Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földhelyzet Magyarországon 2013

2013.06.24

 A vidék reménysége az ujjáalakult Kisgazdapárt - Áldás hava, JÚLIUS 2013.

 

Földadót, most!

Tamás Gábor| Népszabadság| 2013. június 24.

 

Rendszerváltozás utáni történelmünk katartikus pillanata lenne az, amelyben valaki a földtörvény körüli viták közepette kiállt volna azzal, hogy mindazért, ami a lehetetlen magyar birtokviszonyok ügyében történik, mi, döntéshozók vagyunk a felelősek. Mindenki, aki az állítólag legnagyobb értékű nemzeti kincsünk viszonylagos értékvesztésében jogszabályok megalkotásával, elfogadásával vagy alkalmazásával 1990 óta közreműködött.

A magyar termőföld viszonylagos olcsósága abból fakad, hogy forgalma nem kötődik használati jogaihoz.

A földtulajdonosok bő kétharmada kizárólag úgy kapcsolódik a termeléshez, hogy a birtokán gazdálkodótól bérleti díjat szed. Jó sokat: ma a jobb területek éves használati díja eléri vagy meg is haladja a teljes uniós normatív agrártámogatás összegét, és ezt a bevételt még csak bevallani sem kell, nemhogy adózni utána.

A mostani kormányzat erőtlen kísérletet tesz arra, hogy a földforgalomban kedvezményeket kapó földműves fogalmának bevezetésével közelítse egymáshoz a földtulajdont és annak használatát. Mindez azonban addig semmit sem ér, amíg a termelőszféra többsége ki van zárva a birtokszerzés lehetőségéből.

Az egészet akkor rontották el, amikor a kárpótlás és a szövetkezeti vagyonnevesítés során úgy mérték szét a magyar táblákat, hogy az új tulajdonosokat semmiféle művelési kötelezettség nem terhelte. Értelmetlenné vált termőföld iránti elkötelezettségről, a jó gazda gondosságáról beszélni, hiszen a tulajdonosok nagy része azt sem tudta, pontosan hol is az ő birtoka

Ami most zajlik, ügyetlen próbálkozás a piaci viszonyok jogszabályi átformálására, pedig mindenki tudja: a befektetői pénz így is, úgy is megtalálja a maga útját.

Egy olyan országban „földműveseket” emlegetni, ahol a két és fél millió tulajdonos kezében levő hétmillió hektár területet valójában csak 250-300 ezer regisztrált vállalkozás, családi és egyéni gazdálkodó hasznosítja, értelmetlen. Ahogy dán vagy francia példákat felhozni is az, hiszen ott a gazdálkodás és a tulajdon a területek legalább nyolcvan százaléka esetében szoros és szinte csak örökléssel megszerezhető egységet alkot.

A spekulációs földszerző tőkének azért fő célpontja ma a magyar határ, mert birtokviszonyainkban mindenki mindenkinek ellensége, könyékig ér a korrupció, és a tényleges gazdálkodási viszonyokról érdemi beszámolóval senki nem tartozik senkinek. Földadóról pedig, amely ezt rendbe tenné, még beszélni sem szabad. Pedig egy olyan földadórendszer, amely a saját területek használóit nullaszázalékos kulccsal segítené, a munka nélkül birtokjövedelmet szerzőket pedig közteherviselésre kötelezné, hamar összegereblyézné a viszonyokat.

Ehhez bátorság kéne. Elismerni, hogy ami van, az tarthatatlan. Hogy hozzá kell nyúlni a munka nélkül szerzett százötvenmilliárdnyi adómentes birtokhasználati jövedelemhez. Ez nehezen elképzelhető. A tulajdonosok mértékadó köre ugyanis abban a parlamentben nyomja a gombokat, ahol az ilyen döntéseket meg lehetne hozni.

 

Forrás: nol.hu 

 

 
 
 
 2013-06-26. 18:46
 
 
 
 
OLVASS TOVÁBB
 

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak! Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

 
 

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

 

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

 

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.
Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés. Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

 

 
 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat