Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÖLDTÖRVÉNY - Gazdák harca!

2013.02.25

Alapjövedelem – aláírásgyűjtés már 27 országban

A kezdeményezés részletei és aláírási lehetőség: itt.
Jelenleg már mind a 27 uniós tagországban folyik az aláírásgyűjtés.
Az aláírásgyüjtés helyzetéről itt tájékozódhat.

 

 

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

 

Ángyán József negyedik jelentése a 2012-ben pályázatok útján bérbeadott állami földterület 85%-át dolgozza fel. A dokumentumból kiderül, hogy kié lett a föld és hogyan. Kattintson!

 

2013.április 10.

A kormány ma bejelentett földosztását - a részletek megismerése alapján - aggályosnak tartjuk. A pályázati rendszer kimondva-kimondatlanul jelentős részben tőkeérdekeltségeknek juttatna termőföldet, ami ellentétes a magyar érdekekkel és a Nemzeti Vidékstratégiával. A Váralja Szövetség hatpontos javaslatot küld a minisztériumnak, hogy a termőföldek valóban a helyi családokhoz kerüljenek.

"Hamarosan több mint 200 ezer hektár állami tulajdonú termőföldet fognak meghirdetni haszonbérletre. Ez a teljes állami termőföldvagyon több mint 40%-a. A korábban már megismert, visszaélésekre lehetőséget adó pályázat-elbírálási rendszer nem változik, a Magyar Hírlapban megjelent információk szerint ugyanakkor a hatalmas földosztásnak kevesebb mint 2000 „nyertese” lesz – azaz, egy átlagos nyertes pályázat mérete meghaladja majd a 100 hektárt. Szintén a Magyar Hírlapban jelent meg, hogy a pályázatoknak csak a 80%-a kerül majd a családokhoz."

A föld ügy mindnyájunkat érinti.

Tekintse meg indoklásunkat és javaslatainkat! http://varaljaszovetseg.hu/h094.html

Váralja Szövetség
 
 
 

A pénzügyi oligarcha Csányi Sándor 2012 végén felajánlotta Ángyán Józsefnek, hogy felveszi a gazdaságába dolgozni!

Ángyán József válaszát itt olvashatod!

 

 

Aki pofázik, megdöglik? Gazdakörök harca az állami földekért

 
 

Aki pofázik, megdöglik Bábonymegyeren?

Fenyegető feliratot mázoltak kapujára annak a bábonymegyeri gazdának, aki az agrárkamarai választások lebonyolítását kifogásolta. Ő is állami földet szeretne helyben, de a környéket már mások is kiszemelték maguknak.

„Ha pofáztok, megdögletek” – ez a felirat fogadta a kapuján szerda reggel a bábonymegyeri Gál Ferencet. Ő az a főállású őstermelő, aki falubéli gazdatársával, Horváth Jánossal együtt panaszt tett a megyei agrárkamrai választás miatt azt kifogásolva, hogy a meghirdetett elvekkel ellentétben nem alulról építkezik.
Ők ketten tettek csak panaszt, mégis nagyon zavarhatnak egyes köröket, ha szerda reggelre ilyen fenyegető felirattal pingálták ki a szarvasmarhákat tenyésztő faluszéli gazda kapuját.Ó, már régóta a bögyében vagyunk a térségbeli nagygazdáknak – fogadott Gál Ferenc. – Az a baj velünk, hogy helyben lakó, állatokat tartó gazdaként mi is szeretnénk földhöz jutni a meghirdetett állami területekből. Ez zavar bizonyos köröket, azokat, akik rá akarják tenni a kezüket az egész környék ilyen földjeire. Megmondták, hogy maradjunk szépen csendben, majd ők megkapják ezeket az állami földeket, azután mi se járunk rosszul, majd jut valami nekünk is belőle. Mi azonban ebből nem kértünk. Azért tartottam meg az üszőimet, mert hittem benne: valóban a helyben lakó, helyben termelő, állatokat tartó kis családi gazdaságokat részesítik előnyben. Azokat a földeket, amelyeken évek óta gazdálkodtunk, kértük további használatra, de nem adták, azt mondták, pályázzuk meg. Megpályáztuk, de azóta semmi...

