Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÖVETKEZETI TÖRVÉNY

 A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

 

 

Fidesz: társadalmi vita indul az új szövetkezeti törvény tervezetéről

Társadalmi vitára bocsátja a szövetkezeti rendszer fejlesztéséről és működéséről szóló új törvény tervezetét a Fidesz - közölte Patay Vilmos. MTI 2013. július 15.

A kormánypárt országgyűlési képviselője elmondta, a kétévnyi előkészítő munka után megszületett előterjesztést a Fidesz honlapján teszik közzé, az észrevételeket pedig július végéig várják a szovetkezetitv@fidesz.hu címre.

Az új szövetkezeti szabályozás célja, hogy a gazdasági élet sajátos szereplőinek működését meghatározó jogi környezet újraformálásával elősegítsék a szövetkezetekben rejlő, ám gyenge hatékonysággal kihasznált erőforrások jobb társadalmi hasznosulását - mondta Patay Vilmos, hozzátéve, hogy a tervezet készítése során mind az érintett szaktárcákkal, mind a szövetkezeti szövetségek vezetőivel többször konzultáltak.

Figyelemmel arra, hogy a jövő tavasszal hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó passzusaival is összhangban kell lennie a szövetkezeti törvénynek, az új Ptk.-hoz is nyújtanak be néhány módosítást - ismertette a fideszes képviselő.

Tájékoztatása szerint a törvényjavaslatot várhatóan augusztus végén terjesztik be az Országgyűlésnek, ahol akár már az őszi ülésszak elején, szeptemberben megkezdődhet annak tárgyalása. A jogszabály a tervek szerint 2014. január 1-jén lép hatályba.

 

Megjegyzésünk:

Mi kerestük a Fidesz honlapján az előterjesztést, de sajnos nem találtuk meg. Ma július 15.-én még nem olvashatja el a lakosság. A véleményeket pedig július végéig várják a megadott e-mail címen. NO BRAVO! Feltételezni sem merjük, hogy ez nem egy tévedés...

 

Patay Vilmos lett a Hangya Együttműködés elnöke

 
Budapesten tartotta a Hangya Együttműködés országos agrárszövetkezeti érdekképviselet éves közgyűlését. A csütörtöki rendezvényen a szervezet a 2012. évi beszámoló elfogadásán túl új vezetést is választott; az elnök Patay Vilmos országgyűlési képviselő lett. A megválasztott elnök a fidesz.hu-nak hangsúlyozta, egyik legfontosabb céljuk egy új üzleti központ kialakítása. 2013.május 31.

A hangya 1898-ban alakult, és 1947-ben államosították. A Hangya magántulajdonban lévő üzleti központ volt, az államosítással elvették sok-sok vidéken élő gazda tulajdonát. A rendszerváltást követően 1992-től kezdve foglalkoztak a Hangya szellemiségének újraélesztésével, és 15 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy megalakítják a Hangya Együttműködést.

Patay Vilmos elmondta, a következő hónapban operatív programot készítenek annak érdekében, hogy az eddigi érdekképviseleti munka mellett a Hangya összefogja a több mint négyszáz, agrárium területén működő újtípusú szövetkezet üzleti tevékenységét is. Egy üzleti központot akarunk kialakítani annak érdekében, hogy együttes fellépéssel, a beszerzés, az értékesítés, a feldolgozás terén javítsunk a szövetkezetben együttműködést vállaló gazdák piaci pozícióján, jövedelmezőségén – tette hozzá.

 

Patay Vilmos

 

A központ működését holdingszerűen képzelnék el, a különböző mezőgazdasági ágak, termékpályák összefogásával. Nyilvánvaló, hogy a növénytermesztők részére más input anyagok kellenek, mint a különböző állattenyésztési ágazatok részére – jegyezte meg Patay Vilmos. Az elnök aláhúzta, a holdingszerű működéshez lehetőséget biztosít a szövetkezetekről szóló törvény. Az elnök fontosnak nevezte, hogy országos összefogással a szövetkezetekbe tömörült gazdákat, termelőket megpróbálják a sikeres európai minták alapulvételével jobb piaci pozícióhoz segíteni.

