorítás helyett növekedés az agráriumban
Megjelent: 2010.12.29. 09:44
Frissítve: 2010.12.29. 09:43
Több pénz jut a mezőgazdaságra. A cél továbbra is működőképes családi gazdaság.

A megszorítás helyett a növekedés politikája lesz érzékelhető a jövő évi agrárköltségvetésben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a nemzeti érdekekért kiálló, a helyi közösségeket képviselő programot akar megvalósítani - tudatta a vidékfejlesztési miniszter. 

2011-ben a tárcánál 684 milliárd forint jut az agrárium, a vidékfejlesztés, a vízügyek, valamint a természet- és környezetvédelem finanszírozására. Ez az összeg mintegy 20 százalékkal több, mint amennyi 2010-ben erre a célra rendelkezésre állt.

 

Közvetlenül a gazdálkodókhoz az ideinél 28 százalékkal, 130 milliárd forinttal több, összesen 593 milliárd forint támogatás jut majd el.

A tárca továbbra is arra törekszik, hogy megerősítse a gazdálkodók saját közösségeit, főként a kis- és közepes vállalkozókat, vállalkozásokat.

Egymilliárd forinttal 2011-ben elindítja a tárca a tanyaprogramot.

Folytatja az iskolatej- és az iskolagyümölcs-akciókat is. Az előbbire 800, az utóbbira pedig 500 millió forint jut - tette hozzá Fazekas Sándor, aki szerint a jövő év meghatározó lesz a következő 10 év szempontjából.

A tárca a következő hónapokban egy olyan fiatalokat segítő életpályamodellt dolgoz ki, amelynek egyik legfőbb eleme lesz, hogy a Nemzeti Földalapból lehetősége lesz földhöz jutni annak, aki életvitelszerűen a mezőgazdaságból szeretne megélni.

 

A miniszter kiemelte, hogy miután az unió három évvel meghosszabbította a földmoratóriumot, "teljes gőzzel" nekiláthat a tárca a tervezett földbirtok-politikai reformnak.

E program megvalósításának részeként már létrejött a Nemzeti Földalapkezelő.

Így megakadályozhatóvá vált a földspekuláció, és az állam - elővásárlási joga révén - aktív földpiaci szereplővé vált. A cél az, hogy működőképes családi gazdaságok alakuljanak ki, azok a fiatalok pedig, akik gazdálkodni szeretnének, érzékelhető támogatáshoz jussanak.

 

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy év elejére elkészül a minisztériumban az a 10 évre szóló stratégiai terv, amely a nemzeti érdekek mentén valósul meg, és lehetővé teszi az ország megújulását.

 

"Hasonló célok vezetnek bennünket is, mint amelyek Európa-szerte megfigyelhetők: jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek az emberek asztalára, valamint ne csupán megőrizzük, hanem javítsunk is környezetünk állapotán" - mondta a miniszter

Forrás: MTI    közzétettük: 2011.02.14.

 

Beérhet az áfa-csökkentés

Forrás: fn.hu Megjelent:
2010.08. 2. 07:33
Frissítve:
2010.08. 2. 07:32
 
 
Kép Az agrártermékek áfa-csökkentését, a fordított áfa alkalmazásának lehetőségét vizsgálja a szaktárca
 
A vidékfejlesztési tárcánál vizsgálják a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek áfa-csökkentésének, és a köztes termékek adózásának, vagy a fordított áfa alkalmazásának lehetőségét - írja a Magyar Hírlap.
 
A lapnak a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a tárcánál tart az átvilágítás. Így nem tudni, mennyi szabadon felhasználható pénzt hagytak a szocialisták az agrárkabinetnek.
 

Czerván György közölte: sok mindenre számított de arra nem, hogy ennyire rossz állapotban van az ágazat.

Az európai uniós csatlakozás óta harminc százalékra nőtt az importáruk jelenléte a kiskereskedelemben, ezért fontos a hazai piacok visszaszerzésének elősegítése - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI
 
 
 
Fazekas Sándor: újra kell értelmezni a magyar életformát
Megjelent: 2010.11.27. 16:40
Frissítve: 2010.11.27. 16:40
Újra kell értelmezni a magyar életmódot, a magyar életformát, amelynek meg kell teremteni a feltételeit - közölte a vidékfejlesztési miniszter szombaton a zalai Vindornyalakon.
© MTI
Fazekas Sándor egy érték- és hagyományőrző falusi turisztikai projekt avatásán vett részt.

Az öt, hagyományos falusi stílusban újraépített vendégházból és a környező gazdaságból álló birtok átadásán Fazekas Sándor kifejtette: a fejlődés egyik iránya kell legyen a magyar termékek fogyasztása, a fontos értéknek tekintett hazai tájak újbóli életre keltése.

Hozzátette: a modern kor lehetőségeit felhasználó, de a történelmi folyamatosságot is jelképező gondolkodás jegyében elkészült épületek a vidéki élet megújított keretét jelenthetik.

"A magyar vidék akkor lehet újból eredményes, vonzó a magyarság számára mint lakóhely, mint az életmódot fenntartó foglalkoztató hely, ha azt újra meg tudjuk tölteni tartalommal" - mondta.

Ha helyre akarjuk állítani azt az értékrendet, amely az ezeréves Magyarországra jellemző - mutatott rá -, akkor nagyon fontos az építészeti örökség felelevenítése. A vindornyalaki beruházással kapcsolatban említette, hogy ehhez fel lehet használni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat is.