– Az eredményhirdetésre megszabott határidő már régen lejárt, alighanem hiába várunk, egyébként már ősszel, amikor a tarlóra hajtottuk az állatokat és emiatt feljelentettek bennünket, akik akkor kiszálltak a hivatalos szervektől, megmondták: nem adják oda pályázatra ezeket a földeket – állította Horváth János, akinek a 11 éves fia országos szántóversenyen negyedik lett, arra számított a család, hogy földhöz jutva nyugodtan gazdálkodhatnak. – A „nagyok” azonban megkapták úgynevezett kényszerhasználatra.
Ahogyan Ángyán József is mondta, ez a legújabb taktika, a kényszerhasználat, mert már csak ha a telephelye itt van, jogosult rá. Arra is kíváncsiak lennénk: annak ellenére, hogy soha sem művelték ezeket a földeket, megkapják-e még az állami támogatást is? Mi folyik ebben az országban, szabad rablás?

Gál Ferenc szerint az emlegetett, cégekbe tömörült nagygazdák már korábban is értésükre adták: ne nagyon ugráljanak, mint a Lepsény-környéki gazdák, vagy a kajászói földfoglalók... – Márpedig mi nem hagyjuk magunkat, ez a fenyegető felirat sem tántorít el bennünket, sőt...Somi és nyimi gazdákkal szövetkezve beléptünk a gazdatanácsok szervezetébe és a családi gazdaságok  szövetségébe is. Azt szeretnénk, ha beleszólásuk lenne a helyi gazdáknak abba, hogy kik jutnak bérlethez, földtulajdonhoz. A jelenlegi állás szerint a törvény erre lehetőséget biztosít az ilyen szervezeteknek.

– Csakhogy öltönyös urak már járják a vidéket, zavart keltve, valamiféle ellenszervezet részére gyűjtve az aláírásokat, azért, hogy gyengítsenek bennünket – toldotta meg Horváth János. Mindkét bábonymegyeri gazda eltökélt: azt mondják,
a kajászóihoz hasonló földfoglaló akciótól sem riadnak vissza, „vérünket adjuk a földért, mert már csak ez a kincse maradt meg az országnak, ha nem hallatjuk a szavunkat, akkor néhány, pénzzel és kapcsolatokkal bíró emberé lesz a föld, s majd ezek az új földesurak mondják meg, mit tehet a kisember, kuss lesz neki, ahogyan a felirat is szól, ha pofázik, megdöglik...”
A bábonyi gazdák úgy vélik, szemfényvesztés az agrárkamarai választás is, mert hiába állítják, nem alulról szerveződik, ott is az emlegetett nagyok tolják magukat előre, s választatják meg magukat úgy, hogy a kistermelőknek fogalmuk sincsen, kik és mikor is szavaztak rájuk...

forrás: http://www.sonline.hu/

 

 

Földhelyzet Magyarországon 2013

2013.06.24

 A spekulációs földszerző tőkének azért fő célpontja ma a magyar határ, mert birtokviszonyainkban mindenki mindenkinek ellensége, könyékig ér a korrupció, és a tényleges gazdálkodási viszonyokról érdemi beszámolóval senki nem tartozik senkinek.

Földadóról pedig, amely ezt rendbe tenné, még beszélni sem szabad. Pedig egy olyan földadórendszer, amely a saját területek használóit nullaszázalékos kulccsal segítené, a munka nélkül birtokjövedelmet szerzőket pedig közteherviselésre kötelezné, hamar összegereblyézné a viszonyokat.

Teljes bejegyzés Menüpont: TERMŐFÖLD 2013 Fényképek: Magyarságtudat Hozzászólások: 0
 

ÍGY TERMELJ BIOZÖLDSÉGET 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna|2013. 03. 02., 8:00|

Nagyjából 130 négyzetméternyi kert már jó annyi zöldség megtermeléséhez, amennyi elég egy négytagú családnak. Ráadásul organikus módon, vegyszerek alkalmazása nélkül. A trükk a növénytársításban rejlik, amelyhez rajzos tervezési segítséget adunk kezdődnek és haladóknak.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a háztáji kertből? Az Ócsán épülő szociális lakóparkba például ezer négyzetméteres telkeket terveztetett zöldség- és gyümölcstermesztés céljára a Belügyminisztérium. Ehhez képest a magyar kertészeti szakirodalom 150-200 négyzetméteres veteményest javasol egy négytagú család számára. Ugyanerre a célra a 40 négyzetmétert is elegendőnek találta a tesztjeinken a legjobbnak bizonyult internetes kerttervező szoftver, az amerikai Smart Gardener (a 40 m2-hez jön az ösvények által lefedett terület), mert figyelembe veszi az időbeliséget is, hogy betakarítás után az ágyásba ismét lehet ültetni.