Patay Vilmos kitért arra is, a tegnapi közgyűlésen megfogalmazódott, ne csak a gazdák kapaszkodjanak össze saját üzleti érdekeik sikeresebb megjelenítése érdekében, hanem bíznak abban, hogy a kormányzat is ad ehhez támogatást. A gazdák fontosnak tartják, hogy a feldolgozásban növekedjen a részarányuk azért, hogy nagyobb hatásuk legyen az értékesítésre, az exportálásra, ne legyenek úgy kiszolgáltatva a multicégeknek – fogalmazott a Hangya Együttműködés elnöke. Patay Vilmos aláhúzta, a Hangya Együttműködés a mai magyar mezőgazdasági termelők 15 százalékát fogja össze, a cél az, hogy ez az arány elérje az 50 százalékot.

 

OLVASS TOVÁBB

 

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Választások 2014 - Lakossági szemmel

Az állam felruházása jogosultságokkal nem a tőke és a gazdasági uralom, hanem a nagy tömegek, a lakosság privilégiuma, joga és kötelezettsége

A magyar lakosság felismerése, hogy az alapvető társadalmi antagonizmus nem a hatalom, a kormányzás szintjén van. A megoldás tehát nem az államtól való eltávolodás.

A helyes irány az állam megerősítése a jogaiban! A gazdasági antagonizmus az, amely ellen az államnak és a lakosságnak egymással együttműködve fel kell lépnie.

 

A magyar lakosság választási ígérete 2014-re!

2013.07.18

 A négymillió éhező állampolgár választási ígérete 2014-re: így vagy úgy, de lesz Magyarországon garantált ALAPJÖVEDELEM!

Még csak sok ész sem kell ahhoz, hogy ezt a megállapítást a politikusok tényként fogják fel és a saját jól felfogott érdekükben tényként kezeljék. Az éhező embereket nem érdekli az a színjáték ami az adófizetők pénzén zajlik a politika színterén. A dolgok természetes menete, hogy nem a farok csóválja a kutyát...

Az államháztartásban rendelkezásre állnak azok a pénzeszközök amelyek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésével minden társadalmi és gazdasági problémát kezelni képesek. Jogos lakossági igény a nagy tömegek fizetőképességének a növelése, a korrupció megszüntetése, az adófizetők pénzéből fölöslegesen fenntartott bürokrácia és intézményrendszer leépítése egyszer és mindenkorra, valamint a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetése egyetlen intézkedéssel! Ez a megoldás pedig az FNA! 

Lesz-e Magyarországon garantált Alapjövedelem?

2013.07.16

Társadalom: A magyar kormány lényegében deklarálta, hogy nincs dolga a szegényekkel

Az Európai Unió folyamatosan napirenden tartja azt a kérdést, hogy miként lehet csökkenteni a tagállamokban a szegénységet. Ezt a szándékot elvileg a tagállamok is osztják, hiszen 2010-ben valamennyien aláírták, hogy 2020-ig összesen húszmillióval csökkentik a szegénységben élők számát.

Ebből finanszírozzuk az FNA bevezetését!

Kulturális kreatív az, akinek elege van

2013.07.07

A másként gondolkodók konferenciákat tartanak, közösségeket építenek és etikus bankokat hoznak létre. Részvételi demokráciáról beszélnek, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő. Úgy hívják őket: kulturális kreatívok, és jellemző rájuk, hogy – legyen szó természetvédelemről vagy pénzügyekről, munkáról vagy kultúráról – minden közösségi területen új utakat keresnek. Szószólói az ALAPJÖVEDELEM bevezetésének. Kulturális kreatív az, akinek elege van.