Az épített környezet mellett azonban a helyi termelést, feldolgozást, értékesítést, a helyben honos állatfajták tartását is vissza kell hozni a mindennapokba. Erre ad jó lehetőséget az idegenforgalom, amely "életet lehel a már kihalt területekbe és ezeket az értékeket közvetíti a kül- és belföldi turisták számára".

Fazekas Sándor kifejtette: ahol újra élet van, elindul a gazdaság, az közösségformáló erő is, amely együttesen szilárd alapot jelent a vidék felélesztéséhez. A vidékfejlesztés pedig akkor lehet sikeres, ha nem ad fel egyetlen települést sem.

A vindornyalaki Öreghegyen 150 hektáron megvalósított turisztikai beruházás tulajdonosa Horváth Tihamér, a kehidakustányi gyógy- és élményfürdő, illetve a hozzá tartozó szálloda, valamint építőipari cégek tulajdonosa. A megnyitón több térségbeli polgármester mellett jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki éppen egy hete a magyarországi turisztikai Oscarnak tartott Pro Turismo díjjal tüntette ki a házigazdát.

Mint Horváth Tihamér az avatáson elmondta, 15 éve mutatták meg neki az elhagyatott parasztházakkal akkor elhanyagolt képet mutató területet, amelybe hamarosan beleszeretett. Mára mintegy 80 millió forintos beruházással valósította meg a modern felszereltségű, mégis hagyományos falusi stílusú családi szálláshelyeket, s a beruházáshoz 48 millió forint európai uniós támogatást nyert.

Hangsúlyozta, hogy a kihalt terület újbóli életre keltésével olyan vidékfejlesztési projekt elindítását vállalta, amely mintát jelenthet. Megítélése szerint ugyanis a vidéken élők számára ez adhat lehetőséget a jövőképük kialakításához, a falu megtartó erejének erősítéséhez.

A Balaton-felvidéken, Hévíztől és Kehidakustánytól mintegy 15 kilométerre található birtokon sok haszonállatot is nevelnek. Az épületekben a villamos energiát és a használati meleg vizet részben napelemek állítják elő, de minden házban búbos kemencét és hagyományos, fatüzelésű tűzhelyeket is elhelyeztek.

Forrás: MTI
 
További hírek
·                                 Megszólalt a Duna Tv láthatatlan producere
·                                 Fidesz-fokozatba kapcsol az LMP
·                                 Támad a Nap! Itt az UV-B-riasztás
·                                 Schöpflin: Március 15-ére lehet új alkotmány
·                                 Hazahívták az MFB brüsszeli képviselőjét
·                                 Schmitt Pálra várva - törvény van, csak nem hatályos
·                                 Beérhet az áfacsökkentés
·                                 Visszamenőleg emelne díjat a vízmű
·                                 Drága és kockázatos a Pannon PPP
·                                 Az új katasztrófavédelmi főnök az új törvényről
·                                 A nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek
·                                 Nyelvvizsga híján a végzettek harmada nem kap diplomát
·                                 Hosszú a kórházi hiányosságok listája
·                                 Üzenet romáknak és magyaroknak: "nincs szükségünk a gyűlöletre"
·                                 Romagyilkosság - sokasodó kérdőlejek a nyomozásban
·                                 Újabb lépés várható a romagyilkosság ügyében
·                                 Száműzetésbe vonult Bokros és Dávid
·                                 Új Széchenyi Terv
·                                 Csökkent a Balaton vendégforgalma az első öt hónapban
·                                 Töretlen a Fidesz népszerűsége
·                                 Megalakult az első Demokrata Kör
·                                 A közalapítványok körmére néz a kormány
·                                 Szeptembertől többet fizethetünk a húsért
·                                 Elvész a 4-es metró teljes uniós támogatása?
·                                 Élelmiszerkommandót hoz létre a Jobbik
·                                 Hatalmas a botrány a metrókocsik körül
·                                 Megint elmarad a Balaton-átúszás
·                                 Mindenki az Adriára tart
·                                 A gyanúsított MÁV-vezér havi 1,4 milliót kap
·                                 Cselényi továbbra is a Duna TV-n élősködik
·                                 Már a rendőrség is vizsgálja az expóügyet
·                                 Megvan a szocialisták békéscsabai jelöltje
·                                 Napirenden egy új OPNI kialakítása
·                                 Pesti Imre: még most is lopják az egészségügyet
·                                 Csúszik a Tisza partja Szolnoknál
·                                 Menesztik három nemzeti park vezetőjét
·                                 Ittas vezetés és okirathamisítás a Hungaroringen
·                                 Késik a kirendelt ügyvédek fizetése Nagykanizsán
·                                 Robbanás egy kínai adóhivatalban
·                                 Jobb lesz tanárnak lenni
·                                 Kizárólag fideszes javaslatból lett törvény
·                                 1200 határon túli magyar jön hazánkba tanulni
·                                 Az árvízi tartalékkerethez is hozzá kell nyúlni
·                                 Nagy a lemaradásunk a fogyatékkal élők jogainak érvényesülésében
·                                 Strandidő lesz hétvégén, de viharok is lehetnek
·                                 Belvíz Szabolcsban: vízisiklók a kertekben
·                                 Mi történt ma az országban? - péntek
·                                 A kormány számít a nem siránkozó cigányságra
·                                 Fidesz: még ősszel ki kell írni az új tendert
·                                 A BKV vizsgálja a szerződés felbontásának következményeit
 
  
 
 

A mappában található képek előnézete Gigants