A különbség az organikus szemléletben rejlik, amelynek egyik alappillére a növénytársítás. Ez lehetővé teszi a veteményeságyások megosztását, azaz megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást. Ebben a cikkben ehhez a kertészkedési módszerhez adunk tippeket, letölthető kerttervvel, ültetési ajánlóval a fontosabb zöldség-fűszer társítások bemutatásával. Az elérhető hozam a napi zöldségfogyasztást fedezi.

Meglepően sok zöldség két átlagos lakótelepi lakásnak megfelelő területen

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kis területen nagy hozam

 

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. 

A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk - igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert. A legfontosabb zöldség-fűszernövény párosokat ebben a táblázatban foglaltuk össze, amelyet letölthet és kinyomtathat PDF-dokumentumként:

Melyik zöldség- és fűszernövény passzol a legjobban? Töltse le a teljes tervet!

Forrás: [origo]

Hogyan tervezzünk zöldségeskertet?

Az internetes kerttervező szoftverek megbecsülik a várható zöldségfogyasztást és a szükséges vetőmagigényt a család létszáma szerint, ezért kezdőknek nagyon praktikusak.

Több szolgáltatást is kipróbáltunk, és az amerikai Smart Gardener bizonyult a legjobbnak (hasonló oldalt nem találtunk magyar nyelven). Ingyenes, heti hírlevelet küld a kerti tennivalókról, fényképes adatbázisában rendkívül sokféle zöldség szerepel. Hátránya, hogy négyzetlábban számol, de azt egyszerűen osszuk el tízzel a felfelé kerekített metrikus érték eléréséhez (4 négyzetláb nagyjából 0,4 négyzetméter). Végül 130 négyzetméteres lett a letölthető kerttervünk:

A teljes rajz itt elérhető; a tervet igény szerint lehet bővíteni. A Smartgardener rákérdez az irányítószámra, hogy a csapadékkal, hőmérséklettel, napfényes órákkal stb. kalkuláljon. Mivel amerikai szolgáltatásról van szó, az északnyugat-texasi Lubbockot érdemes támpontként megadni (irányítószám, azaz ZIP Code 79453). Ez a település felel meg Pest megye éghajlati viszonyainak az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint

Forrás: [origo]

Mintakertünk keleti tájolású, azaz a kert vége, a paradicsomágyások felé tekintve bal kézre esik észak. Ez befolyásolja az ültetési rendet. A magasabb növésű kukorica került az északi oldalra, hogy ne árnyékolja az alacsonyabb növényeket. Középre a közepes, a déli oldalra az alacsonyabb növények kerültek.

Az ágyások mérete nagyjából szabványos, hogy jövőre cserélgetni lehessen a növényeket a vetésforgónak megfelelően. Igyekeztünk a sok locsolást igénylő fajtákat a képzeletbeli ház felőli, azaz nyugati oldalra tenni, hogy minél közelebb legyen a háztetőről gyűjtött esővíz - a zöldség ugyanis szereti a gyakori locsolást. A paradicsomot pedig a kerítés mellé ültettük, hogy megtámassza.

Az ágyások legfeljebb egy méter szélesek, hogy ne kelljen belépni a növények közé. A zöldségeknek laza szerkezetű talaj kell, és ha már fáradságos munkával felkapáltuk, ne tömörítsük vissza taposással. Az ágyások között általában fél méter széles ösvényt hagytunk, leszámítva a főbb útvonalakat, amelyek egy méter szélesek, hogy legyen hely közlekedni a talicskával. Ebbe szedjük a terményt, gyűjtjük be a komposztálandó nyesedéket, gazt. Az alábbi táblázatban az látható, pontosan mennyi helyet igényelnek a növények, és hogyan érdemes ültetni őket:

Töltse le innen a kerttervnek megfelelő ültetési táblázatot!

