Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Simicska birodalom Észak-Dunántúl agrárszféráját uralja

2013.07.23

Ez a birodalom is a közpénzekből elnyert transzferekből működik! Az ide irányuló transzfer is az Alapjövedelem finanszírozására alkalmas forrás!

A Simicska-birodalom 21 ezer hektáron növényt termel, 58 ezer hektáron vadásztat, 4 ezer hektár erdőt és 880 hektár természetvédelmi területet birtokol

Észak-Dunántul agrárszféráját a Mezort Zrt uralja

2013. július 20., szombat
Szerző: Rádi Antónia


Tőkeemeléssel nyílttá tette eddig csak sejtett meghatározó tulajdonát az osztalékmilliárdos Simicska Lajos Fidesz-közeli oligarcha az Észak-Dunántúl agrárszféráját uraló Mezort Zrt.-ben. 

Jócskán meghaladja az amúgy is gigantikusnak tűnő tavalyi összeget a szinte az egész gazdaságot lefedő Simicska–Nyerges-cégbirodalom által a tulajdonosoknak termelt idei tiszta haszon. Az építőipartól a médiaüzleten át az agráriumig a vállalatcsoport tagjai tavaly több mint 14 milliárd forint osztalékot szavaztak meg tulajdonosaiknak a 2011-es gazdálkodási év után (HVG, 2012. július 7.), az idén pedig, a 2012-es mérlegek szerint – csak azokat a cégeket nézve, amelyek egy évvel korábban egymilliárd forint felett fialtak –, 16 milliárd forintot. A vagyonkezelő Neo-Met Kft. vezeti a listát 3,5 milliárd forint jóváhagyott osztalékkal, alig előzve az építőipari Közgép Zrt.-t (3,3 milliárd), a milliárdos álomhatárt meghaladta még néhány vagyonkezelő – a Pro-Aurum Zrt., a Pro A és a Pro B Kft., valamint két reklámcég, a Publimont Zrt. és a Hung-Ister Zrt. Abban nem változott a helyzet, hogy a volt fideszes gazdasági főnök birodalma továbbra is az állami megrendeléseknek, pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően hízik évről évre.

 

 2,5 milliárd forint állami támogatást kapott például tavaly a főként szlovén piacra termelő, gyakorlatilag az egész Észak-Dunántúlt lefedő Mezort-csoport (lásd ábránkat).

A cégegyüttes már-már feudális nagybirtoknak tetszik: 21 ezer hektáron termeszt növényt, 58 ezer hektáron vadgazdálkodást-vadásztatást folytat, 4 ezer hektár erdőt és 880 hektár természetvédelmi területet birtokol. A Mezort-honlap gyakorlatilag egységként kezeli a csoportba tartozó Lajta-Hanság Zrt.-t, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-t és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-t, mondván, 2004-ben összeálltak az úgynevezett multifunkcionális termelés érdekében. A birodalomhoz tartozik az 1800-as évektől jegyzett sárvári ménes is, illetve a szintén ottani Vadkert fogadó, ahol avatott szemek szerint szívesen megfordul a főtulajdonos Simicska Lajos is.

Fotó: HVG

 Az állami gazdaságok gyanús, az első Orbán-kormány ideje alatti privatizációja óta – a piszkos tizenkettőnek csúfolt csomag része volt a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság és a Szombathelyi Tangazdaság is – nyílt titok volt Simicska rálátása az észak-dunántúli agrárügyekre, mindeddig azonban csak Nyerges Zsolt Közgép-elnök Mezort-elnöki szerepe engedett következtetni a valós helyzetre. A nyilvánosságot egyszerű trükkel védték ki a valódi tulajdonosok: a közgyűlések rendre csak a megismétléskor voltak érvényesek, amikor már nem számít, hogy az aktuális részvényesek mekkora hányada szavaz és írja alá a jelenléti ívet. Csakhogy most a Mezort új részvények révén 75 millió forintról 575 millióra emeli az alaptőkét, a tízezer forint névértékű papírból Simicska 25 ezret, felesége, Pusztai Zsuzsanna 11 ezer 100-at, Nyerges 11 ezer 400-at jegyzett. Részvényhez jutottak még a sárvári Nagy család tagjai, ők valaha a jelenleg végelszámolás alatt álló Mezort-Trans Kft. tulajdonosai voltak. Ha Simicskának korábban nem volt a cégben részvénye, önmagában a mostani tőkeemeléssel is 43,5 százalékos főtulajdonos lett, hozzáadva felesége frissen szerzett 19,1 százalékát, a család 62,6 százalék ura. Nyerges közel 20 százalékával már összejött a kétharmados Mezort-forradalom.

„Ne haragudjon, egyszerűen nem értem, amit kérdez” – reagált Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár a T. Házban Magyar Zoltán (Jobbik) azonnali kérdésére, amely azt firtatta, tesz-e valamit a kormányzó többség az ellen, hogy eleve visszaélésre játszó cégek ne juthassanak állami földekhez a bérleti pályázatokon. Magyar tudomása szerint a Mezortnak is bedolgozó egyik ügyvéd ugyanazon a napon, ugyanarra a székhelyre tucatnyi strómangyanús Mezort-közeli kft-t hozott létre, melyek megpályázták a környékbeli állami földeket, vigyázva, hogy egymásnak ne teremtsenek konkurenciát (eredményt még nem hirdetett a Nemzeti Földalap). Az „elmúltnyolcév” ügyeiben harcos főelszámoltató államtitkár a blankettaválaszt adta: ha Magyar bűncselekményt gyanít, forduljon az ügyészséghez. Hasonló cinizmussal felelt Gőgös Zoltán (MSZP) faggatózására is. Ő arra volt kíváncsi, mennyi bérleti díjat kap az állam a Mezort-csoporttól. Budai szerint a Simicska-cégek „szerződés szerint” fizetnek.

Fotó: HVG-gyűjtés

Ha trükközésről van szó, akkor az egyik botrány tapasztalatai adják az ötletet a másikban. Miként az – Németh Lászlóné fejlesztési miniszter döntése alapján – a trafikügyben történt, a földalap is szinte postafordultával küldi vissza a veszteseknek a pályázataikat, alighanem azért, nehogy össze lehessen utóbb vetni a győztes munkákkal.

RÁDI ANTÓNIA

forrás: hvg.hu

 

Egekben a krumpli ára 2013.08.15.

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09. 

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ők is félnek