Forrás: [origo]

 

Komposztálás és közös vetőmagvásárlás

A kert végébe három komposztálókeretet terveztünk, hiszen az érés körülbelül egyéves időtartama alatt nem szabad már friss anyagot keverni a komposzthoz, új keretet kell kezdeni. Ekkora kerthez legalább három keret szükséges.

Fűszerekkel együtt 39-féle növényt válogattunk a mintakertbe. Ez első látásra soknak tűnhet, pedig nem az; kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé. A szortiment nem tartalmazza a tartósítással, savanyítással télire eltehető zöldségek mennyiségét, ezzel lehet az ágyások számát szaporítani. A fent bemutatott tervet tehát érdemes tovább alakítani az egyéni igényeknek megfelelően.

A zöldségtermesztés alapjainak elsajátításában remek segítség a Zöldségtermesztők kézikönyve, amely részletesen elmagyarázza a szükséges teendőket, illetve Gertrude Franck interneten szintén elérhető Öngyógyító kiskert című könyve. És még egy tipp: a szaküzletekben vagy áruházakban kapható vetőmag zacskónként kétszáz magot is tartalmazhat, fajtától függően. Érdemes tehát három-négy családnak összefognia, és leosztani, ki milyen vetőmagot szerez be, majd utána szétporciózni. 

A kapálás az ára a vegyszermentességnek (közösségi kert Franciaországban)

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Kevesebb zöldséget eszünk, mint a 80-as években

Sok zöldséget fogyasztani bizonyítottan egészséges, mégis kevesebbet eszünk, mint húsz-harminc éve. Jelenleg egy négytagú család egy tagja átlagosan 50-60 kilogramm zöldséget és burgonyát fogyaszt évente a Központi Statisztikai Hivatal szerint (részletekért lásd a KSH háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételét). Az 1980-as években még fejenként 75,6 kilogrammra taksálta a vásárolt zöldség mennyiségét a KSH. Ezt a mennyiséget átlagosan 10 százaléknyi háztáji növelte, így a tényleges zöldségfogyasztás elérhette a 93-94 kilogrammot - olvasható a Zöldségtermesztők kézikönyvében.

Minél több gyermek van a családban, annál kisebb az egy főre jutó zöldségfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevesebbet esznek (csökkentve az átlagot), a másik az alacsonyabb jövedelem. Annak ellenére, hogy a családi adókedvezmény javított a gyermekesek bevételein, még mindig rosszabb anyagi helyzetben élnek, jövedelmük az országos átlag négyötödét teszi ki a statisztikai adatok szerint - mondta Kollár Krisztina, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának munkatársa az [origo]-nak.

"A három- és többgyermekeseknél csökken a leginkább a zöldségfogyasztás, illetve ott, ahol a szülő egyedülálló. Mivel a rezsikiadások rugalmatlanok, nem lehet spórolni rajtuk, így a háztartások az élelmiszerkiadásokat igyekeznek visszafogni" - mondta Kollár. Ezért érdemes kihasználni a ház körül adódó négyzetmétereket: növénytársítással két lakótelepi átlaglakásnak megfelelő területen meg lehet termelni 200-240 kilogramm zöldséget az egész családnak, és ha a kert beindul, még többet is.

forrás: origo.hu

Egekben a krumpli ára 2013.08.15.

 

OLVASS TOVÁBB

 

VÁLASZTÁSOK 2014 - LAKOSSÁGI SZEMMEL

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam lehet a társadalmi átalakulás eszköze is

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerte 2010-ben, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a kormányzás szintjén van. A megoldást tehát nem az államtól való eltávolodásban látta, amikor a kétharmados döntését meghozta.

A helyes irány továbbra is az állam megerősítése a jogaiban! Az állam a társadalmi átalakulás élére állhat, amennyiben él a nagy tömegek még megmaradt bizalmával.

A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve kell fellépnie.

Az állam dönthet úgy, hogy az egészséges társadalmi változások élére áll és a forradalom nélküli utat, az Alapjövedelem bevezetését mérföldkőnek tekinti amikor bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már egyre kevésbé képes megfelelni a polgári demokrácia normáinak!

Ha a polgári kormány nem lépi meg az FNA bevezetését, a szélsőséges politikai erők profitálhatnak: Friss látlelet a szegénységről!

 

Európai Polgári Kezdeményezések - EPK - Add a véleményed!

A víz és szennyvízhálózat emberi jog! Ehhez kell az EGYETÉRTŐ aláírásod SOS!

Cipruson bejelentették, hogy a szigetország 2014 júniusában tervezi bevezetni a garantált Alapjövedelmet

A hír azt bizonyítja, hogy valamennyi Eu tagállam hatáskörébe tartozik a döntés a Feltétel Nélküli Alapjövedelm bevezetéséről. Mindössze politikai szándék és akarat kérdése az adott tagállam részéről.

Ez a fajta megoldás a polgári demokrácia igazi győzelmét és a társadalmi kiegyezés alapját hozhatná el Magyarországnak is. Valamennyi politikai szereplőnek kormánypárti és ellenzéki oldalon az FNA elképzelés mentén sikerülhetne egészséges párbeszédet lebonyolítani és legalább ebben az egyetlen kérdésben együttműködni egymással.

Örömmel üdvözöljük a szigetországban megszületett politikai akaratot és a tiszteletre méltó döntést!

Továbbra is bízunk benne, hogy az Orbán kormány is elvégzi a szükséges közgazdasági számításokat és Ciprushoz hasonlóan olyan döntést hoz, amely az Alapjövedelem bevezetésével rántja ki a devizahiteleseket a bajból ugyanúgy, ahogy a többi elszegényedett társadalmi réteget is!  

Az Alapjövedelem egyetlen akadálya az irigység kultúrája lehetne, amit évszázadokkal ezelőtt a profitéhes tőke alapozott meg és ideje száműzni a társadalmi normák közül a devianciák sorába miután bebizonyosodott, hogy a mai kapitalizmus már nem képes a polgári demokrácia normái szerint működni.

A mai működésképelen rendszer alternatívája, a forradalom nélküli társadalmi változás útja az FNA!

Az Alapjövedelem bevezetése az Eu tagállamok hatásköre! Mindössze politikai akarat kérdése és csupán a jelenleg is rendelkezésre álló állami pénzeszközök gazdaságélénkítő átcsoportosítását kívánja meg! 2013.08.09.

 

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

2013.07.18

 A négymillió éhező állampolgár választási ígérete 2014-re: így vagy úgy, de lesz Magyarországon garantált ALAPJÖVEDELEM!

Még csak sok ész sem kell ahhoz, hogy ezt a megállapítást a politikusok tényként fogják fel és a saját jól felfogott érdekükben tényként kezeljék. Az éhező embereket nem érdekli az a színjáték ami az adófizetők pénzén zajlik a politika színterén. A dolgok természetes menete, hogy nem a farok csóválja a kutyát...

Az államháztartásban rendelkezásre állnak azok a pénzeszközök amelyek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésével minden társadalmi és gazdasági problémát kezelni képesek. Jogos lakossági igény a nagy tömegek fizetőképességének a növelése, a korrupció megszüntetése, az adófizetők pénzéből fölöslegesen fenntartott bürokrácia és intézményrendszer leépítése egyszer és mindenkorra, valamint a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetése egyetlen intézkedéssel! Ez a megoldás pedig az FNA! 

Lesz-e Magyarországon garantált Alapjövedelem?

2013.07.16

Társadalom: A magyar kormány lényegében deklarálta, hogy nincs dolga a szegényekkel

Az Európai Unió folyamatosan napirenden tartja azt a kérdést, hogy miként lehet csökkenteni a tagállamokban a szegénységet. Ezt a szándékot elvileg a tagállamok is osztják, hiszen 2010-ben valamennyien aláírták, hogy 2020-ig összesen húszmillióval csökkentik a szegénységben élők számát.

Kulturális kreatív az, akinek elege van

2013.07.07

Kik azok a kulturális kreatívok?

A másként gondolkodók konferenciákat tartanak, közösségeket építenek és etikus bankokat hoznak létre. Részvételi demokráciáról beszélnek, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő. Úgy hívják őket: kulturális kreatívok, és jellemző rájuk, hogy – legyen szó természetvédelemről vagy pénzügyekről, munkáról vagy kultúráról – minden közösségi területen új utakat keresnek. Szószólói az ALAPJÖVEDELEM bevezetésének. Kulturális kreatív az, akinek elege van.

 

 

A mappában található képek előnézete Magyarságtudat